Рішення
від 16.11.2016 по справі 912/3934/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2016 рокуСправа № 912/3934/16 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Наливайко Є.М., розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/3934/16

за позовом Публічного акціонерного товариства "Кіровоградобленерго"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сабівський гранітний кар'єр"

про стягнення 16 921,82 грн

за участю представників сторін:

від позивача - юрисконсульта 1 категорії ОСОБА_1, довіреність №54/07 від 20.01.2016;

від відповідача - не був присутнім.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини прийнятого рішення.

Публічне акціонерне товариство "Кіровоградобленерго" (надалі - ПАТ "Кіровоградобленерго") звернулося до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сабівський гранітний кар'єр" (надалі - ТОВ "Сабівський гранітний кар'єр") про стягнення 16 921,82грн заборгованості по компенсації за перетікання реактивної електроенергії на поточний рахунок із спеціальним режимом використання № 26004069000865 в ПАТ "Перший ОСОБА_2" м. Київ, МФО 300506, код 23226362 з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані несплатою відповідачем по рахунку № 120/2 від 26.08.2015 компенсації за перетікання реактивної електроенергії, чим порушено умови викладені у пунктах 2.3.3, 3.1.1 Договору № 120 від 03.03.2011, пункту 8 Додатку № 1 до Договору № 120 від 03.03.2011, пункту 16 Додатку до Договору № 120 від 03.03.2011 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії", норми статей 525, 526, 610, 611 Цивільного кодексу України.

Ухвалою господарського суду від 24.10.2016 порушено провадження у даній справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 15год. 30хв. 16.11.2016, сторін зобов'язано надати необхідні для вирішення спору докази.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач не надав відзив на позов, явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив, незважаючи на належне повідомлення про час і місце розгляду справи.

Відповідно до роз'яснень, наданих Вищим господарським судом України у пункті 3.9. Постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання.

Як зазначено у пункті 3.9.1 вищезазначеної постанови, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. Там же зазначено, що в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Поштовий конверт із вкладенням (копія ухвали від 24.10.2016) направлений відповідачу за юридичною адресою, що зазначена позивачем у позовній заяві та яка зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, на підтвердження чого в матеріалах справи міститься Витяг щодо відповідача. Такий поштовий конверт повернутий органом поштового зв'язку із відміткою "За відмовою адресата від одержання".

За наведених обставин вважається, що відповідач належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи господарським судом.

У зв'язку із зазначеним розгляд справи здійснюється за наявними в ній матеріалами на підставі статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши подані докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив такі обставини.

03.03.2011 між Відкритим акціонерним товариство "Кіровоградобленерго" (правонаступником якого є ПАТ "Кіровоградобленерго" відповідно до пункту 1.1 статуту ПАТ "Кіровоградобленерго", надалі - Постачальник) та ТОВ "Сабівський гранітний кар'єр" (надалі - Споживач) укладено договір № 120 про постачання електричної енергії (надалі - Договір), за умовами якого Постачальник зобов'язався продати електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача в межах дозволеної потужності (кВт), величини якої по площадках вимірювання та точка продажу визначені в пункті 6 додатку "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а Споживач зобов'язався оплачувати Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно умов цього договору.

У пункті 2.3.3 Договору сторони узгодили, що Споживач повинен оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків до Договору "Порядок розрахунків" та "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Відповідно до Додатку № 1 до Договору "Порядок розрахунків" розрахунковим вважається період з 25 числа місяця до такого ж числа наступного місяця. Розрахунки за електричну енергію проводяться Споживачем виключно грошовими коштами шляхом безготівкового перерахування за платіжними дорученням через власний рахунок в установі банку на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника електричної енергії або шляхом внесення грошових коштів в касу Постачальника.

Згідно пункту 2 Додатку № 1 до Договору "Порядок розрахунків" Споживач до початку розрахункового періоду здійснює попередню оплату у розмірі 100% заявленої величини обсягу споживання електричної енергії на наступний розрахунковий період. Розмір суми платежу розраховується Споживачем самостійно як сума добутків обсягів заявленої величини споживання електричної енергії на наступний розрахунковий період на тариф відповідного класу, який буде діяти у наступному розрахунковому періоді.

Пункт 3 Додатку № 1 до Договору "Порядок розрахунків" визначає, що обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електричної енергії, з урахуванням розрахункової величини втрат на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належності електромереж, визначається за "Актом про використану електричну енергію" за показами розрахункових засобів обліку в точках обліку, перелік яких надано в пункті 7 Додатку до Договору "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Відповідно до пункту 8 Додатку № 1 до Договору "Порядок розрахунків" споживач самостійно на протязі 5 операційних днів після дати отримання рахунку здійснює повний розрахунок за активну електричну енергію шляхом оплати різниці між вартістю обсягу електричної енергії, фактично спожитої протягом розрахункового періоду, та сумою коштів, сплачених у відповідності з пунктом 2 цього Додатку, оплату за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплату нарахувань по протоколах порушень при користуванні електричною енергією, рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеню, індекс інфляції та інші платежі, згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до пункту 16 Додатку до Договору "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії" оплата за перетікання реактивної електроенергії проводиться Споживачем у відповідності до умов додатку "Порядок розрахунків" до даного Договору.

Договір набрав чинності з дня підписання і укладено на строк до 31.12.2011. Сторони узгодили умову про те, що договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов (пункт 9.4 Договору).

У даному випадку зазначений договір вважається продовженим на наступні календарні роки.

У пункті 10 Договору зазначено реквізити сторін, прізвища, імена та по батькові керівників та головних бухгалтерів сторін.

Сторони підписали Договір і Додатки до нього та скріпили їх печатками.

Позивачем виставлено відповідачу рахунок № 120/2 від 26.08.2015 на суму 16 921,82 грн - компенсацію за перетікання реактивної електроенергії, такий рахунок отримано 26.08.2015 ОСОБА_3 Вказана особа є керівником ТОВ "Сабівський гранітний кар'єр" та підписантом останнього з 21.09.2010, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У зв'язку із несплатою заборгованості по вказаному рахунку позивач звернувся із даним позовом до господарського суду.

Під час розгляду даного спору господарський суд враховує такі положення чинного законодавства.

Статтею 275 Господарського кодексу України визначено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Окремим видом договору енергопостачання є договір про постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору про постачання електричної енергії встановлюються законами України "Про засади функціонування ринку електричної енергії України" та "Про електроенергетику".

Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Згідно вимог статті 277 Господарського кодексу України абоненти користуються енергією з додержанням правил користування енергією відповідного виду. Правила користування енергією, якщо інше не передбачено законом, затверджуються Кабінетом Міністрів України. Відповідальність за порушення правил користування енергією встановлюється законом.

Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами.

Відповідно до пункту 5.1. Правил договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається.

Частиною 1 статті 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до частини 1 статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Рахунок-фактура № 120/2 від 26.08.2015 на суму 16 921,82 грн за компенсацією за перетікання реактивної електроенергії отриманий керівником відповідача ОСОБА_3 26.08.2015.

Доказів оплати такого рахунку господарському суду не подано, відтак відповідачем порушено умови Договору, передбачені у пункті 2.3.3 Договору, пункті 8 Додатку № 1 до Договору, пункті 16 Додатку "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії", та норми статей 525, 526 Цивільного кодексу України.

Отже, позовні вимоги є обґрунтованими, повністю підтверджені матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 32, 33, 43, 44, 49, 64, 82, 84, 85, 87, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сабівський кар'єр" (26143, Кіровоградська обл., Новоархангельський р-н, с. Сабове, ідентифікаційний код 34336831) на користь Публічного акціонерного товариства "Кіровоградобленерго" (25015, м. Кропивницький, Студентський бульвар, 15, ідентифікаційний код 23226362, поточний рахунок із спеціальним режимом використання № 26004069000865 в ПАТ "Перший ОСОБА_2" м. Київ, МФО 300506, код 23226362) 16 921,82 грн заборгованості по компенсації за перетікання реактивної електроенергії та 1378 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 17.11.2016.

Суддя Є. М. Наливайко

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.11.2016
Оприлюднено22.11.2016
Номер документу62778824
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3934/16

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Рішення від 16.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Наливайко Є.М.

Ухвала від 24.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Наливайко Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні