Ухвала
від 10.10.2016 по справі 757/49365/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/49365/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2016 року

Печерський районний суд міста Києва у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Печерського районного суду міста Києва клопотання слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурором Київської місцевої прокуратури № 6 м. Києва ОСОБА_4 про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням, погодженим з процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурором Київської місцевої прокуратури № 6 м. Києва ОСОБА_4 про арешт грошових коштів, що знаходяться на рахунках ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)- № НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980), які відкриті у банківській установі АБ «Південний» (МФО 328209).

Обґрунтовуючи доводи клопотання слідчий посилається на те, що слідче управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32016100060000092 від 13.07.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням кримінального провадження, встановлено, що службові особи ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918) в період 2015 року, шляхом незаконного відображення у податковій звітності фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Скайсіті-груп» (код 38913185), ТОВ «Укр-пром-торг» (код 39123362), з ПП «КП «Укрсіч» (код 34663174), ПП «Фервест» (код 32424590), ТОВ «Мері-ленд» (код 39417862) ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 651 144 грн., що є значним розміром.

Також, встановлено, що ТОВ «Скайсіті-груп» (код 38913185), ТОВ «Укр-пром-торг» (код 39123362), з ПП «КП «Укрсіч» (код 34663174), ПП «Фервест» (код 32424590), ТОВ «Мері-ленд» (код 39417862) несуть низьке податкове навантаження, за податковими адресами не знаходяться, не відображають у податковій звітності фінансово-господарську діяльність, здійснюють продаж та купівлю ТМЦ (робіт, послуг) не за основними видами діяльності, не мають на балансі виробничих потужностей та засобів ведення фінансово-господарської діяльності, а саме: складських, виробничих приміщень, наявності транспортних засобів, відсутність будь-яких працівників на підприємстві.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ МАКФОКСІ» (код 36470918)має відкриті розрахункові рахунки у АБ «Південний» (МФО 328209):

-№ НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980).

Враховуючи, що грошові кошти службовими особами ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)незаконно перераховуються на рахунки підприємств, які створено з метою прикриття незаконної діяльності невстановленими слідством особами, з метою їх подальшого обготівкування з безготівкових в готівку, тому органи досудового слідства мають право та зобов`язані накласти арешт на майно ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918), що є підконтрольним невстановленим слідством особам, з метою припинення подальшого продовження злочинної діяльності та здобуття доказів у справі та визнання арештованих коштів речовими доказами.

13.09.2016 року грошові кошти на розрахункових рахунках, які відкриті у АБ «Південний» (МФО 328209), а саме: № НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980) визнані та приєднані до кримінального провадження як речові докази.

Посилаючись на те, що з метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також те, що грошові кошти, невстановленими слідством особами та службовими особами ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918) незаконно перераховуються на рахунки підприємств, які створено з метою прикриття незаконної діяльності невстановленими слідством особами, з метою їх подальшого обготівкування з безготівкових в готівку, тому органи досудового слідства мають право та зобов`язані накласти арешт на грошові кошти ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918), що є підконтрольним невстановленим слідством особам, з метою припинення подальшого продовження злочинної діяльності та здобуття доказів у справі, слідчий просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, який в судовому засіданні, посилаючись на вимоги ст. 98, ч. 2 ст. 170 КПК України, просив накласти арешт на вказані грошові кошти, як на речові докази у кримінальному провадженні, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження являється арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, зникнення, втрати, використання, перетворення, передачі, відчуження.

За вимогами п. 1 ч. 2 та ч. 3 ст. 170 КПК України арешт майна будь-якої фізичної або юридичної особи допускається з метою забезпечення, в тому числі, збереження речових доказів за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Речовими доказами відповідно до ст. 98 КПК України є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

За вимогами ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Вимогами ч. 11 ст.170 КПК України передбачено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З огляду на вимоги ст.ст.94, 132,173 КПК України слідчий суддя при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

В клопотанні слідчого наявні достатні підстави для арешту грошових коштіву безготівковому вигляді, розміщених на рахунках ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)- № НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980), відкритих в АБ «Південний» (МФО 328209), оскільки вказані кошти є речовими доказами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.212 КК України, та органом досудового розслідування зібрано та надано слідчому судді достатні на даному етапі досудового розслідування докази на підтвердження вчинення зазначеного кримінального правопорушення, обставини вчинення кримінальних правопорушень з боку службових осіб рахунках ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та матеріали клопотання містять дані про причетність зазначених осіб до кримінального правопорушення.

При цьому закон не вимагає, щоб докази на підтвердження вчинення кримінального правопорушення були повними та достатніми на даній стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість у тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно накласти вид обмеження з метою уникнення негативних наслідків.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт грошових коштів, які можуть суттєво позначитися на інтересах інших осіб, слідчий суддя не вбачає.

Враховуючи те, що є достатні підстави вважати, що грошові кошти, на які просить накласти арешт слідчий, є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тобто відповідають критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України, а також перебувають у власності юридичної особи, до якої можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру, слідчий суддя з метою забезпечення кримінального провадження та можливого використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також враховуючи правову підставу для арешту майна та наслідки арешту майна для інших осіб, вважає наявними підстави для накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках рахунках ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918), шляхом заборони будь-яких видаткових операцій по рахункам, за виключенням видаткових операції щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), з можливістю зарахування грошових коштів на рахунки.

У відповідності до ч.2 ст. 172 КПК України розгляд справи проводиться за відсутності власника вказаного майна.

Дослідивши матеріали, додані до клопотання, з урахуванням пояснень слідчого у судовому засіданні та враховуючи відповідно до вимог ст. 173 КПК України наявність даних про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, наявність даних про належність майна, на яке слідчий просить накласти арешт та з метою забезпечення у разі доведеності вини, слідчий суддя вважає, що арешт зазначеного майна є необхідною умовою досягнення дієвості даного кримінального провадження. Слідчий суддя вважає клопотання є обґрунтованим, заснованим на законі та підлягаючим задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173,175,309 372, 392, 532 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурором Київської місцевої прокуратури № 6 м. Києва ОСОБА_4 про арешт грошових коштів, задовольнити.

1.В банківській установі АБ «Південний» (МФО 328209), накласти арешт на грошові кошти у безготівковому вигляді, а саме: грошові кошти, що знаходяться на рахунках ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)- № НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980) та грошові кошти, які в подальшому надходитимуть на вказаний рахунок.

2.Заборонити розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунках ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)- № НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980) та грошовими коштами, які в подальшому надходитимуть на вказані рахунки за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету та виплати заробітної плати працівникам ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918).

3.Зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять в адресу ТОВ «МАКФОКСІ» (код 36470918)- № НОМЕР_1 (840), № НОМЕР_1 (980) за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів.

4.Зобов`язати службових осіб та працівників АБ «Південний» (МФО 328209), негайно, після оголошення ухвали слідчого судді, надати слідчому ОСОБА_3 та/або оперуповноваженим ОУ ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві, які діятимуть за письмовим дорученням слідчого - довідку про виконання зазначеної ухвали та залишок коштів на вищевказаному рахунку при накладенні арешту та в подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на рахунках за запитами слідчого СУФР ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду міста Києва протягом п`яти днів після її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення10.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62753014
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/49365/16-к

Ухвала від 28.12.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 28.12.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 10.10.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні