Ухвала
від 27.10.2016 по справі 757/52690/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52690/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про дання дозволу на проведення обшуку в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 12016000000000199 від 02.07.2016,

В С Т А Н О В И В :

у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , погоджене із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням т підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у службовому кабінеті заступника директора з розвитку ДП «Інфоресурс» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та у інших приміщеннях зазначеного державного підприємства, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Олександра Довженка, буд. №3.

За змістом клопотання, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016000000000199 щодо вчинення невстановленими особами співучасниками службових осіб Українського центру оцінювання якості освіти кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України, за фактами змін у 2008-2013 роках інформації про результати зовнішнього незалежного оцінювання, а також за ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення вищевказаних протиправних дій можливо причетний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який на даний час обіймає посаду заступника директора з розвитку ДП «Інфоресурс», та здійснює свою діяльність у приміщенні ДП «Інфоресурс» за адресою: м. Київ, вул. Олександра Довженка, 3.

Під час розслідування встановлено, що у службовому кабінеті заступника директора з розвитку ДП «Інфоресурс» ОСОБА_5 та у інших приміщеннях зазначеного державного підприємства, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Олександра Довженка, буд. № 3 може знаходитись комп`ютерна техніка, засоби мобільного зв`язку, пристрої для зберігання даних (жорсткі диски, флеш накопичувачі тощо), що використовувались для здійснення протиправного втручання в роботу «Єдиної системи оцінювання якості освіти», документи та інші відомості що містять інформацію щодо замовників внесення змін до результатів ЗНО 2008-2015 років та осіб яким вносились зазначені зміни, інші предмети та документи, що можуть мати значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також майно та грошові кошти, які були здобуті в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №70713328 від 18.10.2016, право власності на об`єкт нерухомості, розташований за адресою: м. Київ, вул. Олександра Довженка, буд. №3 зареєстровано за товариством з обмеженою відповідальністю «Бізнес Фінанс Груп» (код ЄДРПОУ 37402409).

Слідчий вказує, що на даному етапі досудового розслідування з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду, виникла потреба у проведенні обшуку за вищевказаною адресою, в зв`язку з чим, клопотання просить задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судовому засіданні слідчий, яким внесене клопотання, клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи та на долучені до матеріалів клопотання документи.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016000000000199 щодо вчинення невстановленими особами співучасниками службових осіб Українського центру оцінювання якості освіти кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України, за фактами змін у 2008-2013 роках інформації про результати зовнішнього незалежного оцінювання, а також за ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Обшук, у відповідності з ст. 234 КПК України, проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведене наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке наряду з іншими відомостями, повинно містити відомості про речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, яким обґрунтовується внесене клопотання, враховуючи правову кваліфікацію правопорушення, відомості за яким внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що вишукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, та можуть знаходитися у службовому кабінеті заступника директора з розвитку ДП «Інфоресурс» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а відтак, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення даного клопотання.

При цьому, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення «майна, дорогоцінних металів та каміння, цінностей та грошових коштів, які були здобуті в результаті вчинення кримінального правопорушення», оскільки, слідчим, яким подане клопотання не вказано родових ознак останніх, що позбавляє можливості перевірити значення цих речей та документів для цілей досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, а відтак, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність залишення без задоволення клопотання слідчого в цій частині.

Разом з тим, вважає слушними доводи клопотання про надання дозволу на відшукання та вилучення значних сум грошових коштів, щодо яких відсутні документальні підтвердження законності їх походження.

Крім того, слідчий суддя вважає в належний спосіб не доведеною необхідність проведення обшуку в інших приміщеннях ДП «Інфоресурс», в зв`язку з чим, приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання в цій частині.

Наряду з цим, вважаю виправданим обмеження прав власника житла чи іншого володіння на його недоторканість в межах даного кримінального провадження.

Таким чином, подане клопотання підлягає задоволенню частково.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про дання дозволу на проведення обшуку в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 12016000000000199 від 02.07.2016 задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майору поліції ОСОБА_3 на проведення обшуку у службовому кабінеті заступника директора з розвитку ДП «Інфоресурс» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання, огляду та вилучення:

- документів щодо організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2008-2015 роках;

- документів та інших відомостей, що містять інформацію щодо замовників внесення змін до результатів ЗНО та осіб, яким безпосередньо вносились зазначені зміни;

- документів щодо розробки, введення в експлуатацію та експлуатації «Єдиної системи оцінювання якості освіти» та «реєстру осіб, що пройшли зовнішнє незалежне тестування»;

- документів щодо розробки та впровадження в діяльність комплексної системи захисту інформації, що знаходиться в «Єдиній системі оцінювання якості освіти» та «Реєстрі осіб, що пройшли зовнішнє незалежне тестування»;

- комп`ютерного обладнання, засобів накопичування інформації, носіїв даних, обладнання для доступу в мережу Інтернет, що можуть містити сліди вчинення кримінального правопорушення та мобільних телефонів;

- значних сум грошових коштів, щодо яких відсутні документальні підтвердження законності їх походження;

- знарядь злочинів - предметів і документів, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, містять сліди злочину та будуть використані як докази у кримінальному провадженні, можуть бути знищені з метою уникнення кримінальної відповідальності.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Виготовлено в 2-ох оригінальних примірниках

Прим. № 1 - зберігається у справі №757/52690/16-к

Прим. № 2 та належним чином завірена копія ухвали видано старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майору поліції ОСОБА_3 .

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62318150
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/52690/16-к

Ухвала від 27.10.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гладун Х. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні