Постанова
від 28.05.2009 по справі 10/71-1876
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2009 р. № 10/71-1876

Вищий господарськи й суд України у складі колегі ї суддів:

головуючого Грейц К.В.,

суддів: Глос О.І., Бакуліної С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу СПД ОСОБА_1

на постанову Львівського апеляційног о господарського суду від 30.10.20 08 р.

у справі №10/71-1876

господарського суду Тернопільської області

за позовом Лановецького споживчого товариства

до Лановецького районного с поживчого товариства

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних ви мог на предмет спору, на сторо ні відповідача 1) ПСП "Промінь";

2) СПД ОСОБА_1;

3) СПД ОСОБА_2;

4) ОСОБА_3

про визнання права власності

у судовому засіданні вз яли участь представники:

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

від третьої особи-1: ОСОБА_4

від третьої особи-2: ОСОБА_4

від третьої особи-3: не з'явився

від третьої особи-4: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 14.08.2008 р. у справі №10/71-1876 (суддя П івторак М.Є.) провадження по сп раві припинено на підставі п . 11 ч. 1 ст. 80 Господарського проц есуального кодексу України у зв'язку з відсутністю предме ту спору.

Не погоджуючись із даною у хвалою, Лановецьким споживчи м товариством було подано ап еляційну скаргу до Львівсько го апеляційного господарськ ого суду.

Постановою Львівського а пеляційного господарського суду від 30.10.2008 р. у справі №10/71-1876 (су дді: Орищин Г.В., Галушко Н.А., Кр аєвська М.В.) апеляційну скарг у Лановецького споживчого то вариства задоволено: ухвалу господарського суду Тернопі льської області від 14.08.2008 р. у сп раві №10/71-1876 скасовано; справу №1 0/71-1876 направлено до суду першої інстанції для розгляду.

У касаційній скарзі СПД О СОБА_1 просить скасувати по станову Львівського апеляці йного господарського суду ві д 30.10.2008 р. у справі №10/71-1876 та залиши ти без змін ухвалу господарс ького суду Тернопільської об ласті від 14.08.2008 р. у справі №10/71-1876, п осилаючись на порушення госп одарським судом апеляційної інстанції норм матеріальног о та процесуального права, ос кільки: по-перше, позивачем не правильно було визначено від повідача у справі, а апеляцій ний суд не залучив до участі у справі належного відповідач а - Лановецьке районне БТІ; п о-друге, позивачем не доведен о факту звернення до органу м ісцевого самоврядування з за явою про оформлення права вл асності на павільйон; по-трет є, позиція позивача про те, що павільйон ПП-1 по вул.Грушевсь кого, 16 у м.Ланівці та приміщен ня магазину по вул.Грушевськ ого б/н (територія ринку) є одн им і тим же об'єктом нерухомос ті є помилковою, оскільки тре тіми особами подавалися і го сподарським судом першої інс танції досліджувалися питан ня тотожності чи розбіжності об'єктів права власності поз ивача та третіх осіб.

Позивач, відповідач, третя особа-3, третя особа-4 не скорис талися своїм процесуальним п равом на участь своїх предст авників у судовому засіданні касаційної інстанції.

Клопотання відповідача (те леграма від 27.05.2009 р. №1742) про відкл адення розгляду справи у зв'я зку з хворобою представника задоволенню не підлягає, оск ільки відповідно до ст. 1115 Госп одарського процесуального к одексу України в касаційній інстанції скарга розглядаєт ься за правилами розгляду сп рави у суді першої інстанції за винятком процесуальних д ій, пов'язаних із встановленн ям обставини справи та їх док азуванням; при цьому касацій на інстанція на підставі в становлених фактичних обста вин справи лише перевіряє правильність застосування с удом першої чи апеляційної і нстанції норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши пояснення пред ставника третьої особи-1, трет ьої особи-2, перевіривши матер іали справи та правильність застосування господарським судом апеляційної інстанції норм процесуального права, к олегія суддів Вищого господа рського суду України дійшла висновку, що касаційна скарг а не підлягає задоволенню з н аступних причин.

Господарськими судами пер шої та апеляційної інстанцій встановлено наступне.

Лановецьке споживче товар иство звернулося до господар ського суду з позовом до Лано вецького районного споживчо го товариства та третіх осіб : Приватного сільськогоспода рського підприємства "Промін ь", СПД ОСОБА_1 та СПД ОСОБ А_2 про визнання за ним права власності на павільйон ПП-І (м агазин) по вул.Гру шевського, 1 6 в м.Ланівці.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається н а рішення загальних зборів п айовиків від 07.02.2003 р. про провед ення реорганізації Лановець кого РайСТ та виділення з ньо го Лановецького та Вишгороде цького споживчих товариств; передачу створеним товарист вам частини активів і пасиві в, чисельність пайовиків з їх пайовими внесками та власні стю на основні засоби (будівл і, споруди), які вказані в акті передачі від 01.04.2004 р., що підписа ний комісією, створеною у зв' язку з реорганізацією райСТ.

Вказує, що актом приймання-п ередачі від 01.04.2004 р. позивачу фа ктично передано у власність павільйон ПП-1 по вул.Грушевсь кого, 16 (територія ринку) в м.Лан івці початковою вартістю 98 49,00 грн., зношення - 64 584,00 грн., залиш ковою балансовою вартістю 33 90 6,00 грн. і вказана будівля з 01.04.2004 р . обліковується на балансі по зивача і на неї нараховуютьс я амортизаційні відрахуванн я.

Ухвалою господарського су ду Тернопільської області ві д 16.05.2008 р. у справі №10/71-1876 було пору шено провадження у справі та прийнято позовні матеріали до розгляду.

Ухвалою господарського с уду Тернопільської області в ід 14.08.2008 р. у справі №10/71-1876 провадже ння по справі припинено підс таві п. 11 ч. 1 ст. 80 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Припиняючи провадження у справі на підставі п. 11 ч. 1 ст. 80 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд першої інстанції в иходив із того, що: по-перше, до говір купівлі-продажу від 13.10.20 00 р. як правовстановлюючий док умент підтверджує, що треті о соби ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є співвласниками в рівних ча стинах приміщення магазину п о вул.Гру шев сь кого б/н в м.Лан івці; по-друге, Лановецьке спо живче товариство не надало д оказів звернення до органу м ісцевого самоврядування про оформлення за ним права влас ності на павільйон ПП-1 по вул. Грушевського, 16 та видачу свід оцтва про право власності та доказів відмови Лановецької міської ради у розгляді тако го клопотання; по-третє, відпо відачем у справі не оспорюєт ься право власності Лановець кого споживчого товариства н а павільйон ПП-1 по вул.Грушевс ького, 16.

Скасовуючи ухвалу господа рського суду Тернопільської області від 14.08.2008 р. у справі №10/71 -1876 та направляючи справу на р озгляд до господарського суд у першої інстанції, господар ський суд апеляційної інстан ції виходив з того, що: по-перш е, господарський суд першої і нстанції не надав правової о цінки наявності підстав для звернення позивача з позовом про визнання права власност і на спірний об'єкт до вказани х у позовній заяві відповіда ча та третіх осіб; по-друге, по зивачем обрано неправильний спосіб захисту цивільних пр ав; по-третє, суд, дійшовши вис новку про відсутність предме ту спору, не дослідив сам пред мет спору, зокрема не досліди в чи був спірний об'єкт обтяже ний правом власності на ньог о третіми особами при його пе редачі позивачу; не залучив д о участі у справі бюро техніч ної інвентаризації, не дослі див питання тотожності чи ро збіжності об'єктів права вла сності позивача та третіх ос іб, а саме: по вул.Грушевського , 16 та по вул.Грушев ського б/н.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що господарський суд апел яційної інстанції дійшов пра вильних висновків щодо безпі дставного припинення господ арським судом першої інстанц ії провадження у справі відп овідно до п. 11 ч 1 ст. 80 Господарс ького процесуального кодекс у України з огляду на наступн е.

Предметом даного спору є ви моги Лановецького споживчог о товариства про визнання за позивачем права власності н а павільйон ПП-1 (магазин) по ву л.Грушевського, 16, м.Ланівці (те риторія ринку), оскільки це пр аво належним чином не оформл ено і оспорюється третіми ос обами.

За змістом п. 11 ч. 1 ст. 80 Господа рського процесуального коде ксу України господарський су д припиняє провадження у спр аві, якщо відсутній предмет с пору, тобто коли між сторон ами не залишилося неврегульо ваних питань, зокрема у так их випадках: припинення існу вання предмету спору, якщо мі ж сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань; спір урегульовано са мими сторонами шляхом викона ння зобов'язання боржником п ісля звернення кредитора з п озовом за умови подання дока зів такого врегулювання.

Однак, з матеріалів справи в бачається, що зазначені підс тави для припинення провадже ння у справі відсутні.

Матеріали справи свідчать , що господарським судом перш ої інстанції не було встанов лено яке саме приміщення є пр едметом спору.

Позовні вимоги про визнанн я права власності на павільй он ПП-1 (магазин) по вул.Грушевс ького, 16 в м.Ланівці (територія ринку) ґрунтувалися в т.ч. на т ому, що право власності позив ача на вказане приміщення ос порюється третіми особами.

Однак, господарський суд пе ршої інстанції, обмежившись посиланням на те, що треті осо би ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на підставі договору купівлі-п родажу від 13.10.2000 р. є співвласни ками приміщення магазину по вул.Грушевського б/н в м.Ланів ці, не встановив чи є вищевказ ане приміщення і приміщення (яке є предметом позову) одним і тим же об'єктом нерухомості , не уточнив предмет позову, не дослідив чи був спірний об'єк т нерухомості обтяжений прав ом власності на нього третім и особами при передачі його п озивачу тощо.

Вищевказані обставини мож уть бути встановлені господа рським судом при вирішенні г осподарського суду по суті.

Доводи касаційної скарги п ро подання позову до неналеж ного відповідача не можуть б ути взяті до уваги, оскільки п одання позову до неналежного відповідача не може бути під ставою для припинення провад ження у справі (у разі встанов лення судом, що визначений по зивачем у позові відповідач не є боржником у матеріально -правовому відношенні, з яког о виник спір, у позові може бут и відмовлено).

За таких обставин постано ва Львівського апеляційного господарського суду від 30.10.2008 р . у справі №10/71-1876 відповідає вим огам чинного законодавства т а фактичним обставинам справ и, у зв'язку з чим підстав для ї ї скасування не вбачається.

Враховуючи викладене, кер уючись ст.ст. 1115, 1117, п. 1 ст. 1119, ст. 11111 Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу СПД ОСОБА_1 на постанову Львівс ького апеляційного господар ського суду від 30.10.2008 р. у справі №10/71-1876 залишити без задоволенн я, а постанову Львівського ап еляційного господарського с уду від 30.10.2008 р. у справі №10/71-1876 - б ез змін.

Головуючий К.Грейц

Судді О.Глос

С.Бакуліна

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення28.05.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу6287958
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/71-1876

Постанова від 28.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 30.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 30.10.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Орищин Г.В.

Ухвала від 14.08.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні