Ухвала
від 21.11.2016 по справі 383/1005/16-а
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1005/16-а

Провадження №2-а/383/42/16

УХВАЛА

21 листопада 2016 року суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області Бондаренко В.В. перевірив виконання вимог ст.106 КАС України по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до інспектора роти №2 батальйону Управління патрульної поліції у м. Кропивницькому лейтенанта поліції ОСОБА_2 про визнання дій інспектора протиправними та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до інспектора роти №2 батальйону Управління патрульної поліції у м. Кропивницькому лейтенанта поліції ОСОБА_2 в якому просить визнати дії інспектора роти №2 батальйону Управління патрульної поліції у м. Кропивницькому лейтенанта поліції ОСОБА_2 протиправними та скасувати постанову інспектора роти №2 батальйону Управління патрульної поліції у м. Кропивницькому лейтенанта поліції ОСОБА_2 серії АР №325258 від 11.11.2016 року про притягнення його до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.122 КУпАП та накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 425 грн.

Позивач додав до позову клопотання про звільнення його від сплати судового збору враховуючи його майновий стан, оскільки є студентом, його дохід у розмірі 1000 грн. є меншим розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом, а тому фактично позбавлений можливості захистити свої права шляхом звернення до суду, оскільки необхідно сплатити судовий збір, що є більшою частиною його місячного доходу.

Згідно ч.1 ст.88 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно положень ч.2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.

Дослідивши матеріали позову, встановлено, що заявником не подано суду відповідні докази на підтвердження його незадовільного (скрутного) матеріального становища, а саме посилання позивача на незадовільний майновий стан не вважається судом достатньою підставою для звільнення від сплати судового збору, тому суд приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання заявника про звільнення від сплати судового збору.

У відповідності до ст.288 КУпАП особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати державного мита. Проте, законодавством не передбачено звільнення позивача від сплати судового збору в разі, якщо він заявив вимоги стосовно визнання протиправними дій суб'єкта владних повноважень.

Відповідно до ч.3 ст.106 КАС України до позовної заяви додається також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Згідно ст.4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду фізичною особою адміністративного позову немайнового характеру становить 0,4 розміру мінімальної заробітної плати, що складає 551,20 грн.

Зазначений адміністративний позов підлягає залишенню без руху, оскільки поданий з порушенням вимог ст.106 КАС України, а саме: не сплачено судовий збір відповідно до Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до змісту ч.1 ст. 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Вищевикладене не дає підставу суду зробити висновок про належне оформлення позовної заяви у відповідності до вимог ст.106 КАС України.

Керуючись ст. ст. 106, 108 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до інспектора роти №2 батальйону Управління патрульної поліції у м. Кропивницькому лейтенанта поліції ОСОБА_2 про визнання дій інспектора протиправними та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити недоліки позовної заяви протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали, зокрема: зокрема сплатити судовий збір в розмірі 551,20 грн. за наступними платіжними реквізити: отримувач коштів - УДКСУ у Бобринецькому районі; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37928321; банк отримувача - ГУ ДКСУ в Кіровоградській області; код банку отримувача (МФО) - 823016; рахунок отримувача - 31210206700064; код класифікації доходів бюджету - 22030001; призначення платежу - судовий збір, за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Бобринецький районний суд Кіровоградської області (назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ 02896839 (суду, де розглядається справа).

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву повернути позивачу з разом із усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Бобринецький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя В.В. Бондаренко

Дата ухвалення рішення21.11.2016
Оприлюднено24.11.2016
Номер документу62835252
СудочинствоАдміністративне
Сутьадміністративне правопорушення

Судовий реєстр по справі —383/1005/16-а

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 21.11.2016

Адміністративне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні