Рішення
від 03.11.2016 по справі 499/838/16-ц
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/838/16-ц

Провадження № 2/499/503/16

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"03" листопада 2016 р. смт. Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі : головуючого судді Тимчука Р.М. при секретарі судового засідання Мельнику Р.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Іванівка Одеської області справу за позовом ОСОБА_1 до Червонознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно , -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду із позовною заявою до Червнознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно, так як 18 грудня 2015 року померла її мати ОСОБА_2.

Останнім місцем проживання та місцем відкриття спадщини є с. Червонознам'янка Іванівського району Одеської області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 5,27 га на території Червнознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області в межах згідно з планом, кадастровий номер 5121884200:01:001:0275, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва належної померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД № 012627.

Позивачка є спадкоємицею за законом на вищезазначене майно .

Отримати свідоцтво про право на спадщину за законом позивачка не може у зв'язку з тим, що оригінал державного акту втрачений та нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину .

Представник позивача на позовних вимогах наполягала, про що надала заяву та просила справу слухати у її відсутність.

Представник відповідача позов визнав в повному обсязі, про що надав до суду клопотання, просили справу слухати у їх відсутність.

Суд забезпечивши сторонам сприяння всебічному, повному з'ясуванню обставин справи вирішив справу на підставі наступних доказів наданих сторонами та дослідивши письмові матеріали справи та з урахуванням положень ст. 60 ЦПК України, ст. 11 ЦПК України, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, розглянувши справу в межах заявлених вимог, приходить до висновку, що позов необхідно задовольнити виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 18 грудня 2015 року померла ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Місцем відкриття спадщини є с.Червонознам'янка Іванівського району Одеської області, що підтверджується довідкою Червнознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 5,27 га на території Червнознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області в межах згідно з планом, кадастровий номер 5121884200:01:001:0275, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва належної померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД № 012627.

Позивачка є донькою померлої, що підтверджується копією свідоцтва про народження та копією свідоцтва про одруження, долученими до матеріалів справи.

Відповідно до ч.2 ст.1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Судом відповідно до копій матеріалів спадкової справи встановлено, що ОСОБА_2 за життя було складено заповіт згідно якого спадкоємцем всього майна було призначено ОСОБА_3. Про те спадкоємець за заповітом спадкове майно не прийняв, заяв про прийняття спадщини не надавав та 25 квітня 2015 року помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть наявною в матеріалах спадкової справи.

Отже право спадкування за законом переходить до спадкоємців першої черги.

Згідно з ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Дослідивши матеріали спадкової справи судом встановлено, що інші спадкоємці за законом , які б прийняли спадщину відсутні.

Позивачка прийняла спадщину, оскільки у встановлений судом додатковий строк подала заяву про прийняття спадщини.

Однак, вирішити питання оформлення спадкового майна позивачка не може з наступних підстав.

При перевірці наявності необхідних для вчинення нотаріальних дій документів нотаріусом, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв'язку відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

Державний акт на право власності спадкодавці ОСОБА_2 на земельну ділянку був втрачений та відновити його не можливо.

З часу запровадження з 01 січня 2013 року в Україні системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень повноваження щодо реєстрації прав, видачі документів, що посвідчують ці права, в тому числі дублікатів у разі їх втрати, покладено на територіальні органи Міністерства юстиції України. Зокрема видача дубліката документу можлива у разі, якщо оригінал документу був виданий відповідним суб'єктом після 01.01.2013 року.

Тому позивачці рекомендовано звернутися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно, про що надано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 р. у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У випадку, коли перехід права власності від спадкодавця до спадкоємців не може бути оформлено в нотаріальному порядку, зокрема у зв'язку з тим, що спадкодавець за життя не завершив процедуру оформлення права власності на землю, спадкоємець може вимагати визнання права власності на землю в судовому порядку.

Згідно з ч.1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

В якості забезпечення доказів в ході судового розгляду судом було задоволено клопотання позивачки про витребування для огляду в судовому засіданні в якості доказу другий примірник Державного акту на право власності на землю на ОСОБА_2.

Відділом Держгеокадастру надано на адресу суду другий примірник Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД № 012627 на імя ОСОБА_2, який підтверджує право власності померлої на земельну ділянку площею 5,27 га на території Червнознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області в межах згідно з планом, кадастровий номер 5121884200:01:001:0275, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, суд приходить до висновку, що обставини, на які посилалася позивачка, обґрунтовуючи свої вимоги, доведені в судовому засіданні належними та допустимими доказами у відповідності до ст.ст. 10, 60 ЦПК України.

За таких обставин суд вважає за можливе позовну заяву ОСОБА_1 до Червонознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Керуючись ст.ст. 16, 328, 1216, 1218, 1221, 1222, 1223, 1268 ЦК України, п.23 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування » № 7 від 30 травня 2008 р., ст. 10,14,57,60, 212, 213 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Червонознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті 18 грудня 2005 року ОСОБА_2 на спадкове майно, яке складається з земельної ділянки площею 5,27 га на території Червнознам'янської сільської ради Іванівського району Одеської області в межах згідно з планом, кадастровий номер 5121884200:01:001:0275, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва належної померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД № 012627.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Іванівський районний суд Одеської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СуддяОСОБА_4

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.11.2016
Оприлюднено08.11.2016
Номер документу62447843
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/838/16-ц

Рішення від 03.11.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 22.09.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 05.09.2016

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні