Постанова
від 26.10.2016 по справі 522/18639/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

26.10.2016

Справа №522/18639/16-к

Провадження №1-кп/522/1161/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.10.2016 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

підозрюваного: ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32016160000000042 від 06.04.2016 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Львова, громадянина України, із вищою освітою, не одруженого, працюючого директором

ТОВ «Агромакс Трейд», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, суд-

В С Т А Н О В И В:

Так, товариство з обмеженою відповідальністю «Агромакс Трейд» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців 06.02.2015 р. за

№ 13391020000010763. Юридична адреса підприємства: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Боярка, вул. Молодіжна, 26. ТОВ «Агромакс Трейд» 09.02.2015 р. поставлено на облік як платник податків у Києво-Святошинській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області. Основним видом діяльності товариства є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агромакс Трейд» (код ЄДРПОУ 39625369) перебуває на загальній системі оподаткування та являється платником податків, зокрема податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Наказом № 2 від 20.06.2016 р. заступником директора ТОВ «Агромакс Трейд» призначено ОСОБА_4 та затверджено посадову інструкцію заступника директора, згідно якої до обов`язків ОСОБА_4 входило загальне керівництво підприємством, ведення бухгалтерського та податкового обліку, своєчасне складання, подання у податкові органи податкової звітності про фінансово-господарську діяльність підприємства, своєчасність та повнота сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів, передбачених законодавством, а також низка інших прав та обов`язків пов`язаних з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських обов`язків.

Відповідно до довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 336 від 29.12.2004 р., до обов`язків ОСОБА_4 , як заступника директора ТОВ «Агромакс Трейд», входило керування виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю підприємства, окрім того, він відповідає за наслідки прийнятих рішень, фінансово-господарські результати його діяльності, а також забезпечення виконання підприємством усіх зобов`язань перед державним та місцевим бюджетами.

Таким чином, займаючи посаду заступника директора ТОВ «Агромакс Трейд», яка пов`язана з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських обов`язків, ОСОБА_4 , як службова особа підприємства, відповідав за правильність нарахування та своєчасну сплату податків та інших обов`язкових платежів, так як це передбачено законодавством України.

Згідно ст.ст. 8 та 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-ХІ від 16.07.1999 із відповідними змінами, ОСОБА_4 як заступник директора: - несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві; - забезпечує фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років; - створює необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечує неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів; - відображає в облікових регістрах господарських операцій у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені; - несе відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних.

Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України, ОСОБА_4 зобов`язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Податковим кодексом України та законами.

Однак, ОСОБА_4 будучи заступником директора ТОВ «Агромакс Трейд», в порушення вищевказаних норм законодавства, при здійсненні фінансово-господарської діяльності, діючи умисно, маючи корисливу мету, спрямовану на ухилення від сплати податків, розуміючи протиправність своїх дій, перебуваючи у місті Одесі (точне місце не встановлено), в період з 30.07.2016 р. по 05.08.2016 р. здійснив закупівлю сільськогосподарської продукції у фізичних осіб за готівкові кошти, а саме 850 тон пшениці врожаю 2016 року 3-го класу та 1000 тон ячменю врожаю 2016 року 3-го класу на загальну суму 5576 250 гривень, при цьому не утримав та не сплатив до бюджету як податковий агент фізичних осіб податок на доходи фізичних осіб у сумі 1003725 гривень та військовий збір у сумі 83643,75 гривні.

Так, відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, врегульовані Податковим кодексом України, яким визначено вичерпний перелік податків та зборів, що сплачуються в Україні.

Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір встановлені Податковим кодексом України, є введеними у встановленому законом порядку та входять в систему оподаткування.

Особою, відповідальною за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, відповідно до абзацу «а» п. 171.2 ст. 171 Податкового кодексу України є «податковий агент - для оподатковуваних доходів з джерела їх походження в Україні».

У підпункті 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) є, зокрема, юридична особа, яка незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або не грошовій формі) зобов`язана нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО, передбачений законодавством, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм.

Згідно п. 18.2 ст. 18 Податкового Кодексу України, податкові агенти прирівнюються до платників ПДФО і мають права та виконують обов`язки, встановлені законодавством для платників податків.

На осіб, які мають статус податкових агентів, відповідно до абзацу «а» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України, покладаються обов`язки своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО з доходу, що виплачується на користь платника ПДФО та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок.

У п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України визначено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов`язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену законодавством (18 відсотків).

Якщо оподатковуваний дохід надається у не грошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

Відповідно до підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України визначено, що платниками військового збору є ті ж особи, що і платники податку на доходи фізичних осіб. Аналогічним є і об`єкт оподаткування. Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету є ті ж особи, що зобов`язані утримати та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

Однак, заступник директора ТОВ «Агромакс Трейд» ОСОБА_4 , перебуваючи у місті Одесі (точне місце в ході розслідування не встановлено), у період з 30 липня 2016 року по 06 серпня 2016 року, в порушення вимог абзацу «а» п. 176.2 ст. 176, пп. 168.1.1, 168.1.4 п. 168.1 ст. 168, пп. 1.4, 1.5, 1.6 п. 16-1 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями), умисно не утримав та не сплатив як податковий агент фізичних осіб, які отримали оподатковувані доходи по господарським операціям з реалізації в адресу ТОВ «Агромакс Трейд» сільськогосподарської продукції, податок на доходи фізичних осіб у розмірі 1003725 грн. та військовий збір у розмірі 83643,75 грн., чим ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів на загальну суму 1087368,75 грн., що є коштами у значних розмірах, так як вказана сума у 1000 разів перевищує установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, за кваліфікуючими ознаками: умисне ухилення від сплати податків, зборів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів у значних розмірах.

ОСОБА_4 30.09.2016 р. повідомлено про підозру у вчинені вказаного кримінального правопорушення.

Допитаний 30.09.2016 р. як підозрюваний ОСОБА_4 , у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, свою вину визнав повністю.

Також зазначив, що він сплатив збиток спричинений державі в повному обсязі, що підтверджується платіжними дорученнями № 1 від 27.09.2016 р. та № 2 від 28.09.2016 р. на загальну суму 1087368,75 грн.

Окрім визнання ОСОБА_4 своєї вини, скоєння ним вищевказаного злочину підтверджується доказами зібраними під час досудового розслідування, а саме: - висновком експерта № 12 від 26.09.2016 р. за результатами проведення судово-економічної експертизи по кримінальному провадженню № 32016160000000117 від 04.08.2016 р., яким встановлено, що ТОВ «Агромакс Трейд» (код ЄДРПОУ 39625369) внаслідок господарських операцій по закупівлі сільськогосподарської продукції у фізичних осіб за період з 29.07.2016 р. по 12.09.2016 р. не сплачено до бюджету податку на доходи фізичних осіб та військового збору на загальну суму 1087368,75 гривень, а саме ПДФО в сумі 1003 725 гривень та військового збору в сумі 83643,75 гривень; - закупівельними актами № 41 від 03.08.2016 р., № 46 від 04.08.2016,

№ 45 від 04.08.2016 р., № 32 від 01.08.2016 р., № 25 від 30.07.2016 р., № 27 від 31.07.2016 р., № 47 від 05.08.2016 р., № 49 від 05.08.2016 р., згідно яких ТОВ «Агромакс Трейд» здійснило придбання та оплату сільськогосподарської продукції на загальну суму 5576 250 гривень.

Крім того, вина ОСОБА_4 підтверджується іншими зібраними в ході досудового слідства доказами.

У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про звільнення підозрюваного від відповідальності, відповідно до ст. 44 КК України.

У судовому засіданні підозрюваний винуватість визнав в повному обсязі та підтримав клопотання прокурора, підтвердивши своє бажання відповідною заявою.

Вивчивши матеріали клопотання, вислухавши думку учасників судового провадження, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Частиною 4 ст. 212 КК України передбачено, що особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) ст. 212 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Шкода заподіяна державі, у вигляді несплати податків та зборів у сумі 1 087 368,75 грн. відшкодована ОСОБА_4 у повному обсязі до винесення повідомлення про підозру та притягнення його до кримінальної відповідальності, що підтверджується платіжними дорученнями № 1 від 27.09.2016 та № 2 від 28.09.2016 на загальну суму 1 087 368,75 грн.

Таким чином, судом встановлено, що направлене до суду клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 є обґрунтованим та повністю відповідає вимогамКПК України, зокремаст. 286 КПК України.

Крім того, судом враховується, що ОСОБА_4 вперше вчинив злочин середньої тяжкості, раніше не судимий.

У зв`язку із вищевикладеним суд вважає за необхідне, відповідно до вимогч.4 ст. 212 КК Українизадовольнити клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності зач. 1 ст. 212 КК Українита закрити кримінальне провадження відповідно до п. 1 ч. 2ст. 284 КПК України.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 44 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 288, 314, 371 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України від кримінальної відповідальності на підставі ст.ст. 44, 212 ч. 4 КК України задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України від кримінальної відповідальності на підставі ст.ст. 44, 212 ч. 4 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016160000000042 від 29.09.2016 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Приморський районний суд м. Одеси в апеляційний суд Одеської області протягом семи днів з моменту її оголошення.

Суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62255596
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/18639/16-к

Постанова від 28.10.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 26.10.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні