Ухвала
від 14.10.2016 по справі 201/14167/16-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/14167/16-к

Провадження № 1кс/201/8476/2016

УХВАЛА

Іменем України

14 жовтня 2016 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю представника заявника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Tовариства з обмеженою відповідальністю «Вагма Трейд» про скасування арешту майна, -

ВСТАНОВИВ:

TOB «Вагма Трейд» звернулося до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням, в якому просила суд скасувати арешт майна ТОВ «Вагма Трейд», накладений ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27 січня 2016 року (справа №201/1050/16-к) та зняти заборону державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Вагма Трейд».

В обґрунтування заявленого клопотання зазначено, що в межах кримінального провадження № 12016040650000023 ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27 січня 2016 року заборонено державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Вагма Трейд» (ідентифікаційний код юридичної особи 35326164, місцезнаходження: Київська область, місто Бровари, вулиця Лісова, будинок 22).

Оскільки для проведення державної реєстрації зміни керівника ТОВ «Вагма Трейд» необхідно скасувати заборону реєстраційних дій щодо ТОВ «Вагма Трейд», раніше накладену ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, просила скасувати арешт.

Представник заявника в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явився, надав до суду лист, в якому відзначив, що проти задоволення клопотання ТОВ «Вагма Трейд» не заперечує. Свою правову позицію прокурор обґрунтовує наступним. В провадженні СВ Жовтневого РВ ДМУ ГУМВС України у Дніпропетровській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені до ЄРДР за №12016040650000023 від 04.01.2016 за фактом злочинних дій не встановлених осіб, які виразились в протиправному заволодінні майном підприємства, вчинене службовою особою з використанням службового становища, а саме незаконне заволодіння ТОВ «Апатит», розташованого: м. Дніпропетровськ, вул. Південні, 2Б, тобто за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Встановлено, що ТОВ «Апатит» до 16.12.2015 володіло часткою в розмірі 97,847% статутного капіталу ТОВ «Вагма Трейд» (код ЄДРПОУ 35326164). Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська накладено арешт та заборонено державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Вагма Трейд».

На теперішній час необхідність у такому заході забезпечення кримінального провадження відпала та подальша заборона державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Вагма Трейд» є недоцільною.

Суд розглядає клопотання здійснювався без аудіофіксації судового засідання.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Жовтневим ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області (процесуальний керівник - прокурор Дніпропетровської міської прокуратури №2 ОСОБА_4 ) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016040650000023, порушеного за ознаками ч. 3 ст. 206-2 КК України 04.01.2015р. за фактом протиправного заволодіння 100% часткою в статутному капіталі ТОВ «Апатит». Згідно матеріалів провадження, злочинний умисел невідомих осіб був спрямований на заволодіння ТОВ «Апатит», яке, в свою чергу, є власником активів у вигляді корпоративних прав у інших юридичних особах. Таким чином, встановлюючи контроль над ТОВ «Апатит» шляхом протиправного заволодіння часткою в статутному капіталі та призначення нового директора, особи, що вчинили злочин, переслідували мету заволодіння також і підприємствами, в яких ТОВ «Апатит» був часником.

За клопотанням слідчого Жовтневого ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27 січня 2016 року (справа №201/1050/16-к) було заборонено державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Вагма Трейд» (ідентифікаційний код юридичної особи 35326164, місце знаходження: Київська область, місто Бровари, вулиця Лісова, будинок 22).

Дана ухвала суду вмотивована тим, що ТОВ «Апатит» до 16 грудня 2015 року володіло часткою в розмірі 97,847% статутного капіталу ТОВ «Вагма Трейд» (код ЄДРПОУ 35326164), що в грошовому виразі становить 2 000 000 гривень.

Відповідно до договору купівлі-продажу від 16.12.2015р., ТОВ «Апатит» продало ТОВ «Агроінд» належні йому корпоративні права у ТОВ «Вагма Трейд».

У зв`язку з набуттям ТОВ «Агроінд» прав власності на частку в статутному капіталі ТОВ «Вагма Трейд», Статут цього підприємства був викладений в новій редакції та зареєстровані відповідні зміни до нього. Як відображено в п. 6.2.2 Статуту ТОВ «Вагма Трейд», ТОВ «Агроінд» належить 97,847% статутного капіталу, Партнерству з обмеженою відповідальністю Кастілла кепітал - 2,153% статутного капіталу.

Відповідно до розділу 9 Статуту ТОВ «Вагма Трейд» в редакції від 16.12.2015р., володіння 60 відсотками голосів дозволяло провести загальні збори учасників та приймати будь-які рішення про розпорядження будь-якими активами підприємства, в т.ч. і про відчуження майна ТОВ «Вагма Трейд».

За таких обставин, існувала небезпека заволодіння майном ТОВ «Вагма Трейд» способом, аналогічним способу вчинення злочину щодо ТОВ «Апатит», а саме шляхом проведення незаконних реєстраційних дій по зміні учасників (засновників) ТОВ «Вагма Трейд», зміни його директора та юридичної адреси.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно із ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Відповідно до п. 4 ч 1 ст. 169 КПК України тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено у разі скасування арешту.

Як вбачаєтеся з листа прокурора, на теперішній час необхідність у застосованому заході забезпечення кримінального провадження відпала та подальша заборона державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Вагма Трейд» є недоцільною.

Вирішуючи вимоги заявника у судовому засіданні, а також приймаючи до уваги відсутність законодавчо визначених підстав для подальшого арешту вищезазначеного майна, а також те, що прокурор не заперечував проти скасування арешту, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

До того ж, слідчий суддя вважає за необхідне послатися на приписи п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, згідно з якими до повноважень слідчого судді належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

З огляду на це слід зазначити, що подальший арешт та заборона будь-яких реєстраційних дій щодо об`єкта нерухомого майна за відсутністю передбачених для цього підстав може порушити право заявника на вільне використання, що буде суперечити загальним засадам володіння особою майном, приписам національного законодавства та вимогам ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та прецедентної практики Європейського суду з прав людини (зокрема, справа «Баландіна проти України, «Батрак проти України», «Панов проти України»).

Ураховуючи викладене, вимоги клопотання про скасування арешту, накладеного ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27 січня 2016 року на заборону державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Вагма Трейд», підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 170-174 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Вагма Трейд» -про скасування арешту майна - задовольнити.

Арешт майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Вагма Трейд» (ідентифікаційний код юридичної особи 35326164, місцезнаходження: Київська область, місто Бровари, вулиця Лісова, будинок 22), накладений ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27 січня 2016 року (справа №201/1050/16-к) скасувати.

Заборону державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти будь-які реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Товариства з обмеженою відповідальністю «Вагма Трейд» - зняти.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62429680
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —201/14167/16-к

Ухвала від 14.10.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 14.10.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні