Ухвала
від 04.11.2016 по справі 227/4212/16-к
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.11.2016 227/4212/16-к

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2016 року м.Добропілля

Слідчий суддя суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 про призначення позапланової виїзної ревізії,-

в с т а н о в и в:

02.11.2016 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Костянтинівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про призначення позапланової ревізії фінансової діяльності Білицького професійного ліцею, який розташований за адресою: 85043, Донецька область, м. Білицьке, вул. Харківська, 22, ЕДРПОУ 02543070, за період з 01.01.2013 по 31.12.2015 року.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що в провадженні СВ Добропільського відділення поліції знаходяться матеріали досудового розслідування № 420150502400000010 від 03.08.2015 року за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Білицького професійного ліцею, які діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, використовували своє службове становище, що завдало істотної шкоди державним інтересам, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, а саме факту зловживання службовим становищем та внесення завідомо неправдивих відомостей посадовими особами Білицького професійного ліцею, а також для встановлення точної суми спричинених збитків виникла необхідність в отриманні спеціальних знань у сфері бухгалтерського обліку та фінансової звітності шляхом призначення та проведення виїзної ревізії фінансової та господарської діяльності Білицького професійного ліцею, за період часу з 01.01.2013 року по 31.12.2015 року.

Для вирішення поставлених питань необхідні спеціальні знання в області бухгалтерського обліку та контролю, тому необхідно провести ревізію, проведення якої доручити спеціалістам Добропільської об`єднаної Державної фінансової інспекції в Донецькій області, оскільки Білицький професійний ліцей підконтрольний Добропільській об`єднаній Державній фінансовій інспекції в Донецькій області, оскільки є державним навчальним закладом та одержує бюджетні кошти.

Фіксація, під час розгляду клопотання слідчим суддею, за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1ст. 107 КПК Українине здійснювалась, оскільки таке клопотання не заявлялось.

В судовому засіданні слідчий підтримала клопотання про призначення позапланової виїзної ревізії та просила його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходжу до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.2 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», головними завданнями органу державного фінансового контролю є:здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов`язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності убюджетних установах і суб`єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно (далі - підконтрольні установи).

Державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, перевірки державних закупівель та інспектування.

Порядок проведення органом державного фінансового контролюдержавного фінансового аудиту,інспектування та перевірок державних закупівельустановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.4 вищевказаного закону, інспектування здійснюється органом державного фінансового контролю у формі ревізії та полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Відповідно до п.5 ч.5 ст.11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться у разі надходження доручення щодо проведення ревізій у підконтрольних установах від Кабінету Міністрів України, органів прокуратури, органів доходів і зборів, Національної поліції, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.

Позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду.Позапланова ревізія підконтрольної установи не може проводитися частіше одного разу на квартал (ч.6 ст.11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні»).

Відповідно до ч.8 ст.11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», орган або особа, що ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Аналізуючи викладене, призначення та проведення позапланової виїзної ревізії можливе виключно на підставі судового рішення.

Проведення позапланової перевірки слідчий просить призначити з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження № 420150502400000010 від 03.08.2015 року за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Білицького професійного ліцею, які діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, використовували своє службове становище, що завдало істотної шкоди державним інтересам, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Наявність вказаного кримінального провадження підтверджується витягом з кримінального провадження від 27.10.2015 року.

З даного витягу вбачається, що наданий час підозру у вчиненні вказаного злочину нікому з посадових осіб Білицького професійного ліцею не повідомлено.

Білицький професійний ліцей є установою, що підконтрольна Державній фінансовій інспекції в Донецькій області, оскільки є державним навчальним закладом та одержує бюджетні кошти.

В судовому засіданні встановлено, що ухвалою слідчого судді Добропільського міськрайонного суду від 20.09.2016 року надавався дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії фінансової та господарської діяльності Білицького професійного ліцею, який розташований за адресою: 85043, Донецька область, м. Білицьке, вул. Харківська, 22, ЄДРПОУ 02543070 за період з 01 січня 2013 року по 31 грудня 2015 року, проведення якої необхідно було провести з 26.09.2016 року протягом 15 робочих днів.

З пояснень слідчого встановлено, що вищевказана ревізія за ухвалою слідчого судді Добропільського міськрайонного суду від 20.09.2016 року проведена не була.

Зазначені обставини підтверджуються листом ДФІ в Донецькій області № 05-13-11-17/5345 від 28.09.2016 року.

Враховуючи наведене, вимоги ч.6 ст.11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», а також те, що інформація, яка може бути здобута внаслідок проведення перевірки, дозвіл на проведення якої просить надати слідчий, у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та може бути використана у якості доказів і іншими способами встановити достовірні дані не можливо, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.107,110,309 КПК, ст.ст.5,11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 про призначення позапланової виїзної ревізії № 420150502400000010 від 03.08.2015 року - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії фінансової та господарської діяльності Білицького професійного ліцею, який розташований за адресою: 85043, Донецька область, м. Білицьке, вул. Харківська, 22, ЄДРПОУ 02543070 за період з 01 січня 2013 року по 31 грудня 2015 року, в ході проведення якої дати відповідь на такі питання:

скільки коштів виділено з державного бюджету на потреби Білицького професійного ліцею за період часу з 01.01.2013 по 31.12.2015, в розрізі фінансової діяльності підконтрольної установи;

яким чином використовувались виділені кошти бюджету, які були направлені на потреби Білицького професійного ліцею в зазначений період, в розрізі законності, ефективності та цільового їх використання при проведені фінансової діяльності підконтрольної установи;

встановити суми нарахованої заробітної плати, премій працівникам Білицького професійного ліцею;

встановити законність і обґрунтованість дій працівників Білицького професійного ліцею щодо нарахування та виплат заробітних плат та премій робітникам підконтрольної установи;

встановити суми нарахованої стипендіальної плати та коштів на утримання та навчання (приписаним) учням;

встановити законність та обґрунтованість підстав нарахування премій учням Білицького професійного ліцею;

законність отримання дипломів учнями, проходження ними переддипломної практики;

чи законні були дії працівників Білицького професійного ліцею щодо виплати стипендії та безоплатного навчання осіб, які мали вищу освіту або здобували другу професійну освіту;

законність нарахування дітям-сиротам стипендій, премій та додаткової грошової допомоги на їх утримання;

встановити законність і обґрунтованість розпорядження та списання матеріальних цінностей Білицького професійного ліцею, які перебувають в підзвіті матеріально-відповідальних осіб за період з 01 січня 2013 року по 31 грудня 2015 року;

перевірити законність цільового використання виділених з державного бюджету коштів на проведення процедур закупівель Білицьким професійним ліцеєм;

встановити загальну суму завданої матеріальної шкоди (збитків);

внаслідок дій або бездіяльності яких посадових осіб Білицького професійного ліцею допущено порушення законодавства та завдано матеріальну шкоду (збитки).

Проведення ревізії доручити спеціалістам Проведення ревізії доручити спеціалістам Державної фінансової інспекції в Донецькій області.

Позапланову виїзну ревізію провести на протязі 15 робочих днів починаючи з 20 листопада 2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДобропільський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення04.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62705461
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —227/4212/16-к

Ухвала від 19.05.2017

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 21.04.2017

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 21.04.2017

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 04.11.2016

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні