Ухвала
від 15.11.2016 по справі 522/1894/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/1894/16-к

Провадження № 1-кс/522/20932/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2016 року Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по матеріалам досудового розслідування, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42014000000000802 від 05.08.2014 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-5 ч. 1, ч. 2, ст. 109 ч. 3, ст. 27 ч. 3, ст. 205 ч. 1, ст. 358 ч. 1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В ході досудового розслідування отримано відомості про організацію та функціонування конвертаційного центру, через фіктивні фірми якого виводяться та легалізуються грошові кошти, частина яких можливо використовується для фінансової підтримки проросійських Інтернет ресурсів, сепаратистських організацій, а також фінансування терористичних організацій.

Згідно матеріалів кримінального провадження встановлено факти створення та придбання невстановленими особами низки підприємств, діяльність яких містить ознаки фіктивності, які використовуються для вчинення фіктивних правочинів та проведення так званих "безтоварних операцій", через які здійснюється укладення безтоварних договорів про постачання товарів та надання послуг, на підставі яких підприємствами різноманітних форм власності реального сектору економіки перераховують грошові кошти на рахунки суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності з метою подальшого їх переведення в готівку в різноманітних банківських установах та повернення "замовникам" за вираховуванням раніше обумовленого відсотка.

Невстановлені особи, які виступають власниками фіктивних підприємств, здійснюють легалізацію (відмивання) грошових доходів, одержаних в наслідок суспільно небезпечного протиправного діяння, які є результатом фіктивного підприємництва, шляхом проведення фінансових оборудок з безготівковими коштами без фактичного здійснення будь-яких господарських операцій (постачання товарів, надання послуг, виконання робіт тощо).

Зокрема існує обґрунтована підозра, що при здійснені господарської діяльності вищевказані підприємства не мали необхідних трудових ресурсів для здійснення господарської діяльності у задекларованих об`ємах, існують невідповідності у номенклатурі придбаних та реалізованих товарів, робіт, послуг, відсутні основні засоби та інші необоротні активи, транспортні засоби, маніпуляції з визначенням сум податкового кредиту та податкових зобов`язань, а також інші.

В ході проведення слідчих та процесуальних дій, у тому числі обшуків, допитів, тимчасових доступів, слідчим відділом отримано вичерпні відомості стосовно ведення ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), фінансово-господарської діяльності з рядом вищевказаних підприємств, у тому числі з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_3 , засновники зареєстровані в м. Донецьк).

Щодо ознак фіктивності підприємств можна виділити, що вони здебільшого мають одну і ту саму реєстрації, за місцем реєстрації не знаходяться, засновники та директори мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях (м. Донецьк, м. Луганськ, АРК) та згідно відповідей всіх державних адміністрацій не перебувають на обліках як переселенці, тобто не перебували на підконтрольній Державній владі України території.

Також, в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 (місце проживання особи, яка виконувала функції бухгалтера ковертаційного центру), виявлено та вилучено оригінали фінансово-господарських документів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_2 ) по реконструкції та модернізації будівлі технічного обслуговування на території бази ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ).

При цьому слід зазначити, що протягом 2015-2016 років ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_2 ) мало лише одного працевлаштованого працівника директора, зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 та згідно податкових відомостей не мало необхідних трудових ресурсів для здійснення господарської діяльності у задекларованих об`ємах, існують невідповідності у номенклатурі придбаних та реалізованих товарів, робіт, послуг, відсутні основні засоби та інші необоротні активи, транспортні засоби, маніпуляції з визначенням сум податкового кредиту та податкових зобов`язань.

30.05.2016 під час проведення тимчасового доступу до речей і документів, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) не надало первинних бухгалтерських документів по взаємовідносинах з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_3 ), посилаючись на їх відсутність. Дані документи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " до органу досудового розслідування не надані до теперішнього часу, що дає підстави вжати про відсутність таких документів та безтоварність проведених операцій.

Окрім того, згідно податкових відомостей продовж 2016 року ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " мало господарські взаємовідносини з підприємствами групи ризику, а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_4 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_5 , засновник зареєстрований в м. Донецьк); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код НОМЕР_6 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код НОМЕР_7 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код НОМЕР_8 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_9 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_10 ); ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_11 ) та іншими.

10.11.2016 під час проведення санкціонованих обшуків за адресою реєстрації ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та адресами проживання засновників і директора вказаного підприємства, окрім іншого, також виявлено та вилучено грошові кошти у значних розмірах (у тому числі в іноземній валюті), походження яких пояснити вказані особи не змогли.

Згідно відомостей податкових органів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), має відкриті банківські рахунки у Публічному акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 ") (МФО НОМЕР_12 ), а саме р/р НОМЕР_13 .

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів та просить розглянути клопотання без участі осіб у володінні яких знаходяться інформація та документи, так як існує реальна загроза зміни або знищення оригіналів документів.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором. У клопотання зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що міститься в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_2 , слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області капітану юстиції ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_4 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області капітану юстиції ОСОБА_5 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області лейтенанту ОСОБА_6 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшому лейтенанту ОСОБА_7 та слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_8 , чи співробітникам СБ України за їх дорученням, тимчасового доступу та вилучення оригіналів документів, які містять банківську таємницю та які перебувають у володінні у Публічному акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (МФО НОМЕР_12 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ) по банківським рахункам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ) р/р НОМЕР_13 , а саме:

- виписки про рух грошових коштів по вищевказаним рахункам в паперовому (роздрукованому) та електронному видах, за період з 01.01.2013 по теперішній час, з вказівкою часу та дати проведення операції, перерахованої суми грошових коштів, призначення та кореспонденту платежу із зазначенням повної назви та реквізитів кореспондента (ЄДРПОУ, ІПН), у роздрукованому та електронному вигляді;

- копії матеріалів юридичних справ по вищевказаним рахункам, в тому числі анкети, реєстраційні документи особи, копії паспортів, довіреності на ім`я осіб, які мають право відкриття та розпорядження вищевказаним рахунком, здійснення дій від імені користувача;

- копії банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- оригінали платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавались службовим особам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- документацію у копіях, яка свідчить про отримання від працівників банку електронних карток зі зразками підписів службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- копії листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунків службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_14 ), при користуванні вищевказаними рахунками, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- копії договорів на встановлення системи "Банк-Клієнт", актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи "Банк-Клієнт", при користуванні вищевказаними рахунками;

- протоколи системи "Банк-Клієнт" в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнтів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- копії відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками, на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузда ISP (Internet Service Provaider) із зазначення телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера;

- оригінали заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи "Банк-Клієнт") за період з 01.01.2013 по теперішній час ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- копії угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів пов`язаних з проведенням банківських операцій ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- копії записів із книги видачі перепусток, де зазначена інформація про відвідування банку службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками;

- оригінали грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками, у період 01.01.2013 по теперішній час;

- копії документів кредитної та депозитної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код НОМЕР_1 ), при користуванні вищевказаними рахунками, з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документів кредитної та депозитної справи, документів, підтверджуючих стан проведення розрахунків цими угодами, а також інших документів, які мають значення речових доказів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя відповідно до положень ст. 166 КПК України за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

Встановити строк дії ухвали протягом 1 (одного) місяця з дня її постановлення.

Ухвала підлягає оскарженню протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

15.11.2016

Дата ухвалення рішення15.11.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/1894/16-к

Ухвала від 10.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 19.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 31.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні