Ухвала
від 26.10.2016 по справі 344/13724/16-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13724/16-к

Провадження № 1-кс/344/4330/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2016 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого cлідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки в рамках кримінального провадження № 32015090000000034,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся із клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки.

Із клопотання вбачається, що невстановлені особи, які вчинили фіктивне підприємництво, а саме створили суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) ТОВ "Екохімсинтез" (ЄДРПОУ-40063197), ТОВ "Бурком" (ЄДРПОУ-40111114), ТОВ "Крафт Технік" (ЄДРПОУ-30610071) без наміру здійснювати законну господарську діяльність, а з метою прикриття незаконної діяльності, внаслідок чого безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ підприємствам реального сектору економіки Івано-Франківської області.

З матеріалів провадження вбачається, що до створення та незаконної діяльності вищевказаних товариств причетні особи, у розпорядженні яких фактично перебували установчі документи, печатка та факсиміле підпису керівників. Також встановлено, що ТОВ "Бурком" зареєстроване 09.11.2015р. у Тисменицькому районному управлінні юстиції Івано-Франківської області та з цього часу знаходиться на податковому обліку у Тисменицькій ОДПІ. Основний вид діяльності товариства неспеціалізована оптова торгівля. Юридичною адресою товариства значиться наступна: Івано-Франківська область, Тисменицький район, м. Тисмениця, вул. Запорізька, буд.2.

З часу створення товариства засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ "Бурком" значився гр. ОСОБА_5 , який фактично до господарської діяльності товариства відношення не мав.

Крім того встановлено, що згідно реєстраційних відомостей ТОВ "Крафт Технік" зареєстроване 25.02.2000р. Богородчанським районним управлінням юстиції Івано-Франківської області. Основний вид діяльності товариства агентства нерухомості. Юридичною адресою товариства значиться наступна: м. Івано-Франківськ вул. Макухи буд. 6.

Із 25.12.2015 року засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ "Крафт Технік" значиться гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцезнаходження якого органу досудового розслідування до останнього часу невідоме. Поряд із цим встановлено, що ОСОБА_6 фактично до господарської діяльності ТОВ "Крафт Технік" відношення не мав.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені слідством особи від імені ТОВ "Бурком" та ТОВ "Крафт Технік" здійснювали незаконну діяльність, пов`язану із наданням послуг по безпідставному формуванню податкового кредиту із ПДВ та валових витрат підприємствам реального сектору економіки. Викладене підтверджується показаннями ОСОБА_5 , та матеріалами проведених обшуків в рамках кримінального провадження.

В ході проведення обшуків у осіб, які до господарської діяльності ТОВ "Бурком" та ТОВ "Крафт Технік" жодного відношення не мають, виявлено та вилучено круглу печатку вказаних товариств, факсиміле підпису ОСОБА_5 , а також установчі та первинні фінансово-господарські документи ТОВ "Бурком" та ТОВ "Крафт Технік".

У зв`язку із викладеним, призначено позапланові перевірки вказаних товариств та проведено позапланову документальну перевірку ТОВ "Бурком", за результатами якої складено акт від 30.08.2016 №499/09-19-14-01/40111114. Висновком даного акту встановлено порушення товариством норм податкового законодавства, зокрема статей 14, 44, 134, 185, 187, 198 Податкового кодексу України, що призвело до завищення задекларованих ТОВ "Бурком" доходів та витрат із податку на прибуток, а також податкового кредиту та податкових зобов`язань із податку на додану вартість за період 2015-2016 років.

Поряд із цим слідством встановлено, що послугами ТОВ "Бурком" (ЄДРПОУ-40111114) і ТОВ "Крафт Технік" (ЄДРПОУ-30610071) щодо безпідставного формування податкового кредиту упродовж 2016 року скористалося ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ" (ЄДРПОУ-34084649), яке знаходиться за юридичною адресою в м. Івано-Франківську по вулиці Вовчинецька, будинок 121 та на податковому обліку перебуває у ДПІ в м. Івано-Франківську. Зокрема встановлено, що ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ" будучи виконавцем електромонтажних робіт щодо капітального ремонту повітряних ліній у селах Росохач та Завадка, Сколівського району, Львівської області, а також монтажних робіт на електричних підстанціях даного району, на замовлення ПАТ "Львівобленерго" (ЄДРПОУ-00131587), документально відобразили придбання у ТОВ "Бурком" послуг автотранспортом, будівельною технікою та вантажопідйомними машинами та механізмами, на загальну суму 1 388 134,33 грн., а у ТОВ "Крафт Технік" послуги у сфері нерухомості на загальну суму 285 101 грн., які фактично не надавалися. Викладене підтверджується показаннями ОСОБА_5 та відсутністю у ТОВ "Бурком" власної чи орендованої автомобільної та спеціальної техніки, працівників, які б могли виконувати вищевказані роботи (надавати послуги), відсутністю придбання таких послуг, можливості їхнього самостійного надання, відсутністю у ТОВ "Крафт Технік" власних чи орендованих житлових будівель, а також зібраними в ході розслідування кримінального провадження доказами фіктивності ТОВ "Бурком" та ТОВ "Крафт Технік" та іншими матеріалами кримінального провадження.

З огляду на це, досудове слідство прийшло до висновку, що господарська діяльність ТОВ "Бурком" та ТОВ "Крафт Технік" носить фіктивний (незаконний) характер в силу ст.551 ГК України і є фактично передумовою до вчинення більш тяжких злочинів у сфері господарської діяльності іншими юридичними особами, в тому числі і ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ".

З метою дослідження фактів надання товариствами "Бурком" і "Крафт Технік" робіт (послуг) для ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ", а саме послуг автотранспортом, будівельною технікою та вантажопідйомними машинами та механізмами на загальну суму 1 388 134,33 грн., послуги у сфері нерухомості на загальну суму 285 101 грн. та підтвердження, або спростування фактів безтоварності вказаних господарських операцій, законності формування валових витрат та податкового кредиту ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ", на даний час виникла необхідність у призначенні позапланової документальної перевірки ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ" за період із 01.12.2015 року по 12.04.2016 року за наслідками проведених господарських операцій із ТОВ "Бурком" та ТОВ "Крафт Технік".

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до п. 75.1 ст.75 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Підпунктом 75.1.2. ст.75 Податкового кодексу України визначено, що документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, уа 'також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Відповідно до вимог п.п.78.1.11 ст.78 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється у випадку отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

В той же час слідчим в судовому засіданні доведено необхідність отримання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ" за період із 01.12.2015 року по 12.04.2016 року, оскільки отримані за їх результатами відомості матимуть істотне значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, відтак призначення такої перевірки є доцільним та відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 75 п. 75.1, 78 п.78.1 пп. 78.1.11, п. 82.2 ст. 82 Податкового кодексу України, ст.ст. 2, 91-93, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки ТОВ "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ" (ЄДРПОУ-34084649), юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Вовчинецька, 121 з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період часу з 01.12.2015 року по 12.04.2016 року, проведення якої доручити працівникам ГУ ДФС в Івано-Франківській області, під час якої здійснити перевірку законності формування валових доходів та витрат, також податкових зобов`язань та кредиту з ПДВ товариством з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОПОЛЮС-ІФ" за наслідками проведених господарських операцій із ТОВ "Бурком", ТОВ "Крафт Технік" та ПАТ "Львівобленерго".

Тривалість позапланової документальної перевірки не повинна перевищувати строку, визначеного п. 82.2 ст. 82 Податкового кодексу України.

Ухвала діє до 25 листопада 2016 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62305240
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/13724/16-к

Ухвала від 26.10.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні