Постанова
від 10.06.2016 по справі 522/26179/15-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

10.06.2016

№ 522/26179/15-к

№ 1-«кс»/522/10590/16

УХВАЛА

Іменем України

10 червня 2016 року м.Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого, погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню за №12012170500000876 від 15.12.2012 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 191, ч.3 ст. 15 ч.4 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування поданого клопотання стороною кримінального провадження зазначено, що слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12012170500000876 від 15.12.2012 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 191, ч.3 ст. 15 ч.4 ст. 190 КК України.

Як вбачається із матеріалів досудового розслідування, ОСОБА_5 в період 2000-2010 років ініціював придбання та створення у групу афілійованих компаній ряд юридичних осіб для подальшого використання їх в його будівельному бізнесі.

З метою створення контролю за іх діяльністю ОСОБА_5 як фізична особа, так і як директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », створив ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », де обіймав посаду заступника директора і працівники якого здійснювали обслуговування створених та придбаних ним підприємств з юридичних, фізичних, податкових, бухгалтерських та інших питань.

У вказаний період часу ОСОБА_5 залучив до вказаної групи компаній юридичні особи, якими здійснював фактичне управління через матеріально залежних від нього службових осіб цих підприємств, а саме:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_6

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Засновник ОСОБА_5 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2

- ПП « ОСОБА_7 »: ЄДРПОУ № НОМЕР_3 , реєстраційний номер юридичної особи в ЄДР НОМЕР_4 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_8 )

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: ЄДРПОУ НОМЕР_5 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_6 )

- ПП « ОСОБА_9 »: ЄДРПОУ НОМЕР_6 , реєстраційний номер юридичної особи в ЄДР НОМЕР_7 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_3 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_10

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »: ЄДРПОУ НОМЕР_8 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_11

- ПП « ОСОБА_12 »: ЄДРПОУ НОМЕР_9 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_4 . Директор: ОСОБА_13 . Головний бухгалтер: ОСОБА_14

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »: ЄДРПОУ НОМЕР_10 , реєстраційний номер юридичної особи в ЄДР НОМЕР_11 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_5 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_15

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »: ЄДРПОУ НОМЕР_12 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_16 (у 2007 р. ОСОБА_17 )

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »: ЄДРПОУ НОМЕР_13 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_6 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_18 )

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »: ЄДРПОУ НОМЕР_14 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_7 ( АДРЕСА_8 , директор ОСОБА_19

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »: ЄДРПОУ НОМЕР_15 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_9 . Директор та головний бухгалтер ОСОБА_20

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »: ЄДРПОУ НОМЕР_8 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 . Директор: ОСОБА_21 Головний бухгалтер ОСОБА_22 .

Також у ході досудового слідства з`ясовано, що невстановлені особи з числа керівництва вищезазначеної групи компаній з корисливих спонукань вступили у попередню злочину змову між собою, спрямовану на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою.

Згідно з розробленим ними злочинним планом, керівництво ПП « ОСОБА_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_7 », та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », повинно було укладати з громадянами договори про інвестицію та про пайову участь у будівництві, згідно з умовами яких:

- керівництво зазначених підприємств та товариств брало на себе зобов`язання побудувати до кінця 2008 р. житлові комплекси: « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (« ІНФОРМАЦІЯ_11 », АДРЕСА_10 ), « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ( АДРЕСА_11 ) та « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( АДРЕСА_11 ), після здачі їх у експлуатацію - передати громадянам квартири (місце розташування яких, метраж та ціна були зазначені у відповідних договорах), а також і гаражні місця

- громадяни (інвестори, пайовики) брали на себе зобов`язання у термін, обумовлений договором, перерахувати на зазначений у договорі рахунок кошти у відповідності до метражу квартир, які вони мали намір придбати та гаражних місць

При цьому, пропонуючи громадянам укладати відповідні договори, керівництво вищезазначених підприємств та товариств достеменно знало про те, що ці житлові комплекси побудовані не будуть, а кошти, які згідно з умовами договору, будуть перераховані на зазначений рахунок, в подальшому будуть перераховані на рахунки вищезазначеної групи компаній, де після їхнього переведення у готівку, вони будуть привласненні та звернені на свою користь.

У свою чергу, громадяни, не знаючи про ці злочинні наміри та будучи впевненими у тому, що умови договорів будуть виконані обома сторонами, перераховували кошти (суми яких були вказані в договорах) на зазначений рахунок.

Як встановлено у ході досудового розслідування замовником будівництва житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (« ІНФОРМАЦІЯ_11 », АДРЕСА_10 ) у м.Одеса виступило ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), на даний час будівництво вказаного житлового комплексу не завершено, житловий комплекс не побудовано та не здано в експлуатацію, а кошти, які громадяни, згідно з умовами укладених договорів перерахували на зазначені у договорах рахунки, були привласнені та звернуті на свою користь.

Крім того, 11.04.2016 від інвесторів ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_10 » надійшла заява про те, що ОСОБА_23 будучи головою ОК « ІНФОРМАЦІЯ_14 », скориставшись склавшимися обставинами з недобудови житлового комплексу, завірив інвесторів про можливість вказаної добудови та отримав право розпорядження вказаним об`єктом незавершеного будівництва, після чого, мотивувавши свої дії неможливістю завершення будівництва за рахунок ще не розпроданих житлових приміщень, повідомив про можливість отримання житла тільки за умови додаткових внесків, що складають 74 долара США за кожен квадратний метр з майбутньої квартири інвестора. При цьому, жодних кошторисних документів, які б підтверджували вартість завершення робіт інвесторам не надав, та, з метою додаткового незаконного збагачення, почав здійснювати самовільне перепланування квартир з розширенням їх площі. З метою надання своїм діям ознак законності ОСОБА_24 провів ряд фіктивних загальних зборів інвесторів на яких приймались рішення щодо будівництва об`єкту ОК « ІНФОРМАЦІЯ_14 ».

Так, вказані факти здійснення будівництва, перепланування квартир зафіксовані у ході проведення огляду будівельного майданчику за адресою АДРЕСА_6 від 27.01.2016 та 15.04.2016. Крім того, в ході огляду вказаного об`єкту, профільними спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_15 виявлені численні порушення здійснення будівельних робіт, а саме: здійснення будівництва за відсутності дозвільних документів на користування земельною ділянкою, здійснення будівництва без погодженої проектної документації, без забезпечення здійснення авторського та технічного нагляду, про що складені відповідні акти та приписи, одним з яких є припис від 15.03.2016 про зупинення будівельних робіт.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до клопотання матеріали, заслухавши думку слідчого, який просив клопотання задовольнити, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини , які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Як вбачається з клопотання слідчого, та наданих до клопотання матеріалів, слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12012170500000876 від 15.12.2012 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 191, ч.3 ст. 15 ч.4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів та можливості отримання їх завірених копій, а саме документів ОК « ІНФОРМАЦІЯ_16 », зокрема: дозвільних документів на підставі яких ведуться будівельні роботи; Проектно-кошторисних документів нового забудовника у особі ОК « ІНФОРМАЦІЯ_16 », погоджених у відповідних інстанціях; Усіх протоколів загальних зборів інвесторів ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_10 » на яких підіймались будь-які питання будівництва житлового комплексу за адресою АДРЕСА_6 ; Перелік інвесторів, які мають майнові права у житловому комплексі за адресою АДРЕСА_6 , з зазначенням підстави виникнення вказаних прав.

Володільцем вказаних документів є ОК « ІНФОРМАЦІЯ_16 » ЄРДПОУ НОМЕР_16 , що розташований за адресою АДРЕСА_12 .

Вказані вище документи як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, зокрема вказані документи необхідні для встановлення та підтвердження фактів незаконного розпорядження об`єктом будівництва за адресою АДРЕСА_6 з боку ОК « ІНФОРМАЦІЯ_16 », крім того, вказані документи можуть містити відомості щодо осіб причетних до здійснення незаконної діяльності зазначеного підприємства.

Вилучення копій зазначених документів обґрунтовується необхідністю дослідження цих документів в ході досудового розслідування, використанням їх в ході проведення слідчих дій, з метою досягнення дієвості кримінального провадження.

Крім того, зазначені документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів.

Слідчий обґрунтовано довів що виклик представників « ІНФОРМАЦІЯ_16 » ЄРДПОУ НОМЕР_16 , може призвести до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, якщо сторона кримінально провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення копій зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159,160, 162,163,164 КПК України,-

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню за №12012170500000876 від 15.12.2012 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 191, ч.3 ст. 15 ч.4 ст. 190 КК України, задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , чи оперативним співробітникам УПЗСЕ за його дорученням, тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ОК « ІНФОРМАЦІЯ_16 » ЄРДПОУ НОМЕР_16 , що розташований за адресою АДРЕСА_12 , з можливістю отримання їх завірених копій, а саме доступ до:

-Дозвільних документів на підставі яких ведуться будівельні роботи;

-Проектно-кошторисних документів нового забудовника у особі ОК « ІНФОРМАЦІЯ_16 », погоджених у відповідних інстанціях;

-Усіх протоколів загальних зборів інвесторів ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_10 » на яких підіймались будь-які питання будівництва житлового комплексу за адресою АДРЕСА_6 ;

-переліку інвесторів, які мають майнові права у житловому комплексі за адресою АДРЕСА_6 , з зазначенням підстави виникнення вказаних прав.

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення10.06.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62776912
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/26179/15-к

Постанова від 10.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 26.04.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 10.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 06.05.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Фаріна В. П.

Постанова від 05.04.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 24.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 24.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 24.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 24.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 24.02.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні