Ухвала
від 11.11.2016 по справі 727/8934/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/8934/16-к

Провадження № 1-кс/727/2891/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2016 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

cлідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

за участю сторони кримінального провадження:

слідчого - ОСОБА_3

розглянувшивсудовому засіданні в залі суду в м. Чернівці клопотаннястаршого слідчого першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Чернівецькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016260000000086 від 12.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України., -

В С Т А Н О В И В :

До суду звернулася слідчий з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

В клопотанні посилається на те, що ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), будучи директором та головним бухгалтером ТОВ «Туркофі Україна» (код ЄДРПОУ 39774905, м. Чернівці, вул.Головна, буд. 89, офіс 2-14), протягом 2016 року, шляхом не відображення у податковій звітності у повній мірі податкових зобов`язань по ПДВ, а саме: занижуючи ціну реалізації кавоварок на пов`язаних осіб та неплатників ПДВ, ухилився від сплати податків та інших обов`язкових платежів на загальну суму 712, 2 тис. грн., що призвело до ухилення від сплати податків у значних розмірах.

Крім того встановлено, що ОСОБА_4 створив та зареєстрував в органах виконавчої влади ТОВ «Туркофі Україна», яке знаходиться на загальному режимі оподаткування та зареєстровано платником ПДВ з 01.07.2015 року, засновником якого є підприємство ТОВ «Туркофі». Крім того, з метою ухилення від сплати податків, шляхом розгалуження схем мінімізації податкових зобов`язань та розподілення оборотів між кількома СГД, директором ТОВ «Туркофі Україна» ОСОБА_4 та засновником даного підприємства ОСОБА_5 було створено підприємства : ТОВ «Туркофі» (код ЄДРПОУ 36528590, яке знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул.Головна, буд. 89), директором якого є ОСОБА_4 , а засновником якого є ОСОБА_5 ;ТОВ «ЮБС Рітейл» (код ЄДРПОУ 39612281, яке знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул.Головна, буд. 89), директором, бухгалтером, є ОСОБА_5 , та засновником є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Метою подальшого використання створених СГД є реалізація імпортованих ТМЦ по занижених цінах та залучення їх до схеми до ухилення від оподаткування.

Основним видом підприємницької діяльності ТОВ «Туркофі Україна» відповідно до Кведу 46.37 є оптова торгівля кавою, чаєм какао та прянощами. Крім того, ТОВ «Туркофі Україна» займається імпортом кавових автоматів марки «Arzum okka» (виробництва Туреччина), які в подальшому підприємством реалізуються на митній території України на пов`язаних СГД по заниженим цінам із мінімальною націнкою.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що основним постачальником ТОВ «Туркофі Україна» є підприємство нерезидент «Arzum Elektrikli Evn AletLeri San. ve Tic. A.S.» (адреса: Otakcilar Cad. Flat Ofis Binasi No: 78 K.1. B BlokEyup - Istanbul), товар прилади побутові електронагрівальні для приготування кави та/або чаю, кавоварка марки «Arzum okka», модель «OK001». Митна вартість однією кавоварки становить близько 110 доларів США.

Також, в ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що ТОВ «Туркофі Україна» протягом 2016 року імпортований товар (кавоварки) з Туреччини, в подальшому реалізувало на митній території України, в основному на ТОВ «Туркофі» ( пов`язана особа, неплатник ПДВ, єдиний податок), яка є і засновником ТОВ «Туркофі Україна, на ФОП ОСОБА_4 (пов`язана особа, неплатник ПДВ, єдиний податок), який і є директором та головним бухгалтером ТОВ «Туркофі Україна) або взагалі без ідентифікації покупця з поміткою кінцевий споживач по заниженим цінам.

Так, згідно виписаним та зареєстрованим податковим накладним за 2016 рік підприємством ТОВ «Туркофі Україна» при реалізації кавоварок марки «Arzum okka» встановлено, що в графі «кінцевий споживач» ціна за одну кавоварку складає 4020,0 грн. за одиницю, а при реалізації кавоварок на не пов`язані суб`єкти юридичні особи, вартість кавоварки у зареєстрованих податкових накладних становить 9360,0 грн. за одиницю, а всього було реалізовано 760 кавоварок, на суму 3113 тис. грн. Даний факт було задокументовано під час відібрання пояснення у ОСОБА_4 , який надав прас - лист по цінам на продукцію, яку реалізує ТОВ «Туркофі Україна» та повідомив, що дані ціни діяли не змінно з 01.01.2016 року. Так згідно наданого прайс - листа вартість однієї кавоварки становить 9360,0 грн. з ПДВ.

Тобто, фактично кавоварки реалізовувалися по ціні 9360,0 грн. за одиницю, відповідно оподаткований оборот повинен складати 7254 тис. грн. Різниця між задекларованим об`ємом реалізації кавоварок та фактичним у 2016 році склала 4140 тис. грн., несплачена сума ПДВ до бюджету становить733,1 тис. грн. Від`ємне значення за серпень 2016 року по декларації з ПДВ складає 20,9 тис. грн. (733,1 -20.9) Отже, сума не сплаченого до бюджету ПДВ у 2016 році від невідображеного у податковому обліку та поданій звітності по ПДВ обороту від реалізації вказаних товарів, складає 712,2 тис. грн., в результаті чого порушено ст. 185,187,188 ПК України.

Таким чином, під час досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України виникла необхідність в проведенні обшуку в житлі за адресою: АДРЕСА_1 , в якому проживає ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення речей і документів за період з 01.01.2016 р. по даний час, а саме: - договора, (угоди), в тому числі контракт ТОВ «Туркофі Україна» з «Arzum Elektrikli Evn AletLeri San. ve Tic. A.S.» (адреса: Otakcilar Cad. Flat Ofis Binasi No: 78 K.1. B BlokEyup - Istanbul) на поставку приладів побутових електронагрівальних для приготування кави та/або чаю, кавоварок марки «Arzum okka», модель «OK001», митні декларації (форми МД 2), сертифікат про походження товару (СТ1) або інші документи, які підтверджують походження товару, ЦМР (транспортні накладні), інвойси (рахунки), товарно-матеріальні цінності (прилади побутові електронагрівальні для приготування кави та/або чаю, кавоварки марки «Arzum okka», модель «OK001», пересувну кав`ярню візок, а також різних видів кави, зокрема, кави по-турецьки під назвою : «Turcoffee Meyveli», «Turcoffee Sultan», «Turcoffee Effendi», «Turcoffee Original Turkish Flavour», «Turcoffee Original Turkish Flavour шоу -бокс», Зелена кава «Turcoffee з імбиром шоу бокс», кави меленої по турецьки під назвою «Professional»), кави зернової під назвою: «Optimum», «Premium», «Balance», турецького чаю ІНФОРМАЦІЯ_2 (різних брендів) та інших видів кави, а також товарно - матеріальні цінності, а саме: чашки, чашки з блюдцями, лукумниці, підноси, стакани, набори для кави та інші товари, відповідно до прайс - листа ТОВ «Туркофі Україна ), податкові, видаткові накладні, товарно - транспортні накладні, чекові книжки, касові чеки, платіжні доручення, виписка про рух грошових коштів, реєстри всіх покупців ТМЦ, заявки покупців на придбання товарів, документи, які підтверджують придбання та реалізацію ТМЦ, товарно-транспортні накладні на відвантаження товарів, зокрема по відвантаженню Новою поштою, всі документи по відправці та по отриманню товарів Новою поштою, договори з банками по обслуговуванню розрахункових операцій та рахунків, зокрема з ПАТ КБ Приватбанком, чорнові записи, записи на паперових, електронних та інших носіях щодо неофіційної бухгалтерії та питань незаконної діяльності підприємства, печаток штампів підприємств, приватних підприємців та фізичних осіб, комп`ютерна та офісна техніка (ноутбуки, нетбуки, планшети, флеш накопичувачі, системні блоки), сервер, електронні носії інформації, записи з камер спостереження, цінні папери, мобільні телефони з SIM картами, бланки з відбитками печаток, податкова звітності підприємства, а також інших документи та речі, що можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для кримінального провадження, а тому просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала з підстав викладених в ньому.

Ознайомившись з клопотанням та доказами, якими воно обґрунтовується, заслухавши думку слідчого, приходжу до наступних висновків.

Встановлено, що 12 жовтня 2016 року до ЄРДР внесені відомості за №32016260000000086 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, згідно яких: ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), будучи директором та головним бухгалтером ТОВ «Туркофі Україна» (код ЄДРПОУ 39774905, м. Чернівці, вул.Головна, буд. 89, офіс 2-14), протягом 2016 року, шляхом не відображення у податковій звітності у повній мірі податкових зобов`язань по ПДВ, а саме: занижуючи ціну реалізації кавоварок на пов`язаних осіб та неплатників ПДВ, ухилився від сплати податків та інших обов`язкових платежів на загальну суму 712, 2 тис. грн., що призвело до ухилення від сплати податків у значних розмірах.

Також встановлено, що письмові пояснення ОСОБА_4 датовані 03.08.2016 року.

Відповідно до ч.3 ст. 214 КПК України, здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до ЄРДР або без такого внесення не допускається.

Згідно ст. 234 ч. 1 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 3 ст. 234 КПК України передбачено, що до клопотання також мають бути поданні оригінали, або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Виходячи зі змісту вищенаведених норм та беручи до уваги встановлені обставини, вважаю, що слідчим в судовому засіданні та клопотанні не надано достатніх підстав вважати, що розмір ухилення від сплати податків та інших обов`язкових платежів становить 712,2 тис. грн., дана сума ґрунтується виключно на припущеннях, при цьому в обґрунтування доводів слідчий посилається на докази, що зібрані з порушенням ч.3 ст.214 КПК України, що є не допустимими, а тому враховуючи вимоги ч.5 ст. 234 КПК України, в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 234 - 236, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Чернівецькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку за адресою АДРЕСА_1 , по матеріалам досудового розслідування внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016260000000086 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.212 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення11.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62712474
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —727/8934/16-к

Ухвала від 11.11.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Мамчин П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні