Рішення
від 02.11.2016 по справі 915/911/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2016 року Справа № 915/911/16

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Васильєвої Л.І. при секретарі судового засідання Матвєєвій А.В., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві справу

За позовом: Керівника Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області , 55213, Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. І. Виговського, 18

в інтересах Держави в особі Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області , вул. Садова, 26, с. Лукашівка, Первомайського району, Миколаївської області, 55242

до відповідача: Фізичної особи-підприємець ОСОБА_1 , 55200, АДРЕСА_1

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача: гр. ОСОБА_2, АДРЕСА_2

Про: витребування нерухомого майна.

Представники сторін:

В судовому засіданні присутній прокурор Кадєєва А.В.

від позивача : Соколова О.Ю. - селищний голова ( паспорт НОМЕР_2 виданий Первомайським МВ УМВС України в Миколаївській області від 12.06.08 року)

від відповідача : ОСОБА_1 паспорт НОМЕР_3 виданий Первомайським МВ УМВС України в Миколаївській області від 12.06.96 року, ОСОБА_4, довіреність від 04.10.2016 року.

Керівник Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області в інтересах держави в особі Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області звернувся до суду з позовом, в якому просить суд витребувати у фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 та повернути територіальній громаді с. Лукашівка в особі Лукашівської сільської ради нерухоме майно- житловий будинок АДРЕСА_3 вартістю 139860,00 грн.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 22.08.2016 року було прийнято позовну заяву до розгляду.

Позовні вимоги обґрунтовано наступним.

Прокуратурою встановлено, що за територіальною громадою Лукашівської сільської ради зареєстроване право власності на житловий будинок АДРЕСА_3 загальною площею 101,5 кв.м. на підставі свідоцтва про право власності серії НОМЕР_4, виданого виконавчим комітетом Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області 19.09.2012р.

На даний час у вказаному житловому приміщенні відповідач - фізична особа-підприємець ОСОБА_1 здійснює підприємницьку діяльність. Будь-які правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності або користування зазначеним приміщенням у фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 відсутні. Таким чином, відповідачем неправомірно використовується об'єкт нерухомого майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади с. Лукашівка.

На підставі наведеного прокурор просить суд витребувати у відповідача на повернути територіальній громаді с. Лукашівка в особі Лукашівської сільської ради нерухоме майно - житловий будинок АДРЕСА_3 вартістю 139 860 грн.

Відповідач у письмовому відзиві проти позову заперечив. Зазначає, що 02.01.16 року між ним та громадянкою ОСОБА_2 був укладений договір про оренду будівлі, предметом якого є житловий будинок АДРЕСА_3. В свою чергу ОСОБА_2 у 2003 році отримала зазначений житловий будинок за рахунок матеріального паю від КСП "Авангард", але право власності у встановленому порядку не зареєструвала. Таким чином, відповідач вважає, що не є особою, яка незаконно заволоділа вищенаведеним нерухомим майном, а фактичним власником майна на день подання позову є ОСОБА_2

Третя особа витребувані судом документи не надала, своїм правом, щодо участі у судовому засіданні не скористалася.

На вимогу суду арбітражний керуючий Балєв В.П. надав письмові пояснення, в яких пояснив суду, що під час ліквідаційної процедури СТОВ «Авангард» житловий будинок АДРЕСА_3 був переданий до комунальної власності Лукашівської сільської ради Миколаївської області без додаткових умов, як це передбачено ст.. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши усі подані у справу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд -

встановив:

Згідно свідоцтва про право власності серії НОМЕР_4, виданого виконавчим комітетом Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області 19.09.2012, за територіальною громадою Лукашівської сільської ради зареєстроване право власності на житловий будинок АДРЕСА_3 загальною площею 101,5 кв.м.

Акт прийому в експлуатацію СТОВ «Авангард» зазначеного житлового будинку затверджено рішенням виконавчого комітету Лукашівської сільської ради № 2 від 29.08.2003 та на виконання даного рішення виконавчим комітетом Лукашівської сільської ради 06.10.2003 видано товариству свідоцтво про право колективної власності на житловий будинок.

10.06.2004 року господарським судом Миколаївської області була порушена справа про банкрутство СТОВ «Авангард».

Під час проведення ліквідаційної процедури СТОВ «Авангард» арбітражним керуючим Балєвим В.П. на виконання вимог ст. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» 12.08.2015 прийнято рішення про передачу на баланс Лукашівської сільської ради в числі інших об'єктів спірний житловий будинок.

Постановою господарського суду Миколаївської області суду від 16.08.2005 СТОВ «Авангард» ліквідовано.

За наслідками розгляду рішення ліквідатора Лукашівською сільською радою 12.07.2012 прийнято рішення № 2 «Про прийняття в комунальну власність об'єктів житлового фонду», у тому числі житлового будинку АДРЕСА_3

На підставі рішення ради рішенням виконавчого комітету власності на житлові будинки» оформлено право власності на вказаний будинок та за територіальною громадою Лукашівської сільської ради в особі Лукашівської сільської ради зареєстроване право власності на житловий будинок АДРЕСА_3 загальною площею 101,5 кв.м. та отримано свідоцтво про право власності серії НОМЕР_4 від 19.09.2012, видане виконавчим комітетом Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.

Таким чином, з 19.09.2012р. у позивача виникло право власності на майно, що є предметом позову.

Згідно з ч. 2 ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Згідно ч.І ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Відповідно до ч.5 статті 60 цього Закону органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, а відповідно ч. 2 ст. 327 ЦК України, управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Як встановлено судом, у житловому будинку АДРЕСА_3 здійснює підприємницьку діяльність відповідач - фізична особа-підприємець ОСОБА_1

Будь-які правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності або користування зазначеним приміщенням у фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 відсутні.

Посилання відповідача на укладений між ним та громадянкою ОСОБА_2 договір оренди, як на підставу правомірного користування житловим будинком АДРЕСА_3 суд відхиляє, оскільки будь-яких доказів на підтвердження права власності ОСОБА_2 на вищевказаний об'єкт нерухомого майна суду не надано.

Разом з тим, матеріали справи містять свідоцтво про право власності на нерухоме майно та інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна які підтверджують, що власником житлового будинку АДРЕСА_3 є Територіальна громада села Лукашівка в особі Лукашівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.

Відповідно до ст. 387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Враховуючи наведене відповідачем дійсно порушені норми та приписи діючого законодавства, в зв'язку з чим прокурор цілком правомірно звернувся до господарського суду з відповідним позовом.

За таких обставин. позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст.49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Витребувати у фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (55200, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) та повернути територіальній громаді с. Лукашівка в особі Лукашівської сільської ради (Первомайський район, Миколаївська область, с. Лукашівка, вул. Садова, 26, ЄДРПОУ 04376920) нерухоме майно - житловий будинок АДРЕСА_3 вартістю 139 860 грн.

Видати наказ.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (55200, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь прокуратури Миколаївської області (55213, Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. І. Виговського, 18, р/р 35215058000340, ЄДРПОУ 02910048, Банк ДКСУ м. Києва, МФО 820172) судові витрати в сумі 2097,90 грн.

Видати наказ.

Рішення у відповідності зі ст.85 Господарського процесуального кодексу України набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Сторони, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення повністю або частково у порядку і строки встановлені ст.93 Господарського процесуального кодексу України.

повний текст рішення складено та підписано 08.11.2016р.

Суддя Л.I. Васильєва

Дата ухвалення рішення02.11.2016
Оприлюднено15.11.2016
Номер документу62569629
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/911/16

Постанова від 26.04.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л. В.

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л. В.

Судовий наказ від 23.02.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Судовий наказ від 23.02.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Постанова від 07.02.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 12.01.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 02.12.2016

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Рішення від 02.11.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 20.10.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 05.10.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні