Рішення
від 24.10.2016 по справі 904/7077/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.10.16р. Справа № 904/7077/16

За позовом Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу "Атоменергомаш", м.Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "НП Промсінтез", м.Дніпро

про стягнення 742 665, 00 грн.

Суддя Мілєва І.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 довіреність № 4689 від 27.11.2015р.;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу "Атоменергомаш" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "НП Промсінтез" про стягнення 742 665,00 грн., з яких: 594 132,00 грн. - штраф, 148 533 грн. - неустойка.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору поставки № 20/05/24 від 14.05.2015р., в частині відсутності та неповноти супроводжувальних документів.

Ухвалою суду від 22.08.2016р. порушено провадження у справі та призначено судове засідання на 12.09.2016р.

Розгляд справи відкладася: з 12.09.2016р. на 03.10.2016 р.; з 03.10.2016р. на 24.10.2016 р.

У судове засідання з'явився представник позивача.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, повернувся поштовий конверт з ухвалою суду, який направлявся на адресу відповідача з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання". Як убачається з матеріалів справи, адреса відповідача відповідає адресі, що вказана у позовній заяві, та відповідає зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору (п. 3.9.2 постанови).

Відповідач в судове засідання жодного разу не з'явився, відзиву на позов до суду не надав, про місце, дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь у судовому засіданні.

Відзиву на позов до суду не надано, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами (ст. 75 Господарського процесуального кодексу України).

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

14.05.2015р. між Державним підприємством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу "Атоменергомаш" (покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "НП Промсінтез" (постачальник) було укладено договір поставки № 20/05/24 (далі - договір).

Постачальник зобов'язується поставити в передбачені даним договором строки Покупцю наступну продукцію: Вугілля активоване СаrboТесh С40/4 Ехtrа КІ 1,5 у кількості 7,7 т на загальну суму 2 970 660,00 грн. з ПДВ; строк поставки до 30.07.2015р., а покупець зобов'язується прийняти та оплатити вказану продукцію (п. 1.1. договору).

Якість продукції, що поставляється за цим договором, повинна підтверджуватися технічним паспортом (копія) та сертифікатом аналізу (оригінал) з інформацією про виконаний контроль, виданим підприємством-виробником з перекладом на українську чи російську мову, сертифікатом країни походження продукції (копія, завірена постачальником), а також копією протоколу випробувань зразків активованого вугілля на визначення величини сорбції та десорбції радіоактивного йоду у пароповітряному середовищі та копією висновку досліджень ефективності очищення зразків адсорбентів за йодом-131 та мстилйодидом-131, які видає спеціалізована організація, акредитована для проведення даних видів робіт та випробувань за затвердженими у встановленому порядку методиками (копії, завірені уповноваженою особою постачальника) (п. 2.1. договору).

Згідно з п. 2.2. договору, продукція, що постачається, повинна відповідати наступним технічним вимогам:

а) фракційний склад, %

масова частка залишку на сітці з розміром комірок, мм

- 3,6 не менш 97,

- 1 не більше 2,

- на піддоні не більше 0,7;

б) міцність при стиранні, % - не менш 72;

в) масова доля вологи, % - не більше 5;

г) насипна щільність, г/дм3 - від 0,35 до 0,45;

д) сумарний об'єм пор по воді, см3/г - не менш 0,7;

є) динамічна активність за стабільним йодом, г/дм3 - не менш 10;

ж) статистична активність за стабільним йодом, г/дм3 - не менш 12;

з) ефективність очищення за молекулярним йодом-131 - не менше 99,9%;

і) ефективність очищення за метилйодидом-131 - не менше 99%.

Постачальник зобов'язусгься надати покупцю можливість проведення на будь-якій стадії виготовлення і закупівлі перевірки виробництва і продукції на відповідність стандартам, технічним нормам (п. 2.3. договору).

Постачальник гарантує відповідність продукції, що постачається, вимогам п. 2.2 цього договору (п. 2.4. договору).

Загальна сума договору складає 2 970 660,00 грн., в т.ч. ПДВ 495 110,00 грн. (п. 3.1. договору).

Ціна договору може бути зменшена за взаємною згодою сторін (п. 3.2. договору).

Оплата поставленої відповідно до заявки покупця продукції здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника, зазначений в даному договорі, протягом двох місяців після отримання покупцем партії продукції (п. 4.1. договору).

Поставка продукції за цим договором здійснюється до 30.07.2015р. партіями відповідно до заявок покупця, в яких зазначається кількість продукції, що постачається, та строки її поставки (п. 5.1. договору).

Постачальник зобов'язаний здійснити поставку продукції, вказаної в п.1.1 цього договору, в строки та кількості, зазначені в заявці покупця (п. 5.2. договору).

У разі ненадання заявок покупцем продукція, зазначена в п.1.1 цього договору, в будь-якому разі повинна бути поставлена постачальником не пізніше 30.07.2015р. (п. 5.3. договору).

Відповідно до п. 5.5. договору, продукція, що постачається, повинна супроводжуватися наступними документами:

а) видатковою накладною;

б) податковою накладною, оформленою та зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) у встановлені чинним законодавством порядку та строки;

в) у випадку, якщо стандарти, технічні умови або інша документація про якість продукції не опублікована в загальнодоступних виданнях - коліями вказаної документації;

г) копією технічного паспорту продукту, завіреною постачальником, з перекладом на українську чи російську мову;

д) сертифікатом аналізу (оригіналом) з перекладом на українську чи російську мову;

є) сертифікатом країни походження продукції (копією, завіреною постачальником);

ж) копією протоколу випробувань зразків активованого вугілля на визначення величини сорбції та десорбції радіоактивного йоду у пароповітряному середовищі та копією висновку досліджень ефективності очищення зразків адсорбентів за йодом-131 та метилйодидом-131, який видає спеціалізована організація, акредитована для проведення даних видів робіт та випробувань за затвердженими у встановленому порядку методиками (завірені уповноваженою особою постачальника).

У випадку непередачі зазначених документів разом з продукцією, що постачається, вони повинні бути передані покупцю протягом 3-х днів з моменту отримання останнім продукції. Якщо документи не будуть передані постачальником в зазначений строк, покупець має право відмовитися від договору та повернути продукцію постачальнику.

У випадку невиконання або неналежного виконання сторонами зобов'язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно з діючим законодавством України та цим договором (п. 7.1. договору).

Цей договір вважається укладеним з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та діє 2 роки (п. 10.1. договору).

Забезпечення виконання договору не повертається постачальнику (банківська гарантія або гарантія страхової компанії) або сплачується постачальником покупцю (неустойка) у разі: порушення встановлених договором строків постачання; постачання продукції неналежної якості або без повного комплекту належно оформлених супроводжувальних документів (п. 11.2. договір).

14.05.2015р. між сторонами укадено договір неустойки № 20/05/24-н (далі - договір неустойки).

Відповідно до цього договору постачальник зобов'язується у випадках, передбачених пунктом 2 цього договору, сплатити покупцю неустойку у розмірі 5% від загальної вартості договору поставки № 20/05/24 від 14.05.2015р., укладеного між постачальником як переможцем торгів і покупцем в результаті проведення останнім закупівлі продуктів хімічних різноманітних (вугілля активоване) за процедурою відкритих торгів (п. 1. договору неустойки).

Відповідно до п. 2. договору неустойки постачальник сплачує покупцю неустойку, вказану в п. 1 цього договору, в наступних випадках:

Поставки продукції неналежної якості або без повного комплекту належним чином оформлених супроводжувальних документів (п. 2.2. договору неустойки).

Сплата неустойки здійснюється постачальником протягом 7 (семи) календарних днів після виникнення підстав для її сплати, вказаних в п. 2 цього договору, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок покупця (п. 3. договору неустойки).

За невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим договором сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України (п. 4. договору неустойки).

Позивач стверджує, що вугілля активоване СаrbоТесh С40/4Ехtrа КІ 1,5 використовується при виконанні капітального ремонту вугільних ардсорберів АУ-1500 та АУИ-1500-1 для атомних електростанцій, який здійснюється ВП АЕМ відповідно до ТУ У 29.2-26444970-001:2005 «Адсорбери вугільні АУ-1500, АУИ 1500-1. Капітальний ремонт» (далі ТУ). 31.07.2015р. до позивача надійшло 7,7 т вугілля активованого СаrbоТесh С40/4Ехtrа КІ 1,5 загальною вартістю 2 970 660,00 грн. з ПДВ, що підтверджується видатковою накладною № 10 від 29.07.2015р. (а.с. 35). Під час приймання (вхідного контролю) вказаної продукції було виявлено невідповідність отриманої продукції умовам договору в частині вимог до товаросупроводжувальних документів, встановлених пунктом 2.2 та підпунктами є), ж), з), і) пункту 2.2 договору, а саме:

- в наданому Сертифікаті аналізу міститься неповна інформація про виконаний контроль, а саме: відсутня інформація про міцність на стирання (підпункт б) пункту 2.2 договору поставки № 20/05/24) та сумарний об'єм пор по воді (підпункт д) пункту 2.2 договору поставки № 20/05/24);

- наданий «Протокол испытаний образцов активированных углей «Определение величини сорбции и десорбции радиоактивного йода в паровоздушной среде» датований 06.07.2010р., що не відповідає вимогам ТУ У 29.2-26444970-001:2005 «Адсорбери вугільні АУ-1500, АУИ 1500-1» та не містить у собі інформації про відповідність продукції вимогам, зазначеним в підпунктах є), ж), з), і) пункту 2.2 договору (динамічна активність за стабільним йодом, статистична активність за стабільним йодом, ефективність очищення за молекулярним йодом-131, ефективність очищення за метилйодидом-131).

Листом від 24.09.2015р. № 01-14/4048 (а.с. 17) позивач повідомив відповідача, що при проведенні вхідного контролю другого етапу було виявлено ряд недоліків, а саме відсутні дані про наступні технічні вимоги:

- сумарний обєм пор по воді;

- динамічна активність за стабільним йодом;

- статистична активність за стабільним йодом. Зазначив, що до вирішення питання щодо відповідності продукції заявленим технічним вимогам продукція буде зберігатися на складі ВП "Атоменергомаш".

Листом від 17.11.2015р. № 100 (а.с. 18) відповідач направив позивачу протокол випробувань зразків активування вугілля "Визначення величини і сорбції радіоактивного йоду в пароповітряному середовищі", висновок "дослідження очищення зразків адсорбентів по йоду - 131 метилйодидом -131, сертифікат аналізу, технічний паспорт продукції. Позивач зазначає, що цим було врегулювано невідповідність отриманої продукції умовам договору в частині вимог до товаросупроводжувальних документів, встановлених пунктом 2.2 та підпунктами д), є), ж).

Щодо невідповідностей вимогам підпунктів з) та і) пункту 2.2, пункту 2.1, підпункту ж) пункту 5.5 вказаного договору, позивач стверджує, що надані документи за своїм змістом не дозволяли ідентифікувати їх саме як такі, що стосуються партії вугілля активованого СаrbоТесh, яка була поставлена позивачу на виконання умов договору, що позбавило ВП АЕМ можливості використати вказану продукцію за призначенням.

У випадку непередачі зазначених документів разом з продукцією, що постачається, вони повинні бути передані покупцю протягом 3-х днів з моменту отримання останнім продукції. Якщо документи не будуть передані постачальником в зазначений строк, покупець має право відмовитися від договору та повернути продукцію постачальнику. (п.5.5.договору).

Відповідно до супровідного листа № 141 від 01.07.2016р. відповідач направив позивачу протокол випробування № ETS5-16/9807 на 2-х аркушах; супровідне пояснення до протоколу випробувань № MAN - ETS5-16-0020 на 6-ти аркушах.

У звязку із вищевикладеним позивач нарахував та просить стягнути з відповідача штраф 20% від вартості продукції у розмірі 594 132,00 грн. та неустойку у розмірі 148 533,00 грн.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України).

За договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 265 Господарського кодексу України).

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (п. 1 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 Цивільного кодексу України).

У випадку непередачі зазначених документів разом з продукцією, що постачається, вони повинні бути передані покупцю протягом 3-х днів з моменту отримання останнім продукції. Якщо документи не будуть передані постачальником в зазначений строк, покупець має право відмовитися від договору та повернути продукцію постачальнику. (п.5.5.договору).

У разі відсутності або неповноти супроводжувальних документів, а також їх невідповідності вимогам договору, постачальник сплачує покупцю штраф у розмірі 20 % від вартості продукції, що постачається за цим договором (п. 7.5. договору).

Відповідно до п. 2.2 договору неустойки постачальник сплачує покупцю неустойку, вказану в п. 1 цього договору (5% від загальної вартості договору), у випадку поставки продукції неналежної якості або без повного комплекту належним чином оформлених супроводжувальних документів.

Сплата неустойки здійснюється постачальником протягом 7 (семи) календарних днів після виникнення підстав для її сплати, вказаних в п. 2 цього договору, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок покупця (п. 3. договору неустойки).

Виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ст. 548 Цивільного кодексу України).

У разi порушення зобов'язання настають правовi наслiдки, встановленi договором або законом, зокрема - сплата неустойки (п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або iнше майно, якi боржник повинен передати кредиторовi у разi порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання (ст.549 Цивільного кодексу України).

Судом здійснено перевірку розрахунку позивача та встановлено, що він виконаний вірно.

Доказів сплати штрафу 20% від вартості продукції у розмірі 594 132,00 грн. та неустойки у розмірі 148 533,00 грн. відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростував.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення 742 665,00 грн., з яких: 594 132,00 грн. - штраф, 148 533 грн. - неустойка є правомірними та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 11 139,98 грн.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.1, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "НП Промсінтез" (49000, м. Дніпро, вул. Щелгунова, буд. 4, ідентифікаційний код 39595408) на користь Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01011, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3, ідентифікаційний код 24584661) в особі відокремленого підрозділу "Атоменергомаш" (71500, Запорізька область, м. Енергодар, ідентифікаційний код 26444970) 742 665,00 грн. , з яких: 594 132,00 грн. - штраф, 148 533 грн. - неустойка, про що видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "НП Промсінтез" (49000, м. Дніпро, вул. Щелгунова, буд. 4, ідентифікаційний код 39595408) на користь Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01011, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3, ідентифікаційний код 24584661) в особі відокремленого підрозділу "Атоменергомаш" (71500, Запорізька область, м. Енергодар, ідентифікаційний код 26444970) витрати по сплаті судового збору у розмірі 11 139,98 грн. , про що видати наказ.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його оголошення, а у разі якщо в судовому засідання було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 27.10.2016р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення24.10.2016
Оприлюднено01.11.2016
Номер документу62272844
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 742 665, 00 грн

Судовий реєстр по справі —904/7077/16

Рішення від 24.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 03.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 22.08.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні