Ухвала
від 20.10.2016 по справі 554/9221/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 20.10.2016 Справа № 554/9221/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2016 року

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Полтаві кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Полтави, українця, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч.1 ст.364 КК України,

в с т а н о в и в :

Органами досудового розслідування працівники КП «Полтавська МШЕД» Полтавської міської ради (код ЄДРПОУ 03351987, юридична адреса: м. Полтава, пров. Гончарова, 17): особи, матеріали справи щодо яких виділені в окреме провадження та ОСОБА_4 обвинувачуються в зловживанні своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, при таких обставинах.

02.01.2013 року начальником КП «Полтавська МШЕД» ПМР видано наказ 10/1 «Про затвердження складу комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР, яким затверджено комітет з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР у наступному складі: голова комітету з конкурсних торгів - ОСОБА_5 (головний інженер підприємства), заступник голови комітету з конкурсних торгів - ОСОБА_4 (начальник гаражу), секретар комітету з конкурсних торгів - ОСОБА_6 (юрист підприємства), члени комітету з конкурсних торгів - ОСОБА_7 (заступник начальника з експлуатації) та ОСОБА_8 (провідний економіст підприємства).

При цьому, голова комітету з конкурсних торгів ОСОБА_5 здійснював керівництво роботою комітету з конкурсних торгів, а отже організовував роботу комітету і ніс персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій, тобто виконував організаційно-розпорядчі функції.

Також у відповідності до п. 14 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 року N 2289-УІ (далі по тексту Закон) вказані обвинувачені являлись службовими (посадовими) особами замовника, відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі згідно з Законом.

Виходячи з положень ст. 11 Закону України «Про здійснення державних закупівель» і Положення про порядок створення та головні функції комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР, він здійснює наступні повноваження: організовує роботу комітету і несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій, планує проведення процедур закупівель, складає та затверджує річний план державних закупівель, здійснює вибір процедури закупівлі, проводить процедури закупівель, попередньої кваліфікації учасників, забезпечує рівні умови для всіх учасників, об`єктивний та чесний вибір переможця, забезпечує складання, затвердження та зберігання відповідних документів з питань державних закупівель, підписує договори про закупівлю, оформлені відповідно до чинного законодавства, призначає заступника і заступників) голови, відповідального секретаря з числа комітету та визначає функції кожного члена комітету, приймає рішення щодо проведення засідань комітету, визначає дату і місце проведення засідання комітету, пропонує порядок денний засідань комітету, веде засідання комітету, вносить питання на розгляд комітету, ознайомлюється з усіма «матеріалами щодо розгляду, оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів (цінових ш кваліфікаційних пропозицій) учасників процедур закупівель, заносить свою окрему думку до протоколів засідань комітету, організовує та проводить процедури закупівель, участь в усіх його засіданнях особисто, забезпечує рівні умови для всіх учасників процедур закупівель, в установленому порядку визначає переможців процедур закупівель, пропозиції конкурсних торгів (цінові та кваліфікаційні пропозиції) яких за результатами оцінки визначені найбільш економічно вигідними та акцептовані, сприяє органам, що здійснюють державне регулювання та контроль у сфері закупівель, у виконанні ними службових повноважень відповідно до законодавства, зокрема створення належних умов для проведення перевірок, надає у встановлений строк необхідні документи і відповідні пояснення, вживає у випадках, передбачених законодавством, відповідних заходів щодо забезпечення захисту інформації при здійсненні процедур закупівель, об`єктивно та неупереджено розглядає пропозиції конкурсних торгів (цінові та кваліфікаційні пропозиції) учасників процедур закупівель, забезпечує збереження конфіденційної інформації, що стосується діяльності комітету, та інформації, наданої учасниками попередньої кваліфікації).

У зв`язку з виділенням коштів з міського бюджету м. Полтави на закупівлю дорожньо -розмічальної техніки для КП «Полтавська МШЕД» ПМР, на засіданні комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР 22.03.2013 року погоджено предмет закупівлі, що визначений в річному плані державних закупівель КП «Полтавська МШЕД» ПМР на 2013 рік, затвердженому рішенням комітету з конкурсних КП «Полтавська МШЕД» ПМР від 22.02.2013 № 5 (зі змінами від 22.03.2013 № 30). Згідно даного річного плану, передбачено очікувану вартість предмета закупівлі (код 28.92.3 - машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент) 320,00 тис. грн. за кошти місцевого бюджету по КЕКВ 3210 „Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям).

Після цього, членами комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР складено документацію конкурсних торгів на закупівлю товару по коду (код 28.92.3 - машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент), що затверджена головою комітету з конкурсних торгів від 22.02.2013 року.

Згідно технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі (додаток 2 до документації конкурсних торгів) предметами закупівлі (код 28.92.3) були: Машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент - оснащена рушійним візком, є самохідною, має безповітряну систему нанесення фарби на два незалежні розпилювачі (пістолети). Має систему нанесення склокульок на два незалежні розпилювачі. Стан машини - нова, не раніше 2012 року випуску.

Так, упродовж лютого - квітня 2013 року (точної дати слідством не встановлено), голова комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ОСОБА_5 вступив у злочинну змову з іншими членами комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР, а саме: ОСОБА_4 (заступником голови даного комітету), ОСОБА_8 (член комітету та в.о. секретаря даного комітету), ОСОБА_7 (член даного комітету) з метою незаконного акцепту (прийняття) пропозиції конкурсних торгів приватного підприємства «Полтава-Паритет» по відкритим торгам за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент та подальшого придбання у вказаного підприємства зазначеної техніки по завищеній вартості за кошти місцевого бюджету.

З метою реалізації вказаного спільного злочинного наміру, на офіційному державному друкованому виданні „ Вісник державних закупівель інформаційному бюлетені від 25.02.2013 № 16/2 (759/2) (номер оголошення 077045) оголошення про проведення торгів на закупівлю товарів по предмету „ машини й устаткування землерийні, інші - 28.92.3, де відповідальною посадовою особою замовника, уповноваженого здійснювати зв`язок з учасниками, визначено саме голову комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ОСОБА_5 .

Таким чином, останній міг повністю контролювати участь у процедурі відкритих торгів по вказаному предмету закупівлі учасників, маючи повну інформацію про них.

З відома ОСОБА_5 комерційний директор приватного підприємства «Полтава-Паритет» (код ЄДРПОУ 30732375, адреса: м. Полтава, вул. Шевченка, буд. 121-А) (далі ПП «Полтава-Паритет») ОСОБА_9 05.04.2013 року близько 11-ї години надав до комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР пропозицію конкурсних торгів від очолюваного ним товариства, які секретар даного комітету ОСОБА_8 прийняла та зареєструвала.

Приблизно о 14-ій годині 05.04.2013 року у приміщенні КП «Полтавська МШЕД» ПМР за адресою: м. Полтава, вул. Гончарова, 17, відбулось засідання комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР по предмету закупівлі товарів за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент, на якому члени комітету з конкурсних торгів ознайомилися із пропозиціями учасників конкурсних торгів, що надійшли на адресу підприємства, а саме: ТОВ „МОСТ (код ЄДРПОУ 37591574, адреса: м. Запоріжжя, вул. Яценка, буд. 4), ПП «Вольт-Монтаж» (код ЄДРПОУ 36792612, адреса: м. Полтава, вул. Леніна, 13, кімната 504), ПП „ Полтава-Паритет (код ЄДРПОУ 30732375, адреса: м. Полтава, вул. Шевченка, буд. 121-А).

На даному засіданні комітету з розкриття пропозицій конкурсних торгів по закупівлі товарів за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент, головою комітету ОСОБА_5 оголошено пропозиції учасників та зміст пропозицій конкурсних торгів учасників доведено до відома інших членів комітету з конкурсних торгів та присутніх комерційного директора ПП «Полтава-Паритет» ОСОБА_9 , інженера із збуту ПП «Полтава-Паритет» ОСОБА_10 , та представника ТОВ «Мост» ОСОБА_11 .

Після цього, присутні на даному засіданні, голова комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР, заступник голови даного комітету ОСОБА_4 , в.о. секретаря та член даного комітету ОСОБА_8 , а також член комітету ОСОБА_7 , в порушення вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» і Положення умисно допустили до оцінки конкурсні пропозиції ПП «Полтава-Паритет» та ПП « Вольт - Монтаж», що не відповідали умовам передбачених документацією конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР, а саме:

-ПП „ Вольт-монтаж та ПП „ Полтава-Паритет у складі пропозиції конкурсних торгів надано сертифікати, видані виробнику машини для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 - Graco Inc та уповноваженому представнику компанії-виробника - Graco N.V. іноземною мовою без відповідно оформленого перекладу на українську мову, що суперечить Документації конкурсних торгів, а саме p. 1 - Загальні положення п. 7 „ Інформація про мову (мови), якою (якими) повинні бути складені пропозиції конкурсних торгів, в якому зазначено, що „ ... всі інші документи, що мають відношення до пропозиції конкурсних торгів також можуть бути складені українською мовою, а у разі надання цих документів іноземною мовою, вони повинні бути перекладені на українську мову. Переклад повинен бути посвідчений підписом перекладача та печаткою учасника торгів, або посвідчений нотаріально (на розсуд учасника)....

-у конкурсних пропозиціях ПП „ Вольт-монтаж та ПП „ Полтава-Паритет відсутні безпосередньо копії сертифікатів проходження на запропоновану пропозицію конкурсних торгів, що передбачено п. 21 Інструкції з підготовки пропозицій з конкурсних торгів;

-ПП „ Вольт-монтаж недотримано чіткого порядку черговості подання документів, прописаного в Інструкції з підготовки пропозицій з конкурсних торгів.

Ознайомившись і перевіривши пропозицію учасника конкурсних торгів ПП «Полтава-Паритет», голова комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ОСОБА_5 за попередньою змовою із заступником голови даного комітету ОСОБА_4 , в.о. секретаря та члена комітету ОСОБА_8 , членом даного комітету ОСОБА_7 , перебуваючи у приміщенні КП «Полтавська МШЕД» ПМР, що знаходиться за адресою: м. Полтава, пров. Гончарова, 17, маючи необхідні знання в сфері правових та практичних аспектів державних закупівель в Україні, про що свідчить сертифікат «Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україна», виданий Українським державним університетом фінансів та міжнародної торгівлі 18.12.2011 року, тобто достовірно знаючи те, що згідно пункту п. 21 Інструкції з підготовки пропозицій з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР по відкритих торгах по закупівлі товарів за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент, він як член комітету з конкурсних торгів зобов`язаний відхилити пропозицію ПП «Полтава-Паритет» по даному предмету закупівлі, у зв`язку із Ж невідповідністю вимогам документації конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР, діючи згідно раніше існуючої злочинної домовленості із заступником голови даного комітету ОСОБА_4 , в.о. секретаря та члена комітету ОСОБА_8 , членом даного комітету ОСОБА_7 , умисно не відхилив пропозицію конкурсних торгів ПП «Полтава-Паритет», а навпаки, в порушення вимог п. 3 ч. 1 ст.29 Закону України «Про здійснення державних закупівель», діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, в інтересах юридичної особи - ПП «Полтава-Паритет», вчинив спільно із ОСОБА_4 (заступником голови даного комітету), ОСОБА_8 (в.о. секретаря та член комітету), а також ОСОБА_7 (членом даного комітету) дії, які спрямовані на досягнення спільної кінцевої мети - незаконного акцепту пропозиції конкурсних торгів ПП «Полтава - Паритет» та подальшого придбання у даного товариства зазначеної дорожньо - розмічальної техніки по завищеній вартості за кошти місцевого бюджету, тобто надав свою згоду на допущення до участі в розгляді та оцінці пропозицій конкурсних торгів ПП «Полтава-Паритет» на відкритих торгах КП «Полтавська МШЕД» ПМР по закупівлі товарів за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент.

Таким чином, на думку органів досудового слідства, члени комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , за попередньою змовою між собою, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах юридичної особи, умисно забезпечили можливість ПП «Полтава-Паритет» реалізувати КП «Полтавська МШЕД» ПМР спеціальну дорожньо-розмічальну техніку за вказаним предметом закупівлі за ціною, що завідомо була вищою, ніж реальна ринкова вартість такої техніки.

Близько 15-ї години 05.04.2013 року, в приміщенні КП «Полтавська МШЕД» ПМР за адресою: м. Полтава, пров. Гончарова, 17, посадові особи, члени комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР та учасники конкурсних торгів, які діяли за попередньою домовленістю, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 і особа, матеріали справи щодо якої виділені в окреме провадження, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах юридичної особи ПП «Полтава-Паритет», здійснюючи свій заздалегідь обумовлений злочинний намір, провели оцінку пропозицій учасників конкурсних торгів по відкритим торгам по предмету закупівлі за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент.

На даному засіданні комітету з конкурсних торгів, де вирішувалося питання визначення переможця на закупівлю товарів за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент, ОСОБА_5 за попередньою змовою з заступником голови комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ОСОБА_4 , в.о. секретаря даного комітету ОСОБА_8 , членом даного комітету ОСОБА_7 , використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, діючи в інтересах юридичної особи - ПП «Полтава-Паритет», усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, спільно із названими членами комітету, з якими він перебував у злочинній змові, у незаконний спосіб надав свою згоду на визначення переможця конкурсних торгів по даних відкритих торгах, а саме: ПП «Полтава-Паритет», хоча достеменно знав про невідповідність пропозиції учасника конкурсних торгів ПП «Полтава-Паритет» вимогам документації конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР по зазначеному предмету закупівлі.

Після проведення вказаного засідання, 05.04.2013 року, голова комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ОСОБА_5 , який діяв за попередньою змовою групою осіб спільно із заступником комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ОСОБА_4 , в.о. секретаря даного комітету ОСОБА_8 , членом даного комітету ОСОБА_7 підписали протокол оцінки пропозицій конкурсних торгів № 47 від 05.04.2013 року на закупівлю товарів за кодом 28.92.3 „машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент.

У такий спосіб, згідно обвинувального акту, ОСОБА_5 , умисно використовуючи своє службове становище, всупереч інтересам служби та в інтересах юридичної особи, діючи за попередньою змовою з іншими членами комітету з конкурсних торгів КП «Полтавська МШЕД» ПМР ПМР ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 штучно створив сприятливі умови для укладення завідомо незаконної угоди про придбання КП «Полтавська МШЕД» ПМР у ПП «Полтава-Паритет» за кошти місцевого бюджету по завищеним цінам спеціальної дорожньо - розмічальної техніки за вказаним предметом закупівлі.

У результаті таких злочинних на думку сторони обвинувачення дій, між КП «Полтавська МШЕД» ПМР та переможцем торгів ПП «Полтава-Паритет» укладено договір №79 про закупівлю товарів за державні кошти від 30.04.2013 року на суму 318 574,80 грн., відповідно до якого ПП «Полтава-Паритет» взяло на себе зобов`язання продати машину для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 PART №0. 249010, SERIAL №O.BA 1961, SERIES A 13A, WPR PSI/bar 3300/228 в кількості 1 одиниця, вартістю 318 574,80 грн. (в тому числі ПДВ 53 095, 00 грн.).

Оплата по вищевказаному договору проведена КП «Полтавська МШЕД» ПМР через управління державного казначейства у м. Полтава 15.08.2013 року в повному обсязі на розрахунковий рахунок ПП «Полтава-Паритет» № НОМЕР_1 , відкритий у ПАТ КБ «Правекс - Банк», м. Київ (МФО 380838), всього на загальну суму 318 574,80 грн.

Згідно висновку комісійної судово-товарознавчої експертизи № 6547 від 21.07.2014 року, встановлена загальна ринкова вартість дорожньої техніки для нанесення дорожньої розмітки дорожньо - розмічальної машини торгової марки «Graco» моделі Line Lazer IV 5900 (249010) у комплексі з приводним візком торгової марки «Graco» Line Driver

Згідно висновку судово-економічної експертизи № 778 від 19.09.2014 року загальна сума завданих державі збитків у сфері державних закупівель внаслідок придбання КП «Полтавська МШЕД» ПМР у ПП «Полтава - Паритет» машину для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 PART №0. 249010, SERIAL №O.BA 1961, SERIES A 13A, WPR PSI/bar 3300/228 в кількості 1 одиниця по завищеним цінам становить 133 012,80 грн.

Унаслідок вказаних злочинних дій, на думку сторони обвинувачення, осіб, матеріали справи щодо яких виділені в окреме провадження за попередньою змовою групою осіб спільно з заступником голови даного комітету ОСОБА_4 по предмету закупівлі за кодом 28.92.3 „ машина для виконання робіт по нанесенню дорожньої розмітки Line Lazer IV 5900 або еквівалент, що призвело до придбання КП «Полтавська МШЕД» ПМР у ПП «Полтава-Паритет» указаної дорожньо-розмічальної техніки по завищеним цінам, спричинено збитків державним та громадським інтересам на суму 133 012,80 грн.

04 жовтня 2016 року на адресу Октябрського районного суду м. Полтави з Шевченківського районного у місті Полтаві відділу державної реєстрації актів цивільного стану надійшов повний витяг з актового запису № 1196 від 21.09.2015 року про смерть ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 від атеросклеротичної хвороби серця (т.7 а.с.191-192).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Заслухавши думку прокурора, який вважав за необхідне провадження в справі закрити, дослідивши матеріали провадження, суд приходить до висновку про необхідність закриття провадження у справі в зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, суд, -

постановив:

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , за ч. 2 ст. 28, ч.1 ст.364 КК України - закрити у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Полтавської області через Октябрський районний суд протягом 7 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62514036
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Полтави, українця, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч.1 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —554/9221/16-к

Ухвала від 20.10.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні