Ухвала
від 02.11.2016 по справі 761/32185/16-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД м. КИЄВА

У Х В А Л А

Іменем України

2 листопада 2016 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі судового засідання ОСОБА_4 ,

переглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні матеріали судового провадження за апеляційними скаргами представників власника майна ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» в особі представника за довіреністю ОСОБА_5 та директора ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12 вересня 2016 року,

за участю прокурора ОСОБА_7 ,

у с т а н о в и л а:

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.09.2016 року задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС першого відділу першого управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_9 у кримінальному провадженні №22015000000000250, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.08.2015 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, та накладено арешт на грошові кошти загальною сумою 561240 (п`ятсот шістдесят одна тисяча двісті сорок) гривень, 3900 (три тисячі дев`ятсот) доларів США, 2560 (дві тисячі п`ятсот шістдесят) євро, 1 000 (одна тисяча) рублів РФ, виявлені та вилучені 07.09.2016 року в ході проведення обшуку в приміщенні пункту обміну валют ТОВ «ФК «Альфа Інвест», код 39987043, що розташоване за адресою: місто Дніпро, вул. Панікахи, буд. 11.

В ухвалі слідчий суддя вказав, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки містить достатньо правових підстав для арешту майна.

Не погоджуючись з рішенням слідчого судді, представники власника майна ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» в особі представника за довіреністю ОСОБА_5 та директора ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» ОСОБА_6 подали апеляційні скарги в яких просять скасувати ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.09.2016 року та постановити нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання слідчого відмовити.

Вважають вказану ухвалу незаконною та необгрунтованою, такою що винесена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а висновки слідчого судді, викладені в ухвалі, такими, що не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження.

В обгрунтування своїх апеляційних вимог вказують, що слідчим суддею під час вирішення питання про арешт тимчасово вилученого майна не враховано те, що воно вилучене всупереч ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку, яка має преюдиційне значення. У зв`язку з цим вилучення грошових коштів в ході обшуку є таким, що суперечить вимогам КПК України.

Зазначають, що відповідно до витягу з розширеного довіднику підрозділів небанківських фінансових установ, що одержали генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій в частині проведення діяльності з обміну валют Національного Банку України, за адресою: м. Дніпро, вул. Панікахи, буд. №11, зареєстровано відділення №7 ТОВ «ФК «Альфа Інвест» - пункт обміну валют, яке є абсолютно легальним, та здійснює діяльність з обміну валют на законних підставах. Те, що вказаний пункт обміну валют є нелегальним, спеціально створеним для злочинної діяльності, є лише припущенням слідчого, не підкріпленим жодними доказами. Крім того, до клопотання слідчого про арешт тимчасово вилученого майна, не долучено жодних доказів того, що ТОВ «ФК «Альфа Інвест» якимось чином пов`язана із вчиненням кримінальних правопорушень, що розслідуються в межах кримінального провадження №22015000000000250.

Звертають увагу на те, що жодних доказів, в розумінні чинного КПК України, того, що вилучені в ході обшуку грошові кошти були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, були об`єктом кримінально протиправних дій, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення слідчим до клопотання про арешт мана не додано.Таким чином, не є вмотивованим твердження слідчого судді в оскаржуваній ухвалі про те, що грошові кошти, які належать ТОВ «ФК «Альфа Інвест» відповідають критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Також вказують, що жодним посадовим особам, засновникам, найманим працівникам ТОВ «ФК «Альфа Інвест» не повідомлено про підозру у кримінальному провадженні №22015000000000250. Слідчим не додано до клопотання про арешт майна жодних доказів, які б вказували на причетність ТОВ «ФК «Альфа Інвест» до кримінальних правопорушень, розслідуваних у кримінальному провадженні №22015000000000250, тому не можна стверджувати про наявність таких підозр навіть не у контексті ст.ст. 276-278 КПК. України.В даному кримінальному провадженні громадянину України ОСОБА_10 повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України. Факти за якими повідомлено про підозру ОСОБА_10 не є пов`язаними з діяльністю ТОВ «ФК «Альфа Інвест», доказів зворотного слідчим не додано до клопотання слідчому судді.

Крім цього, автори апеляційних скарг посилаються на те, що ТОВ «ФК «Альфа Інвест», обмежений в можливості повноцінно працювати, у зв`язку з чим, ступінь втручання у діяльність ТОВ «ФК «Альфа Інвест» фактично унеможливлює здійснення ним законної господарської діяльності, та не є виправданим цілями досудового розслідування.

В підсумку зазначають, що слідчий суддя прийняв рішення про необхідність розгляду клопотання слідчого про арешт майна без повідомлення власника майна, жодним чином не мотивував своє рішення наявністю об`єктивних для цього підстав. Таким чином, розгляд клопотання було проведено з порушенням права власника майна на захист, що призвело до однобічності судового розгляду та незаконності судового рішення.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційних скарг і просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали судового провадження за клопотанням слідчого та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги задоволенню не підлягають, при цьому строк на апеляційне оскарження підлягає поновленню, виходячи з наступних підстав.

Представники власника майна ОСОБА_5 , ОСОБА_6 в судове засідання не з`явились, про дату, час і місце апеляційного розгляду належно повідомлені, причини неявки не повідомили.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 395 КПК України ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення. Згідно ч. 3 зазначеної статті, якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Враховуючи, що ухвалу від 12.09.2016 року було постановлено без виклику осіб, які його оскаржують, колегія суддів вважає, що строк на апеляційне оскарження має бути поновлений, оскільки він був пропущений з поважних причин.

Як вбачається з ухвали слідчого судді та матеріалів справи, в провадженні Головного слідчого управління СБ України перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №22015000000000250 від 21.08.2016 року, за підозрою громадянина України ОСОБА_10 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України та за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 258-5, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 199, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 361 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що директор ТОВ «Стиль - Д» ОСОБА_11 та власник ТОВ «Стиль-Д» ОСОБА_12 , за попередньою змовою зі службовими особами Товариства - директором фінансового департаменту ОСОБА_13 , директором департаменту з продажу ОСОБА_14 , директором департаменту аудиту та контролю ОСОБА_15 , директором департаменту безпеки ОСОБА_16 , директором департаменту персоналу ОСОБА_17 , директором департаменту розвитку ОСОБА_18 та головним бухгалтером ОСОБА_19 , діючи з корисливих мотивів, організували схему реалізації товарно-матеріальних цінностей через регіональних представників та приватних підприємців, зареєстрованих на територіях, підконтрольних терористичним організаціям «Донецька Народна Республіка» (далі - «ДНР») та «Луганська Народна Республіка» (далі - «ЛНР»), в результаті чого сплачують податки і збори до їх бюджетів, тобто вчиняють дії з метою їх фінансового забезпечення.

Крім того, встановлено, що до вказаної протиправної діяльності причетні громадяни України ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_6 , а також громадяни РФ ОСОБА_25 та ОСОБА_26 .

З метою прикриття незаконної діяльності ОСОБА_27 та ОСОБА_21 створили ряд комерційних та благодійних структур, а саме: ТОВ «ФК «АЛЬФА ІНВЕСТ», код 39987043, ТОВ «ФК «СТАТУС ГРУП», код 39363414, ТОВ «ФК «ЄДИНІ ФІНАНСОВІ СИСТЕМИ», код 39363440, ТОВ «ФК «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП», код 39363498 та БО «ВБФ «Українське майбутнє», код 39360565.

Так, ОСОБА_20 та ОСОБА_21 , переслідуючи мету матеріального забезпечення членів терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», а також особистого збагачення, з відома ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , попередньо домовившись з невстановленими представниками вказаних терористичних організацій, зв`язок з якими, відповідно до вказівок ОСОБА_20 та ОСОБА_21 , здійснюється через громадян РФ ОСОБА_26 та ОСОБА_25 , постійно завозять в Україну з окупованих територій Донецької та Луганської областей отримані злочинним шляхом грошові кошти, у вигляді іноземної валюти (долари США), і через низку нелегальних пунктів обміну валют, спеціально створених для вказаної діяльності фінансових компаній ТОВ «ФК «АЛЬФА ІНВЕСТ», код 39987043, ТОВ «ФК «СТАТУС ГРУП», код 39363414, ТОВ «ФК «ЄДИНІ ФІНАНСОВІ СИСТЕМИ», код 39363440, ТОВ «ФК «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП», код 39363498 та БО «ВБФ «Українське майбутнє», код 39360565, обмінюють вказані кошти на національну валюту (гривню), та у подальшому за частину вказаних грошових коштів закуповують товари широкого вжитку та продукти харчування, що незаконно, повз КПВВ вивозяться до «ДНР» та «ЛНР», чим здійснюють матеріальне забезпечення членів терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

Інша частина грошових коштів, отриманих у вказаний протиправний спосіб, через заздалегідь залучених до протиправної діяльності ОСОБА_20 та ОСОБА_21 , з відома ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , гр. України ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 та ОСОБА_6 , акумулюється в офісних приміщеннях ТОВ «ФК «АЛЬФА ІНВЕСТ», ТОВ «ФК «СТАТУС ГРУП», ТОВ «ФК «ЄДИНІ ФІНАНСОВІ СИСТЕМИ», ТОВ «ФК «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП» та БО «ВБФ «Українське майбутнє», і в подальшому розподіляється ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_26 , ОСОБА_25 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 та ОСОБА_6 між собою.

07.09.2016 року в ході проведення обшуку в приміщенні пункту обміну валют ТОВ «ФК «Альфа Інвест», код 39987043, що розташоване за адресою: місто Дніпро, вул. Панікахи, буд. 11, виявлено та вилучено грошові кошти загальною сумою 561 240 (п`ятсот шістдесят одна тисяча двісті сорок) гривень, 3 900 (три тисячі дев`ятсот) доларів США, 2 560 (дві тисячі п`ятсот шістдесят) євро, 1 000 (одна тисяча) рублів РФ.

09.09.2016 року старший слідчий в особливо важливих справах першого відділу першого управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 , за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_9 звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти загальною сумою 561 240 (п`ятсот шістдесят одна тисяча двісті сорок) гривень, 3 900 (три тисячі дев`ятсот) доларів США, 2 560 (дві тисячі п`ятсот шістдесят) євро, 1 000 (одна тисяча) рублів РФ, виявлені та вилучені в ході проведення обшуку в приміщенні пункту обміну валют ТОВ «ФК «Альфа Інвест», код 39987043, що розташоване за адресою: місто Дніпро, вул. Панікахи, буд. 11.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.09.2016 року клопотання слідчого задоволено та накладено арешт на вказані грошові кошти.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Задовольняючи дане клопотання слідчого, внесене в межах кримінального провадження №22015000000000250 від 21.08.2016 року, про накладення арешту на майно, слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, заслухав пояснення слідчого, та дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до висновку про необхідність накласти арешт на майно, а саме на грошові кошти перелічені у клопотанні слідчого.

Під час розгляду клопотання органу досудового розслідування слідчий суддя вірно встановив, що є достатні підстави вважати, що майно на яке слідчий просить накласти арешт відповідає вимогам ст. 170 КПК України, оскільки є предметом кримінального правопорушення та речовим доказом у кримінальному провадженні, тому для його збереження на нього необхідно накласти арешт.

З огляду на наведене та враховуючи, що в засіданні суду першої інстанції ретельно перевірено майно, на яке слідчий просить накласти арешт і його відношення до матеріалів кримінального провадження, колегія суддів вважає, що слідчий суддя дійшов правильного висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на майно.

Зокрема, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання зникнення майна, що може перешкодити кримінальному провадженню, а слідчий суддя, в свою чергу, не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 - 173 КПК України, наклав арешт на грошові кошти загальною сумою 561 240 (п`ятсот шістдесят одна тисяча двісті сорок) гривень, 3 900 (три тисячі дев`ятсот) доларів США, 2 560 (дві тисячі п`ятсот шістдесят) євро, 1 000 (одна тисяча) рублів РФ, виявлені та вилучені 07.09.2016 року в ході проведення обшуку в приміщенні пункту обміну валют ТОВ «ФК «Альфа Інвест», код 39987043, що розташоване за адресою: місто Дніпро, вулиця Панікахи, буд. 11.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, які можуть суттєво позначитися на інтересах інших осіб, колегією суддів не встановлено.

Крім того, обставини кримінального провадження на час прийняття рішення вимагали вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту.

Зважаючи на викладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт діяв у спосіб та у межах діючого законодавства, арешт застосував на засадах розумності та співрозмірності, а тому доводи апелянтів стосовно невмотивованості ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Керуючись статтями 117, 170, 171, 172, 173, 309, 404, 405, 407 ч. 3 п. 1, 418 ч. 1, 422 КПК України, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва

п о с т а н о в и л а:

Поновити представникам власника майна ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» в особі представника за довіреністю ОСОБА_5 та директора ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» ОСОБА_6 строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.09.2016 року.

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.09.2016 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС першого відділу першого управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_8 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_9 у кримінальному провадженні №22015000000000250, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.08.2015 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, та накладено арешт на грошові кошти загальною сумою 561 240 (п`ятсот шістдесят одна тисяча двісті сорок) гривень, 3 900 (три тисячі дев`ятсот) доларів США, 2 560 (дві тисячі п`ятсот шістдесят) євро, 1 000 (одна тисяча) рублів РФ, виявлені та вилучені 07.09.2016 року в ході проведення обшуку в приміщенні пункту обміну валют ТОВ «ФК «Альфа Інвест», код 39987043, що розташоване за адресою: місто Дніпро, вул. Панікахи, буд. 11, залишити без змін.

Апеляційні скарги представників власника майна ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» в особі представника за довіреністю ОСОБА_5 та директора ТОВ «Фінансова компанія «Альфа Інвест» ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду відповідно до правил, визначених ч. 4 ст. 424 КПК України, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

С У Д Д І:

ОСОБА_28 ОСОБА_29 ОСОБА_30 и б а к

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.11.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу62614398
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/32185/16-к

Ухвала від 02.11.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні