Вирок
від 16.09.2016 по справі 335/2409/16-к
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2409/16-к 1-кп/335/217/2016 В И Р О К І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И 16 вересня 2016 року місто Запоріжжя Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Запоріжжі кримінальне провадження №32014080280000037від 19.06.2014 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Запоріжжя, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, тимчасово не працюючого, одруженого, маючого на утриманні малолітню дитину, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого: 19.02.2015 Шевченківським районним судом м. Запоріжжя за ч.3 ст.28 ч.2 ст.205, ч.3 ст.28 ч.2 ст.366, ч.3 ст.28 ч.3 ст.358 КК України до 2 років позбавлення волі з випробувальним терміном 1 рік, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 1 рік, зі штрафом у розмірі 5100 гривеньу вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м.Запоріжжя, громадянки України, із середньою освітою, тимчасово непрацюючої, не заміжньої, яка має на утриманні неповнолітню дитину, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_3 , раніше не судимоїу вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.27 ч.ч.1, 2 ст.205 КК України, встановив:

У квітні 2012 року у ОСОБА_4 , який раніше очолював суб`єкти господарської діяльності і мав досвід роботи у сфері господарської діяльності, виник умисел на незаконне збагачення, здійснюючи фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єкту господарської діяльності, яким будуть здійснюватися безтоварні операції та укладатися фіктивні угоди з метою безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та переведення безготівкових грошових коштів у готівку.

На виконання свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва ОСОБА_4 , якому був відомий порядок державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності визначив для себе відомості, які необхідно вносити до державного реєстру.

Також, ОСОБА_4 визначив, що з метою відведення підозри від себе у тому числі за винагороду призначати директорами та засновниками фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності третіх осіб, які не будуть посвячені в злочинні плани.

З метою втілення своїх злочинних намірів ОСОБА_4 , виконував наступні дії: створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності, з метою проведення безтоварних операцій; пошук і залучення осіб, які могли виступати засновниками та директорами фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували б обов`язки посадових осіб, при цьому не посвячуючи останніх у злочинні наміри; підготовка статутних, реєстраційних та інших необхідних документів; підготовка необхідних документів для перереєстрації та постановки підприємства на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування; отримання дозволів на виготовлення печаток і штампів в органах внутрішніх справ; ведення бухгалтерської, податкової та іншої документації, надання звітності до контролюючих та інших державних органів; прийом та перевірка фінансових документів, що надходили від клієнтів, бажаючих здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; взаємодія з клієнтами, бажаючими ухилятися від сплати податків, шляхом здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; отримання знятих готівкових грошових коштів від особи, які залучалися ним як довірена особа та проводити касові операції по зняттю готівкових коштів, що надійшли на банківські рахунки підконтрольного підприємства; транспортування розподілених ОСОБА_4 грошових коштів підприємствам-контрагентам.

Таким чином, ОСОБА_4 передбачив всі необхідні умови для створення та придбання суб`єкту підприємницької діяльності, прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку.

ОСОБА_4 , розробив детальний план скоєння злочину, що виразився в придбанні фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності з метою незаконної конвертації безготівкових грошових коштів та формування витрат при оподаткуванні з метою ухилення від сплати податків підприємств контрагентів реального сектору економіки України.

Згідно з вказаним злочинним наміром, суб`єкти господарської діяльності реального сектору економіки мали перераховувати безготівкові кошти на рахунки підконтрольного ОСОБА_4 суб`єкту фіктивного підприємництва, а в подальшому переводити їх у готівку та повертати замовникам суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки за вирахуванням процентів від суми угоди за прикриття діяльності, що дає змогу реально діючим підприємствам ухилятись від сплати податків.

З метою ускладнення процесу проведення органами державного нагляду (контролю) перевірок діяльності фіктивного підприємства, ОСОБА_4 прийнято рішення про проведення безтоварних операцій пов`язаних з купівлею-продажем товарів та наданням послуг.

Для забезпечення транспортування грошових коштів з банківських установ, а також організації перевезення осіб, на яких планував реєструвати суб`єкти підприємницької діяльності, ОСОБА_4 використовував власний автотранспортний засіб.

Надалі готівкові кошти передавалися підприємствам-контрагентам з вирахуванням частки відсотків, які витрачалися на функціонування фіктивних суб`єктів господарювання та в якості винагороди.

Для реалізації своїх злочинних намірів, діючи з корисливих мотивів, ОСОБА_4 забезпечив все необхідне для створення, а у подальшому придбав суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ«Євростиль ЛТД» та забезпечив все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій, формуванню витрат при оподаткуванні підприємствами-контрагентами і конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а в подальшому виконував всі необхідні дії з підтримання цього процесу, його працездатності і функціонування, забезпечуючи необхідними витратними матеріалами.

Виконавши всі підготовчі дії ОСОБА_4 приступив до реалізації свого злочинного плану.

Так, ОСОБА_4 переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної підприємницької діяльності, у квітні 2012 року, підшукав особу яка не мала постійного місця роботи, потребувала постійної матеріальної підтримки та не знала про його злочинні наміри, а саме ОСОБА_7 , та запропонував зазначеному громадянину за грошову винагороду здійснити на його ім`я державну перереєстрацію ТОВ«Євростиль ЛТД» (код ЄДРПОУ 35095726). ОСОБА_7 , не маючи економічної та юридичної освіти, а також не підозрюючи про справжні злочинні наміри останнього, погодився на пропозицію ОСОБА_4 зареєструвати на своє ім`я даний суб`єкт господарської діяльності.

Для перереєстрації ТОВ «Євростиль ЛТД», ОСОБА_4 створив і підготував статутні та розпорядчі документи, відповідно до яких ОСОБА_7 став засновником та директором ТОВ«Євростиль ЛТД».

При державній реєстрації ТОВ «Євростиль ЛТД» ОСОБА_7 не мав мети та намірів для здійснення фінансово-господарської або будь-якої іншої діяльності від імені цього підприємства.

Користуючись тим, що ОСОБА_7 не мав належної освіти та досвіду у сфері підприємницької діяльності, та не підозрював про справжні злочинні наміри, ОСОБА_4 в офісних приміщеннях за адресами: м. Запоріжжя, пр. Леніна, буд.158 та м.Запоріжжя, вул. Горького, буд. 133-Б, надавав ОСОБА_7 для підписання завчасно складені бухгалтерські та фінансові документи ТОВ «Євростиль ЛТД», які останній на вимогу ОСОБА_4 підписував. Під час перебування на посаді директора ТОВ «Євростиль ЛТД» ОСОБА_7 не проводив господарської або будь-якої іншої діяльності від імені підприємства.

Для перереєстрації ТОВ «Євростиль ЛТД» ОСОБА_4 створив і підготував ряд документів, а саме: протокол №5 загальних зборів учасників ТОВ «Євростиль ЛТД» від 04 квітня 2012 року, згідно якого прийнято рішення передати 100 % розміру статутного капіталу Товариства ОСОБА_7 та призначити останнього директором товариства з правом першого підпису в банківських установах та затвердити нову редакцію Статуту Товариства; статут ТОВ «Євростиль ЛТД» у новій редакції від 09 квітня 2012 року зареєстрований за №13261050012000159; наказ №7-03 від 05 квітня 2012 року, згідно якого ОСОБА_7 призначений директором ТОВ «Євростиль ЛТД».

Після підписання ОСОБА_7 вищезазначених документів 09 квітня 2012 року ОСОБА_4 здійснив перереєстрацію ТОВ«Євростиль ЛТД» за реєстраційним номером №13261050012000159.

Згідно з установчими документами ТОВ «Євростиль ЛТД», за Державним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності» (далі КВЕД) основними видами діяльності підприємства є: вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (КВЕД _01.11); виробництво олії та тваринних жирів (КВЕД _10.14); оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням i кормами для тварин ((КВЕД _46.21).

11 квітня 2012 року ОСОБА_4 з метою постановки на облік фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

Після внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про перереєстрацію на ОСОБА_7 ТОВ «Євростиль ЛТД», ОСОБА_4 заволодівши печаткою та реєстраційними документами придбаного підприємства та виконуючи злочинні наміри, використовував відкритий 31.05.2011 у відділенні АТ«ТАСкомбанк» МФО339500, за адресою: м.Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд. 2-А, поточний рахунок № НОМЕР_1 цього підприємства.

Так, за період з 01.05.2012 по 26.05.2013 на рахунок № НОМЕР_1 , відкритий ТОВ «Євростиль ЛТД» у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) по безтоварних операціях, під виглядом перерахування зворотної фінансової допомоги, сплати за отримані товари (роботи, послуги), у тому числі будівельні матеріали, запчастини, обладнання, продукти харчування, сільськогосподарської, технічної, рекламної та іншої продукції, надання транспортних послуг надходили у безготівковій формі грошові кошти в розмірі 102699 809 грн. від наступних суб`єктів господарювання:

-ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» (ЄДРПОУ 37221276) у сумі 16888701 грн.;

-ПСП «Каїсса» (ЄДРПОУ 14115089) у сумі 493277,0 грн.;

-ТОВ «Укрвогнетрив» (ЄДРПОУ 32723990) у сумі 989210,57 грн.;

-ТОВ «Е.Л.Т.А.» (ЄДРПОУ 32518416) у сумі 3823654,9 грн.;

-ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» (ЄДРПОУ 37867091) у сумі 22208600,0 грн.;

-ТОВ «Біоенерго Холдінг» (ЄДРПОУ 37167633) у сумі 898779,83 грн.;

-ЧПФ «Арвис» (ЄДРПОУ 24983987) у сумі 1002292,33 грн.;

-ТОВ «Авікс-Групп» (ЄДРПОУ 34667315) у сумі 35909,98 грн.;

-ПАТ «Мотор-Січ» (ЄДРПОУ 14307794) у сумі 49382,0 грн.;

-ТОВ «Остерський промкомбінат» (ЄДРПОУ 2972552) у сумі 922998,00грн.

-ВАТ «Мукачівський верстатозавод» (ЄДРПОУ 5723430) у сумі 26620,0грн.;

-АТ «ТАСКОМБАНК» (ЄДРПОУ 9806443) у сумі 12672369,4 грн.;

-ФГ «ВІТА Ц І КO» (ЄДРПОУ 22157274) у сумі 248083,68 грн.;

-ДП `Квазар Хорте` (ЄДРПОУ 25221297) у сумі 60349 грн.;

-ТОВ «ТЕХІНВЕСТПОСТАЧ» (ЄДРПОУ 25386911) у сумі 100300,0грн.;

-Фiлiя «Єркiвський спецкар`єр» (ЄДРПОУ 26156550) у сумі 54800,0 грн.;

-ТОВ «ЗапоріжМетГруп» (ЄДРПОУ 31189871) у сумі 430350,0 грн.;

-ТОВ «ВИРОБНИЧА КОМПАНІЯ РОМАЛ» (ЄДРПОУ 31306485) у сумі 31000,00 грн.;

-ТОВ ТД «АГРО-ТРЕЙД» (ЄДРПОУ 32837481) у сумі 35482,0 грн.;

-ТОВ «ВЮН» (ЄДРПОУ 32895737) у сумі 203062,0 грн.;

-Редутське кар`єроуправління ДП « УПП» (ЄДРПОУ 34879476) у сумі 17600,0 грн.;

-ТОВ «ІРПІНЬ ДЕВЕЛОПМЕНТ» (ЄДРПОУ 35412352) у сумі 7800900,0грн.;

-ПП «Краб 02» (ЄДРПОУ 35924283) у сумі 21020,0 грн.;

-ТОВ «Технологія ПВВ» (ЄДРПОУ 36641985) у сумі 493323,76 грн.;

-ПП «Компанія «ВІД 2010» (ЄДРПОУ 36711638) у сумі 1301850,0 грн.;

-ТОВ «ЯРС-2010» (ЄДРПОУ 36712139) у сумі 3578281,99 грн.;

-ТОВ «АГРОПРОМПОСТАЧАННЯ» (ЄДРПОУ 37056829) у сумі 30300,0грн.;

-ТОВ «ТД РИТОНТОРГ» (ЄДРПОУ 37255766) у сумі 178548,44 грн.;

-ПППФ «МАКС» (ЄДРПОУ 37318637) у сумі 78600,0 грн.;

-ТОВ «НКФ`ТРЕЙДІНГ-2011» (ЄДРПОУ 37756711) у сумі 217100,0 грн.;

-ТОВ «Фарбегут» (ЄДРПОУ 37832383) у сумі 9760078,9 грн.;

-ТОВ «НОЛАС-НОЛАС 2011» (ЄДРПОУ 37922010) у сумі 3408953,0грн.;

-ТОВ «СМТ «АЯНТА-2011» (ЄДРПОУ 37931507) у сумі 6517300,0 грн.;

-ТОВ «Запоріжторгсервіс» (ЄДРПОУ 37941502) у сумі 557308,0 грн.;

-ТОВ «ДМЗ`КАРПАТИ» (ЄДРПОУ 37958251) у сумі 34500,0 грн.;

-ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ) у сумі 551397,0 грн.;

-ТОВ «МІДЕК» (ЄДРПОУ 36878867) у сумі 1220000,0 грн.;

-ДП УДЦЗРП «Укррефтранс» (ЄДРПОУ 24210297) у сумі 367100,0 грн.;

-ТОВ «Мост Компані» (ЄДРПОУ 34748404) у сумі 284400,0 грн.;

-ТОВ «Колос МК» (ЄДРПОУ 33075832) у сумі 200000,0 грн.;

-ТОВ «Укртеплострой» (ЄДРПОУ 35044443) у сумі 60000,0 грн.;

-ТОВ «Запорізький біопаливний завод» (ЄДРПОУ 37020843) у сумі 10000,00 грн.;

-ТОВ «Інтердорбут» (ЄДРПОУ 35536506) у сумі 5700,00 грн.;

-ТОВ «Металіст БМК» (ЄДРПОУ 37191082) у сумі 1700,0грн.,

-ТДВ «Світловодське кар`єроуправління» (ЄДРПОУ 13749739) у сумі 60000,0 грн.;

-ТОВ «Червоногранітний кар`єр» (ЄДРПОУ 38215180) у сумі 53000,0грн.;

-ТОВ «СПЕЦМАШ ПЛЮС» (ЄДРПОУ 38285173) у сумі 30000,0 грн.;

-ТОВ «ПАРIТЕТ ПЛЮС» (ЄДРПОУ 32363947) у сумі 7837,32 грн.;

-ПП «БУДРЕСУРСИ» (ЄДРПОУ 30795398) у сумі 220300,0 грн.;

-В/ч 3026 (ЄДРПОУ 08803632) у сумі 58 000,0 грн. ;

-ВІД.ПІДР.КОМБ. ХАРЧ. АТ «МОТОР СІЧ» (ЄДРПОУ 20523088) у сумі 144261,93 грн.;

-ФОП ОСОБА_9 ,ПIДПР (РНОКПП НОМЕР_3 ) у сумі 170000,0 грн.;

-ТОВ «КРАСНОГВАРДЕЙСКАЯ НЕФТЕБАЗА» (ЄДРПОУ 32091827) в сумі 49200,00 грн.;

-ТОВ «НВП ЛУЧ» (ЄДРПОУ 36576822) у сумі 71500,0 грн.;

-ТОВ «ПРОМIНТЕХ» (ЄДРПОУ 13625026) у сумі 80500,0 грн.;

-ТОВ « Укрторг-техніка» (ЄДРПОУ 32552090) у сумі 115035,6 грн.;

-ТОВ «Електроінтерсервіс» (ЄДРПОУ 37611218) у сумі 40000,0 грн.;

-ТОВ «ЗЗПТ « (ЄДРПОУ 31230552) у сумі 67615,99 грн.;

-ТОВ «ІНТЕРДОРБУД» (ЄДРПОУ 35536506) у сумі 18300,0 грн.;

-ТОВ «НТК УКРПРОМТРЕЙД» (ЄДРПОУ 36911668) у сумі 7800,0 грн.;

-ТОВ «ПОЖЗАХИСТ-2006» (ЄДРПОУ 34535681) у сумі 195051,6грн.;

-ТОВ «Променергоавтоматика» (ЄДРПОУ 33561829) у сумі 31084,58грн.;

-ТОВ «РЕМ-7» (ЄДРПОУ 36717708) у сумі 62044,64 грн.;

-ТОВ «ТД`МСА-Центр» (ЄДРПОУ 33148910) у сумі 258775,0грн.;

-ТОВ «Укртеплострой» (ЄДРПОУ 35044443) у сумі 32000,00 грн.;

-ТОВ БК «Будрес-Інвест» (ЄДРПОУ 36993887) у сумі 9592,2грн.;

-ТОВ ТД ЗГОДА (ЄДРПОУ 36648635) у сумі 7337,1 грн.;

-ТОВ «ПРОМСТАЛЬ-СП» (ЄДРПОУ 32474636) у сумі 30000,0 грн.;

-ТОВ «Укрпродторг-Сервіс» (ЄДРПОУ 37359668) у сумі 1479000,0 грн.;

-ТОВ «ЕЛЕКТРОПРОМСЕРВІС» (ЄДРПОУ 31139946) у сумі 275295,97грн.;

-ТОВ «НТП «СПЕЦМЕДТЕХНІКА» (ЄДРПОУ 30753934) у сумі 3630,0грн.;

-ТОВ «Интеп» (ЄДРПОУ 24424749) у сумі 129000,0 грн.;

-ПАТ «ЗЗМК» (ЄДРПОУ 5402588) у сумі 38900,0 грн.;

-ПП «Древолюкс» (ЄДРПОУ 37417310) у сумі 14600,0 грн.;

-ПП «Промрозвиток» (ЄДРПОУ 35718779) у сумі 7128,0 грн.;

-ТОВ «АТ ТЕХНІКА» (ЄДРПОУ 36576328) у сумі 12978,20 грн.;

-ТОВ «ГРАНДПЛИТ» (ЄДРПОУ 37911145) у сумі 160700,0 грн.;

-ТОВ «ЕККОМТЄХ» (ЄДРПОУ 36980291) у сумі 13000,0 грн.;

-ТОВ «УКРСПЛАВТРЕЙД» (ЄДРПОУ 34317782) у сумі 17 500,0 грн.;

-ТОВ «ТЕРМО ЛТД» (ЄДРПОУ 24512420) у сумі 11600,0 грн.;

-Ф «ЗДЕД» ДП «ЗО» ВАТ «ДАК`АДУ» (ЄДРПОУ 26183668) у сумі 513,0 грн.;

-ТОВ «ЕЛЕКТА-С ЛТД» (ЄДРПОУ 35300775) у сумі 32385,0 грн.;

-ТОВ «ВВВВ» (ЄДРПОУ 36719773) у сумі 808060,0 грн.;

-ТОВ «МАТРIКС» (код ЄДРПОУ 31166299) у сумі 5100,0 грн.

У подальшому зазначені грошові кошти по безтоварних операціях, у тому числі під виглядом перерахування зворотної фінансової допомоги були перераховані на рахунки інших підконтрольних підприємств для переведення та зняття коштів у готівковій формі.

Отже, печатка ТОВ«Євростиль ЛТД», реєстраційні документи та банківські рахунки використовувались ОСОБА_4 для здійснення незаконної діяльності, тобто проведення безтоварних операцій для незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з податку на прибуток та переведення безготівкових грошових коштів у готівку.

В подальшому, з метою недопущення розкриття незаконної діяльності підконтрольного йому підприємства, 25 травня 2013 року, шляхом підписання ОСОБА_7 наказу №12/14Р, призначив себе комерційним директором ТОВ «Євростиль ЛТД», при цьому залишивши ОСОБА_7 засновником даного підприємства.

В подальшому, продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_4 використовував печатку, реєстраційні документи та банківські рахунки ТОВ «Євростіль ЛТД» з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі для надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів.

Так у період з 04.04.2012 по 26.05.2013, ОСОБА_4 знаходячись за адресами: АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 , з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляв відбитки печатки ТОВ «Євростиль ЛТД» на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися ОСОБА_4 за грошову винагороду, яка потім йому виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ«Євростиль ЛТД» не знаходиться за юридичною адресою. Підприємство не має власних та орендованих засобів виробництва, найманих працівників, виробничих та складських приміщень.

Таким чином, описаним вище способом ОСОБА_4 придбано ТОВ«Євростиль ЛТД», з використанням якого в період з 04.04.2012 по 26.05.2013 забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств реального сектору економіки та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Крім того, у серпні 2010 року ОСОБА_4 у подальшому, усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації злочинного плану запропонував ОСОБА_5 займатися разом з ним та під його керівництвом фіктивним підприємництвом, пообіцявши їй матеріальну винагороду, відповідно до сум отриманих у результаті незаконної злочинної діяльності.

ОСОБА_5 переслідуючи мету наживи від протиправної діяльності погодилась на пропозицію ОСОБА_4 щодо участі у скоєнні кримінальних правопорушень, а саме: створенні суб`єктів фіктивного підприємництва з метою подальшого прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам реального сектору економіки щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування та конвертації у готівку грошових коштів.

Таким чином, ОСОБА_4 , відвівши собі роль організатора у вчинені злочину, з метою підтримки своєї незаконної діяльності підшукав і залучив ОСОБА_5 , яка поділяла його погляди, прагнула до швидкого збагачення шляхом вчинення злочинів у сфері господарської діяльності.

Після цього, ОСОБА_4 , та інший співучасник злочину ОСОБА_5 розробили детальний план скоєння злочинів, що виразився в створенні та придбанні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності з метою надання послуг підприємствам реального сектору економіки України шляхом безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування та конвертації у готівку грошових коштів.

Згідно з вказаним злочинним наміром, суб`єкти господарської діяльності реального сектору економіки України мали перераховувати безготівкові кошти на рахунки підконтрольних ОСОБА_4 та іншого співучасника ОСОБА_5 суб`єктів фіктивного підприємництва, а в подальшому переводити їх у готівку та повертати замовникам вигодонабувачам за вирахуванням процентів від суми угоди за прикриття діяльності, що дає змогу реально діючим підприємствам ухилятись від оподаткування.

При цьому, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 розподілили між собою злочинні ролі у спільному злочинному плані.

ОСОБА_4 , як організатор вчинення злочину, відвів собі загальне керівництво діями співучасників; пошук і залучення осіб, які виступали засновниками та директорами фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували обов`язки посадових осіб даних суб`єктів господарювання, при цьому не присвячуючи останніх у злочинні наміри співучасників; створення та придбання суб`єктів господарської діяльності, з метою проведення безтоварних операцій; підготовка необхідних документів та/або пошук осіб для проведення дій щодо перереєстрації та постановки цих підприємств на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування; отримання дозволів на виготовлення печаток і штампів в органах внутрішніх справ; ведення бухгалтерської, податкової та іншої документації, надання звітності до контролюючих та інших державних органів; пошук та взаємодія з клієнтами, бажаючими ухилятися від сплати податків, шляхом здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; прийом та перевірка фінансових документів, що надходили від клієнтів, бажаючих здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; розподіленні фінансових потоків підконтрольних співучасниками підприємств.

Реалізуючи свої злочинні наміри, та усвідомлюючи, що без допомоги сторонніх осіб, які б розділяли його інтереси, залучив до своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 , якій була відведена роль виконавця та на яку покладалося: пошук і залучення осіб, які виступали засновниками та директорами фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували обов`язки посадових осіб даних суб`єктів господарювання, при цьому не присвячуючи останніх у злочинні наміри співучасників; підготовка статутних, реєстраційних та інших необхідних документів; проведення державної реєстрації фіктивних суб`єктів господарської діяльності, підконтрольних співучасникам; підготовка необхідних документів для перереєстрації та постановки цих підприємств на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування; ведення бухгалтерської, податкової та іншої документації, надання звітності до контролюючих та інших державних органів; налагодження зв`язків з працівниками банківських установ, в яких відкриті рахунки підконтрольних співучасниками підприємств; отримання готівкових грошових коштів, які надійшли на рахунки підконтрольних співучасникам підприємств; транспортування розподілених ОСОБА_4 грошових коштів контрагентам; виконання інших доручень ОСОБА_4 , необхідність у яких виникала в ході злочинної діяльності.

Таким чином, під керівництвом ОСОБА_4 із співучасником ОСОБА_5 для вчинення фіктивного підприємництва були об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій, спрямованих на реалізацію злочинного плану, відомого співучасникам злочину.

З метою ускладнення процесу проведення органами державного нагляду (контролю) за діяльністю фіктивних суб`єктів господарської діяльності, ОСОБА_4 було прийняте рішення, що здійснювані безтоварні операції мають бути пов`язані з купівлею-продажем товарів та наданням послуг.

Також, ОСОБА_4 , визначив, що з метою відведення підозри від себе, директорами і засновниками створених та/або придбаних фіктивних суб`єктів господарської діяльності необхідно призначати як ОСОБА_5 так і за винагороду третіх осіб, які не будуть посвячені в злочинні плани.

Для забезпечення транспортування грошових коштів з банківських установ, а також організації перевезення осіб, на яких реєструвалися суб`єкти підприємницької діяльності, співучасники використовували власні автотранспортні засоби.

Відповідно до відведеної ролі, готівкові грошові кошти отримувалися та перевозилися ОСОБА_5 до офісних приміщень за адресами: АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , а також до невстановлених слідством приміщень.

Надалі готівкові грошові кошти передавалися контрагентам з вирахуванням частки відсотків, які витрачалися ОСОБА_4 на функціонування фіктивних суб`єктів господарювання та розподілялися між співучасниками в якості винагороди, згідно з раніше досягнутої домовленості і виконаних функцій у ході вчинення злочинів.

Таким чином, співучасники створили конвертаційний центр до складу якого в період певного часу увійшли такі суб`єкти підприємницької діяльності, а саме: ТОВ«Агро-Хім-Холдінг», ТОВ «Сити-Маркет», ТОВ «ТФМ «Сиурат 2011», ТОВ«Компанія «Топ Трейд», ТОВ «Ірпінь Девелопмент» та забезпечили все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій, ухилення від оподаткування підприємствами-контрагентами і конвертації у готівку безготівкових грошових коштів, а в подальшому виконували всі необхідні дії з підтримання його працездатності і функціонування, забезпечуючи необхідними витратними матеріалами.

Для спілкування співучасники використовували мобільні телефони, за допомогою яких під контролем ОСОБА_4 повідомляли один одному про місце знаходження, час зустрічей, а також при підготовці необхідного пакету фіктивних документів.

Співучасники протягом усього періоду злочинної діяльності інформували один одного про підготовлювані злочини, під час вчинення яких діяли з розподілом ролей за заздалегідь розробленим планом, при цьому співучасники усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального обсягу дій при скоєнні злочинів.

Таким чином, співучасники передбачили всі необхідні умови для створення та придбання фіктивних фірм, прикриття їхньої незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку.

Виконавши всі підготовчі дії та, розподіливши між собою ролі, співучасники приступили до реалізації свого злочинного плану.

Так, у серпні 2010 року, ОСОБА_4 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, будучи організатором і активним співучасником, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_5 , свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної господарської діяльності, вирішили зареєструвати суб`єкт підприємницької діяльності Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Хім-Холдінг» код ЄДРПОУ 37256068 (далі ТОВ «Агро-Хім-Холдінг»).

Приблизно наприкінці серпня 2010 року ОСОБА_4 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_5 вчинили дії щодо реєстрації на ім`я останньої ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», юридична адреса: Київська область, Ірпінський район, смтВорзель, вул. Окружна, буд.11. Для ререєстрації ТОВ«Агро-Хім-Холдінг» ОСОБА_5 створила і підготувала статутні та розпорядчі документи, відповідно до яких з 01.09.2010 стала засновником та директором ТОВ«Агро-Хім-Холдінг».

При державній реєстрації ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» ОСОБА_5 самостійно підписувала реєстраційні та установчі документи цього підприємства, не маючи мети та намірів для здійснення фінансово-господарської діяльності від імені цього підприємства та створила і підготувала ряд документів, а саме: протокол загальних зборів учасників ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» від 25 серпня 2010 року, згідно якого прийнято рішення передати 100 % розміру статутного капіталу Товариства ОСОБА_5 та призначити останню директором товариства з правом першого підпису в банківських установах та затвердити нову редакцію Статуту Товариства; статут ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», затверджений протоколом загальних зборів ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» №1 від 25.08.2010 та зареєстрований 01 вересня 2010 року, за №11031020000027809.

Після підписання вищезазначених документів ОСОБА_5 під контролем та організацією ОСОБА_4 01 вересня 2010 року звернулася до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на підставі чого Державним реєстратором внесено запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про проведення державної реєстрації за №11031020000027809 де засновником підприємства визначено ОСОБА_5 , тим самим остання зареєструвала ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» на праві приватної власності.

Згідно з установчими документами ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», за Державним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності» (далі КВЕД) основними видами діяльності підприємства є: оптова торгівля хімічними продуктами (КВЕД _46.75); оптова торгівля металами та металевими рудами (КВЕД_46.72); виробництво олії та тваринних жирів (КВЕД _10.14); будівництво залізниць і метрополітену (КВЕД _42.12).

Після чого, у вересні 2010 року ОСОБА_5 з метою постановки на облік фіктивного підприємства надала статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

Після внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про перереєстрацію ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», співучасники ОСОБА_4 та ОСОБА_5 отримавши печатку та реєстраційні документи створеного підприємства та реалізуючи свої злочинні наміри, відкрили у відділенні АТ«Таскомбанк» МФО339500, за адресою: м. Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд. 2-А розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 цього підприємства.

Так, у період з 12.09.2013 по 01.05.2014 на рахунок № НОМЕР_4 , відкритий ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) під виглядом перерахування зворотної фінансової допомоги, оплати за товари, у тому числі шкіри ВРХ, надходили у безготівковій формі грошові кошти в розмірі 4526 800 грн. від наступних суб`єктів господарювання:

-ТОВ «Кротол Плюс С» (ЄДРПОУ 38863653) у сумі 1180800 грн.;

-ТОВ «Сервіс КДМС» (ЄДРПОУ 38591580) у сумі 777500 грн.;

- ТОВ «Октавін» (ЄДРПОУ 39005383) у сумі 323500 грн.;

-ТОВ «Карат Італ» (ЄДРПОУ 32076641) у сумі 1815000 грн.;

-ТОВ «Агрен Гпуп» (ЄДРПОУ ) у сумі 430000 грн.

У подальшому зазначені грошові кошти були перераховані на рахунки ТОВ «Компанія Топ Трейд», підконтрольного співучасникам злочину для переведення та зняття коштів у готівковій формі.

ОСОБА_5 , у період з 25.08.2010 та на момент розгляду даного кримінального провадження являючись директором та засновником ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» фактично господарську діяльність на цьому підприємстві не вела, використовуючи печатку підприємства для укладення реально не існуючих угод.

Крім того, у період 2013 року в порушення норм п.п.4.1.1. п.4.1 ст.4, п.п.16.1.1-16.1.4. ст.16, ст.46, 47, п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України ТОВ«Агро-Хім-Холдінг» не надавало до органу державної податкової служби за місцем обліку податкову звітність, не нараховувало та не сплачувало до бюджету податкові зобов`язання, чим порушено встановлений порядок оподаткування.

Так, співучасники злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 використовували печатку ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі для надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів. У тому числі, ОСОБА_5 , у період з 01.09.2010 по 01.05.2014, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляла відбитки печатки ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися співучасниками злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за грошову винагороду, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки. Винагорода складала 5-10% від суми перерахованих та знятих готівкою грошових коштів.

Таким чином, описаним вище способом, діями співучасників у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 створено ТОВ«Агро-Хім-Холдінг», з використанням якого в період з 25.08.2010 по 01.05.2014 забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Крім того, у серпні 2010 року ОСОБА_4 , у подальшому, усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації злочинного плану, ОСОБА_4 запропонував ОСОБА_5 займатися разом з ним та під його керівництвом фіктивним підприємництвом, пообіцявши їй матеріальну винагороду, відповідно до сум отриманих у результаті незаконної злочинної діяльності.

ОСОБА_5 переслідуючи мету наживи від протиправної діяльності погодилась на пропозицію ОСОБА_4 щодо участі у скоєнні кримінальних правопорушень, а саме: створенні суб`єктів фіктивного підприємництва з метою подальшого прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам реального сектору економіки щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування та конвертації у готівку грошових коштів.

Таким чином, ОСОБА_4 , відвівши собі роль організатора у вчинені злочину, з метою підтримки своєї незаконної діяльності підшукав і залучив ОСОБА_5 , яка поділяла його погляди, прагнула до швидкого збагачення шляхом вчинення злочинів у сфері господарської діяльності.

Після цього, ОСОБА_4 , та інший співучасник злочину ОСОБА_5 розробили детальний план скоєння злочинів, що виразився в створенні та придбанні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності з метою надання послуг підприємствам реального сектору економіки України шляхом безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування та конвертації у готівку грошових коштів.

Згідно з вказаним злочинним наміром, суб`єкти господарської діяльності реального сектору економіки України мали перераховувати безготівкові кошти на рахунки підконтрольних ОСОБА_4 та іншого співучасника ОСОБА_5 суб`єктів фіктивного підприємництва, а в подальшому переводити їх у готівку та повертати замовникам вигодонабувачам за вирахуванням процентів від суми угоди за прикриття діяльності, що дає змогу реально діючим підприємствам ухилятись від оподаткування.

При цьому, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 розподілили між собою злочинні ролі у спільному злочинному плані. ОСОБА_4 , як організатор вчинення злочину, відвів собі загальне керівництво діями співучасників; пошук і залучення осіб, які виступали засновниками та директорами фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували обов`язки посадових осіб даних суб`єктів господарювання, при цьому не присвячуючи останніх у злочинні наміри співучасників; створення та придбання суб`єктів господарської діяльності, з метою проведення безтоварних операцій; підготовка необхідних документів та/або пошук осіб для проведення дій щодо перереєстрації та постановки цих підприємств на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування; отримання дозволів на виготовлення печаток і штампів в органах внутрішніх справ; ведення бухгалтерської, податкової та іншої документації, надання звітності до контролюючих та інших державних органів; пошук та взаємодія з клієнтами, бажаючими ухилятися від сплати податків, шляхом здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; прийом та перевірка фінансових документів, що надходили від клієнтів, бажаючих здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; розподіленні фінансових потоків підконтрольних співучасниками підприємств.

Реалізуючи свої злочинні наміри, та усвідомлюючи, що без допомоги сторонніх осіб, які б розділяли його інтереси, залучив до своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 , якій була відведена роль виконавця та на яку покладалося: пошук і залучення осіб, які виступали засновниками та директорами фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували обов`язки посадових осіб даних суб`єктів господарювання, при цьому не присвячуючи останніх у злочинні наміри співучасників; підготовка статутних, реєстраційних та інших необхідних документів; проведення державної реєстрації фіктивних суб`єктів господарської діяльності, підконтрольних співучасникам; підготовка необхідних документів для перереєстрації та постановки цих підприємств на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування; ведення бухгалтерської, податкової та іншої документації, надання звітності до контролюючих та інших державних органів; налагодження зв`язків з працівниками банківських установ, в яких відкриті рахунки підконтрольних співучасниками підприємств; отримання готівкових грошових коштів, які надійшли на рахунки підконтрольних співучасникам підприємств; транспортування розподілених ОСОБА_4 грошових коштів контрагентам; виконання інших доручень ОСОБА_4 , необхідність у яких виникала в ході злочинної діяльності.

Таким чином, під керівництвом ОСОБА_4 із співучасником ОСОБА_5 для вчинення фіктивного підприємництва були об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій, спрямованих на реалізацію злочинного плану, відомого співучасникам злочину.

З метою ускладнення процесу проведення органами державного нагляду (контролю) за діяльністю фіктивних суб`єктів господарської діяльності, ОСОБА_4 було прийняте рішення, що здійснювані безтоварні операції мають бути пов`язані з купівлею-продажем товарів та наданням послуг.

Також, ОСОБА_4 , визначив, що з метою відведення підозри від себе, директорами і засновниками створених та/або придбаних фіктивних суб`єктів господарської діяльності необхідно призначати як ОСОБА_5 так і за винагороду третіх осіб, які не будуть посвячені в злочинні плани.

Для забезпечення транспортування грошових коштів з банківських установ, а також організації перевезення осіб, на яких реєструвалися суб`єкти підприємницької діяльності, співучасники використовували власні автотранспортні засоби.

Відповідно до відведеної ролі, готівкові грошові кошти отримувалися та перевозилися ОСОБА_5 до офісних приміщень за адресами: АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , а також до невстановлених слідством приміщень.

Надалі готівкові грошові кошти передавалися контрагентам з вирахуванням частки відсотків, які витрачалися ОСОБА_4 на функціонування фіктивних суб`єктів господарювання та розподілялися між співучасниками в якості винагороди, згідно з раніше досягнутої домовленості і виконаних функцій у ході вчинення злочинів.

Таким чином, співучасники створили конвертаційний центр до складу якого в період певного часу увійшли такі суб`єкти підприємницької діяльності, а саме: ТОВ«Агро-Хім-Холдінг», ТОВ«Сити-Маркет», ТОВ «ТФМ «Сиурат 2011», ТОВ«Компанія «Топ Трейд», ТОВ «Ірпінь Девелопмент» та забезпечили все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій, ухилення від оподаткування підприємствами-контрагентами і конвертації у готівку безготівкових грошових коштів, а в подальшому виконували всі необхідні дії з підтримання його працездатності і функціонування, забезпечуючи необхідними витратними матеріалами.

Для спілкування співучасники використовували мобільні телефони, за допомогою яких під контролем ОСОБА_4 повідомляли один одному про місце знаходження, час зустрічей, а також при підготовці необхідного пакету фіктивних документів.

Співучасники протягом усього періоду злочинної діяльності інформували один одного про підготовлювані злочини, під час вчинення яких діяли з розподілом ролей за заздалегідь розробленим планом, при цьому співучасники усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального обсягу дій при скоєнні злочинів.

Таким чином, співучасники передбачили всі необхідні умови для створення та придбання фіктивних фірм, прикриття їхньої незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку.

Виконавши всі підготовчі дії та, розподіливши між собою ролі, співучасники приступили до реалізації свого злочинного плану.

Так, у серпні 2010 року, ОСОБА_4 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, будучи організатором і активним співучасником, спільно та за попередньою змовою з ОСОБА_5 , свідомо не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної господарської діяльності, вирішили зареєструвати суб`єкт підприємницької діяльності Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Хім-Холдінг» код ЄДРПОУ 37256068 (далі ТОВ «Агро-Хім-Холдінг»).

Приблизно наприкінці серпня 2010 року ОСОБА_4 , виконуючи відведену йому роль, узгоджено з ОСОБА_5 вчинили дії щодо реєстрації на ім`я останньої ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», юридична адреса: Київська область, Ірпінський район, смтВорзель, вул. Окружна, буд.11. Для ререєстрації ТОВ«Агро-Хім-Холдінг» ОСОБА_5 створила і підготувала статутні та розпорядчі документи, відповідно до яких з 01.09.2010 стала засновником та директором ТОВ«Агро-Хім-Холдінг».

При державній реєстрації ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» ОСОБА_5 самостійно підписувала реєстраційні та установчі документи цього підприємства, не маючи мети та намірів для здійснення фінансово-господарської діяльності від імені цього підприємства та створила і підготувала ряд документів, а саме: протокол загальних зборів учасників ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» від 25 серпня 2010 року, згідно якого прийнято рішення передати 100% розміру статутного капіталу Товариства ОСОБА_5 та призначити останню директором товариства з правом першого підпису в банківських установах та затвердити нову редакцію Статуту Товариства; статут ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», затверджений протоколом загальних зборів ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» №1 від 25.08.2010 та зареєстрований 01 вересня 2010 року, за №11031020000027809.

Після підписання вищезазначених документів ОСОБА_5 під контролем та організацією ОСОБА_4 01 вересня 2010 року звернулася до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на підставі чого Державним реєстратором внесено запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про проведення державної реєстрації за №11031020000027809 де засновником підприємства визначено ОСОБА_5 , тим самим остання зареєструвала ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» на праві приватної власності.

Згідно з установчими документами ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», за Державним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності» (далі КВЕД) основними видами діяльності підприємства є:

-оптова торгівля хімічними продуктами (КВЕД _46.75); оптова торгівля металами та металевими рудами (КВЕД_46.72); виробництво олії та тваринних жирів (КВЕД _10.14); будівництво залізниць і метрополітену (КВЕД _42.12).

Після чого, у вересні 2010 року ОСОБА_5 з метою постановки на облік фіктивного підприємства надала статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

Після внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про перереєстрацію ТОВ «Агро-Хім-Холдінг», співучасники ОСОБА_4 та ОСОБА_5 отримавши печатку та реєстраційні документи створеного підприємства та реалізуючи свої злочинні наміри, відкрили у відділенні АТ«Таскомбанк» МФО339500, за адресою: м. Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд. 2-А розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 цього підприємства.

Так, у період з 12.09.2013 по 01.05.2014 на рахунок № НОМЕР_4 , відкритий ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) під виглядом перерахування зворотної фінансової допомоги, оплати за товари, у тому числі шкіри ВРХ, надходили у безготівковій формі грошові кошти в розмірі 4526 800 грн. від наступних суб`єктів господарювання:

-ТОВ «Кротол Плюс С» (ЄДРПОУ 38863653) у сумі 1180800 грн.;

-ТОВ «Сервіс КДМС» (ЄДРПОУ 38591580) у сумі 777500 грн.;

- ТОВ «Октавін» (ЄДРПОУ 39005383) у сумі 323500 грн.;

-ТОВ «Карат Італ» (ЄДРПОУ 32076641) у сумі 1815000 грн.;

-ТОВ «Агрен Гпуп» (ЄДРПОУ ) у сумі 430000 грн.

У подальшому зазначені грошові кошти були перераховані на рахунки ТОВ «Компанія Топ Трейд», підконтрольного співучасникам злочину для переведення та зняття коштів у готівковій формі.

ОСОБА_5 , у період з 25.08.2010 та на момент розгляду даного кримінального провадження являючись директором та засновником ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» фактично господарську діяльність на цьому підприємстві не вела, використовуючи печатку підприємства для укладення реально не існуючих угод.

Крім того, у період 2013 року в порушення норм п.п.4.1.1. п.4.1 ст.4, п.п.16.1.1-16.1.4. ст.16, ст.46, 47, п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України ТОВ«Агро-Хім-Холдінг» не надавало до органу державної податкової служби за місцем обліку податкову звітність, не нараховувало та не сплачувало до бюджету податкові зобов`язання, чим порушено встановлений порядок оподаткування.

Так, співучасники злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 використовували печатку ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі для надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів. У тому числі, ОСОБА_5 , у період з 01.09.2010 по 01.05.2014, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляла відбитки печатки ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися співучасниками злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за грошову винагороду, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки. Винагорода складала 5-10% від суми перерахованих та знятих готівкою грошових коштів.

Таким чином, описаним вище способом, діями співучасників у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 створено ТОВ«Агро-Хім-Холдінг», з використанням якого в період з 25.08.2010 по 01.05.2014 забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочину діяльність, у серпні - вересні 2010 року, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не бажаючи здійснювати ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної господарської діяльності, зареєстрували в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Товариство з обмеженою відповідальністю «Сити-Маркет» код ЄДРПОУ 37256073 (далі ТОВ «Сити-Маркет»), юридична адреса підприємства:м.Запоріжжя, вул. Софіївська, буд.228-Б, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є виробництво олії та тваринних жирів (КВЕД _10.41).

Для того, щоб відвести підозру у скоєнні вказаного злочину співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підшукали ОСОБА_10 , якій за грошову винагороду запропонували стати засновником та директором вказаного підприємства, при цьому у свої злочинні наміри останню не посвятили.

З цією метою ОСОБА_5 під керівництвом ОСОБА_4 підготувала ряд документів, а саме: протокол від 27 серпня 2010 року №1 установчих зборів учасників ТОВ«Сити-Маркет»; акт від 27 серпня 2010 року оцінки та прийому-передачі основних засобів, майна, переданих для формування статутного капіталу ТОВ«Сити-Маркет»; статут ТОВ «Сити-Маркет», затверджений протоколом від 27 серпня 2010 року №1 установчих зборів учасників ТОВ«Сити-Маркет», зареєстрований 01 вересня 2010 року за №11031020000027810; довіреності від 10 липня 2012 року та 10 жовтня 2012 року про уповноваження від імені директора ТОВ «Сити-Маркет» ОСОБА_11 громадянку ОСОБА_5 представляти інтереси цього підприємства у державного реєстратора.

У вересні 2010 року, під керівництвом ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , з метою постановки на облік фіктивного підприємства надала статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

ОСОБА_10 будучи юридично не грамотною, не підозрюючи про справжні злочинні наміри співучасників у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на пропозицію останніх та за грошову винагороду погодилася зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Сити-Маркет», а в квітні 2014 вийти зі складу засновників цього підприємства для перереєстрації цього підприємства на іншу особу. При цьому всі реєстраційні та статутні документи оформлювалися за ініціативою ОСОБА_4 безпосередньо ОСОБА_5 .

Будь-яку діяльність від імені ТОВ «Сити-Маркет» ОСОБА_10 не здійснювала, фінансову та податкову звітність не складала та до контролюючих органів не надавала.

Продовжуючи свою злочинну діяльність у квітні 2014 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою, з метою припинення виплат сум грошової винагороди ОСОБА_10 вчинили дії щодо перереєстрації підприємства з використанням паспорту ОСОБА_12 , який був втрачений ним у 2010 році, з метою перереєстрації на його ім`я та без його відома ТОВ «Сити-Маркет», який на момент не міг підписувати необхідні для державної реєстрації установчі документи зазначеного підприємства, оскільки за вироком від 10.02.2011 Кам`янсько-Дніпровського районного суду Запорізькій області відбував покарання у Біленьківській виправній колонії УДПтС України в Запорізькій області (№99) з 25.03.2011 по 01.08.2014.

Для перереєстрації ТОВ «Сити-Маркет» співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою підготували ряд документів, а саме: протокол №5 загальних зборів учасників ТОВ «Сити-Маркет» від 17 квітня 2014 року, згідно якого прийнято рішення передати 100% розміру статутного капіталу Товариства ОСОБА_12 та призначити останнього директором товариства з правом першого підпису в банківських установах та затвердити нову редакцію Статуту Товариства; статут ТОВ «Сити-Маркет» у новій редакції від 17 квітня 2014 року, зареєстрований за №11031020000027810; наказ №3 від 18 квітня 2014 року, згідно якого ОСОБА_12 призначений директором ТОВ «Сити-Маркет».

Після складання вищезазначених документів, 23 квітня 2014 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою, здійснили перереєстрацію ТОВ«Сити-Маркет» за реєстраційним номером 11031050007027810.

Після цього, у квітні 2014 року співучасники у вчиненні злочину

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою, з метою постановки на облік фіктивного підприємства надала статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

ОСОБА_12 фінансово-господарську діяльність ТОВ«Сити-Маркет» не вів, ніяких господарських, бухгалтерських та податкових документів не підписував. Податкову звітність підприємства він не складав та не надавав до контролюючих органів. Банківськими рахунками підприємства не керував, операції по перерахуванню грошових коштів не здійснював.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та конвертації їх у готівку вирішили використовувати наступні банківські рахунки ТОВ «Сити-Маркет»:

-№ НОМЕР_5 , який відкритий в філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731), що розташоване за адресою: м.Запоріжжя, вул. 40 Років Радянської України, буд.39.

-№ НОМЕР_6 , який відкритий в ПАТ «Мотор-Банк» (МФО 313009), що розташоване за адресою: м.Запоріжжя, вул.Моторобудівників, буд. 54-Б.

-№ НОМЕР_7 , який відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500), що розташоване за адресою: м.Київ, вул.Куренівська, буд. 15-А.

З цією метою у протягом квітня-червня 2014 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою подали до зазначених вище банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ«Сити-Маркет» ОСОБА_12 та інші необхідні для відкриття рахунків документи.

Так, у період з 01.09.2013 по 17.11.2014 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 , який відкритий ТОВ «Сити-Маркет» в філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731) надійшли грошові кошти в розмірі 11818600 грн., у тому числі від наступних суб`єктів господарювання:

-з рахунку ТОВ «Сити-Маркет» № НОМЕР_7 відритому в АТ«Таскомбанк» в сумі 11071000 грн.;

-ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» (код ЄДРПОУ 37256068) у сумі 597 600грн.

-ТОВ «Алькар-СМТ» (код ЄДРПОУ 38881583) у сумі 150000 грн.

За період з 01.09.2013 по 01.11.2014 2014 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_6 , який відкритий в ПАТ «Мотор-Банк» (МФО 313009) надійшли грошові кошти у розмірі 599 500 грн., у тому числі від наступних суб`єктів господарювання:

-з рахунку ТОВ «Сити-Маркет» № НОМЕР_7 відритому в АТ «Таскомбанк» в сумі 151000 грн.;

-ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» (код ЄДРПОУ 37256068) у сумі 448000грн.

За період з 01.09.2013 по 01.11.2014 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_7 , який відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500) надійшли грошові кошти у розмірі 18646 200 грн.., у тому числі від наступних суб`єктів господарювання:

-з рахунку ТОВ «Сити-Маркет» № НОМЕР_5 , відкритому в філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» в сумі 221000 грн.;

-ТОВ «Агро-Хім-Холдінг» (код ЄДРПОУ 37256068) у сумі 12103200грн.;

-ЗАТ КУА «Славутич-Інвест» (код ЄДРПОУ 2384885) у сумі 6225700грн.;

-ТОВ «Гудвіл-Брок» (код ЄДРПОУ 23740981) у сумі 96300грн.

У зазначений період з рахунку ТОВ «Сити-Маркет» № НОМЕР_5 , який відкритий в філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731) знято готівкою грошові кошти у розмірі 11806150грн. З рахунку, який відкритий в ПАТ «Мотор-Банк» (МФО 313009) знято готівкою грошові кошти у розмірі 595000 грн.

У період з 05.05.2014 по 01.11.2014, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою, з використанням паспорту ОСОБА_12 та чекових книжок ТОВ «Сити-Маркет», з банківського рахунку ТОВ«Сити-Маркет» № НОМЕР_5 , який відкритий в філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731) систематично у готівковій формі знімали грошові кошти на загальну суму 11806150 грн. через каси відділень зазначеної банківської установи.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою відведення від себе підозри у скоєнні вказаного злочину, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою підшукали ОСОБА_13 для використання його у знятті готівкових коштів з рахунку № НОМЕР_5 , який відкритий Запорізькому РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731). За обіцяну фінансову допомогу

ОСОБА_13 , не будучі обізнаним про злочинні наміри співучасників вчинення злочину та невстановленої слідством особи погодився отримувати грошові кошти з банківських рахунків ТОВ «Сити-Маркет».

Так, ОСОБА_13 за грошовим чеком ЛИ №1380710 оформив отримання готівкою грошових коштів у розмірі 149984 грн. з банківського рахунку ТОВ «Сити-Маркет» № НОМЕР_5 у відділенні філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит».

Продовжуючи злочинну діяльність, у період з 05.05.2014 по 01.11.2014 співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою складали грошові чеки та отримувала готівкові грошові кошти з рахунку ТОВ «Сити-Маркет» № НОМЕР_5 , який відкритий в філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731).

Для реалізації свого злочинного плану, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою використовували печатку ТОВ «Сити-Маркет» з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі для надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів. У тому числі, ОСОБА_5 , у період з 01.09.2013 по 17.11.2014, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляла відбитки печатки ТОВ «Сити-Маркет» на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за грошову винагороду у розмірі 5-10% від суми перерахованих та знятих готівкою грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 спільно з невстановленою слідством особою створено ТОВ«Сити - Маркет», яким у період з 27.08.2010 по 17.11.2014 фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені операції, які надали можливість з банківських рахунків останнього отримувати грошові кошти готівкою через каси відділень філії Запорізького РУ АТ «Банк «Фінанси та Кредит» (МФО 313731), яке знаходиться за адресою: м.Запоріжжя, вул. вул. 40 Років Радянської України, буд.39. З використанням створеного ТОВ «Сити-Маркет» ОСОБА_5 забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочину діяльність, у жовтні-листопаді 2011 року, співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не бажаючи здійснювати ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної господарської діяльності зареєстрували на ім`я ОСОБА_5 суб`єкт підприємницької діяльності - Товариство з обмеженою відповідальністю «ТФМ «Сиурат-2011» код ЄДРПОУ 37867091 (далі - ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011»).

З цією метою співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підготували зазначені вище статутні та розпорядчі документи, відповідно до яких ОСОБА_5 стала засновником та директором ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» без мети та намірів для здійснення фінансово-господарської або підприємницької діяльності від імені цього підприємства.

Для реєстрації ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підготували ряд документів, а саме: протокол загальних зборів учасників ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» №1 від 21.10.2011; статут ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011», затверджений протоколом загальних зборів ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» №1 від 21.10.2011 та зареєстрований 02 листопада 2011 року, за №№13391020000007474; наказ ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» від 03 листопада 2011 року №01, про призначення ОСОБА_5 директором цього підприємства.

Статутом підприємства визначено місцезнаходження товариства за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул.Святошинська, 41, офіс 14. Відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області 02.11.2011 проведено державну реєстрацію ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011».

Згідно з установчими документами ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011», за Державним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності» (далі КВЕД) основними видами діяльності підприємства є: оптова торгівля шкірсировиною, шкурами та шкірою (КВЕД _46.24); оптова торгівля металами та металевими рудами (КВЕД_46.72); виробництво олії та тваринних жирів (КВЕД _10.14); інші види оптової торгівлі (КВЕД _46.35).

Після чого, у листопаді 2011 року ОСОБА_5 з відома іншого співучасника у вчиненні злочину ОСОБА_4 з метою постановки на облік зазначеного фіктивного підприємства надала статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

Після внесення відомостей про ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011», як юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 заволодівши печаткою та реєстраційними документами підприємства та виконуючи злочинні наміри, використовувала відкриті 07.12.2011 та 08.12.2011 у відділенні АТ«Таскомбанк» МФО339500, за адресою: м.Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд. 2-А поточні розрахункові рахунки підприємства № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 .

Продовжуючи свою злочину діяльність, на початку липня 2013 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою відведення від ОСОБА_5 підозри у скоєнні кримінальних правопорушень, вчинили дії щодо перереєстрації ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» на підконтрольного їм ОСОБА_14 .

З цією метою ОСОБА_15 створила і підготувала ряд документів, а саме: договір від 04.07.2013 купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011»; протокол №5 від 04.07.2013 загальних зборів учасників ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011»; статут ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» (нова редакція), затверджений протоколом №5 від 04.07.2013 загальних зборів підприємства, зареєстрований 09.07.2013 за №13391050003007474; наказ від 05.07.2013 №03-07К про призначення ОСОБА_14 директором ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011».

Після вчинення дій щодо перереєстрації на ОСОБА_14 корпоративних прав ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011» та призначення його директором фінансово-господарську діяльність від імені зазначеного підприємства він не вів. Проте, з відома ОСОБА_4 періодично зустрічався з ОСОБА_5 , яка надавала ОСОБА_14 документи ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011», які той підписував не вникаючи в їх суть. Податкову звітність підприємства він не складав та не надавав до контролюючих органів. Банківськими рахунками підприємства не керував, операції по перерахуванню грошових коштів не здійснював.

У період з 2014 року по теперішній час ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011» у порушення норм п.п.4.1.1. п.4.1 ст.4, п.п.16.1.1-16.1.4. ст.16, ст.46, 47, п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України не надавало до органу державної податкової служби за місцем обліку податкову звітність, не нараховувало та не сплачувало до бюджету податкові зобов`язання, чим порушено встановлений порядок оподаткування.

Реалізовуючи свій злочинний намір, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , у період з 21.10.2011 по 01.05.2014, заволодівши печаткою, установчими документами, банківськими рахунками ТОВ «ТФМ Сиурат-2011», без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшого перерахування грошових коштів для конвертації у готівку, використовувала печатку і реєстраційні документи підприємства для складання фіктивних договорів та первинної бухгалтерської документації, що дають підстави для перерахування грошових коштів по розрахунковому рахунку вказаного підприємства № НОМЕР_8 , відкритому в

АТ «Таскомбанк». Надалі з зазначеного банківського рахунку ТОВ «ТФМ Сиурат-2011» грошові кошти у безготівковій формі перераховувалися на банківські рахунки ТОВ «Компанія «ТОП Трейд», які також відкриті в АТ «Таскомбанк» та у подальшому за допомогою карток знімалися готівкою через РОS-терміналАТ «Таскомбанк».

Так, за період з 02.09.2013 по 01.05.2014 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_8 ТОВ «ТФМ Сиурат-2011», відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 305299), під виглядом зворотної фінансової допомоги та оплати за шкіру ВРХ від суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки надійшли грошові кошти в розмірі 72677000грн. від наступних суб`єктів господарювання:

-ТОВ «Кротол-Плюс С» (код ЄДРПОУ 38863653) у сумі 21610000 грн.;

-ТОВ «Нолас-Нолас 2011» (код ЄДРПОУ 37922010) у сумі 13300000 грн.;

-ТОВ «Дант Інвест Плюс» (код ЄДРПОУ 38809842) у сумі 11800000 грн.;

-ТОВ «Сервіс-КДМС» (код ЄДРПОУ 38591580) у сумі 8040000 грн.;

-ТОВ «Пірол СКФ» (код ЄДРПОУ 38881578) у сумі 5340000 грн.;

-ТОВ «Агрен Груп» (код ЄДРПОУ 36762462) у сумі 3100000 грн.;

-ТОВ «Фарбегут» (код ЄДРПОУ 37832383) у сумі 2760000 грн.;

-ТОВ «Агро Шелф-8» (код ЄДРПОУ 37757040) у сумі 2249700 грн.;

-ТОВ «Карат Італ» (код ЄДРПОУ 32076641) у сумі 2375 800 грн.;

-ТОВ «ТД « Агрінол» (ЄДРПОУ 32365436) у сумі 569000грн.;

-ТОВ «ЕК Ліра» (код ЄДРПОУ 38548336) у сумі 496000 грн.;

-ТОВ «Автоплюсмаркет» (код ЄДРПОУ 35536071) у сумі 345000 грн.;

-ТОВ «Сировинний Альянс» (код ЄДРПОУ 37943093) у сумі 300000 грн.;

-ТОВ «Квік-2006» (код ЄДРПОУ 38284929) у сумі 207000 грн.;

-ТОВ «Архимед» (код ЄДРПОУ 38285257) у сумі 184 500 грн.

Зазначені вище грошові кошти під виглядом передплати зворотної фінансової допомоги та оплати за шкіру для подальшого їх зняття готівкою були перераховані з рахунку ТОВ «ТФМ Сиурат 2011» № НОМЕР_8 , відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 305299) на рахунок № НОМЕР_10 , який належить ТОВ «Компанія «Топ Трейд» (код ЄДРПОУ 37407585) та відкритий у цієї ж банківській установі. Таким чином, при здійсненні безготівкових операцій з використанням банківських рахунків, ТОВ«ТФМ Сиурат 2011» виконувало роль «транзитного» підприємства.

З метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів, ОСОБА_5 використовували печатку ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011» за допомогою якої, у період з 21.10.2011 по 01.05.2014, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляла відбитки печатки ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися за грошову винагороду, яка потім виплачувалася співучасникам у вчиненні злочину представниками підприємств реального сектору економіки. Винагорода складала 5-10% від суми перерахованих та знятих готівкою грошових коштів.

Таким чином, описаним вище способом, ОСОБА_5 створено ТОВ«ТФМ Сиурат-2011», яким у період з 21.10.2011 по 01.05.2014 фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені операції з безготівкового перерахування грошових коштів на ТОВ «Компанія «ТОП Трейд», які надали можливість з банківських рахунків останнього отримувати грошові кошти готівкою через РОS-терміналиАТ«Таскомбанк» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд. 2-А, за допомогою якого забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочину діяльність, у квітні 2012 року, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не бажаючи здійснювати ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної господарської діяльності вирішили придбати зареєстроване підприємство - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Топ Трейд» код ЄДРПОУ 37407585 (далі - ТОВ «Компанія «Топ Трейд») за адресою: м.Запоріжжя, вул. Діагональна, буд.7, основним видом діяльності підприємства є неспеціалізована оптова торгівля (КВЕД 46.90).

З метою відведення підозри в скоєнні вказаного злочину від себе співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вирішили в якості засновника та директора даного підприємства підшукати іншу особу.

Після цього, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вчинили дії щодо перереєстрації підприємства з використанням паспорту ОСОБА_16 з метою перереєстрації на його ім`я та без його відома ТОВ«Компанія «Топ Трейд» та який не був обізнаний в злочинних намірах ОСОБА_5 .

ОСОБА_16 на початку 2011 року був втрачений його паспорт громадянина України, до державної реєстрації ТОВ «Компанія «Топ Трейд» він не причетний, жодних документів відносно цього підприємства не підписував, рахунків в банківських установах не відкривав, будь-яких фінансових або господарських операцій не здійснював та нікому не доручав.

З цією метою співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підготували ряд документів, а саме: протокол №01/12 загальних зборів учасників ТОВ «Компанія «Топ Трейд» від 27 квітня 2012 року, згідно якого прийнято рішення передати 100% розміру статутного капіталу Товариства ОСОБА_16 та затвердити нову редакцію Статуту Товариства; статут ТОВ «Компанія «Топ Трейд» (нова редакція), затверджений протоколом від 27 квітня 2012 року №01/12 загальних зборів учасників ТОВ «Компанія «Топ Трейд», зареєстрований 27 квітня 2012 року №11031050004028169; наказ №01/12 від 27 квітня 2012 року, згідно якого ОСОБА_16 призначений директором ТОВ «Компанія «Топ Трейд».

Після складання вищезазначених документів співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , здійснили перереєстрацію ТОВ«Компанія «Топ Трейд».

У квітні 2012 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою постановки на облік фіктивного підприємства надала статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

У період з 2012 року по теперішній час ТОВ«Компанія «Топ Трейд» у порушення норм п.п.4.1.1. п.4.1 ст.4, п.п.16.1.1-16.1.4. ст.16, ст.46, 47, п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України не надавало до органу державної податкової служби за місцем обліку податкову звітність, не нараховувало та не сплачувало до бюджету податкові зобов`язання, чим порушено встановлений порядок оподаткування.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку відкрили у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) за адресою: м.Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд.2-А поточний та корпоративний рахунки на ТОВ«Компанія «Топ Трейд».

З цією метою у травні 2012 року та серпні 2013 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 подали до зазначеної вище банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Компанія «Топ Трейд» ОСОБА_16 та інші необхідні документи для відкриття рахунків, операції по яких здійснюються з використанням корпоративних карток, на підставі яких відділенні у АТ«Таскомбанк», у травні 2012 року та у серпні 2013 року ТОВ«Компанія «Топ Трейд» були відкриті корпоративний картковий рахунок № НОМЕР_11 , поточні рахунки № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 .

Встановлено, що за період з 07.11.2013 по 25.03.2014 на поточний рахунок № НОМЕР_10 , відкритий ТОВ «Компанія «Топ Трейд» у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) надійшли у безготівковій формі від ТОВ«ТФМ «Сиурат-2011» грошові кошти в розмірі 41619091 грн., які у подальшому перераховувалися на картковий рахунок цього ж підприємства для поповнення платіжного ліміту картки № НОМЕР_12 , за допомогою якої грошові кошти знімались готівкою з використанням РОS - терміналу у касі АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) за адресою: м. Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд.2-А.

У період з 07.11.2013 по 25.03.2014 співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 з використанням паспорту ОСОБА_12 та довіреності від 29.10.2013, виданої ТОВ «Компанія «Топ Трейд» на ім`я ОСОБА_12 , за участю невстановленою слідством особи, знімалися з банківських рахунків ТОВ «Компанія «Топ Трейд» грошові кошти у готівковій формі.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , придбано ТОВ«Компанія «Топ Трейд», яким у період з 27.04.2012 по 25.03.2014 фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені операції з незаконної конвертації безготівкових грошових коштів, які надали можливість з банківських рахунків підприємства отримувати грошові кошти готівкою з використанням РОS - терміналу через касу відділення АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) за адресою: м. Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд.2-А.

Зазначені вище грошові кошти під виглядом передплати за шкіру для подальшого їх зняття готівкою були перераховані з рахунку ТОВ «ТФМ Сиурат 2011» № НОМЕР_8 , відкритий в АТ «Таскомбанк» (МФО 305299) на рахунок № НОМЕР_10 , який належить ТОВ «Компанія «Топ Трейд» (код ЄДРПОУ 37407585) та відкритий у цієї ж банківській установі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 використовували печатку ТОВ«Компанія «Топ Трейд» з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі для надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів. У тому числі, ОСОБА_5 у період з 07.11.2013 по 25.03.2014, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляла відбитки печатки ТОВ «Компанія «Топ Трейд» на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за грошову винагороду, яка потім їй виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином, описаним вище способом, співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 придбано ТОВ «Компанія «Топ Трейд», яким у період з 27.04.2012 по 25.03.2014 фінансово-господарська діяльність не здійснювалась, а були проведені операції зі зняття грошових коштів готівкою через РОS термінали АТ«Таскомбанк» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд. 2-А. З використанням придбаного ТОВ «Компанія «Топ Трейд» співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування валових витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочину діяльність, у грудні 2012 року січні 2013 року, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи умисно, самостійно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не бажаючи здійснювати ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, переслідуючи мету створення суб`єкта фіктивної господарської діяльності вирішила придбати зареєстроване вже підприємство - Товариство з обмеженою відповідальністю «Ірпінь Девелопмент» код ЄДРПОУ 35412352 (далі - ТОВ «Ірпінь Девелопмент»), юридична адреса підприємства: м.Запоріжжя, вул. 40 Років Радянської України, буд.68, кв.92. Основним видом діяльності підприємства є виробництво олії та тваринних жирів (КВЕД 10.41).

З метою відведення від себе підозри у скоєнні вказаного злочину, співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , вирішили в якості засновника та директора даного підприємства підшукати іншу особу, а саме ОСОБА_17 з метою перереєстрації на його ім`я ТОВ «Ірпінь Девелопмент», який не був обізнаний у злочинних намірах співучасників вчиненого злочину.

ОСОБА_17 господарські, податкові та бухгалтерські документи від імені ТОВ «Ірпінь Девелопмент» не складав та будь-яких угод з іншими підприємствами не укладав, наприкінці 2012 року печатку підприємства надав ОСОБА_5 , яка спільно з ОСОБА_4 користувалася нею на власний розсуд.

Для перереєстрації ТОВ «Ірпінь Девелопмент» співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підготували ряд документів, а саме: договір від 29.12.2012 купівлі-продажу статутного капіталу у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Ірпінь Девелопмент», укладений колишнім засновником ОСОБА_18 та нинішнім засновником ОСОБА_17 ; протокол №8 від 29.12.2012 загальних зборів ТОВ «Ірпінь Девелопмент» згідно з яким прийнято рішення передати ОСОБА_17 частку статутного капіталу підприємства, що складає 100% статутного капіталу; зміни до статуту ТОВ «Ірпінь Девелопмент», затверджені протокол №8 від 29.12.2012 загальних зборів ТОВ «Ірпінь Девелопмент», зареєстровані 09.01.2013 за №13571050008002105; наказ від 23.10.2012 №03-07 ТОВ «Ірпінь Девелопмент» про призначення ОСОБА_17 директором підприємства.

Після складання вищезазначених документів 09 січня 2013 року співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , здійснили перереєстрацію ТОВ«Ірпінь Девелопмент» за реєстраційним номером №13571050008002105 та надали статутні та реєстраційні документи до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

У період з 4 кварталу 2013 року по теперішній час ТОВ «Ірпінь Девелопмент» у порушення норм п.п.4.1.1. п.4.1 ст.4, п.п.16.1.1-16.1.4. ст.16, ст.46, 47, п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України не надавало до органу державної податкової служби за місцем обліку податкову звітність, не нараховувало та не сплачувало до бюджету податкові зобов`язання, чим порушено встановлений порядок оподаткування.

Реалізуючи свої злочинні наміри співучасники у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації відкрили у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) за адресою: м. Запоріжжя, вул.Південноукраїнська, буд.2-А поточні особові рахунки на ТОВ«Ірпінь Девелопмент».

З метою відведення від себе підозри щодо зайняття від імені

ТОВ «Ірпінь Девелопмент» незаконною діяльністю, з відома ОСОБА_4 , ОСОБА_5 було запропоновано ОСОБА_19 , який не був обізнаний у злочинних намірах співучасників злочину за грошову винагороду оформити його фінансовим директором ТОВ «Ірпінь Девелопмент» з правом підпису банківських документів. За згодою ОСОБА_19 та під керівництвом ОСОБА_4 , ОСОБА_5 підготувала наказ від 15.01.2012 №3 про призначення ОСОБА_19 на посаду фінансового директора та довіреність від 15.01.2012, відповідно до якої ОСОБА_19 уповноважено від ТОВ «Ірпінь Девелопмент» відкривати рахунки в банківських установах, підписувати першим підписом фінансові документи, отримувати виписки по рахунку, отримувати чекові книжки, вносити та отримувати готівку з поточного рахунку через касу банківської установи. З використанням установчих документів, банківських карток тощо ТОВ «Ірпінь Девелопмент» був відкритий рахунок в банківській установі АТ «Таскомбанк» з використанням системи «Интернет-Банкінг» та корпоративної платіжної картки. Після відкриття банківських рахунків, ключ для електронного управління рахунками ОСОБА_19 передав ОСОБА_5 , яка під керівництвом ОСОБА_4 користувалася та розпоряджалася банківським рахунком ТОВ «Ірпінь Девелопмент».

Таким чином, за період з 29.12.2012 по 14.05.2014 на рахунок № НОМЕР_13 , який відкритий ТОВ «Ірпінь Девелопмент» у відділенні АТ«Таскомбанк» (МФО 339500) під виглядом перерахування зворотної фінансової допомоги, оплати за товари (роботи, послуги), сплати отриманих будівельних матеріалів, різної технічної продукції, олії соняшникової, надання послуг надходили у безготівковій формі грошові кошти в розмірі 34453600грн. від наступних суб`єктів господарювання:

-ТОВ «Євростіль» (код ЄДРПОУ 35095726) у сумі 13723900 грн.

-ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» (ЄДРПОУ 37221276) у сумі 3569500грн.;

-ПРАТ «Креатив» (код ЄДРПОУ 31146251) у сумі 5491800 грн.;

-ПСП «Каїсса» (код ЄДРПОУ 14115089) у сумі 2708800 грн.;

-ТОВ «Укрвогнетрив» (код ЄДРПОУ 32723990) у сумі 2480000 грн.;

-ТОВ «Е.Л.Т.А.» (код ЄДРПОУ 32518416) у сумі 2166000 грн.;

-ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» (код ЄДРПОУ 37867091) у сумі 1166000грн.

-ТОВ «НВП «Консат» (код ЄДРПОУ 30293810) у сумі 839400 грн.;

-ТОВ «Грандплит» (код ЄДРПОУ 37911145) у сумі 715900 грн.;

-ТОВ «Біоенерго Холдінг»(код ЄДРПОУ 37167633) у сумі 309400 грн.;

-ЧПФ «Арвис» (код ЄДРПОУ 24983987) у сумі 288000 грн.;

-ТОВ «СВК Компанія» (код ЄДРПОУ 37900270) у сумі 274000 грн.;

-ТОВ «Авікс-Групп» (код ЄДРПОУ 34667315) у сумі 210000 грн.;

-ТОВ «Укрторгтехніка» (код ЄДРПОУ 32552090) у сумі 156700 грн.;

-ФГ «Каріна» (код ЄДРПОУ 31831316) у сумі 170000 грн.;

-ТОВ «Еккомтех» (код ЄДРПОУ 37221276) у сумі 100000 грн.

-ПАТ «Мотор-Січ» (код ЄДРПОУ 14307794) у сумі 85000 грн.

У подальшому, з рахунку ТОВ «Ірпінь Девелопмент» грошові кошти перераховувалися на рахунки ПРАТ «Райз-Максимко» (код ЄДРПОУ 30382533), ТОВ «Сировинний Альянс» (код ЄДРПОУ 37943093) під виглядом сплати за цукор для конвертації у готівку безготівкових грошових коштів. Таким чином, відповідно до призначення отриманих та перерахованих грошових коштів з банківського рахунку ТОВ «Ірпінь Девелопмент», цим підприємством купувався цукор, який нікому не продавався, а реалізовувалися будівельні матеріали, технічна продукція, соняшникова олія, що суперечить принципам господарської діяльності та відносин передбачених ст.3 Господарського кодексу України.

Під керівництвом ОСОБА_4 , ОСОБА_5 використовувала печатку ТОВ «Ірпінь Девелопмент» з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі для надання послуг іншим суб`єктам господарювання по ухиленню від сплати податків та конвертації у готівку безготівкових грошових коштів, у період з 29.12.2012 по 14.05.2014, знаходячись за адресою: АДРЕСА_3 , шляхом укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично проставляла відбитки печатки ТОВ «Ірпінь Девелопмент» на бланках господарських та бухгалтерських документів підприємствам реального сектору економіки. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за грошову винагороду, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Судовий розгляд проведено в межах обвинувачення відповідно до ч.1 ст.337 КПК України. В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 не оспорюючи час, місце, спосіб, мотив і мету, форму вини за кримінальним правопорушеннями, передбаченими ч.2 ст.205, ч.3 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, винним в обвинуваченні визнав себе повністю, розкаявся.

Обвинувачена ОСОБА_5 також не оспорюючи час, місце, спосіб, мотив і мету, форму вини за кримінальним правопорушеннями, передбаченими ч.2 ст.27 ч.ч.1, 2 ст.205 КК України, винною в обвинуваченні визнала себе повністю, розкаялася.

Обвинувачений ОСОБА_4 дав пояснення, що відповідають змісту обвинувального акта, пояснив, що придбавав вказані суб`єкти господарської діяльності для забезпечення прикриття незаконної діяльності по формуванню безпідставного податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам-контрагентам з реального сектору економіки. Оскільки сам не міг справитися, просив оформляти підприємства на себе сторонніх осіб.

Обвинувачена ОСОБА_5 повідомила, що на прохання ОСОБА_4 оформлювала на себе підприємства, назв яких уже не пам`ятає. Господарською діяльністю не займалася, лише виконувала вказівки ОСОБА_4 .

Даючи юридичну оцінку, встановленим обставинам, суд вважає доведеною вину ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованих йому злочинів та кваліфікує його дії за ч.2 ст.205, ч.3 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, співучасть у фіктивному підприємництві.

Суд вважає доведеною вину ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих їй злочинів та кваліфікує її дії за ч.2 ст.27, ч.2 ст.205 КК України, як співучасть у фіктивному підприємництві, тобто створенні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно.

Відповідно до ч.3 ст.349 КПК України дослідження доказів по даному кримінальному провадженню по кримінальному правопорушенню, у вчиненні якого обвинувачуються ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , щодо часу, місця, способу, мотиву та мети, форми вини за кримінальними правопорушеннями, які ніким не оспорюються, визнано недоцільним у зв`язку із відсутністю сумнівів правильного розуміння їх змісту учасниками судового провадження, добровільності їх позицій. Сторонам роз`яснено, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, судовим розглядом встановлено винність ОСОБА_4 у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, за вчинення яких він підлягає покаранню.

Як обставину, що пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

При визначенні виду й міри покарання судом враховується вчинення обвинуваченим, раніше судимим, злочинів, що ст.12 КК України віднесено до злочинів середньої тяжкості. Судом також враховано відомості про особу обвинуваченого, який має постійне місце проживання, тимчасово не працює, на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, одруженого, який має на утриманні малолітню дитину.

Таким чином, із огляду на зазначене, суд доходить висновку про доцільність призначення обвинуваченому покарання у виді штрафу в розмірі, передбаченому санкцією статті. Приймаючи до уваги матеріальний стан обвинуваченого, перебування на його утриманні малолітньої дитини, суд вважає за можливе розстрочити сплату штрафу рівними частинами на десять місяців, застосувавши положення ч.4ст.53 КК України.

Судовим розглядом встановлено винність ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.27, ч.2 ст.205 КК України, за вчинення яких вона підлягає покаранню.

Як обставину, що пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

При визначенні виду й міри покарання судом враховується вчинення обвинуваченою, раніше несудимою, злочинів, що ст.12 КК України віднесено до злочинів середньої тяжкості. Судом також враховано відомості про особу обвинуваченої, яка має постійне місце проживання, тимчасово не працює, на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, незаміжня, має на утриманні неповнолітню дитину.

Таким чином, із огляду на зазначене, суд доходить висновку про доцільність призначення обвинуваченій покарання у виді штрафу в розмірі, передбаченому санкцією статті.

Відомості про процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Запобіжні заходи щодо обвинувачених не застосовувалися.

Заходи забезпечення кримінального провадження у виді арештів, що накладалися на банківські рахунки юридичних осіб після набрання вироком законної сили підлягають скасуванню.

Долю речових доказів слід вирішити відповідно до вимог ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 368-371, 374, 376 КПК України,

засудив:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, та призначити йому покарання:

за ч.2 ст.205 КК України у виді штрафу у розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 51000 грн.

ч.3 ст.27, ч.2 ст.205 КК України - у виді штрафу у розмірі 3500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 59 500 грн.

На підставі ч.1 ст.70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити покарання ОСОБА_4 покарання у виді штрафу у розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 59500 (п`ятдесят дев`ять тисяч п`ятсот) грн.

Розстрочити виплату штрафу відповідно дост.53 КК Українина десять місяців рівними частинами по 5 950 грн. щомісячно, розпочавши його сплату з дня набрання вироком законної сили.

Вирок Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 19.02.2015 року виконувати самостійно.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнати винною у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.27, ч.1 ст.205, ч.2 ст.27, ч.2 ст.205 КК України, та призначити їй покарання::::

за ч.2 ст.27, ч.1 ст.205 КК України у виді штрафу у розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 25500 грн.

за ч.2 ст.27, ч.2 ст.205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 51000 грн.

На підставі ст.70 КК України призначити остаточне покарання у вигляді штрафу у розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 51000 (п`ятдесят одну тисячу) грн.

Речові докази матеріали кримінального провадження №32014080280000037 на 114 арк. залишити в матеріалах справи №335/2409/16-к.

Зняти арешт з банківських рахунків:

- ТОВ «Ірпінь Девелопмент» № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , відкриті в АТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 20.06.2014;

- ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» № НОМЕР_9 , № НОМЕР_8 , відкриті в АТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 17.10.2014;

- ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» №26000000031823, відкритий в АБ «Південний» за адресою м. Одеса, вул. Краснова, б.6/1, накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 17.10.2014;

- ТОВ «Сити-Маркет» №26002085895501, відкритий в філії ЗРУ «Банк «Фінанси та Кредит» за адресою м. Запоріжжя, вул. Незалежної України (40 років Радянської України), б.39, накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 17.10.2014;

- ТОВ «Сити-Маркет» №26003241740001, відкритий в АТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 17.10.2014;

- ТОВ «Компанія «Топ Трейд» №26000107939001, № НОМЕР_11 , відкриті в АТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 17.10.2014;

- ТОВ «Євростиль ЛТД» №26008047841002, відкритий в АТ «Таскомбанк», накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 08.07.2013;

- ТОВ «Босхор-5» №26051000050194, №26003567029100 відкриті в АТ «Укрсиббанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Троїцька (Чекістів), б.23, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 02.07.2015;

- ТОВ «Смарт-Корт 08» № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , відкриті в АТ «Укрсиббанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Троїцька (Чекістів), б.23, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 02.07.2015;

- ТОВ «Смарт-Корт 08» № НОМЕР_17 , відкритий в АТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 02.07.2015;

- ТОВ «Спец Колор Трейд» №26000203899001, відкритий в АТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 17.10.2014;

- ТОВ «Сервіс-КДМС» №26001188300001, відкритий в ПАТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 20.06.2014;

- ТОВ «Алькар-СМТ» №26005188618001, відкритий в ПАТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 20.06.2014;

- ТОВ «Босхор-5» №26007319322001, №26007319322001, №26007319322001, №26007319322001, відкритий в ПАТ «Таскомбанк» за адресою м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська, б.2а, накладений ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 02.07.2015;

Зняти арешт та повернути ОСОБА_5 грошові кошти у розмірі 150000 (сто п`ятдесят тисяч) грн., що вилучалися під час проведення обшуку в автомобілі «Nissan Mikra» НОМЕР_18 та що знаходяться на депозитному рахунку ГУ ДФС у Запорізькій області на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 26.10.2015 року.

На вирок учасниками судового провадження можуть бути подані апеляційні скарги до Апеляційного суду Запорізької області через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.09.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62702007
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/2409/16-к

Ухвала від 23.06.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

Ухвала від 06.02.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

Вирок від 16.09.2016

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

Ухвала від 01.03.2016

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Бойко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні