Ухвала
від 17.10.2016 по справі 910/5276/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44 тел. 284-18-98


У Х В А Л А

17.10.16 Справа № 910/5276/14.

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" (код ЄДРПОУ 36797893)

про визнання банкрутом

Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

Від заявника Букова Ю.В. - представник

Від боржника не з'явилися

Від арб. керуючого Жуков В.В. - представник

Від Правобережного ОУПФУ в м. Києві Дзюба М.В. - представник

Обставини справи :

Заявник звернувся до Господарського суду м. Києва із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" через неспроможність останнього сплатити прострочену заборгованість за договором фінансового лізингу.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 31.03.2014 № 910/5276/14 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг" було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 09.04.2014, визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Куделю М.О. зобов'язано подати заяву про участь у справі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 09.04.2014 порушено провадження у справі № 910/5276/14 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп", розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Куделю М.О., попереднього засідання суду призначено на 21.05.2014.

Ухвалою попереднього засідання від 30.05.2014 затверджено реєстр вимог кредиторів боржника, підсумкове засідання призначено на 25.06.2014.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.07.2014 визнано грошові вимоги Управління Пенсійного фонду у Солом'янському районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" на суму 2 333 грн 47 коп.

Згідно розпорядженням № 04-23/785 від 23.09.2014, у зв'язку з припиненням повноважень щодо здійснення правосуддя у судді ОСОБА_1 автоматизованою системою документообігу суду розподілено справу № 910/5276/14 та визначено суддю Чеберяка П.П. для її подальшого розгляду.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 06.10.2014 справу № 910/5276/14 прийнято до провадження суддею Чеберяком П.П. та призначено розгляд справи на 20.10.2014.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 10.12.2014 задоволено клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Куделі М.О. про забезпечення вимог кредиторів, відсторонено керівника боржника від посади та покладено виконання його обов'язків на розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" арбітражного керуючого Куделю М.О.

Постановою Господарського суду м. Києва від 18.05.2015 Товариство з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Куделю М.О.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 28.09.2015 задоволено заяву Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" з кредиторськими вимогами до боржника на суму 136 066 грн. 00 коп.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 21.10.2015 частково задоволено клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Куделі М.О. про витребування доказів.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 08.02.2016 задоволено клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" арбітражного керуючого Куделі Марії Олександрівни про витребування доказів.

29.02.2016 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" з кредиторськими вимогами до боржника на суму 1 218 грн. 00 коп.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 24.03.2016 розгляд справи призначено на 16.05.2016.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 16.05.2016 задоволено заяву Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 1 218 грн. 00 коп.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.05.2016 задоволено заяву Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про заміну кредитора та замінено Управління Пенсійного фонду України в Солом'янському районі м. Києва його правонаступником - Правобережним об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в м. Києві.

До Господарського суду м. Києва на затвердження надійшов звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 23.09.2016 розгляд справи призначено на 17.10.2016.

05.10.2016 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Куделі М.О. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 17.10.2016 частково задоволено клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Куделі М.О. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Крім того, у судовому засіданні 17.10.2016 розглядались звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Представник ліквідатора надав пояснення по суті поданого звіту.

Представник присутнього кредитора звіт ліквідатора підтримав.

Представник заявника щодо затвердження поданого звіту заперечив.

З поданого ліквідатором звіту вбачається, що з метою виявлення майна чи інших активів банкрута ліквідатором були направлені запити до Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, Головного управління Держземагентства України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державної інспекції сільського господарства у м. Києві, філії «Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг» Державного підприємства «Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг», Державного департаменту інтелектуальної власності, Державної митної служби України, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві, Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, Управління державної автомобільної інспекції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у м. Києві, Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Територіального управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Київській області та м. Києві, Державної авіаційної служби України, Головного управління регіональної статистики м. Києва.

Одержані ліквідатором відповіді від зазначених органів свідчать про відсутність у банкрута майнових активів, які належать йому на праві власності або повного господарського відання та які можуть бути включенні до ліквідаційної маси.

Під час виконання повноважень розпорядника майна арбітражним керуючим Куделею М.О. на підставі інформаційної довідки з Реєстру права власності на нерухоме майно було встановлено, що за боржником зареєстровано нерухоме майно, а саме нежитлове приміщення площею 111,9 кв.м., що находиться за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, буд. 21.

В подальшому, в ході проведення ліквідаційної процедури ліквідатором було встановлено, що 19.02.2013 на підставі договору про задоволення прав іпотекодержателя Публічне акціонерне товариство «АКБ «Траст-Капітал» набуло право власності на нежилі приміщення з № 1 по № 11 (групи приміщень № 46 в літ. «А»), загальною площею 111,9 кв.м., за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, буд. 21.

З огляду на встановлені обставини, наведене вище нерухоме майно не було включено до складу ліквідаційної маси Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп".

В зв'язку з відсутністю документів та інформації про наявність дебіторської заборгованості банкрута, вимоги до третіх осіб, щодо її повернення не пред'являлись.

Судом встановлено, що 06.09.2016 відбулось засідання комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" на якому одноголосно було прийнято рішення про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, що підтверджується протоколом засідання комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" б/н від 06.09.2016.

Відповідно до положень ч.5 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Частиною 3 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Враховуючи викладене вище, а також те, що майнових активів банкрута для задоволення вимог кредиторів ліквідатором не виявлено, боржника визнано банкрутом, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс представлені суду, виконані всі необхідні дії на стадії ліквідації банкрута, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", наявні всі підстави ліквідувати банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп".

Разом з тим, враховуючи, що оплата основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражному керуючому Куделі М.О. проведена не була, представник ліквідатора у судовому засіданні підтримав своє клопотання про стягнення з кредиторів витрат на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов'язаних із виконанням покладених обов'язків у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп".

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Згідно положень ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до ч. 3 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Згідно ч. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою Господарського суду м. Києва від 17.10.2016 затверджено звіт про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражному керуючому Куделі М.О. за період виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" з 18.05.2015 по 31.08.2016 в розмірі 84 112 грн. 26 коп., а також звіт про здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого Куделі М.О. за період виконання повноважень ліквідатора банкрута з 18.05.2015 по 31.08.2016 в розмірі 2 334 грн. 88 коп.

Крім того, судом встановлено, що ініціюючим кредитором було частково здійснено оплату грошової винагороди арбітражному керуючому Куделі М.О. за виконання повноважень розпорядника майна боржника за період з 09.04.2014 по 17.05.2015 в розмірі 13 920 грн. 00 коп. та непогашеною залишились грошова винагорода в розмірі 18 434 грн. 27 коп.

Згідно ч. 5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюється за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Судом встановлено, що у боржника відсутні майнові активи для погашення заборгованості із виплати основної грошової винагороди арбітражному керуючому та відшкодування його витрат.

У випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Вказаної правової позиції дотримується також Вищий господарський суд України у постанові від 23.04.2013 по справі № 5020-544/2011.

Разом з тим, Вищий господарський суд України у постанові від 18.08.2010 у справі № 11/Б-1056 зазначив, що керуючись принципом пропорційності голосів кредиторів кількості їх грошових вимог, суд вправі застосувати такий принцип до розподілу витрат між кредиторами за відсутності коштів від реалізації майна боржника на проведення ліквідаційної процедури.

За змістом статей 44, 84 Господарського процесуального кодексу України витрати на оплату послуг арбітражного керуючого входять до складу судових витрат і їх стягнення повинно здійснюватись у справі, під час розгляду якої такі витрати виникли.

Таким чином, суд дійшов до висновку, що витрати на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, який виконував повноваження ліквідатора банкрута слід покласти на кредиторів, пропорційно розміру їх кредиторських вимог.

З матеріалів справи вбачається, що кредиторами Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" визнано: Товариство з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг" на суму 3 007 161 грн. 77 коп., Державну податкову інспекцію у Солом'янському районі м. Києва Головного управління Міндоходів у м. Києві, правонаступником якої є Державна податкова інспекція у Солом'янському районі Головного управління Державної фіскальної служби в м. Києві на суму 2 052 грн. 09 коп., Управління Пенсійного фонду у Солом'янському районі м. Києва правонаступником якого є Правобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві на суму 2 333 грн. 47 коп. та Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" на суму 137 284 грн. 00 коп.

Отже виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого Куделі М.О. за виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" в загальному розмірі 86 447 грн. 14 коп. слід покласти на кредиторів пропорційно розміру їх вимог до боржника, який за підрахунками суду становить: з Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг" в розмірі 82 124 грн. 78 коп., Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" в розмірі 4 235 грн. 91 коп., Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Державної фіскальної служби в м. Києві в розмірі 34 грн. 58 коп. та Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві в розмірі 51 грн. 87 коп.

Окрім того, на ініціюючого кредитора також слід покласти витрати на виплату грошової винагороди арбітражному керуючому Куделі М.О. за виконання повноважень розпорядника майна боржника, які станом на день розгляду справи не погашені в розмірі 18 434 грн. 27 коп.

Вищий господарський суд України у постанові від 25.11.2009 у справі № 15/6-09 вказує про те, що у випадку відмови ініціюючого кредитора від оплати послуг арбітражного керуючого в добровільному порядку, суд припиняючи провадження у справі, повинен вирішити це питання та видати наказ про примусове стягнення грошових коштів.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст. 45-46, п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд м. Києва -

У Х В А Л И В:

1. Затвердити звіт ліквідатора.

2. Затвердити ліквідаційний баланс банкрута станом на 01 серпня 2016 року.

3. Вимоги кредиторів: Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг" на суму 3 007 161 грн. 77 коп., Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Державної фіскальної служби в м. Києві на суму 2 052 грн. 09 коп., Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві на суму 2 333 грн. 47 коп. та Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" на суму 137 284 грн. 00 коп., всього на загальну суму 3 148 831 грн. 33 коп. у відповідності до положень ч. 5 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вважати погашеними у зв'язку з недостатністю майнових активів боржника.

4. Головному управлінню статистики у м. Києві виключити банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" (03124, м. Київ, вул. М. Василенка, 7-А; код ЄДРПОУ 36797893) з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

5. Державній податковій інспекції у Солом'янському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві зняти банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" (03124, м. Київ, вул. М. Василенка, 7-А; код ЄДРПОУ 36797893) з податкового обліку.

6. Ліквідувати банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" (03124, м. Київ, вул. М. Василенка, 7-А; код ЄДРПОУ 36797893) як юридичну особу в зв'язку з банкрутством.

7. Солом'янській районній у місті Києві державній адміністрації провести державну реєстрацію припинення - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" (03124, м. Київ, вул. М. Василенка, 7-А; код ЄДРПОУ 36797893) як юридичної особи та внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБК Укртрансгруп" як юридичної особи не пізніше наступного робочого дня з дати надходження ухвали.

8. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

9. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг" (04070, м. Київ, вул. Петра Сагайдачного, 22/1; ідентифікаційний код 33942232) на користь арбітражного керуючого Куделі Марії Олександрівни (07400, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1) витрати на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого в розмірі 100 559 (сто тисяч п'ятсот п'ятдесят дев'ять) грн. 05 коп.

10. Стягнути з Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50; ідентифікаційний код 14360570) на користь арбітражного керуючого Куделі Марії Олександрівни (07400, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1) витрати на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого в розмірі 4 235 (чотири тисячі двісті тридцять п'ять) грн. 91 коп.

11. Стягнути з Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління Державної фіскальної служби в м. Києві (03151, м. Київ, вул. Смілянська, 6; ідентифікаційний код 39471390) на користь арбітражного керуючого Куделі Марії Олександрівни (07400, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1) витрати на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого в розмірі 34 (тридцять чотири) грн. 58 коп.

12. Стягнути з Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві (03150, м. Київ, вул. Антоновича, 70; ідентифікаційний код 40375920) на користь арбітражного керуючого Куделі Марії Олександрівни (07400, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1) витрати на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого в розмірі 51 (п'ятдесят одна) грн. 87 коп.

13. Видати накази.

14. Копію ухвали направити державному реєстратору боржника для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи відповідно до ч. 5 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

15. Копію ухвали направити сторонам, ліквідатору, кредиторам, державній виконавчій службі за місцем знаходження боржника та зазначеним вище державним органам і установам для виконання.

16. Провадження у справі № 910/5276/14 припинити.

17. Дію мораторію припинити.

Суддя П.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення17.10.2016
Оприлюднено03.11.2016
Номер документу62343950
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —910/5276/14

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 25.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 28.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 13.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 05.12.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Постанова від 05.12.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 28.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні