Рішення
від 20.04.2007 по справі 11/1180
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/1180

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" квітня 2007 р.Справа № 11/1180

За позовом   прокурора Хмельницького району  в інтересах  держави в особі Хмельницької  районної  державної адміністрації  м. Хмельницький   та Малашівецької сільської ради  с.Малашівці Хмельницького району  

до    селянсько-фермерського господарства  „Аскольд”   с. Малашівці Хмельницького району

про  дострокове розірвання договору оренди  земельної ділянки  № 46 від  15 жовтня 2003 та стягнення заборгованості по орендній платі, що утворилась станом на 15.01.2007 року   в сумі  13189 грн.

Суддя          Д.І. Радченя

Представники сторін:

Позивача :      не з'явився

                         не з'явився

Відповідача :  не з'явився

Від прокуратури області   Параскевич О.Г.  прокурор відділу прокуратури області

(рішення виноситься 20 квітня 2007 року, оскільки з 13.04.2007 року в судовому засіданні оголошувалася перерва)

          Позивач – прокурор Хмельницького району звернувся до суду з позовом  в інтересах  держави в особі Хмельницької  районної  державної адміністрації  м. Хмельницький   та Малашівецької сільської ради до селянсько-фермерського господарства  „Аскольд” с. Малашівці Хмельницького району про  дострокове розірвання договору оренди  земельної ділянки  № 18 від  12 квітня  2003 та стягнення заборгованості по орендній платі, що утворилась станом на 15.03.2005 року   в сумі  15137 грн.

          В  судовому засіданні 03.04.2007 року в зв'язку з допущеною опискою  позивач та прокурор  подали письмову заяву, якою уточнили позовні вимоги   і просять суд   стягнути з відповідача  заборгованість по орендній платі  в сумі 13189  грн.  яка утворилась станом на  15.01.2007 року  та розірвати договір оренди земельної ділянки № 46 від 15 жовтня 2003 року, яка розташована за межами населеного пункту.

          Заява позивача про уточнення позовних вимог є обґрунтованою судом розглянута і приймається.

          Отже, предметом спору до даній справі є  вимога   про стягнення   заборгованості  по орендній платі за землю за умовами укладеного договору  № 46 від 15.10.2003 року  і сумі 13189 грн.  станом на 15.01.2007 року та вимога про  розірвання договору № 46  від  15.10.2003 року   в зв'язку з невиконанням  зобов'язань по сплаті орендної плати.

В судовому засіданні, яке відбулось 13 квітня 2007 року повноважний представник позивача позовні вимоги підтримував та наполягав на їх задоволенні, стверджуючи, що вони обґрунтовані та підтвердженні матеріалами справи.

Відповідач у відзиві на позов та  його керівник  в судовому засіданні заперечував проти заявленого позову, мотивуючи тим., що заборгованість за 2005 рік відсутня, однак заборгованості за 2006  рік та перший квартал 2007 року  визнав, разом з тим пояснив,  що  орендодавець   вчиняв йому перешкоди в користуванні  ставом   чим завдано йому значної шкоди.

Суд оцінивши подані сторонами по справі документи рахує їх достатніми для прийняття рішення по суті за відсутності повноважних представників сторін.

Про час дату прийняття рішення сторони належним чином повідомлені, оскільки були присутні в судовому засіданні 13.04.2007 року, в якому оголошено перерву та повідомлено про дату проведення наступного засідання.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб,  що передбачені актами цивільного законодавства,  а також із дій осіб, що  не  передбачені  цими  актами,  але  за  аналогією  породжують цивільні права та обов'язки.  Підставами   виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами на підставі договору оренди землі від 15.10.2003 року за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України,  є предметом його регулювання.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. ст.. 525, 526 ЦК України  зобов'язання повинні виконуватись належним чином  відповідно до умов договору.  Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається за винятком випадків, передбачених законодавством.

Так, 15 жовтня 2003 року Хмельницькою райдержадміністрацією  (орендодавцем)  та селянським фермерським господарством „Аскольд” (орендарем) укладено договір оренди земельної  ділянки загальною  площею 165,83 га. в т.ч.  водне дзеркало 97,38 га, яка розташована   за межами    села Малашівці  Хмельницького району  Хмельницької області.

Згідно п.3.1 договору   прийом-передача здійснюється  двосторонньою комісією,  яка складається з представників сторін по договору.

На підставі укладеного договору  складено акт прийому-передачі  земельної ділянки від 16.10.2003 року  відповідно до якого  орендодавець передав,  а орендар  прийняв земельну ділянку загальною площею 165,83 га.

Згідно розділу 4 договору, розмір орендної плати  за дану земельну ділянку складає 15664 грн. в рік  і сплачується орендарем  в безготівковому порядку щоквартально з поданням відповідної копії платіжного доручення або іншого документа в триденний строк  з дня перерахування коштів орендареві.

Взяті на себе зобов'язання відповідач належним чином не виконує.

Так, як вбачається з розрахунку наданого позивачем та поданих на вимогу суду платіжних доручень та касових ордерів заборгованість останнього  станом на  15 січня 2007 року  складає  19706 грн.

В зв'язку з внесеними змінами до п.8 ч.1 ст. 14 Закону України „ Про систему оподаткування” орендна плата  за земельні ділянки державної та комунальної власності  є загальнодержавними податками і зборами, стягувачами яких є виключно податкові органи (п.2.3.1 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платниками податків перед бюджетами та державними цільовими фондами.”), тому позивач просить суд стягнути заборгованість по орендній платі за правилами Господарського процесуального кодексу України  станом на 15.03.2005 року в сумі 13189 грн., тобто до внесення відповідних змін до чинного законодавства  законодавства  відповідно до поданого розрахунку та заяви про уточнення позовних вимог.

Проте, господарський суд розглянувши  наявні у справі докази подані  на підтвердження вимоги про стягнення заборгованості, що утворилась станом на 15.03.2005 року  дійшов до висновку про відсутність такої оскільки як вбачається   із  змісту розрахунку, наданого на обґрунтування   платіжних документів,   свідчить, що в подальшому селянсько-фермерським господарством  „Аскольд” сплачувалась орендна плата  без  зазначення в платіжних документах призначення платежу, тому правомірним є зарахування таких платежів   в погашення прострочених  за попередній період.

З огляду на викладене  позивачем на доведено належними та допустимими доказами про наявність  заборгованості  СФГ „Аскольд” по орендній платі за договором № 46 від 15.10.2003 року , що утворилась станом на 15.03.2005 року і існує на час  звернення  до суду з позовною заявою.

Крім сплати  заборгованості  за оренду землі за договором № 46 від 15.10.2003 року позивач просить суд розірвати зазначений договір  через невиконання відповідачем  зобов'язань  по своєчасному внесенню орендної плати.

Господарський суд розглянувши заявлену вимогу позивача про розірвання договору оренди  рахує такою, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ст. 286 Господарського кодексу України, орендна плата –це фіксований платіж, який  орендар  сплачує орендодавцю незалежно  від  наслідків своєї господарської діяльності.

Ст. 286 Господарського кодексу України та ст. 21 Закону України „Про оренду землі” визначають , що строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Статтями 31  Закону України „Про оренду землі” передбачає   що договір оренди може бути розірвано за рішенням суду  в порядку  встановленому законом.

Відповідно до ст.32 Закону України „Про оренду землі”  на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням  суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24, 25  цього Закону.

Статті  24, 25 цього Закону визначають права та обов'язки  орендодавця та орендаря земельної ділянки.

Відповідно до ст. 24 Закону України „Про оренду землі”   орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Так, умовами укладеного договору передбачена загальна сума орендної плати –15664 грн. в рік  , яка підлягає сплаті рівними частками поквартально.

Як вбачається з поданого розрахунку  загальна заборгованість станом на 15 січня 2007 року складає 19706 грн., яка на час прийняття рішення по суті не сплачена  в порядку визначеного чинним законодавством, що підтверджується матеріалами справи та поясненнями керівника фермерського господарства в судовому засіданні, яке відбулось 13.04.2007 року.

Факт наявної заборгованості та прострочки виконання оплати  є підставою для  дострокового розірвання договору оренди ( ст. 32 Закону України „Про оренду землі”.).

Згідно ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідачем не надано суду належних доказів  в розумінні статей 34,36 ГПК України на  обґрунтування заявлених заперечень, зазначених у відзиві на позов.

Зокрема відповідач зазначає, що  орендодавцем порушувались умови договору щодо перешкоджання  користування ставом.

Проте, за умовами договору крім земельної ділянки, зайнятої водним плесом  (ставом)  відповідачу передано  земельні ділянки під сінокосом та частина земельної ділянки, яка  заболочена.

Приймаючи до уваги, що СФГ „Аскольд”  систематично порушував умови договору щодо   своєчасної сплати орендної плати   протягом дії договору оренди, позовні вимоги  в частині розірвання договору оренди,  підтверджені належними у справі доказами та підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати необхідно покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44,  49,  82,  83, 84, 116  Господарського процесуального кодексу  України, суд –

В и р і ш и в :

Позов прокурора Хмельницького району  в інтересах  держави в особі Хмельницької  районної  державної адміністрації  м. Хмельницький   та Малашівецької сільської ради  до     селянсько-фермерського господарства  „Аскольд”   с. Малашівці Хмельницького району   про  дострокове розірвання договору оренди  земельної ділянки  № 46 від  15 жовтня 2003 та стягнення заборгованості по орендній платі, що утворилась станом на 15.03.2005 року   в сумі  13189 грн.   задоволити частково.

Розірвати договір оренди земельної ділянки загальною площею 165,83 га, з якої  водне дзеркало ставу 97,38 га,  під сінокосом  16.36 га, заболоченість 52,09 га яка розташована за межами населеного пункту с. Малашівці  Хмельницького району № 46 від 15.10.2003 року укладений між Хмельницькою районною державною адміністрацією та  селянсько-фермерським господарством „Аскольд”  с. Малашівці, Хмельницького району.

Стягнути з  селянсько-фермерського господарства „Аскольд”  с.Малашівці Хмельницького району (код 32415570) в доход Державного бюджету України через територіальне відділен ня державного казначейства по коду бюд жетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095 р/р 31112095700002, одержувач коштів УДК м. Хмельницький, код ЗКПО 23565225 банк ГУ ДКУ у Хмельницькій області, МФО 815013) державне мито в сумі 85 грн.

              Видати наказ.

Стягнути з селянсько-фермерського „Аскольд” с. Малашівці Хмельницького району (код 32415570) на користь державного підприємства “Судовий інформаційний центр” (р/р 31215259700002 одержувач коштів ГУ ДКУ у Хмельницькій області, призначення платежу: 22050000,  ЄДРПОУ  23565225 УДК м. Хмельницький, код банку 815013) 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

            В задоволені позову прокурора Хмельницького району  в інтересах  держави в особі Хмельницької  районної  державної адміністрації  м. Хмельницький   та Малашівецької сільської ради  до селянсько-фермерського господарства  „Аскольд”  с. Малашівці Хмельницького району про стягнення заборгованості по орендній платі, що утворилась станом на 15.03.2005 року   в сумі  13189 грн. відмовити.

                              Суддя                                                                      

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу629076
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/1180

Рішення від 20.04.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні