Ухвала
від 16.09.2016 по справі 761/33004/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/33004/16-к

Провадження № 1-кс/761/20210/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 за участі старшого слідчого з ОВС першого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 розглянувши клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32015100110000318 від 04 листопада 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч.3 ст. 212 КК України

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС першого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернулась до суду з клопотанням, відповідно до якого просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Липська, буд. 10, яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «АНТАРА» (ЄДРПОУ 34239909) та Товариству з обмеженою відповідальністю «Міжнародна компанія «АНТАРЕС» (ЄДРПОУ 20056770), та використовується ТОВ «Зернотрейд Київ К» (ЄДРПОУ 39413585) для прикриття незаконної діяльності, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, якими підтверджується виготовлення, придбання, перевезення, реалізація металобрухту; печаток, штампів, які використовуються для прикриття та забезпечення протиправної діяльності, а також чистих бланків завірених підписами та печатками будь-яких підприємств; сертифікати якості (відповідності) на придбання товарно-матеріальних цінностей, що свідчать про виробника, дату виробництва, якість (відповідність) товарно-матеріальних цінностей державним стандартам якості (відповідності); комп`ютерної техніки та інших магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, в тому числі серверів, системних блоків комп`ютерів, ноутбуків, флеш-карт, телефонів, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення, та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення; готівкових грошових коштів, коштовностей, іншого майна, здобутого у результаті протиправної діяльності; чорнові записи, журнали та інші документи, що містять інформацію про обставини вчинення злочину та за допомогою яких можна встановити відомості про зберігання, придбання, транспортування, збут, завантаження-відвантаження, реалізацію металобрухту; інші документи, предмети та речі, індивідуальні ознаки яких не відомі на час проведення обшуку, але які підтверджують вчинення протиправної діяльності та причетність осіб до його вчинення, тобто мають значення для розслідування вказаного кримінального провадження.

Клопотання мотивовано тим, що Слідчим управлінням фінансових Офісу великих платників податків ДФС здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015100110000318 від 04.11.2015, за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України.

Встановлено, що службові особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Метінвест-Ресурс» (ЄДРПОУ 24819472) (Далі ТОВ «Метінвест-Ресурс), у період з 01.01.2015 по 30.03.2015 року, під час проведення фінансово-господарських операцій з поставки металобрухту, занизили базу оподаткування податком на додану вартість за основною ставкою та обсяги на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, що призвело до заниження податкових зобов`язань з ПДВ на суму 141 720 914 грн, чим умисно ухилилися від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах. Збитки завдані державі встановлено актом перевірки №54/28-03-39-24819472 від 19.08.2015.

Окрім того, у ході досудового розслідування встановлено, що в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні №32015100110000318 від 04.11.2015 року, з отриманих податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма 1ДФ), встановлено, що на ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», ТОВ «Вторинні металургійні технології» дохід з ознакою 101 отримує лише одна особа керівник (який також є і головним бухгалтером) підприємства.

За результатами аналізу податкової звітності, а також проведенням оперативних заходів, встановлено відсутність у ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», ТОВ «Вторинні металургійні технології» основних засобів та найманих працівників (за винятком службових осіб).

Співробітниками міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків ДФС здійснено виїзд за адресами реєстрації ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», ТОВ «Вторинні металургійні технології», за результатами якого виявлено відсутність зазначених суб`єктів підприємницької діяльності за податковими адресами. Місця знаходження підприємств не встановлено.

Слідчий зазначає, що проведений аналіз додатків №5 до декларацій з податку на додану вартість та реєстрів податкових накладних вищезазначених суб`єктів підприємницької діяльності вказав на відсутність ланцюга постачання його обрив, що свідчить про відсутність легітимного кінцевого продавця металобрухту та документального оформлення його придбання.

У ході супроводження кримінального провадження, співробітниками міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків ДФС встановлено, що ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», ТОВ «Вторинні металургійні технології» мають однакові ознаки кінцевого обладнання телекомунікаційних мереж (IP-адреса НОМЕР_1 ), з якого здійснювалась реєстрація податкових накладних та відправлення податкової звітності на сайт Державної фіскальної служби України. Такі дані свідчать про підготовку податкової звітності однією особою.

Окрім того, допитана як свідок ОСОБА_5 , яка, відповідно до реєстраційних даних являється засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ «Вітум Плюс», повідомила про непричетність до проведення фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу металобрухту та діяльності підприємства ТОВ «Вітум Плюс» загалом.

Також встановлено, що керівниками ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», у період 2015 року, видано довіреності на представлення інтересів підприємств (з питань пов`язаних з реєстрацією) на ім`я ОСОБА_6 або ОСОБА_7 .

Згідно відомостей 1ДФ, у період 2014-2015 років, гр-ка ОСОБА_6 , отримувала дохід на ТОВ «Компанія Мет-Торг», а гр. ОСОБА_7 на ТОВ «Компанія Мет-Торг» та Товаристві з обмеженою відповідальністю «Зернотрейд Київ К» (ЄДРПОУ 39413585) (Далі ТОВ «Зернотрейд Київ К»).

Аналізом документів, вилучених у ході тимчасового доступу до речей та документів ТОВ «Компанія Мет-Торг», які перебувають у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, встановлено, що ОСОБА_6 , у період із 01.02.2015 по 07.12.2015, перебувала на посаді директора ТОВ «Компанія Мет-Торг», а ОСОБА_7 уповноважений представляти інтереси ТОВ «Компанія Мет-Торг» у відділі державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві з питань підтвердження відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

На даний час, згідно із даними АІС «Податковий блок», службові особи ТОВ «Компанія Мет-Торг» з метою унеможливлення проведення податкової перевірки та уникнення кримінальної відповідальності розпочали процедуру ліквідації підприємства. ТОВ «Компанія Мет-Торг» має стан «3» прийнято рішення про припинення, розпочато ліквідаційну процедуру.

У ході розслідування у кримінальному провадженні надано тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», які перебувають у володінні банківських установ та становлять банківську таємницю. У ході проведеного такого заходу забезпечення кримінального провадження вилучено виписки по особовим рахункам вищезазначених суб`єктів підприємницької діяльності, за результатами аналізу яких встановлено, що перерахунок коштів на рахунки підприємств здійснює ТОВ «Компанія Мет-Торг» із призначенням платежу «оплата за лом чорних металів згідно договору…». При цьому відбувається регулярне знаття коштів із призначенням платежу «закупка лому у фізичних осіб», «закупка лому …. чек».

Згідно із юридичними справами, до яких співробітниками банківських установ надано тимчасовий доступ, службові особи ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг» довіреностями уповноважували ОСОБА_5 (керівник ТОВ «Вітум Плюс»), ОСОБА_8 (керівник ТОВ «Стармет Київ»), ОСОБА_9 (керівник ТОВ «Клеон Плюс») проводити розрахунково-касові операції по поточних рахунках свого підприємства.

Окрім того, керівники ТОВ «Альтера-Трейдинг» та ТОВ «Торанс-Трейдинг» довіреностями уповноважили гр. ОСОБА_10 на проведення розрахунково-касових операцій по поточних рахунках своїх підприємств. Як результат подавцями чеків (ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг») на імя ОСОБА_10 виписано грошові чеки із зазначенням цілі витрат: «закупка лому».

Відповідно до даних АІС «Податковий блок» ОСОБА_10 є керівником ТОВ «Зернотрейд Київ К». Згідно «Повідомлення про прийняття працівника на роботу», яке ТОВ «Зернотрейд Київ К» подало до ДПІ за місцем обліку, із 29.08.2016 на зазначеному підприємстві працює і колишній керівник ТОВ «Компанія Мет-Торг» гр. ОСОБА_11 .

Встановлено, що ТОВ «Зернотрейд Київ К» здійснювало реєстрація податкових накладних та відправлення податкової звітності на сайт Державної фіскальної служби України із IP-адреси 176.38.85.16. Як зазначалося вище, з цієї ж IP-адреси здійснює подачу податкової звітності ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», ТОВ «Вторинні металургійні технології». Даний факт свідчать про підготовку податкової звітності однією особою.

Згідно даних реєстру податкових накладних ТОВ «Зернотрейд Київ К» до липня 2016 року орендувало у ТОВ «Компанія з управління активами «АНТАРА» (ЄДРПОУ 34239909) приміщення (площею більше 400 кв. м) за адресою м. Київ, вул. Липська, буд. 10.

05 вересня 2016 року, за результатами проведення оперативних заходів, встановлено, що ТОВ «Зернотрейд Київ К» фактично знаходиться за адресою м. Київ, вул. Липська, буд. 10.

Співробітниками міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків ДФС здійснено виїзд за податковою адресою ТОВ «Зернотрейд Київ К», а саме: м. Київ, вул. Академіка Кримського, буд. 4 А, офіс 340, у результаті якого підприємство за вказаною адресою не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, слідчий зазначає, що існують підстави вважати, що в приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Липська, буд. 10, яке використовує ТОВ «Зернотрейд Київ К» для прикриття незаконної діяльності, що полягає у штучному формуванні валових витрат та документальному оформленні безтоварних операцій, зберігаються первинні фінансово-господарські документи ТОВ «Компанія Мет-Торг», ТОВ «Вітум Плюс», ТОВ «Клеон Плюс», ТОВ «Стармет Київ», ТОВ «Терамет», ТОВ «Альтера-Трейдинг», ТОВ «Торанс-Трейдинг», ТОВ «Вторинні металургійні технології».

На підставі наведеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для розслідування вказаного кримінального правопорушення, слідчий просить клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, відповідно до положень, ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Зважаючи на те, що в судовому засіданні слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі та документи знаходяться у приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Липська, буд. 10, а матеріали клопотання також не містять переконливих даних щодо цього, слідчий суддя приходить до висновку, що правових підстав для проведення обшуку у згаданому приміщенні на даний час немає.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 у кримінальному провадженні № 32015100110000318 від 04 листопада 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч.3 ст. 212 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу62413742
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32015100110000318 від 04 листопада 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/33004/16-к

Ухвала від 16.09.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні