Постанова
від 07.11.2016 по справі 815/5321/16
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5321/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2016 року                                                                       м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Єфіменко К.С. розглянувши у скороченому провадженні у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду справу за адміністративним позовом Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Малого приватного підприємства «Горізонт» про стягнення суми адміністративно-господарських санкцій за не виконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015 році у розмірі 12897,00 грн. та пені за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій в розмірі 1064,25 грн. на загальну суму 13961,25 грн., -

В С Т А Н О В И В:

          З позовом до суду звернулось Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Малого приватного підприємства «Горізонт» про стягнення суми адміністративно-господарських санкцій за не виконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015 році у розмірі 12897,00 грн. та пені за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій в розмірі 1064,25 грн. на загальну суму 13961,25 грн., які не були ним сплачені у добровільному порядку.

17.10.2016 року було відкрито провадження по справі та надано відповідачу строк до 28.10.2016 року для надання заперечень.

Відповідач був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про отримання 24.10.2016 року відповідачем копії ухвали (а.с.14), заперечень та клопотань до суду не надходило.

Згідно вимог п.4 ч.1,2 ст.1832 КАС України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Положеннями ч.3,4 ст.1832 КАС України передбачено, що суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення.

Відповідно до ч.5 ст.1832 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення десятиденного строку отримання відповідачем адміністративного позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши наявні в справі письмові докази суд встановив наступні факти та обставини:

          Позивач на підставі ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 року №875-XII є місцевим підрозділом центрального органу державної виконавчої влади та згідно ст.20 цього ж Закону здійснює повноваження щодо нарахування, сум адміністративно-фінансових санкцій та пені за не створення робочих місць для інвалідів, також на підставі п.п.11,12 ст.20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» здійснює повноваження щодо стягнення в судовому порядку заборгованості по адміністративно-господарським санкціям та пені не сплачених боржниками у добровільному порядку, а тому на підставі положень ч.1 ст.17, п.5 ч.4 ст.50 КАС України може звертатись до суду з приводу здійснення владних повноважень в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

Частиною 2 ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Частиною 3 ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів у рахунок нормативів робочих місць виходячи з вимог статті 18 цього Закону.

Відповідно до ст.20 цього Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадські організації інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається у розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Згідно звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2015 рік (а.с.6) у відповідача середньооблікова чисельність штатних працівників на Малому приватному підприємстві «Горізонт» за 2015 рік склала 10 осіб. У відповідності з нормативом місць, призначених для працевлаштування інвалідів, відповідач повинен був створити 1 робоче місце, але не створив жодного.

При здійсненні розрахунку адміністративно-господарських санкцій відповідача за 2015 рік відділення Фонду керувалось Інструкцією щодо заповнення форми №10-ПІ поштова-річна «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів», затвердженою Наказом Мінпраці України 10.02.2007 року №42 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 13.02.2007 року за №117/13384.

Згідно цієї форми статистичної звітності код рядка 01 – середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за рік визначається відповідно до п.3.2 Інструкції зі статистики чисельності працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 року №286 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 30.11.2005 року за №1442/11722, код рядка 02 чітко вказано, з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність.

Таким чином, відповідно до чинного законодавства норматив робочих місць по працевлаштуванню інвалідів протягом звітного 2015 року відповідачем не виконано.

          Відповідно до розрахунку суми адміністративно-господарських санкцій за 2015 рік (а.с.7), сума відрахувань за 1 нестворене робоче місце становить 12897,00 грн.

          Середньорічна заробітна плата: 257,94 х 1000 : 10 = 25794,00 грн.

          Сума адміністративно-господарських санкцій 25794,00 : 2 = 12897,00 х 1 = 12897,00 грн.

          Відповідно до ч.4 ст.20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цього Закону.

          Проте, всупереч ст.20 цього Закону відповідач самостійно в строк до 15.04.2015 року адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів не сплатив. Порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Станом на 27.09.2016 року відповідач крім адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 12897,00 грн. повинен сплатити й пеню, виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк у розмірі 1064,25 грн. Таким чином, загальна сума боргу складає 13961,25 грн.

До теперішнього часу сума адміністративно-господарських санкцій та пеня відповідачем не сплачена.

Несплата штрафних санкцій до Фонду соціального захисту інвалідів на рахунки органів Державного казначейства в дохід Державного бюджету України завдає істотної шкоди інтересам держави, так як підриває правову та економічну основу соціального захисту населення з реалізації конституційних прав і свобод громадян.

Оскільки відповідач не виконав своїх обов'язків по дотриманню нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, не вжив всіх необхідних заходів для недопущення вказаного правопорушення, своєчасно не сплатив суму адміністративно-господарських санкцій, суд на підставі ч.2 ст.162 КАС України повинен винести постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Судові витрати розподілити у відповідності до вимог ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163, 1832, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Малого приватного підприємства «Горізонт» (65058, м.Одеса, вул.Сегедська,буд.1/3, Код ЄДРПОУ 25045431) на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на рахунок управління Державної казначейської служби України в Одеській області на р/р №31214230700008, банк – ГУДКСУ в Одеській області, одержувач – УК у Приморському районі, Код – 38016923, МФО 828011 суму адміністративно-господарських санкцій за не виконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015 році у розмірі 12897,00 грн. та пеню за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій в розмірі 1064,25 грн. на загальну суму 13961,25 грн.

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови тільки з підстав, визначених ч.8 ст.183 2 КАС України.

          

Суддя                               Єфіменко К.С.

          

          

Дата ухвалення рішення07.11.2016
Оприлюднено09.11.2016
Номер документу62499642
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5321/16

Постанова від 07.11.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

Ухвала від 17.10.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні