Постанова
від 10.05.2007 по справі 33/379-06
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33/379-06

Україна

Харківський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня  2007 року                    Справа № 33/379-06

                                        

                                           

Колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду у складі:  головуючого судді      Карбань І.С., судді      Бабакової Л.М.,   судді      Шутенко І.А.,

при секретарі –Міракові Г.А.

за участю представників сторін:

позивача –  Копійка Я.М. за довіреністю № 13734/10/10-013 від 04.12.06р.

відповідача –не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу (вх. № 1136Х/2-4)  Державної податкової інспекції у Червонозаводському районі м. Харкова на рішення  господарського суду  Харківської області від 22.02.2007 року по справі № 33/379-06

за позовом  Державної податкової інспекції у Червонозаводському районі м. Харкова

до  Червонозаводської районної партійної організації Всеукраїнського об'єднання   «Батьківщина», м. Харків

про скасування (припинення) держреєстрації, -

встановила:

ДПІ у Червонозаводському районі м. Харкова,  подала позовну заяву  про припинення державної  реєстрації Червонозаводської районної партійної організації Всеукраїнського об'єднання   «Батьківщина».

Рішенням господарського суду Харківської області від  22.02.2007р. по справі № 33/379-06 (суддя Савченко А.А.)  у задоволені позову відмовити повністю.

Позивач, не погодившись з рішення господарського суду Харківської області від  22.02.2007р. по даній справі подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати вказане рішення та задовольнити позовні вимоги, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, а саме: ст.ст. 19,124,129 Конституції України, ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», ст.ст. 19, 33, 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».  Апеялнт акцентував увагу на тему, п. 17 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»не може обмежувати право податкового органу на звернення до суду за вирішенням спору по справах про скасування (припинення) державної реєстрації юридичних осіб, що не є суб'єктами підприємнийької діяльності. Апелянт вказував,  що системний аналіз норм діючого законодавства дозволяє зробити обгрунтований висновок щодо існування у податкових органів права на звернення до суду з позовом про скасування (припинення) державної реєстрації юридичних осіб, що не мають статусу СПД, оскеільки діюче законодавтсво до всіх субєктів правовідносин застосовує однакові заходи правового впливу за скоєння одного й того ж діяння.

Представник відповідача  до судового засідання не прибув відзив не надав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування господарським судом норм матеріального та процесуального права, колегією суддів встановлено, що згідно з п. 1.1. Статуту Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина», остання є політичною партією, яка на добровільних засадах об'єднує громадян України та проводить свою діяльність відповідно до Конституції України, чинного законодавства, своїх програм, документів, свого статуту та поширює свою діяльність на всю територію України. Пунктом 4.1. Статуту визначено, що  організаційно партія будується за територіальним принципом і складається з місцевих організацій та центральних керівних органів. До місцевих організацій належать первинні осередки та територіальні організації: сільські, селищні, районні, районні в містах, міські, обласні, Київська та Севастопольська, республіканська (АР Крим) партійні організації. Згідно з п. 4.3. Статуту утворення територіальних партійних організацій районів, районів в містах, міських затверджується рішеннями статутних органів відповідних вищестоящих партійних організацій і набувають права юридичної особи після їх реєстрації у встановленому законом порядку. Чєрвонозаводська районна партійна організація Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»зареєстрована Розпорядженням виконавчого комітету Харківської районної Ради №898 від 17.05.2000р.

Відповідно до довідки Харківського обласного управління статистики від 30.10.2006 р., Чєрвонозаводська районна партійна організація Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»числиться в ЕДРПОУ як юридична особа з ідентифікаційним кодом 25854772.

Статтею 2 Закону України «Про об'єднання громадян»визначено, що політичною партією є об'єднання громадян-прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі. Згідно зі ст.14 вказаного Закону легалізація (офіційне визнання) об'єднань громадян є обов'язковою і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. У разі реєстрації об'єднання громадян набуває статусу юридичної особи.

Викладене свідчить про те, що ні Законом України «Про об'єднання громадян», ні Статутом відповідача не преедбачено, що  основною метою діяльності партійної організації є отримання прибутку чи виробничу діяльність, тобто Чєрвонозаводська районна партійна організація Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»є неприбутковою організацією.  

Відповідно до ст.1 Закону України «Про підприємництво»від 7.02.1991 р. №698-ХІІ (чинного на час реєстрації статуту відповідача), підприємництво - це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичним особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності в порядку, встановленому законодавством.

Відповідач, як партійна організація не може бути зареєстрований, як суб'єкт підприємницької діяльності навіть в разі набуття статусу юридичної особи.

Згідно зі ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень, та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до  п.17 ст.11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», органи Державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

На підставі викладеного, рішення господарського суду Харківської області від 22.02.07р. прийнято у відповідності до норм чинного законодавства та матеріалів справи і підстави для його скасування відсутні. Заперечення скаржника є  безпідставними і задоволенню не підлягають.

Керуючись  ст. ст. 99, 101, п. 1 ст. 103, ст.  ст. 105, 106 ГПК України, -

                                                        постановила:

Апеляційну скаргу залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Харківської області від 22.02.2007 р по справі № 33/379-06 залишити без змін.

Головуючий суддя                                                       Карбань І.С.                       

                      Суддя                                                       Бабакова Л.М.

        Суддя                                                       Шутенко І.А.                   

Дата ухвалення рішення10.05.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу626177
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/379-06

Ухвала від 19.07.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Постанова від 10.05.2007

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Карбань І.С.

Рішення від 22.02.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні