Ухвала
від 10.11.2016 по справі 757/53857/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/53857/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної перевірки окремих питань діяльності емітенту щодо стану корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів, -

В С Т А Н О В И В :

У провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про надання дозволуНаціональній комісії з цінних паперів та фондового ринку на проведення позапланової виїзної перевірки фінансово-господарської діяльності учасників ринку цінних паперів та перевірки діяльності емітента - ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг» щодо корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів, в частині законності передачі 12,73 % акцій ПАТ «Київенерго», які належали територіальній громаді міста Києва.

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що другим слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42014100000000932, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.07.2014р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, щорозпорядженням Кабінету Міністрів України №1119 р. від 23.10.1999 прийнято пропозицію Київської міської ради про передачу пакета акцій у розмірі 12,73% статутного фонду АК «Київенерго» з державної власності у власність територіальної громади м. Києва.

За рішенням Київради у 2004 році пакет акцій у розмірі 12,73% АК «Київенерго» разом з пакетами акцій ВАТ «Київгаз» (60%) та ВАТ «Київводоканал» (67%), з метою створення єдиного комплексу з постачання енергоресурсів, води та водовідведення в місті Києві, передано до статутного фонду ЗАТ «Компанія Київенергохолдінг».

Вартість пакету акцій ПАТ «Київенерго» (у розмірі 12,73%), внесених до статутного фонду товариства склала 77,5 млн. грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що реалізовуючи злочинний умисел, направлений на заволодіння контрольним пакетом акцій ПАТ «Київенерго», на даний час невстановленими слідством особами 27.04.2007р. створено ТОВ«Київські енергосистеми» код ЄДРПОУ 34980614, засновниками якого виступили - ЗАТ «Компанія КИЇВЕНЕРГОХОЛДИНГ» код ЄДРПОУ 34239322,ТОВ «ЦЕНТР-ІНВЕСТ» код ЄДРПОУ 31283211 та ТОВ «ЄВРОСФЕРА» код ЄДРПОУ 33151195.

14.05.2007р.рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Київські енергосистеми», вирішено збільшити розмір статутного капіталу (фонду) Товариства з 42000 грн. до 158 млн. грн. за рахунок 12,73% простих іменних акцій АК «Київенерго», що в грошовому еквіваленті складає 77,5 млн. грн.

Відповідно до рішень загальних зборів ТОВ «Київські енергосистеми» від 14.05.2007р.внесок до статутного капіталу Товариства від ТОВ «ЄВРОСФЕРА» становить - 47,5 млн. грн, від ТОВ «ЦЕНТР-ІНВЕСТ» становить 33,2 млн. грн.

Таким чином частка ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг» у ТОВ «Київські енергосистеми» становить 49% статурного капіталу, а частики ТОВ «ЦЕНТР-ІНВЕСТ» та ТОВ «ЄВРОСФЕРА» становить 51 %, що у подальшому надало змогу ТОВ «Київські енергосистеми» протягом червня 2007 року незаконно відчужити 12,73% пакету акцій ПАТ «Київенерго» на користь нерезидента - Компанію з обмеженою відповідальністю «ТрелодіяІнвестмент» (Республіка Кіпр).

В подальшому в період з 2007 по 2012 рік зазначений 12,73% пакету акцій ПАТ «Київенерго» шляхом неодноразових відчужень, у тому числі за участю підприємств, установ, організацій нерезидентів, передано до групи компаній ДТЕК (ТОВ «ДТЕК» та DTEKHoldingsLimited).

Органом досудового розслідування встановлено, що службовими особами ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг» та ТОВ «Київські енергосистеми», пакет акцій ПАТ «Київенерго» у розмірі 12,73 % безоплатно відчужено з власності територіальної громади міста завдавши таким чином збитків на 250 млн. грн.

Посилаючись на те, що в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку позапланової перевірки діяльності учасників ринку цінних паперів, зокрема діяльності емітента ПАТ «Київенерго», щодо корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів, в частині законності передачі 12,73 % акцій ПАТ «Київенерго», які належали територіальній громаді міста Києва, яка має проводиться за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання прокурора, з метою забезпечення якісного, повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження,прокурор просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи та на долучені до матеріалів клопотання документи.

Вислухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

На підставі ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 47 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», ст. 5 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» державне регулювання ринку цінних паперів здійснюєНаціональна комісія з цінних паперів та фондового ринку, а такожінші державніоргани у межах своїх повноважень,визначених законом.

Вимогами п. 13 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про державне регулювання ринку ціннихпаперів в Україні» передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до покладених на неї завдань здійснює контроль за дотриманням законодавства про цінні папери та фондовий ринок.

На підставі п. 9 ст. 9 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів тафондового ринку має право:проводити самостійно чи разом з іншимивідповіднимиорганами перевірки та ревізії фінансово-господарської діяльностіпрофесійних учасників ринку цінних паперів та саморегулівнихорганізацій професійних учасників ринку цінних паперів, а такожперевірки та ревізії діяльності емітентів щодо станукорпоративного управління таздійснення операцій з розміщення таобігу цінних паперів.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення вказаної позапланової виїзної перевірки, оскільки з метою повного та неупередженого розслідування всіх обставин кримінального провадження необхідно дослідити ряд питань дотримання вимог законодавства про цінні папери емітентом цінних паперів.

Керуючись ст.ст. 132, 309 КПК України, ст. 47 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», ст.ст. 5,7,8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку на проведення позапланової виїзної перевірки діяльності учасників ринку цінних паперів та перевірки діяльності емітента - ЗАТ «Компанія Київенергохолдинг» щодо корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів, в частині законності передачі 12,73 % акцій ПАТ «Київенерго», які належали територіальній громаді міста Києва.

Проведенняперевірки в кримінальномупровадженні №42014100000000932 від 23.07.2014р.доручити Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62660138
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової виїзної перевірки окремих питань діяльності емітенту щодо стану корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів

Судовий реєстр по справі —757/53857/16-к

Ухвала від 10.11.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні