Рішення
від 01.07.2009 по справі 53/157-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" липня 2009 р. Справа № 53/157-09

вх. № 4496/1-53

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - не з' явився

1-го відповідача - Радик І.Л .

2-го відповідача - не з' явив ся

розглянувши справу за поз овом ВГО "Асоціація спорти вної боротьби України", м. Київ

до 1. ФОП ОСОБА_1, м. Хар ків

2. Відділ приватизації ко мунального майна Подільсько го району м. Києва

про зобов'язання вчинити п евні дії.

ВСТАНОВИВ:

Розглядається вимога позивача в якій він просить с уд вважати розірваним Догові р № 10/4 про надання юридичних та інформаційних послуг від 17 бе резня 2008 р., визнати право Все української громадської ор ганізації „Асоціація спор тивної боротьби України" на п риватизацію об'єкта нерухомо го майна - нежитлової будівлі , розташованої за адресою: м. К иїв, вул. Фролівська, буд. 1, зага льною площею 820 кв.м. та зобов'яз ати Відділ приватизації кому нального майна Подільського району м. Києва укласти догов ір про приватизацію /купівлі - продажу / об'єкта нерухомого майна - нежитлової будівлі, ро зташованої за адресою: м. Київ , вул. Фролівська, буд. 1, загальн ою площею 820 кв.м. з Всеукраїнсь кою громадською організаціє ю „Асоціація спортивної боро тьби України".

Представник позивача в при значене судове засідання не з' явився, витребувані судом документи не надав, про час та місце слухання справи був по відомлений, про причини неяв ки суду не повідомив.

Представник 1-го відповідач а в судовому засіданні проти задоволення позовної заяви заперечує в повному обсязі т а просить суд в задоволенні п озову відмовити.

Представник 2-го відповідач а в призначене судове засіда ння не з' явився, витребуван і судом документи не надав, пр о час та місце слухання справ и був повідомлений, про причи ни неявки суду не повідомив.

Суд, вислухавши пояснення п редставника 1-го відповідача , дослідивши надані до матері алів справи документи, встан овив, що 17 березня 2008 р. між Позив ачем та Відповідачем 1 було ук ладено договір про надання ю ридичних та інформаційних по слуг № 10/4.

Відповідно до п. 1.1. Договору Відповідач 1 зобов'язується н адати Позивачу юридичні та і нформаційні послуги, серед я ких, юридичний супровід при у кладанні договору оренди та подальшій приватизації об' єкта нерухомого майна - нежит лової будівлі, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Фролів ська, буд. 1/6 літ. А', загальною пл ощею 820 кв.м., а Позивач - прийнят и дані послуги та оплатити їх своєчасно і в повному обсязі .

Так, відповідно до п. 2.1. Догов ору Послуги надаються Замовн икові шляхом:

- підготовки усіх необхідни х документів та вчинення усі х необхідних дій по укладанн ю договору оренди об' єкта н ерухомого майна - нежитлової будівлі, розташованої за адр есою: м. Київ, вул. Фролівська, б уд. 1/6 літ. А', загальною площею 820 кв.м.;

- підготовки усіх необхідни х документів та вчинення усі х необхідних дій по приватиз ації об' єкта нерухомого май на - нежитлової будівлі, розта шованої за адресою: м. Київ, ву л. Фролівська, буд. 1/6 літ. А', зага льною площею 820 кв.м.;

- ведення переговорів в інте ресах Замовника з третіми ос обами по суті предмету Догов ору;

- представництва інтересів Замовника в органах державн ої влади і управління, в орган ах місцевого самоврядування , а також перед третіми особам и по суті предмету Договору.

- усного та письмового консу льтування з юридичних питань ;

- складання проектів необхі дних процесуальних документ ів (скарг, претензій, позовних заяв, тощо) та договорів;

- умови Договору вважаються виконаними з моменту набран ня Замовником права власност і на вищезазначений об' єкт нерухомості.

Відповідно до п. 2.3. Договору Відповідач надає послуги, вк азані даним Договором до 01 вер есня 2009 р.

Також, п. 9.1. даного Договору в становлює: Договір набуває ч инності з моменту його підпи сання і діє до 01 вересня 2009 р., ал е в будь-якому випадку до повн ого виконання Сторонами свої х зобов'язань за цим Договоро м.

Згідно зі ст. 193 Господарсько го кодексу України суб'єкти г осподарювання та інші учасни ки господарських відносин по винні виконувати господарсь кі зобов'язання належним чин ом відповідно до закону, інши х правових актів, договору, а з а відсутності конкретних вим ог щодо виконання зобов'язан ня - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно став ляться.

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу. Порушення зобо в'язань є підставою для засто сування господарських санкц ій, передбачених кодексом, ін шими законами або договором.

Строки виконання Зобов' я зання за Договором № 10/4 від 17 бе резня 2008 р. встановлено до 01 вер есня 2009 р. та нажаль по сьогодні шній день Відповідачем не вч инено жодних дій щодо викона ння зобов' язань визначених Договором, не зважаючи на те, що Позивачем було виконано в изначені Договором обов' яз ки /п 3.1. Договору Замовник зобо в'язується надавати Виконавц еві за його вказівкою необхі дні документи та інформацію. /

Господарське зобов' язанн я припиняється також у разі й ого розірвання, або визнання недійсним за рішенням суду /ч . 2 ст. 202 Господарського кодексу України/.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення зобов' язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов' язання (неналежне в иконання).

Частиною 1 ст. 611 Цивільного к одексу України передбачено, що у разі порушення зобов' я зання настають правові наслі дки, встановлені договором а бо законом, зокрема:

1) припинення зобов' язання внаслідок односторонньої ві дмови від зобов' язання якщо це встановлено договором аб о законом, або розірвання дог овору.

Згідно з ч. 1 ст. 615 у разі поруш ення зобов' язання однією ст ороною друга сторона має пра во частково або в повному обс язі відмовитись від зобов' я зання, якщо це встановлено до говором або законом.

В супереч, умов договору на звернення Позивача до Відпов ідача з проханням надати інф ормацію стосовно підготовки усіх необхідних документів та вчинення усіх необхідних дій по укладанню договору ор енди та по приватизації об' єкта нерухомого майна - нежит лової будівлі, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Фролів ська, буд. 1/6 літ. А', загальною пл ощею 820 кв.м., Відповідач 1 повід омив, що на даний момент не в с тані виконати умови Договору , оскільки право на оренду та й ого подальшу приватизацію ос порюється шляхом бездіяльно сті зі сторони управління пр иватизації Подільського рай ону м. Києва, у зв' язку з чим п росив їх залучити до участі у справі в якості належного ві дповідача та постановити ріш ення за яким визнати право на приватизацію вказаного нежи тлового приміщення.

Згідно ст. 24 Господарського кодексу України, управління господарською діяльністю у комунальному секторі економ іки здійснюється через систе му організаційно-господарсь ких повноважень територіаль них громад та органів місцев ого самоврядування щодо суб' єктів господарювання, які на лежать до комунального секто ра економіки і здійснюють св ою діяльність на основі прав а господарського відання або права оперативного управлін ня.

Відповідно до статті 78 Госп одарського кодексу України, комунальне унітарне підприє мство утворюється компетент ним органом місцевого самовр ядування в розпорядчому поря дку на базі відокремленої ча стини комунальної власності і входить до сфери його управ ління.

Орган, до сфери управління я кого входить комунальне уніт арне підприємство, є предста вником власника - відповідно ї територіальної громади і в иконує його функції у межах, в изначених цим Кодексом та ін шими законодавчими актами.

Майно комунального унітар ного підприємства перебуває у комунальній власності і за кріплюється за таким підприє мством на праві господарсько го відання (комунальне комер ційне підприємство) або на пр аві оперативного управління (комунальне некомерційне пі дприємство).

Згідно ч.9 ст.78 ГК України, осо бливості господарської діял ьності комунальних унітарни х підприємств визначаються в ідповідно до вимог, встановл ених цим Кодексом щодо діяль ності державних комерційних або казенних підприємств, а т акож інших вимог, передбачен их законом.

Так, ч.4 ст.77 ГК України вказує , що казенне підприємство не м ає права відчужувати або інш им способом розпоряджатися з акріпленим за ним майном, що н алежить до основних фондів, б ез попередньої згоди органу, до сфери управління якого во но входить.

Також, згідно Закону Україн и «Про Державну програму при ватизації», яка затвердила Д ержавну програму приватизац ії на 2000-2002 роки, яка діє до затве рдження чергової Державної п рограми, приватизації п.1 вста новлено, що основною метою пр иватизації є створення умов для сприяння підвищенню ефе ктивності діяльності підпри ємств, установ, організацій (далі - підприємств), створенн я конкурентного середовища, а також забезпечення надходж ення коштів від приватизації до Державного бюджету Украї ни.

Пріоритетами та основними завданнями приватизації є : п риватизація підприємств вик лючно за кошти з урахуванням їх індивідуальних особливо стей; забезпечення інформаці йної відкритості процесу при ватизації; формування попиту на об'єкти приватизації вітч изняних та іноземних інвесто рів; максимальне використанн я інститутів інфраструктури ринку цінних паперів; залуче ння коштів для розвитку та ст руктурної перебудови економ іки; створення сприятливих у мов для появи приватних влас ників, які мають довгостроко ві інтереси у розвитку прива тизованого об'єкта та здійсн юють ефективне управління ни м; створення умов для подальш ого розвитку фондового ринку ; підвищення заінтересованос ті інвесторів щодо українськ их підприємств на міжнародни х ринках.

Для реалізації цих завдань Фонд державного майна Украї ни : залучає до підготовки об'є ктів приватизації вітчизня них та іноземних радників; ін іціює реструктуризацію підп риємств.

На підставі чого та у відпов ідності до закону право Пози вача на приватизацію порушує ться зі сторони Відповідача 1 шляхом не виконання у встано влені терміни умов договору, зі сторони Відповідача 2 шлях ом бездіяльності щодо розгля ду /задоволення чи відхиленн я/ документів щодо приватиза ції.

Суд також враховує положен ня Конституції України кожна особа має право на захист пор ушеного прав в суді, серед яко го і право на приватизацію.

За таких обставин, суд вважа є вимоги Позивача, обґрунтов аними такими що підтверджуют ься матеріалами справи та та кими що підлягають задоволен ню в частині визнання його пр ава на приватизацію у встано влену законом порядку.

В частині зобов' язання що до укладення договору приват изації та розірвання договор у про надання юридичних та ін формаційних послуг, щодо при ватизації сторонами не нада но доказів порушеного права, у зв' язку з чим в цій частині позову - залишити без розгл яду

Відповідно до статті 44 та ст атті 49 Господарського процес уального кодексу України, у р азі задоволення позову, витр ати по сплаті державного мит а та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судо вого процесу покладаються на сторони, пропорційно розмір у задоволених вимог. Тобто су д вважає за необхідне витрат и по сплаті державного мита т а витрати на інформаційно - те хнічне забезпечення судовог о процесу залишити на позива ча оскільки останній не напо лягає на їх стягненні з відпо відача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 598 ЦК України, ст. 22, 33, 43, 44 - 49, 75, 82-85 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву задовол ьнити частково.

Визнати право Всеукраїнсь кої громадської організації „Асоціація спортивної борот ьби України” (01601, м. Київ, вул. Ес планадна, буд. 42, код ЄДРПОУ 21685539) на приватизацію об' єкта нер ухомого майна - нежитлової бу дівлі, розташованої за адрес ою: м. Київ, вул. Фролівська, буд . 1/6 літ. А', загальною площею 820 кв .м. у відповідності до вимог чи нного законодавства.

В частині зобов' язання що до укладення договору приват изації та розірвання договор у про надання юридичних та ін формаційних послуг, щодо при ватизації - залишити без ро згляду.

Рішення підписано 03.07.2009 рок у.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.07.2009
Оприлюднено26.07.2010
Номер документу6289755
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —53/157-09

Рішення від 01.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні