Рішення
від 27.10.2016 по справі 912/3434/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2016 рокуСправа № 912/3434/16 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Макаренко Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 912/3434/16

за позовом Приватного акціонерного товариства "Украгровибухпром"

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Сабівський гранітний кар"єр"

про стягнення 130 814,72 грн.

Представники учасників судового процесу:

від позивача:участі не брали;

від відповідача: участі не брали;

Приватне акціонерне товариство "Украгровибухпром" звернулось до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Сабівський гранітний кар'єр" суму основного боргу 72 272,00 грн., суму інфляційних втрат - 52 757,00 грн., 3% річних - 5785,72 грн., а всього 130 814,72. Судовий збір позивач просить стягнути з відповідача.

Позовні вимоги ґрунтуються на неналежному виконанні відповідачем своїх зобов'язань за договором підряду № 02/07 на проведення вибухових робіт в частині оплати виконаних робіт.

Ухвалою господарського суду від 19.09.2016 року позов прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 13.10.16 на 09:30 год, витребувано необхідні для розгляду справи документи.

Ухвалою господарського суду від 13.10.16 відкладено розгляд справи № 912/3434/16 на 27.10.16 об 11:00.

У судовому засіданні 27.10.16 позивач участі свого представника не забезпечив, натомість направив на адресу суду клопотання № 1039-ВП від 18.10.16, відповідно до якого просить розглянути позов за відсутності представника позивача та ухвалити рішення за наявними матеріалами справи. Водночас, до клопотання позивачем додано витребувані судом документи для долучення до матеріалів справи, а також повідомлено, що відповідачем борг не сплачувався.

Відповідач участі свого представника у судовому засіданні не забезпечив, витребуваних господарським судом документів, зокрема, відзиву на позов, не подав. Поштовий конверт разом з ухвалою господарського суду від 19.09.2016 року про порушення провадження у справі повернуто до канцелярії суду 26.09.2016 року із написом відділенням поштового зв'язку: "за відмовою адресата від одержання". Поштовий конверт разом з ухвалою господарського суду від 13.10.2016 року про відкладення розгляду справи повернуто до канцелярії суду 18.10.2016 року із написом відділенням поштового зв'язку: "за закінченням терміну зберігання".

Водночас господарський суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення засідання суду в силу наступного.

Згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Господарський суд надіслав процесуальні документи у справі за адресою, яка зазначена у позовній заяві та за якою відповідача зареєстровано в ЄДРПОУ, а саме - 26143, Кіровоградська обл., Новоархангельський район, с. Сабове. Відомості щодо іншої адреси відповідача в матеріалах справи відсутні.

Таким чином, враховуючи приписи постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" господарським судом виконано вимоги частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

З урахуванням наведеного та норм ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи належне повідомлення позивача та відповідача про дату, час і місце проведення судового засідання, господарський суд вважає можливим розглянути справу №912/3434/16 в судовому засіданні 27.10.2016 за відсутності представників сторін та за наявними у справі документами.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши усі обставини справи, оцінивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

02.07.12 між ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Сабівський гранітний кар'єр" (далі - Замовник, відповідач) та Приватним акціонерним товариством "Украгровибухпром" (далі - Підрядник, позивач) укладено договір підряду № 02/07 на проведення вибухових робіт (далі - Договір).

Пунктом 1.1. договору встановлено, що за дорученням Замовника Підрядник зобов'язується на власний ризик виконати певну роботу за умов цього Договору, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити її.

Згідно п. 1.2 Договору Замовник доручає, а Підрядник приймає на себе зобов'язання по виконанню комплексу організаційних і технічних заходів, пов'язаних з підготовкою і проведенням вибухів (далі - вибухові роботи).

Місцем проведення вибухових робіт є с. Сабове, Новоархангельський район, Кіровоградська область.

Вибухові роботи на об'єкті, визначеному в п. 1.3 Договору, виконуються Підрядником згідно графіку проведення вибухових робіт. Графік проведення вибухових робіт погоджується обома сторонами даного Договору та скріплюється підписами уповноважених сторін та печатками (п. 2.4 Договору).

Обсяг робіт, виконаних Підрядником за місяць, визначається заміром гірничої породи в цілому. У випадку виникнення розбіжностей в правильності замірів, один раз у квартал Сторонами проводиться звірка підірваних гірничих порід згідно виробленій Замовником кінцевій продукції. Така звірка проводиться Сторонами не рідше одного разу кожного кварталу. На підставі звірки Сторонами складається Акт звірки за відповідний період, який підписується уповноваженими представниками Сторін. (п. 2.7. Договору).

У випадку невиконання Замовником зобов'язань по розділу 5 даного Договору в частині строків оплати (несвоєчасна оплата), строк виконання робіт переноситься Підрядником відповідно (п. 2.8. Договору).

Пунктом 2.9. Договору встановлено, що виконані підрядником роботи оформляються Актом виконаних робіт за формою № 25. В будь-якому випадку Акт виконаних робіт є рахунком і основою для розрахунку, в разі, якщо Підрядником не виставлено рахунку-фактури та/або платіжної вимоги-доручення.

Акт виконаних робіт за формою № 25 складається на кожен вибух окремо. (п. 2.10 Договору).

Згідно з п. 2.11 Замовник зобов'язаний прийняти виконані Підрядником вибухові роботи шляхом оформлення та підписання відповідних актів (ф. 25) не пізніше 2-х діб після проведення вибухових робіт. У випадку мотивованої відмови замовника прийняти виконані роботи, Сторонами складається Акт з переліком претензій замовника. Виправлення неякісно виконаних робіт Підрядником проводиться без додаткової оплати у погоджені між сторонами строки. Безпідставна відмова Замовника від прийняття виконаних робіт не допускається.

Пунктом 5.1. Договору визначено, що вартість та витрати по виконанню вибухових робіт із розрахунку за 1 куб. м. в твердому тілі, із врахуванням затрат пов'язаних із запровадженням охорони небезпечних вантажів на термін перевезення відділами Державної Служби Охорони, які оформлюються протоколами погодження ціни по кожному вибуху окремо.

Відповідно до п. 5.3 Договору, підставою для розрахунків являється Акт виконаних робіт (ф. 25).

Згідно з п. 5.4. Договору розрахунки здійснюються в наступному порядку:

- 60% вартості робіт з врахуванням положень п. 5.1 даного Договору - попередня оплата на підставі виставленого Підрядником рахунку-фактури, яку замовник зобов'язаний сплатити на протязі 5 банківських днів до виконання вибухових робіт;

- 40% вартості з врахуванням положень п. 5.1 даного Договору на протязі 10 банківських днів після підписання Акту виконаних робіт.

Пунктом 6.2.1 Договору встановлено обов'язок Замовника прийняти та оплатити роботу, виконану Підрядником відповідно до Договору, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов Договору або інших недоліків негайно заявити про них Підрядникові.

Пунктом 8.3 Договору визначено, що за порушення строків оплати, визначених п. 5.4 даного Договору Замовник сплачує Підряднику пеню в розмірі подвійної ставки Національного банку України розміру від несплаченої суми за кожний день такого прострочення, збитки по інфляції та 3% річних за користування коштами.

Розділом 10 Договору встановлено, що він набирає чинності з моменту підписання його сторонами та діє до повного виконання взятих на себе зобов'язань. Дія даного Договору може бути припинена в будь-який час за взаємною згодою Сторін. В цьому разі припинення дії Договору оформлюється шляхом складання письмової угоди, в якій визначаються майнові вимоги Сторін (якщо такі мали місце) та розрахунки за ними.

Договір підписано повноважними представниками сторін та скріплено печатками.

За твердженням позивача відповідачем перед початком виконання робіт було перераховано позивачу згідно рахунку № 19 від 11.07.13 попередню часткову оплату, що складає 20 000,00 грн. платіжним дорученням № 76 від 11.07.13, та попередню часткову оплату в сумі 10 000,00 грн. платіжним дорученням № 77 від 15.07.13. Вказане підтверджується копією виписки по рахунку позивача, наявною в матеріалах справи.

15.07.13 між замовником та виконавцем було підписано акт № 186 здачі-прийняття робіт (надання послуг) про проведення вибухових робіт (послуг) на 6800 куб.м по ціні 9,80 грн. за 1 куб.м (без ПДВ). Відповідно до цього акта, замовник повинен сплатити за виконані роботи на користь виконавця суму 79968,00 грн (в тому числі 13328,00 грн ПДВ). Вказані обставини підтверджуються належним чином завіреною копією акта № 186 здачі-прийняття робіт (надання послуг), що містить підписи представників сторін та скріплено печатками.

Таким чином, відповідач, враховуючи часткову оплату виконаних робіт повинен був перерахувати позивачу 17980,80 грн (60% загальної вартості) в період до 15.07.13, тобто ще до виконання вибухових робіт, та 31 987,20 грн. до 29.07.13 включно.

Однак, відповідач в строки, визначені пунктом 5.4. договору розрахунки з позивачем за виконані роботи не провів.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень позивача, платіжним дорученням № 142 від 21.10.13 на суму 30 000,00 грн., та платіжним дорученням № 148 від 21.10.13 в сумі 70 000,00 грн було здійснено відповідачем попередню оплату згідно рахунку № 70 від 16.10.13. Вказане підтверджується копією виписки по рахунку позивача, наявною в матеріалах справи.

19.11.13 між замовником та виконавцем було підписано акт № 395 здачі-прийняття робіт (надання послуг) про проведення вибухових робіт (послуг) на 10400 куб. м по ціні 9,80 грн. за 1 куб.м (без ПДВ). Відповідно до цього акта, замовник повинен сплатити за виконані роботи на користь виконавця суму 122304,00 грн (в тому числі 20384,00 грн ПДВ). Вказані обставини підтверджуються належним чином завіреною копією акта № 395 здачі-прийняття робіт (надання послуг), що містить підписи представників сторін та скріплено печатками.

Таким чином, відповідач, враховуючи часткову оплату виконаних робіт повинен був перерахувати позивачу 22 304,00 грн. до 03.12.13 включно.

Однак, відповідач в строки, визначені пунктом 5.4. договору розрахунки з позивачем за виконані роботи не провів.

Враховуючи викладені обставини та невиконання відповідачем взятих на себе зобов'язань належним чином Приватне акціонерне товариство "Украгровибухпром" звернулося до господарського суду з даним позовом про стягнення заборгованості за договором № 02/07 від 02.07.2012.

За своєю правовою природою укладений сторонами договір є договором підряду.

Відповідно до частини 1 статті 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

За змістом статті 854 Цивільного кодексу України, після остаточної здачі роботи, яку виконано належним чином і в погоджений строк, замовник зобов'язується сплатити підрядникові обумовлену ціну, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Пунктом 5.4. Договору встановлено, що розрахунки здійснюються в наступному порядку:

- 60% вартості робіт з врахуванням положень п. 5.1 даного Договору - попередня оплата на підставі виставленого Підрядником рахунку-фактури, яку замовник зобов'язаний сплатити на протязі 5 банківських днів до виконання вибухових робіт;

- 40% вартості з врахуванням положень п. 5.1 даного Договору на протязі 10 банківських днів після підписання Акту виконаних робіт.

Враховуючи вищевикладене, заборгованість відповідача перед позивачем станом на 16.07.13 становила 17980,80 грн; станом на 30.07.13 - 49968,00 грн, станом на 04.12.13 - 72272,00 грн.

Станом на час розгляду господарським судом спору відповідачем не надано до матеріалів справи доказів оплати виконаних робіт.

З огляду на встановлені обставини справи господарський суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги про стягнення основної заборгованості за виконані роботи в сумі 72272,00 грн обґрунтовані належними доказами та підлягають задоволенню господарським судом.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача 5785,72 грн. 3 % річних та 52757,00 грн інфляційних втрат за період з 01.12.13 по 01.09.16 на суму 72 272,00 грн. в зв'язку з несвоєчасним виконанням відповідачем взятих на себе зобов'язань.

Згідно з ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Тобто, передбачені статтею 625 Цивільного кодексу України відсотки річних та інфляційні втрати можуть нараховуватись кредитором до моменту фактичного виконання грошового зобов'язання боржником.

Суд враховує, що вимога кредитора про сплату боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способом захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредитору.

Водночас, з 01.12.13 по 04.12.13 заборгованість відповідача становила 49968,00 грн, а з 04.12.13 по 01.09.16 - 72272,00 грн. Господарський суд здійснив власний перерахунок 3% річних та дійшов висновку, що стягненню підлягає сума у розмірі 5970,30 грн.

Позивачем заявлено до стягнення 3% річних в сумі 5785,72 грн., відповідно господарський суд задовольняє позовні вимоги в цій частині в межах заявленої до стягнення суми.

Також, господарським судом здійснено перевірку поданого позивачем розрахунку інфляційних втрат та встановлено, що стягненню підлягають втрати від інфляції за період з 01.12.2013 року (19.11.2013 дата підписання акту виконаних робіт) + 10 банківських днів) по 01.09.2016 року (дата подання позову) загалом в розмірі 63 595,57 грн. Оскільки позивачем заявлено до стягнення інфляційні втрати в сумі 52757,00 грн., відповідно господарський суд задовольняє позовні вимоги в цій частині в межах заявленої до стягнення суми.

Таким чином, вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 33,34,44,49, 82-85, 116, 117 ГПК України, Законом України "Про судовий збір", господарський суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Сабівський гранітний кар"єр" (26100, с. Сабове, Новоархангельський район, Кіровоградська область, і.к. 34336831) на користь Приватного акціонерного товариства "Украгровибухпром"(19400, вул.Комарова,3, м.Корсунь-Шевченківський Черкаської області, код ЄДРПОУ 05455573) основний борг в сумі 72 272,00 грн., інфляційні втрати в сумі 52 757,00 грн., 3% річних в сумі 5 785,72 грн., а всього 130 814,72 грн., а також судовий збір в сумі 1962,22 грн.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили та направити стягувачу.

Згідно ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 27.10.16.

Суддя Т. В. Макаренко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.10.2016
Оприлюднено02.11.2016
Номер документу62314952
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3434/16

Рішення від 27.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 19.09.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні