Постанова
від 15.11.2016 по справі 362/5679/16-к
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/5679/16-к

Провадження № 1-кс/362/754/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2016 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області - ОСОБА_1 , з участю прокурора ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Василькові Київської області клопотання прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку,-

в с т а н о в и в :

15.11.2016 р. до Васильківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , на якій розташована контейнерна АЗС з приміщенням оператора, біля якої впритул знаходиться територія земельної ділянки належить на праві власності ТОВ "АКМ 2" ЄДРПОУ -39246046, та частина - громадянці ОСОБА_3 .

У провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016111200000748, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.10.2016 р., за фактом шахрайства невідомими особами у вигляді незаконного продажу фальсифікованого дизельного палива під виглядом якісної продукції, за адресою: АДРЕСА_2 , за що передбачена відповідальність ч. 3 ст. 190 КК України.

Встановлено, що 10.10.2016 р. до Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області від ОУ ГУ ДФС у Київській області, надійшло повідомлення про виявлення кримінального правопорушення по факту викладеного у заяві громадянина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: Київська обл., Сквирський р-н., с. Пустоварівка, проживаючого за адресою: АДРЕСА_3 .

У своїй заяві ОСОБА_4 повідомляє, що за адресою: АДРЕСА_2 , знаходиться АЗС на якій, здійснюється реалізація за готівкові кошти фальсифікованого дизельного палива, без застосування реєстратора розрахункових операцій. Свідоцтво про реєстрацію та будь-які дозвільні документи на початок роботи даної АЗС відсутні.

Дизельне паливо, яким заправляються автомобілі на даній АЗС, спричиняє поломки автомобілів. У зв`язку з цим у власників автомобілів виникають незаплановані фінансові витрати на їх ремонт, та при більш серйозних поломках існує загроза життю та здоров`ю людей.

Під час досудового розслідування встановлено, що за адресою: АДРЕСА_2 , невідомі особи шахрайським шляхом здійснюють незаконний продаж фальсифікованого дизельного палива під виглядом якісної продукції. Громадяни на власні потреби купують дизельне паливо вважаючи, що вказаний товар відповідає вимогам та нормам чинного законодавства.

Співробітниками ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області (рапорт від 18.10.2016 р. ст. о/у. з ОВС ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_5 ) встановлено, що до вказаної АЗС, 17.10.206 р. під`їхав вантажний автомобіль марки SCANIA, д.н.з. НОМЕР_1 , напівпричіп-цистерна д.н.з. НОМЕР_2 . Водій вказаного вантажного автомобіля через під`єднаний паливний шланг, почав зливати з цистерни паливо до АЗС. Після цього зазначений автомобіль під`їхав до АЗС контейнерного типу, розміщеної на вул. Костомарова, 3Б, у м. Васильків, Київської обл., та злив з цистерни паливо до АЗС. Далі автомобіль розвантажився на ідентичній АЗС за адресою: Київська обл., Васильківський р-н., смт. Глеваха, вул. Шевченко, 59. Далі водій на автомобілі марки SCANIA приїхав на територію паркувального майданчика за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н., м. Боярка, вул. Білогородcька, 49, але паливо не розвантажував, хоча на вказаній території теж функціонує ідентична останнім АЗС.

Наступного дня, вказаний автомобіль марки SCANIA був помічений у м Києві при в`їзді на територію нафтобази, розташованої по проспекту Повітрофлотському, 96Б. Орієнтовно через годину з території нафтобази автомобіль виїхав та приїхав за адресою: АДРЕСА_4 , де знову на ідентичній останнім АЗС відбулося розвантаження дизельного палива. Також здійснювалося розвантаження на інших контейнерних АЗС, вказаних у рапорті (від 18.10.2016 р.) старшого оперуповноваженого з ОВС ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_5 .

Співробітниками ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області проведено комплекс оперативних заходів та встановлено коло осіб, яким належать (користуються) та які здійснюють реалізацію дизельного палива через мережу АЗС (рапорт від 19.10.2016, ст. о/у з ОВС ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_5 ), а саме:

-ТОВ Екооілгруп, код ЄДРПОУ 39634038, юридична адреса: м. Київ, вул. Васильківська, 34, засновники - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_6 . Керівником та бухгалтером являється - ОСОБА_7 . Товариство знаходиться на обліку ДПI у Голосiївському районi ГУ ДФС у м. Києвi з 11.02.2015 р. Основним видом діяльності являється оптова торгiвля твердим, рiдким, газоподiбним паливом і подiбними продуктами. Валовий дохід товариства за 2015 р. 868000 грн., за 2016 р. 23667163 грн.

-ТОВ "Укртехпромсервісбуд", код ЄДРПОУ 40406670, юридична адреса: м. Київ, пр-т., Голосіївський, 108, корп. 2, кв. 2, засновник ОСОБА_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_7 . Керівником та бухгалтером являється ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований: АДРЕСА_8 . Товариство знаходиться на обліку ДПI у Голосiївському районi ГУ ДФС у м. Києвi з 07.04.2016 року. Основним видом діяльності являється оптова торгiвля твердим, рiдким, газоподiбним паливом і подiбними продуктами. Валовий дохід товариства за 2016 рік 2476161 грн.

ТОВ Екооілгруп дизельне пальне сумнівної якості реалізовує невеликими об`ємами підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам по безготівковому розрахунку та у роздрібній мережі кінцевим споживачам на контейнерних АЗС, без наявності відповідної ліцензії та без застосування реєстраторів розрахункових операцій.

ТОВ "Укртехпромсервісбуд" придбаває пальне у ТОВ Екооілгруп, яке у подальшому реалізовується у роздрібній мережі кінцевим споживачам на тих же контейнерних АЗС, без наявності відповідної ліцензії та без застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Контейнерна АЗС складається з резервуара і паливороздавальної колонки, зблокованих в єдиному контейнері. На вказаних АЗС дизельне паливо за готівкові кошти відпускається у роздрібну мережу оператором, але фіскальний чек не видається, так-як касовий апарат та і будь-які документи, щодо права реалізації підакцизних товарів, відсутні.

З 01.01.2016 р. набрав чинності Закон України від 24.12.2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі Закон № 909), яким уточнено законодавчі норми щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а також розширено перелік платників акцизного податку.

Основним документом, який регулює порядок відпуску ПММ для транспортних засобів, є Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затверджена спільним наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв`язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155 (далі Інструкція № 281).

Вимоги Інструкції № 281 є обов`язковими для всіх суб`єктів господарювання (підприємств, установ, організацій та фізичних осіб підприємців), що займаються хоча б одним з таких видів економічної діяльності, як закупівля, транспортування, зберігання і реалізація нафти і нафтопродуктів на території України. Підпунктом 4.2.5.6 п. 4.2 розділу 4 Інструкції № 281 визначено, що обсяг реалізації нафтопродукту, що фіксується лічильником сумарного обліку ПРК за певний проміжок часу, має збігатися з обсягом реалізації, відображеним у звітних документах касового апарата за всіма формами оплати за цей самий проміжок часу. При цьому розбіжність за добу між показами лічильника сумарного обліку і даними звітних документів касового апарата не повинна перевищувати 0,1 відс. об`єму відпущених пального або олив.

Отже, згідно з вимогами чинного законодавства реалізація пального через АЗС повинна здійснюватися із застосуванням спеціалізованих комп`ютерно-касових систем, які включені до держреєстру та відповідають технічним вимогам і забезпечують відпуск пального у єдиному технологічному циклі, з друкуванням фіскального касового чека. Будь яких відмінностей чи особливостей відпуску палива для власних потреб підприємства через власні АЗС законодавством не встановлено.

Враховуючи викладене, у разі якщо власні заправні станції, через які здійснюється фізичний відпуск пального, відповідають визначенням та вимогам, зазначеним для автозаправних станцій, то суб`єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів повинен сплачувати акцизний податок із реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою 0,042 євро за кожний літр реалізованого пального. При цьому об`єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації Товариством пального, а базою оподаткування акцизним податком об`єм пального у літрах, реалізованого (відпущеного) підприємством через власні АЗС.

Під час досудового розслідування встановлено, що незаконно виготовлене паливо реалізується за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с. Софієвська Борщагівка, вул. Київська, 34 (протокол огляду від 09.11.2016).

Також в ході досудового розслідування встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , територія земельної ділянки належить на праві власності ТОВ "АКМ 2" ЄДРПОУ -39246046, та частина - громадянці ОСОБА_3 .

На підставі викладеного з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, транспортних засобів для транспортування палива, незаконно виготовленого дизельного палива, бензинів, майна яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, документів, грошових коштів, а також печаток, документів в електронному вигляді, електронних накопичувачів інформації, чорнових записів, чорнових бухгалтерських документів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, що містить на магнітних носіях доказову інформацію у даному кримінальному провадженні та інші предмети та документи, що свідчать про вчинення вказаного правопорушення та мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування, які добровільно не будуть видані та у подальшому будуть знищені, прокурор звернувся з вказаним клопотанням до суду.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1 ст. 107 КПК України не здійснювалась, оскільки таке клопотання не заявлялось.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Згідно ч.2 ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016111200000748, відомості про яке внесені до ЄРДР 11.10.2016 р., за фактом шахрайства невідомими особами у вигляді незаконного продажу фальсифікованого дизельного палива під виглядом якісної продукції, за адресою: АДРЕСА_2 .

Вказане кримінальне правопорушення кваліфікується за ч. 3 ст. 190 КК України - як шахрайство, вчинене у великих розмірах.

Відповідно до рапорту ст. о/у з ОВС ВПНОПТ ОУ ГУ ДФС у Київській області капітана податкової міліції ОСОБА_5 від 18.10.2016 р., незаконно виготовлене паливо було розвантажено в контейнери за адресою: АДРЕСА_1 , територія земельної ділянки належить на праві власності ТОВ "АКМ 2" ЄДРПОУ -39246046, та частина - громадянці ОСОБА_3 .

За таких обставин з метою повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення, транспортних засобів для транспортування палива, незаконно виготовленого дизельного палива, бензинів, майна яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, документів, грошових коштів, а також печаток, документів в електронному вигляді, електронних накопичувачів інформації, чорнових записів, чорнових бухгалтерських документів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, що містить на магнітних носіях доказову інформацію у даному кримінальному провадженні - оскільки вказані речі та документи мають суттєве значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду. Також є достатні підстави вважати, що вказані речові докази можуть знаходитись за вказаною адресою.

Приймаючи до уваги те, що іншим способом, ніж проведенням обшуку неможливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, відшукати знаряддя кримінального правопорушення та майна, здобутого в результаті його вчинення, є достатні підстави вважати, що проведення обшуку забезпечить швидке, повне та неупереджене проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню в цій частині.

Разом з тим, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення вимоги щодо надання можливість вилучення інших предметів та документів, що свідчать про вчинення вказаного правопорушення та мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування, оскільки вказана вимога не конкретизована та не відповідає положенням п.7 ч. 3 ст. 234 КПК України.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати старшому групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_2 дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , на якій розташована контейнерна АЗС з приміщенням оператора, біля якої впритул знаходиться територія земельної ділянки належить на праві власності ТОВ "АКМ 2" ЄДРПОУ -39246046, та частина - громадянці ОСОБА_3 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, транспортних засобів для транспортування палива, незаконно виготовленого дизельного палива, бензинів, майна яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення, документів, грошових коштів, а також печаток, документів в електронному вигляді, електронних накопичувачів інформації, чорнових записів, чорнових бухгалтерських документів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, що містить на магнітних носіях доказову інформацію у даному кримінальному провадженні - з подальшим вилученням вище переліченого.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали до протягом місяця з дати її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62759501
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/5679/16-к

Постанова від 15.11.2016

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні