Постанова
від 01.11.2016 по справі 553/3242/16-а
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/3242/16-а

Провадження № 2-а/553/109/2016

П О С Т А Н О В А

Іменем України

01.11.2016м. Полтава

Ленінський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді - Крючко Н.І.

при секретарі - Босяк К.О.,

за участю позивача - прокурора: Рябошапко Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві адміністративний позов Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах ОСОБА_3 до Полтавської спеціалізованої школи - інтернат № 2 І-ІІІ ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Державної казначейської служби України в Полтавській області про стягнення одноразової грошової допомоги в розмірі 9143 грн. 50 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2016 року позивач Перший заступник керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Полтавської спеціалізованої школи - інтернат № 2 І-ІІІ ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Державної казначейської служби України в Полтавській області про стягнення одноразової грошової допомоги в розмірі 9143 грн. 50 коп. та судових витрат.

В обґрунтування вказаного позову позивачем зазначено, що прокуратурою в результаті перевірки Полтавської спеціалізованої школи-інтернату № 2 І-ІІІ ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради з питань додержання вимог Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" в частині виплат одноразової грошової допомоги випускникам встановлено, що у вказаній школі-інтернаті з 06.10.2011 року по 31.08.2016 року навчався та виховувався ОСОБА_3, який має статус дитини - сироти. ОСОБА_3 є випускником школи - інтернату та з вересня 2016 року навчається в ДНЗ «Полтавський політехнічний ліцей» за професією «токар» на І курсі. Проте при його випуску зі школи-інтернату стороною відповідача, всупереч вимогам ч. 7 ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", не нараховано та не виплачено йому одноразову грошову допомогу у розмірі шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку у розмірі 9186 грн..

При цьому, в обгрунтування позову позивачем зазначено, що адміністрація Полтавської спеціалізованої школи - інтернат № 2 І-ІІІ ступенів ім. Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, при складанні кошторису для виплат грошової допомоги випускнику школи - інтернат ОСОБА_3 керувалась підпунктом 1 п. 13 Постанови КМУЦ №226 від 05.04.1994 року «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», яким передбачено виплати грошової допомоги у розмірі не менше як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що складає 42,50 грн., яка була виплачена ОСОБА_3 таким чином, сума яка підлягає стягненню з відповідача становить 9143 грн. 50 грн. за мінусом виплаченої суми у розмірі 42,50 грн.( 9186 грн. - 42,50 грн. = 9143,50 грн.).

Згідно ухвали суду 03 жовтня 2016 року залучено до участі у справі в якості співвідповідача по справі Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації та в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне Управління Державної казначейської служби України в Полтавській області.

Позивач Прокурор позовні вимоги підтримала в повному обсязі та наполягала на їх задоволенні та надала суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча завчасно та належним чином був повідомлений про день та час слухання справи.

Представники відповідачів Полтавської спеціалізованої школи - інтернат № 2 І-ІІІ ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації в судове засідання не з'явились, але надали суду заяви, в яких прохали проводити судовий розгляд справи у відсутність їх представників, позовні вимоги не визнають.

В судове засідання представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головного управління Державної казначейської служби України в Полтавській області не з'явився, але надав на адресу суду заяву, в якій просили проводити судовий розгляд справи у відсутність їх представника, при вирішенні спору покладались на розсуд суду.

Суд, вислухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, вважає позов Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах ОСОБА_3 таким, що підлягає до задоволення за наступних обставин.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи що відповідно до свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1, виданого 02 листопада 1998 року, Зеленківською сільською радою Чутівського району Полтавської області, народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Смородщина, Чутівського району, Полтавської області, його батьками є: батько - ОСОБА_5, мати - ОСОБА_6.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого Зеленківською сільською радою Чутівського району Полтавської області ОСОБА_5, помер батько ОСОБА_3.

Згідно рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 19 червня 2014 року мати ОСОБА_3 - ОСОБА_6 позбавлена батьківських прав відносно дітей: ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3, з 06.10.2011 року по 31.08.2016 року навчався у Полтавській спеціалізованій школі-інтернаті № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради і знаходився на повному державному забезпеченні.

Оскільки, ОСОБА_3 був відрахований з вказаного навчального закладу у зв'язку з вступом до ДНЗ « Полтавський політехнічний ліцей», де навчається в даний час на першому курсі за спеціальністю «Токар», то, згідно довідки Полтавської спеціалізованої школи-інтерната № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради № 271-у від 31.08.2016 року, випускнику ОСОБА_3 виплачена допомога у розмірі 2,5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що дорівнює 42 грн. 50 коп., що передбачено підпунктом 1 п. 13 Постанову Кабінету Міністрів України "Про поліпшення виховування, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" № 226 від 05.04.1994 року.

Як зазначено в ч.ч. 1-3 ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа. Допомога та утримання таких дітей не можуть бути нижчими за встановлені мінімальні стандарти, що забезпечують кожній дитині рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку на рівні, не нижчому за встановлений прожитковий мінімум для таких осіб. Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Відповідно до вимог ч. 7 ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. Нормативи забезпечення одягом і взуттям затверджуються Кабінетом Міністрів України. За бажанням випускників навчальних закладів їм може бути видана грошова компенсація в розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття.

Зміст вищенаведеної норми свідчить про те, що Кабінету Міністрів України доручено визначити порядок забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування одягом і взуттям, в тому числі встановити нормативи такого забезпечення. Мінімальний розмір одноразової грошової допомоги, яка виплачується випускникам, чітко визначений Законом, виплата цих сум в більшому розмірі здійснюється за рахунок навчального закладу або відповідної установи.

При цьому, ч. 7 ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", встановлює обов'язок з виплати грошової допомоги усім випускникам навчальних закладів, не розмежовуючи їх на окремі категорії - тих, хто продовжив навчання в іншому навчальному закладі, та тих, хто працевлаштувався.

Згідно ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" розмір прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років становить з 01.05.2016 року становить 1531 грн..

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 навчався в період з 06.10.2011 року по 31.08.2016 року у Полтавській спеціалізованій школі-інтернаті № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради і знаходився на повному державному забезпеченні.

Відповідно до наказу Полтавської спеціалізованої школи-інтернату № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради № 271-у від 31.08.2016 року, ОСОБА_3 був відрахований з вказаного навчального закладу у зв'язку з вступом до ДНЗ «Полтавський політехнічний ліцей» де навчається в даний час на першому курсі за спеціальністю «Токар».

Отже, виходячи з вищенаведеної норми, випускникам шкіл-інтернатів з категорії дітей, позбавлених батьківського піклування у віці до 18 років, в тому числі ОСОБА_3 при випуску з навчального закладу має бути нарахована та виплачена одноразова грошова допомога у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, тобто в сумі не менше 9 143,50 грн..

Таким чином, з огляду на вище викладене відповідач школа - інтернат, нараховуючи ОСОБА_3 одноразову грошову допомогу в розмірі меншому, ніж передбачено ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", діяв всупереч встановленому законом порядку, необгрунтовано та безпідставно, чим порушили законні інтереси ОСОБА_3.

Згідно довідки Полтавської спеціалізованої школи-інтернату № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, випускнику ОСОБА_3 виплачена допомога у розмірі 2,5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що дорівнює 42 грн. 50 коп., що передбачено підпунктом 1 п. 13 Постанову Кабінету Міністрів України "Про поліпшення виховування, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" № 226 від 05.04.1994 року.

Як встановлено в пп. 1 п. 13 постанови Кабінету Міністрів України "Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування" № 226 від 05.04.1994 року зі змінами та доповненнями, дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа, а також учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків і перебували на повному державному утриманні в загальноосвітніх,професійно-технічних та вищих навчальних закладах, при вступі на навчання до професійно-технічних та вищих навчальних закладів видається безоплатно за рахунок коштів тих закладів, які вони закінчили, комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також грошова допомога в розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Учні та студенти зазначеної категорії зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах, до яких вони вступили, і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м'яким інвентарем за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Відповідно до положень ст. 25 Закону України "Про забезпечення організаційно правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", порядок відшкодування витрат, пов'язаних з утриманням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, у тому числі на харчування, одяг, взуття, м'який інвентар на одну фізичну особу, здійснення грошових виплат при працевлаштуванні та вступі до навчального закладу, а також інших виплат, передбачених цим Законом, встановлюється Кабінетом Міністрів України відповідно до державних соціальних стандартів.

Статтею 39-9 вказаного вище Закону встановлено, що порядок відшкодування витрат на виплату допомоги випускникам закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повне державне забезпечення відповідно до статті 8 цього Закону при працевлаштуванні та вступі до навчального закладу відповідно до норм забезпечення випускників закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Норми ст. ст. 25, 39-9 Закону України "Про забезпечення організаційно правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" регулюють правовідносини щодо відшкодування навчальним закладам або відповідним установам, в яких виховуються та навчаються діти- сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, понесених ними витрат на харчування, одяг, взуття, м'який інвентар, здійснення грошових виплат при працевлаштуванні та вступі до навчального закладу, та не розповсюджуються на правовідносини навчальних закладів з їх випускниками, що є предметом спору по даній справі.

Крім того, як встановлено в ст. 3 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", одними із основних принципів державної політики в частині соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є захист прав і інтересів таких дітей, а також забезпечення соціально-правових гарантій.

Положеннями статті 4 зазначеного Закону передбачено, що заходи щодо соціального захисту даної категорії дітей гарантується, забезпечується і охороняються державною.

В п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування" передбачено, що інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Крім того, відповідно до положень ч. 4 ст. 9 КАС України, у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою У країни, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Виходячи з вищенаведеного, а також з урахуванням загальних засад пріоритетності законів над іншими підзаконними нормативними актами, під час розгляду та вирішення справ зазначеної категорії застосуванню підлягає Закону У країни "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування".

Таким чином, з огляду на встановлені судом факти, обставини по справі та прямі норми закону, які регулюють дані правовідносини, суд приходить до висновку, що адміністрація Полтавської спеціалізованої школи-інтернату № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради при складанні кошторису для виплати грошової допомоги випускнику школи-інтернату неправомірно керувалась пп. 1 п. 13 Постанови Кабінету Міністрів України "Про поліпшення виховування, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" № 226 від 05.04.1994 року, в зв'язку чим, Полтавською спеціалізованою школою-інтернатом № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради не донараховано вихідну допомогу дитині, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_3, як випускнику вказаного навчального закладу, чим порушено його право.

Вказане свідчить, що відповідач безпідставно недонарахував ОСОБА_3 одноразову грошову допомогу, передбачену ст. 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування", тому вказана сума підлягає стягненню з урахуванням проведених виплат.

Таким чином з огляду на вище викладене адміністративний позов Прокурора Ленінського району м. Полтави в інтересах ОСОБА_3 до Полтавської спеціалізованої школи - інтернат № 2 І-ІІІ ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Державної казначейської служби України в Полтавській області про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити дії є законними та обґрунтованими.

Керуючись ст.ст. 6-12, 159-161 Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України «Про забезпечення організаційно - правових умов соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Постанови Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей - сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» №226 від 05.04.1994 року, суд -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах ОСОБА_3 до Полтавської спеціалізованої школи - інтернат № 2 І-ІІІ ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради, Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Державної казначейської служби України в Полтавській області про стягнення одноразової грошової допомоги в розмірі 9143 грн. 50 коп.- задовольнити .

Стягнути з Полтавської спеціалізованої школи-інтернат № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради одноразову грошову допомогу на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 9143 грн. 50 коп..

Стягнути з Полтавської спеціалізованої школи-інтернат № 2 І-Ш ступенів імені Н.К. Крупської Полтавської обласної ради ( м. Полтава, просп. Першотравневий, 26, р/р 35412001036547, МФО 831019 в ГУ ДКСУ м. Полтави, код 25167793) на користь прокуратури Полтавської області (м. Полтава, вул. 1100-річчя Полтави, 7, р/р 35210088006160 банк ДКСУ м. Київ МФО 820172 ЗКПО 02910060, код класифікації видатків бюджету -2800) понесені витрати по сплаті судового збору в сумі 551,20 грн..

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Ленінський районний суд м. Полтави шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Н. І. Крючко

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення01.11.2016
Оприлюднено09.11.2016
Номер документу62477899
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —553/3242/16-а

Постанова від 01.11.2016

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 03.10.2016

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 03.10.2016

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 20.09.2016

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні