Рішення
від 03.11.2016 по справі 364/256/15-ц
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/256/15-ц

Провадження № 2/364/1/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.10.2016 року, Володарський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Моргун Г. Л.,

за участю секретаря Сіваченко Л. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні , в смт ОСОБА_1 , цивільну справу за позовом ОСОБА_2

до Товариства з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова»

третя особа на стороні відповідача відділ державної реєстрації Володарської районної державної адміністрації Київської області

про визнання недійсним правочину - договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ :

Позивач у лютому 2015 року звернулася з названим позовом , в якому вказувала, що їй належать земельна ділянка площею 4,365 га, що розташована на території Біліївської сільської ради Володарського району Київської області. Право власності посвідчено державним актом серії ІІІ- КВ № 113755. 29 грудня 2009 року було укладено договір оренди земельної ділянки між нею та товариством з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» строком на 5 років. 25 жовтня 2014 року вона направила лист - повідомлення, яким повідомила ТОВ « Сільгосптехніка Нова» про небажання продовжувати договір оренди землі. Після чого вона звернулася до відповідних органів та замовила виготовлення технічну документацію із землеустрою. 14 листопада 2014 року їй стало відомо, що відносно її земельної ділянки зареєстрований договір оренди укладений нібито нею та відповідачем 14 грудня 2012 року. Ознайомившись договором оренди землі від 14.12.2012 року та актом прийому -передачі земельної ділянки від 14.12.2012 року, витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про проведення реєстрації вона встановила зазначений договір оренди та акт прийому-передачі земельної ділянки підписано не нею та вона нікого не уповноважувала на такі дії. Оскільки заначений договір оренди від 14.12.2012 року було укладено без її згода та за відсутності її волі позивач просить суд :

-визнати договір оренди земельної ділянки площею 4,365 га із цільовим призначенням ведення товарносільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Біліївської сільської ради Володарського району Київської області , укладеного між нею ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю» сільгосптехніка Нова» , код 03744215 - недійсним

-скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 4,365 га від 14 грудня 2012 року, укладеного між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю» сільгосптехніка Нова» , код 03744215 - недійсним, зареєстрованого 14 листопада 2014 року в реєстраційній службі Володарського районного управління юстиції Київської області за номером запису 7689962.

-зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова», код 03744215, повернути їй земельну ділянку в місячний строк після набрання рішення суду законної сили.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 та ОСОБА_3 підтримали позовні вимоги. Просили суд позов задоволити посилаючись на обставини викладені у позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_4 позовні вимоги не визнала не зазначаючи з яких міркувань вона виходить та просила суд прийняти рішення на власний розсуд на підставі наявних матеріалів справи.

Суд, розглянувши матеріали справи, допитавши позивача в якості свідка, заслухавши пояснення учасників судового розгляду та дослідивши письмові докази, вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

По справі встановлено, що позивачу ОСОБА_2 згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-КВ № 113755 на праві приватної власності належить земельна ділянка загальною площею 4,365 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах Біліївської сільської ради Володарського району Київської області ( а.с.10).

Зазначений факт жодною з сторін не оспорюється та є беззаперечним.

В позовній заяві та в судовому засіданні представники позивачів вказували, що 29 грудня 2009 року було укладено договір оренди земельної ділянки між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» строком на 5 років. Після закінчення строку дії договору оренди позивач 25 жовтня 2014 року направила лист - повідомлення, яким повідомила ТОВ « Сільгосптехніка Нова» про небажання продовжувати договір оренди землі. Позивач дізналася про наявність договору оренди землі від 14.12.2012 року та акту прийому - передачі земельної ділянки від 14.12.2012 року випадково , коли звернулась до відповідача з повідомленням від 25.10.2014 року, про відсутність наміру поновлювати договір оренди земельної ділянки (а.с.6), на що вона отримала відповідь (а.с.11) з якої нею було встановлено, що вона нібито уклала Договір оренди землі з відповідачем.

З витягу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно судом було встановлено, що реєстрація договору оренди відбулася 11 листопада 2014 року державним реєстратором державної реєстраційної служби Володарського районного управління юстиції Київської області відносно земельної ділянки з кадастровим номером 3221680400:03:006:0029 ( а.с. 21- 26 ). Позивач у своєму позові стверджувала, що названий договір оренди землі від 14.12.2012 року та акт прийому - передачі земельної ділянки від 14.12.2012 року вона не підписувала та іншу особу на такі дії не уповноважувала.

У судовому засіданні представники позивача та позивач вказували, що в договорі оренди землі та акті прийому-передачі землі в графі орендодавець міститься підпис іншої людини, а не власника земельної ділянки ОСОБА_2, що вказує на відсутність волі власника на передачу в оренду її земельної ділянки ТОВ « Сільгосптехніка Нова» та є підставою для визнання договору недійсним .

На ствердження даних обставин стороною позивача було заявлено відповідне клопотання та судом призначено судово-почеркознавчу експертизу висновок якої ствердив посилання позивача та її представників, зокрема, що згідно висновку експертів за результатами судово-почеркознавчої експертизи від 05.05.2016 року № 145/1, встановлено , що підпис в графі « підписи сторін: Орендодавець» договору оренди землі, без номера, від 14.12.2012 року, укладеного між Орендодавцем ОСОБА_2 та орендарем Товариством з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова» в особі ОСОБА_5, виконаний не ОСОБА_2, а іншою особою;

Підпис в графі « Орендодавець» акта приймання-передачі об'єкта оренди, без номера, від 14.12.2012 року укладеного від імені Орендодавця ОСОБА_2 та Оренаря ТОВ» Сільгосптехніка Нова» виконаний не ОСОБА_2, а іншою особою ( а.с. 80-82).

Даючи оцінку встановленим судом обставин справи суд зазначає, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України , Цивільним кодексом України , Законом України «Про оренду землі» . Передусім статтею 41 Конституції України проголошено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, право власності набувається в порядку визначеному законом, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право власності є непорушним. Дане конституційне право конкретизовано та розширено в положеннях Цивільного та Земельного кодексів України .

Так ч. 1 ст. 319 ЦК України встановлює, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Ч. 1 ст. 321 ЦК України зазначає, що ніхто не може бути протиправно обмежений у здійсненні права власності.

У відповідності до приписів статті 328 Цивільного кодексу України , право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За змістом ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України , Цивільним кодексом України , цим та іншими законами України і договором оренди землі. Згідно ст.13 вказаного закону України договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. За ст.16 - укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

Ст. 17 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Згідно ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Стаття 14 Закону України "Про оренду землі" визначає, що договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 ЦК України , правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Форма Типового Договору оренди землі затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 року № 220 .

При цьому підписи сторін є одним із обов'язкових реквізитів договору, які повинні засвідчувати вільне волевиявлення сторін на укладання договору на певних узгоджених між ними умовах.

Частиною 1 ст. 203 ЦК України встановлено, що зміст правочину не може суперечити зазначеному кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Відповідно до частини 1 статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу .

Відповідно до положень ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що спірні договори оренди землі не відповідали волі позивача ОСОБА_2. Відсутність підпису сторони у договорі власника земельної ділянки, свідчить про відсутність його волі на укладання такого договору та є підставою для визнання договору недійсним за ст. ст. 203 , 215 ЦК України .

За змістом ст. ст. 10 та 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст. ст. 58 , 59 ЦПК України надані суду докази мають бути належними та допустимими. Згідно з вимогами ст. 212 ЦПК України , суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Підсумовуючи вище викладене та виходячи із норм законів, які регулюють дані правовідносини та наданих суду доказів, які досліджені в судовому засіданні, право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку підлягає захисту, оскільки договір оренди не можливо вважати вчиненим так як позивач не проявила своєї волі та не підписувала договір оренди та акт прийому - передачі земельної ділянки, що належить їй на праві власності, зобовязавши відповідача повернути власнику належну їй на праві власності земельну ділінку. З огляду на зазначене, суд визнає недійсним договір оренди землі з підстав, які були зазначені позивачем та знайшли своє підтвердження в суді і скасовує державну реєстрацію названого договору оренди землі.

За правилами ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати : 5300,00 грн. за проведення судової-почеркознавчої експертизи (а.с.93) та 243,60 грн. судового збору (а.с.1). Всього - 5543,60 грн. ( п'ять тисяч п'ятсот сорок три гривні 60 коп. ).

Керуючись ст.41 Конституції України, ст.ст. 203, 207, 215, 319, 321, 328 ЦК України, ст.ст. 1,6,13,16,17,18 Закону України « Про оренду землі» ст.ст. 10, 11,60 , 88, 209, 212 - 215, 218 ЦПК України, суд , -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 про визнання недійсним правочину - договору оренди земельної ділянки - задоволити .

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 4,365 га із цільовим призначенням ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Біліївської сільської ради Володарського району Київської області укладений між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова» код 03744215 в особі директора ОСОБА_5 від 14 грудня 2012 року, який зареєстровано 11 листопада 2014 року державним реєстратором державної реєстраційної служби Володарського районного управління юстиції Київської області відносно земельної ділянки з кадастровим номером 3221680400:03:006:0029.

Скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 4,365 га із цільовим призначенням ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Біліївської сільської ради Володарського району Київської області між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова» код 03744215 в особі директора ОСОБА_5, який зареєстровано 11 листопада 2014 року державним реєстратором державної реєстраційної служби Володарського районного управління юстиції Київської області відносно земельної ділянки з кадастровим номером 3221680400:03:006:0029.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова» код 03744215 в особі директора ОСОБА_5 повернути земельну ділянку з кадастровим номером 3221680400:03:006:0029 ОСОБА_2 .

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю « Сільгосптехніка Нова» код 03744215 в особі директора ОСОБА_5 на користь ОСОБА_2 судові витрати у розмірі : 5300,00 грн. за проведення судової-почеркознавчої експертизи та 243,60 грн. судового збору . Всього - 5543,60 грн. ( п'ять тисяч п'ятсот сорок три гривні 60 коп. ).

Особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним рішенням суду 03.11.2016 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи , які брали участь у справі , але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Г. Л. Моргун

СудВолодарський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.11.2016
Оприлюднено08.11.2016
Номер документу62434189
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —364/256/15-ц

Рішення від 03.11.2016

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Рішення від 27.10.2016

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 23.09.2016

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 13.09.2016

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 10.06.2016

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 06.03.2015

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

Ухвала від 26.02.2015

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні