Ухвала
від 23.11.2016 по справі 572/3492/16-к
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 572/3492/16-к

Провадження № 1-кс/572/471/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2016 року м.Сарни

Сарненський районний суд Рівненської області: слідчий суддя ОСОБА_1 при секретареві ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 про надання дозволу Державній екологічній інспекції у Рівненській області провести позапланову перевірку з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства у ТОВ «Завод металевих виробів»,

В С Т А Н О В И В:

Органом досудового розслідування СВ Сарненського ВП ГУ Національної поліції в Рівненської області здійснюється досудове розслідування, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016180200001162 від 06.09.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України.

Слідчий в своєму клопотанні зазначив, що відповідно до заяви представників громадських організацій, громада міста Сарни занепокоєна діями керівництва Сарненського заводу металевих виробів. Так в травні 2016 року на міське сміттєзвалище здійснено вивіз промислових відходів від цеху гарячого цинкування металевих конструкцій ТОВ «ЗМВ». Технологічні відходи від даного цеху, повинні здаватись на утилізацію спецпідприємствам країни та заборонені для видалення на сміттєзвалище та полігони для твердих побутових відходів. Зокрема, факт вивезення на міське сміттєзвалище відходів зафіксований активістами за допомогою фотозйомки транспортного засобу. Також активістами відібрані зразки вивезених на сміттєзвалище відходів від цеху цинкування.06.09.2016 року до Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області представниками вищевказаних громадських організацій було надіслано зразок цинку зі слідами обвуглення, який постановою слідчого СВ Сарненського ВП ГУ НП в Рівненській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_4 визнаний речовим доказом по кримінальному провадженні та залишено на зберіганні в Сарненському ВП ГУ НП в Рівненській області. З метою дослідження обставин дотримання ТОВ «Завод металевих виробів» природоохоронного законодавства у сфері поводження з небезпечними відходами виробництва, можливого забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, необхідно провести перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у ТОВ «Завод металевих виробів».

Відповідно до ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, у сфері охорони навколишнього природного середовища належить організація і здійснення у межах компетенції державного нагляду (контролю) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства про використання та охорону земель, про охорону, захист, використання та відтворення лісів.

Таким центральним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів відповідно до п.1 Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України №454/2011 від 13.04.2011, є Державна екологічна інспекція України.

Як передбачено п.3.6 Порядку організації та проведення перевірок суб`єктів господарювання щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, затвердженого наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України №464 від 10.09.2008.

Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами КПК України.

Разом з тим, як передбачено п.2 ч.1 Постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» №408 від 13.08.2014, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду на вимогу службових осіб у випадках передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Таким чином, без проведення перевірки спеціалістами Держекоінспекції, які мають спеціальні знання у сфері природоохоронного законодавства, сторона обвинувачення об`єктивно позбавлена можливості іншим чином зібрати належні докази та дослідити обставини, що підлягають встановленню під час досудового розслідування.

Слідчий СВ Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 подав заяву в якій просить дане клопотання залишити без розгляду.

Таким чином, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання про надання дозволу на дозволу Державній екологічній інспекції у Рівненській області провести позапланову перевірку з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства у ТОВ «Завод металевих виробів» у сфері поводження з небезпечними відходами виробництва (ЄДРПОУ 36697006, м. Сарни, вул.Соборна, 21, Рівненська область) щодо:обставин (місця) утилізації (вивезення, видалення) небезпечних відходів виробництва (твердих побутових відходів);розміру площ земель забруднених (зіпсованих) речовинами, відходами чи іншими матеріалами шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля;порушення спеціальних правил, які могли б створити небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля або спричинити загибель людей, їх масове захворювання; посадових осіб ТОВ «Завод металевих виробів», якими допущено порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з небезпечними відходами виробництва.

Крім того, ст. 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом, а суд лише створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.7,9,110,352 КПК України, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання слідчого СВ Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 про надання дозволу Державній екологічній інспекції у Рівненській області провести позапланову перевірку з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства у ТОВ «Завод металевих виробів» у сфері поводження з небезпечними відходами виробництва (ЄДРПОУ 36697006, м. Сарни, вул.Соборна, 21, Рівненська область) щодо:обставин (місця) утилізації (вивезення, видалення) небезпечних відходів виробництва (твердих побутових відходів);розміру площ земель забруднених (зіпсованих) речовинами, відходами чи іншими матеріалами шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля;порушення спеціальних правил, які могли б створити небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля або спричинити загибель людей, їх масове захворювання; посадових осіб ТОВ «Завод металевих виробів», якими допущено порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з небезпечними відходами виробництва, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення23.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62903332
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу Державній екологічній інспекції у Рівненській області провести позапланову перевірку з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства у ТОВ «Завод металевих виробів

Судовий реєстр по справі —572/3492/16-к

Ухвала від 23.11.2016

Кримінальне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні