Рішення
від 13.08.2009 по справі 10/161-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.08.09р. Справа № 10/161-09

За позовом Синельникі вського міжрайонного прокур ора в інтересах держави в осо бі Синельниківської місько ї Ради ( м. Синельникове Дніпро петровської області )

до Фізичної особи-прива тного підприємця ОСОБА_1 ( м. Синельникове Дніпропетро вської області )

про звільнення по повер нення самовільно зайнятої зе мельної ділянки

Суддя Кощеєв І.М.

Представники:

від прокурора :Кутузова В .О. (посв. №187 від 28.12.07 р.) - прокурор в ідділу

від позивача: не з"явився

від відповідача: не з"явивс я

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор в інтересах д ержави в особі Позивача звер нувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Відповідача про з обов'язання фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 звіль нити та повернути самовільно зайняту земельну ділянку пл ощею 0,0006, яка розташована бі ля АДРЕСА_1, власнику - дер жаві в особі Синельниківсько ї міської ради Дніпропетровс ької області.

Підстави з якими Прокурор пов' язує свої позовні вимо ги - фізична особа - підприємец ь ОСОБА_1 самовільно зайня в земельну ділянку, розмісти вши на ній кіоск. Фактично пра вовстановлюючі документи на земельну ділянку, у Відповід ача відсутні. Вказане є поруш енням вимог ст. 125 ЗК України, як ою передбачено, що право влас ності та право користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що підтверджує право власно сті чи право постійного кори стування земельною ділянкою , та його державної реєстраці ї. Право на оренду земельної д ілянки виникає після укладен ня договору оренди і його дер жавної реєстрації.

Позивач повністю підтрима в позовні вимоги Прокурора.

Представник Відповідача н а виклик суду у судове засіда ння не з”явився, витребувані судом документи не надав. Від повідач був належним чином п овідомлений про час і місце п роведення судових засідань, про що свідчить поштове пові домлення (ф.119) № 49800 від 11.07.2009 р.

Клопотання про відкладенн я розгляду справи від Відпов ідача до суду не надходило.

Господарський суд розгляд ає справу за наявними в ній до кументами.

Клопотання про застосува ння засобів технічної фіксац ії судового процесу ( аудіо запис ) представниками стор ін не заявлялося.

За згодою Прокур ора у судовому засіданні бул о оголошено вступну та резол ютивну частини рішення.

Дослідивши матеріа ли справи, заслухавши поясн ення Прокурора, суд, -

ВСТАНОВИВ :

Проведеною перевіркою ін спектором з контролю за вико ристанням та охороною земель у Дніпропетровській області встановлено, що фізична особ а - підприємець ОСОБА_1 сам овільно займає земельну діл янку площею 0.0006 га, за адресою : м. Синельникове, пр. М иру, біля будинку № 32, під розм іщення кіоску.

На приписи Управління з к онтролю за використанням та охороною земель у Дніпропетр овській області від 17.04.2008 р. № 54 т а від 03.05.2008 року №73 усунути поруш ення закону, а саме звільнити самовільно зайняту земельну ділянку фізична особа - підпр иємець ОСОБА_1 не відреагу вав. В добровільному порядку зазначена земельна ділянка звільнена Відповідачем не бу ла ( доказів не надано ).

Відповідно до ст. 125 ЗК Укр аїни, право власності та пр аво постійного користуванн я на земельну ділянку виник ає після одержання її влас ником або користувачем док умента, що посвідчує право власності чи право постійног о користування земельною ді лянкою, та його державної ре єстрації. Право на оренду зем ельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. П риступати до використання земельної ділянки до вст ановлення її меж у натурі (на м ісцевості), одержання докуме нта, що посвідчує право на неї , та державної реєстрації заб ороняється.

Право власності на земельну ділянку і право пос тійного користування земель ною ділянкою посвідчується державними актами. Форми дер жавних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України . Право оренди землі оформ ляється договором, який ре єструється відповідно до зак ону ( ст. 126 ЗК України ).

Відповідно до ст. 12 ЗК У країни до повноважень сільсь ких, селищних, міських рад у га лузі земельних відносин на т ериторії сіл, селищ, міст нале жить, в тому числі: розпорядже ння землями територіальних г ромад; передача земельних ді лянок комунальної власності у власність громадян та юрид ичних осіб відповідно до цьо го Кодексу; надання земельни х ділянок у користування із з емель комунальної власності відповідно до цього Кодексу .

На підставі п. 34 ст. 26 Зако ну України „Про місцеве само врядування в Україні” міські ради вирішують відповідно д о Закону питання регулювання земельних відносин.

Згідно зі ст. 1 Закону Ук раїни „Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель”, самовільне зайня ття земельних ділянок - буд ь-які дії особи, які свідчать п ро фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати зе мельну ділянку до встановлен ня її меж у натурі, до одержанн я документа, що посвідчує пра во на неї та його державної ре єстрації.

Відповідно до матеріа лів справи, у Відповідача від сутні документи, які посвідч ують його право власності чи право на користування земел ьною ділянкою, площею 0,0006 га. по вул. Миру, біля будинку № 32 в м. Синельникове, на якій розташ ований кіоск, що свідчить про її самовільне зайняття оста ннім.

Ст. 212 ЗК України передб ачає, що самовільно зайняті з емельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесе них за час незаконного корис тування ними. Повернення сам овільно зайнятих земельних ділянок провадиться за ріше нням суду.

Враховуючи наведене, го сподарський суд знаходить по зовні вимоги Прокурора обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Згідно вищевикладеног о, керуючись ст. ст. 22, 27, 29, 44, 49, 75, 82 - 85 ГП К України, господарський суд , -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги Прокур ора задовольнити.

Зобов'язати фізичну особу - підприємця ОСОБА_1 звіль нити та повернути самовільно зайняту земельну ділянку пл ощею 0,0006, яка розташована біл я АДРЕСА_1 власнику - дер жаві в особі Синельниківсько ї міської ради.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 на кор исть Державного бюджету в о собі Відділення Державного к азначейства в Жовтневому рай оні м. Дніпропетровськ ( рахун ок № 31118095700005 в УДКУ Дніпропетров ській обл., МФО 805012, відділення банку УДКУ Дніпропетровські й області, код 22090200, ЄДРПОУ 24246786 ) - 85 ( вісімдесят п'ять ) грн. 00 коп. витрат на державне мито.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 на ко ристь Державного бюдже ту в особі Відділення Держав ного казначейства в Жовтнево му районі м. Дніпропетровськ ( рахунок №31211259700005 відділення ба нку ГУДКУ Дніпропетровській області, МФО 805012, код 22050000, ЗКПО 242467 86) - 315 грн. 00 коп. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу

Видати накази.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його п ідписання.

Рішення суду може бути о скаржене протягом десяти дні в з дня підписання рішення шл яхом подання апеляційної ска рги до Дніпропетровського ап еляційного господарського с уду.

Суддя І.М. Кощеєв

( Рішення оформлене відпові дно до ст. 84 ГПК України - 14.08.2009 р. )

Дата ухвалення рішення13.08.2009
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу6251026
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/161-09

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко Віктор Миколайович

Ухвала від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко Віктор Миколайович

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 09.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Рішення від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Судовий наказ від 28.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 17.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Судовий наказ від 28.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Судовий наказ від 28.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні