Ухвала
від 10.11.2016 по справі 359/8850/16-к
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

359/8850/16-к

1-кс/359/1480/2016

У Х В А Л А

10 листопада 2016 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

розглянувши клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016110240000712 від 02.04.2016 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, -

в с т а н о в и в :

Прокурор Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на обшук в рамках вказаного кримінального провадження.

В обґрунтування свого клопотання слідчий послався на те, що Бориспільською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, відомості про яке 02.04.2016 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 366 КК України за фактом службового підроблення службовою особою ДП «Бориспільське лісове господарство» документації на перевезення лісо продукції.

Розглянувши клопотання про надання дозволу на обшук, слідчий суддя дійшов до такого висновку.

Як вбачається із поданого клопотання та долучених до нього матеріалів, що 02.04.2016 водій автомобіля «КАМАЗ-5320», реєстраційний номер НОМЕР_1 ОСОБА_3 перевозив лісопродукцію з території нижнього складу ДП «Бориспільське лісове господарство», який знаходиться за адресою: Київська область, м. Бориспіль при залізничній дорозі, 19 колія. Після завантаження лісопродукцією та прямуючи до пункту розвантаження, вказаний автомобіль був зупинений працівниками ІПП Батальйону 2-ї роти м. Бориспіль. Під час перевірки супровідних документів на перевезення вантажу встановлено, що у ОСОБА_3 наявна товарно-транспортна накладна серії КВ №152928 від 07.10.2015. Відповідно до вказаної товарно-транспортної накладної з ДП «Бориспільське лісове господарство» до пункту розвантаження - с. Вороньків здійснюється перевезення лісопродукції - дрова в кількості 7,0 куб. м. за ціною 116, 34 грн. Крім того, замовником та вантажоодержувачем у вказаній накладній зазначений ОСОБА_4 ..

В ході досудового розслідування на запит з ДП «Бориспільське лісове господарство» отримано копії примірників № 1, 3 та 4 товарно-транспортної накладної серія КВ №152928, в якій зазначена дата її видачі вже 7 листопада 2015 року та замовник лісопродукції ОСОБА_5 .

В ході огляду 02.04.2016 року встановлено, що автомобіль марки «КАМАЗ-5320», реєстраційний номер НОМЕР_1 завантажений колодами дерева-сосни 6 м. та 4м.:

- колоди довжиною 6 м. діаметром від 23 см до 38 см. в кількості 10 шт.

- колоди довжиною 4 м. детально оглянути на момент огляду не надалося можливості, у зв`язку з відсутністю технічної можливості розвантаження вказаного автомобіля за допомогою спеціальної техніки та проведення необхідних замірів вказаних колод.

Цього ж, дня начальником нижнього складу ДП «Бориспільське лісове господарство» ОСОБА_6 була надана інша товарно-транспортна накладна серія КВ №153237 від 02.04.2016, в якій замовником та вантажоодержувачем зазначений ОСОБА_7 , лісопродукція -- пиловник та техсировина в загальній кількості 8,54 м3 на загальну суму 9384,90 грн.

В ході досудового розслідування також встановлено, що ОСОБА_7 будь-якої лісопродукції у ДП «Бориспільське лісове господарство» 02.04.2016 не купував, будь-які грошові кошти за вказану лісопродукцію на рахунки ДП не перераховував та ніякі документи не підписував.

Зазначені факти явно свідчать про нещирість керівництва ДП «Бориспільське лісове господарство».

Крім цього, досудовим розслідуванням вказаного кримінального провадження встановлено, що посадові особи ДП «Бориспільське лісове господарство» можуть бути причетними до проведення тендерних закупівель лісопродукції без дотримання вимог законодавства щодо проведення тендерних закупівель, а також до реалізації лісопродукції підприємствам за зменшеною вартістю шляхом заниження сорту деревини.

Проведеним досудовим розслідуванням також встановлено, що ДП «Бориспільське лісове господарство» реалізує лісопродукцію як фізичним так і юридичним особам. При цьому періодично реалізація лісопродукції відбувається Товариству з обмеженою відповідальністю «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) (далі ТОВ «Укр Форест Індастрі») на значні суми грошових коштів.

Однак зважаючи на явно не щиру позицію посадових осіб ДП «Бориспільське лісове господарство» та наявність інформації про заниження фактичної вартості деревини, яка реалізується ДП «Бориспільське лісове господарство» іншим підприємствам шляхом заниження сорту деревини, у органу досудового розслідування виникає необхідність дослідження документації щодо здійснення ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) закупівель лісопродукції у ДП «Бориспільське лісове господарство» та перевезення такої лісопродукції з метою виявлення та фіксації інших епізодів можливої протиправної діяльності посадових осіб ДП «Бориспільське лісове господарство».

При цьому для цілей кримінального провадження важливим є отримання зазначених документів саме від ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683), оскільки це б дало змогу стверджувати не тільки про складення посадовими особами ДП «Бориспільське лісове господарство» завідомо неправдивих офіційних документів, а й про видачу ними таких документів іншим юридичним особам.

Однак отримати такі документи у інший спосіб, окрім проведення обшуку за адресою розташування ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) для досягнення мети здійснення досудового розслідування не можливо і не доцільно зважаючи на можливе існування між посадовими особами вказаних підприємств попередньої змови на вчинення вищезазначених дій та/чи знищення, спотворення документів (у тому числі їх оригіналів) про укладення між таким підприємствами угод на реалізацію лісопродукції та перевезення такої лісопродукції, а також зважаючи на обізнаність посадових осіб ДП «Бориспільське лісове господарство» про факт здійснення досудового розслідування названого кримінального провадження.

Крім цього, з вказаних причин може бути знищена компьютерна техніка, за допомогою якої працівниками ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) можливо створено та/чи виготовлено такі документи; цифрові носії інформації, на яких зберігаються такі документи чи їх проекти та грошові кошти чи інші предмети неправомірної вигоди (речі, документи тощо).

Крім цього, проведення обшуку за місцем розташування ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) надасть змогу органу досудового розслідування на виконання вимог ст. 2, 9 КПК України підтвердити чи спростувати факт можливої співучасті посадових осіб вказаного підприємства з посадовими особами ДП «Бориспільське лісове господарство».

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя вчинення кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У зв`язку із цим, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме виявлення та вилучення документів про укладення між таким підприємствами угод на реалізацію лісопродукції та перевезення такої лісопродукції; компьютерної техніки, за допомогою якої створено та/чи виготовлено такі документи; цифрових носіїв інформації, на яких зберігаються такі документи чи їх проекти та грошових коштів чи інших предметів неправомірної вигоди (речі, документи тощо) у органу досудового розслідування виникає необхідність у проведенні обшуку за місцем знаходження ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683), а саме на території володіння 14а по вул. Запорізькій у м. Борисполі Київської області, яке використовується зазначеним підприємством.

Відповідно до інформаційної довідки № 72729205 від 10.11.2016 відомості про власника б. 14а по вул. Запорізькій у м. Бориспіль Київської області у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно відсутні.

Відшукані речі, документи, грошові кошти та/чи інші предмети неправомірної вигоди мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки можуть свідчити про наявність прямого умислу службових осіб ДП «Бориспільське лісове господарство» на вчинення службового підроблення та/або будь-яких інших злочинних дій, а також можуть свідчити про факти протиправної діяльності службових осіб зазначеного підприємства та/чи інших підприємств чи містити на собі її сліди (інформацію про такі факти). Документи та предмети (речі), що містять таку інформацію чи підтверджують такі факти мають та можуть бути використаними під час судового розгляду у випадку завершення досудового розслідування складанням обвинувального акту чи клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності або про застосування примусових заходів медичного характеру. З огляду на обставини кримінального провадження цілком логічним та обґрунтованим є висновок про можливість перебування таких речей та документів саме за місцем знаходження ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683).

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За таких обставин, слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл слідчому на проведення обшуку у володінні 14а по вул. Запорізькій у м. Борисполі Київської області, яким повністю або частково на будь-якій підставі користується ТОВ « Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме виявлення та вилучення документів щодо здійснення ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) закупівель лісопродукції у ДП «Бориспільське лісове господарство» (у тому числі службової та бухгалтерської документації (журнали, квитанції, накладні, табеля та інше) з обліку порубки, зберігання та реалізації деревини на всій підвідомчій території ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683), особових справ та посадових інструкцій працівників вказаного підприємства, а також документів щодо перевезення такої лісопродукції; компьютерної техніки, за допомогою якої створено та/чи виготовлено такі документи; цифрових носіїв інформації, на яких зберігаються такі документи чи їх проекти та грошових коштів чи інших предметів неправомірної вигоди (речі, документи тощо).

Керуючись, ст. 234, 235 Кримінального процесуального кодексу України, -

п о с т а н о в и в :

Надати дозвіл прокурорам Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_2 , а також слідчому СВ Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_10 на проведення у володінні 14а по вул. Запорізькій у м. Борисполі Київської області, яким повністю або частково на будь-якій підставі користується ТОВ « Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме виявлення та вилучення документів щодо здійснення ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683) закупівель лісопродукції у ДП «Бориспільське лісове господарство» (у тому числі службової та бухгалтерської документації (журнали, квитанції, накладні, табеля та інше) з обліку порубки, зберігання та реалізації деревини на всій підвідомчій території ТОВ «Укр Форест Індастрі» (ЄДРПОУ 39718683), особових справ та посадових інструкцій працівників вказаного підприємства, а також документів щодо перевезення такої лісопродукції; компьютерної техніки, за допомогою якої створено та/чи виготовлено такі документи; цифрових носіїв інформації, на яких зберігаються такі документи чи їх проекти та грошових коштів чи інших предметів неправомірної вигоди (речі, документи тощо).

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62634085
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/8850/16-к

Ухвала від 10.11.2016

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Ткаченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні