Постанова
від 26.04.2007 по справі 14/550пн
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

14/550пн

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  

м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2


ПОСТАНОВА

Іменем України

26.04.2007  року                                                            Справа № 14/550пн

Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:                              Парамонової Т.Ф.

суддів          :                                        Бойченка К.І.

Єжової С.С.

секретар судового засідання           Антонова І.В.

за участю представників сторін:

від позивача:          Демченко Д.О., довіреність № 01-03-30/1842а,  від 13.04.06,  

від відповідача:          Буквіч Н.Л., довіреність б/н,  від 27.11.06;

          від третьої особи:            представник не прибув,    

                                                  

розглянувши

апеляційну скаргу                              Виконавчого комітету Луганської міської ради Луганської області

на рішення

господарського суду                    Луганської області

від                                                  13.03.2007

у справі                                        №14/550пн (суддя Лісовицький Є.А.)

за позовом                                        Виконавчого комітету Луганської міської ради Луганської області

до відповідача                              ТОВ „Луганська обласна спілка підприємців”, м. Луганськ

третя особа, що не заявляє

самостійних вимог на предмет

спору, на стороні відповідача          ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва”, м. Луганськ

про                                                  звільнення нежитлового приміщення  

в с т а н о в и в :

Виконавчий комітет Луганської міської ради звернувся до господарського суду Луганської області  з позовом до ТОВ „Луганська обласна спілка підприємців” (третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва”) з вимогою про звільнення відповідачем приміщення площею 52,6 кв.м., яке розташовано за адресою: м. Луганськ, кв. Єрьоменко, 7.

Рішенням господарського суду від 13.03.07 у справі № 14/550пн у задоволенні позову відмовлено.

Позивач у справі, не погодившись з прийнятим рішенням, звернувся до Луганського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду повністю та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Відповідач відзивом на апеляційну скаргу проти неї заперечує, рішення суду вважає законним та обґрунтованим.

Третьою особою відзив на апеляційну скаргу не надано, представник в судове засідання не прибув. Оскільки про час та місце судового засідання третя особа повідомлена належним чином (повідомлення про вручення поштового відправлення № 3342929), судова колегія вважає можливим розглянути справу у даному судовому засіданні за відсутності представника третьої особи.

Відповідно до ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі розгляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі та додатково наданими доказами повторно розглядає справу.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції (ч.2 ст.99 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга до задоволення не підлягає, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що позивачем прийнято рішення № 459 від 17.11.1993 „Про створення Луганського інвестиційного фонду підтримки підприємництва в якості товариства з обмеженою відповідальністю”. Вкладом позивача до статутного фонду даного товариства визначено право користування нежитловим приміщенням за адресою: кв. Єрьомєнко, 7 строком на 40 років з повноваженням надання вказаного приміщення в майновий найом

Даний вид внеску знайшов своє закріплення в установчому договорі ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва” та його статуті, в яких зазначено, що одним з засновників даного товариства є Комітет комунального майна м. Луганська (нині Управління комунальним майном Луганської міської ради), внесок якого до статутного фонду є право користування приміщенням за адресою: м. Луганськ, кв. Єрьомєнко, 7, загальною площею 2578,23 кв.м. строком на 40 років.

01.03.2000 між ТОВ „Фонд підтримки підприємництва” (Фонд) та ТОВ „Луганська обласна спілка підприємців” (підприємство) було укладено договір № 3, за умовами якого Фонд передає в майновий найом нежитлове приміщення робочою площею 62, 6 кв.м. за адресою: кв. Єрьоменко, 7 для використання під офис, 1-й поверх (п. 1.1 договору).

Договір діє з 01.03.2000 по 01.03.2034 (п. 6.1. договору).

На виконання умов договору між сторонами договірних правовідносин було складено акт прийому-передачі приміщень від 01.03.2000 (а.с. 36).

13.08.2003 Виконавчим комітетом Луганської міської ради прийнято рішення № 298/3 „Про вихід зі складу засновників”. Згідно даного рішення Управління комунальним майном зобов'язано в установленому законодавством порядку вирішити питання щодо виходу із складу засновників ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва”.

На виконання зазначеного рішення Управління комунальним майном Луганської міської ради прийняло наказ № 92 від 24.03.04 про прийняття на свій баланс від ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва” нежитлове приміщення площею 2 578,23 кв.м. за адресою: м. Луганськ, кв. Єрьоменко, 7.

24.03.2004 було складено акт прийняття –передачі основних засобів. Акт підписано начальником Управління комунальним майном та комісією у складі представників ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва” та Управління комунальним майном.

29.05.06 представниками управління комунальним майном Луганської міської ради було проведено обстеження об'єкта, розташованого за адресою: м. Луганськ, кв. Єрьомєнко, 7, та складений акт про те, що ТОВ „Луганська обласна спілка підприємців” займає приміщення на першому поверсі будівлі за адресою: м. Луганськ, кв. Єрьомєнко, 7, площею 52,6 кв. м. Дане приміщення використовується під розміщення офісу відповідача без відповідного договору оренди на це приміщення.

Як зазначено судом першої інстанції та підтверджено матеріалами справи, згідно п.4.3 Статуту ТОВ "Луганський фонд підтримки підприємництва" у випадку виходу Комітету комунального майна м. Луганська (нині Управління комунальним майном Луганської міської ради) зі складу засновників ТОВ "Луганський фонд підтримки підприємництва" приміщення на кв. Єрьоменко, 7 залишається в користуванні товариства на умовах оренди на той же строк. Договір оренди оформлюється після вирішення зборами засновників питання про вихід Комітету комунального майна м. Луганська зі складу засновників.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що суду не надано доказів виходу Управління комунальним майном Луганської міської ради зі складу засновників ТОВ "Луганський фонд підтримки підприємництва".

Судом першої інстанції зроблено висновок, що фактично приміщення, яке орендується відповідачем, передано не було, оскільки він не повернув його третій особі і продовжує ним користуватись на підставі договору оренди.

Заявник апеляційної скарги вважає рішення суду незаконним, оскільки висновки суду не відповідають обставинам справи, та судом порушено та неправильно застосовані норми матеріального права.

Позивач не погодився з висновком суду, що Управління комунальним майном Луганської міської ради не вийшло зі складу засновників ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва”, тому позивач не має права користування спірним приміщенням.

Положення п. 4.3 Статуту ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва” щодо обов'язкового рішення загальних зборів щодо виходу Комітету комунального майна м. Луганська з підприємства третьої особи у справі є такими, що не відповідають законодавству України.

Скаржник зазначив, що вихід з ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва” був здійснений Управлінням комунальним майном Луганської міської ради відповідно до норм законодавства України.

 Доводи апеляційної скарги судовою колегією не приймаються з огляду на наступне.

10.08.1994 у виконавчому комітеті Луганської міської ради зареєстровано за № 22/2670 статут ТОВ „Луганський фонд підтримки підприємництва”.

Засновниками даного товариства, окрім Комітету комунального майна, є ВКФ „ДИП”, МКНВП „Фідес”, МПП „Юкон” та інші, усього 9 засновників (а.с. 70).

Відповідно до п. 4.3 статуту у разі виходу Комітету комунального майна із складу засновників приміщення на кв. Єрьоменко, 7 залишається в користуванні товариства на умовах оренди на той же термін.

Крім того, в матеріалах справи знаходиться також договір передачі в користування нежитлових приміщень від 23.05.1994, термін дії якого до 23.05.2034 (а.с. 46-48).

Пунктами 7.3 та 7.4 договору передбачено умови та порядок його дострокового розірвання. Будь-які докази розірвання договору в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивачем не надано документальних підтверджень виходу Комітету комунального майна м. Луганська (нині –Управління комунальним майном Луганської міської Ради) у встановленому порядку. Відповідна заява у матеріалах справи відсутня. Ані рішення виконавчого комітету Луганської міської ради від 13.08.2003 № 298/3 (а.с. 9), ані наказ Управління комунальним майном Луганської міської Ради від 24.03.04 № 92 (а.с. 8) не є заявою про вихід зі складу засновників.

Навпаки, в рішенні № 298/3 від 13.08.2003 Управління комунальним майном зобов'язано „в установленому законодавством порядку вирішити питання щодо виходу зі складу засновників”.

Акт приймання –передачі основних засобів від 24.03.04 на баланс Управління комунальним майном Луганської міської ради судом першої інстанції критично оцінено обґрунтовано.

З матеріалів справи не вбачається, що приміщення площею 2578,23 кв.м. розташоване у м. Луганську, кв. Єрьоменко,7, передавалось на баланс третьої особи та протягом десяти років знаходилось на його балансі.   

В акті приймання –передачі також відсутні посилання на рахунки та код рядка, за яким обліковувалося зазначене нежитлове приміщення по балансу, інвентарний номер та інші дані.

Крім того, слід зазначити, що у матеріалах справи відсутні та на вимогу суду першої інстанції (ухвали суду від 27.11.06, 11.12.06, 11.01.07, 26.02.07, а.с. 20, 55, 83, 90) позивачем не надані документальні підтвердження права власності або розпорядження майном від імені власника.

Також суд апеляційної інстанції зазначає, що згідно договору, укладеному між відповідачем та третьою особою, площа орендованого приміщення становить 62,6 кв.м., тоді як позивач вимагає звільнення приміщення площею 52,6 кв.м. та складає акт обстеження цієї ж площі.

З огляду на викладене, апеляційна скарга Виконавчого комітету Луганської міської ради задоволенню не підлягає, суд першої інстанції з'ясував всі обставини справи і, приймаючи рішення, не допустив порушення норм матеріального та процесуального права. Рішення господарського суду Луганської області слід залишити без змін.

          Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України державне мито по апеляційній скарзі покладається на заявника скарги (позивача у справі).        

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 43, 44, 49, 99, 101, ч. 1 ст. 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Луганський апеляційний господарський суд

п о с т а н о в и в :   

      

1. Апеляційну скаргу Виконавчого комітету Луганської міської ради на рішення господарського суду Луганської області від 13.03.2007 у справі № 14/550пн залишити без задоволення.

2. Рішення господарського суду Луганської області від 13.03.2007 у справі                № 14/550пн залишити без змін.

Головуючий суддя                                        Т.Ф Парамонова

Суддя                                                                      К.І. Бойченко

Суддя                                                                      С.С. Єжова

Дата ухвалення рішення26.04.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу628620
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/550пн

Постанова від 26.04.2007

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Парамонова Т.Ф.

Ухвала від 05.04.2007

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Парамонова Т.Ф.

Рішення від 13.03.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 26.02.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 11.01.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 11.12.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 27.11.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 13.11.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні