Ухвала
від 23.10.2015 по справі 489/6597/15-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

23.10.2015

Справа № 1-кп/489/582/2015 р.

У Х В А Л А

ІМ`ЯМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2015 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження з клопотанням прокурора прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Миколаєва, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, має неповнолітню дитину, не працюючого, не судимого, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.205 ч.1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 підозрюється в тому, що 09.01.2013 р. на пропозицію невстановленої особи, за грошову винагороду, зареєстрував суб`єкт підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ "Аламотрейд" (код ЄДРПОУ 38436450), з метою прикриття незаконної діяльності підприємствам реального сектору економіки, завіривши підписом у приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу ОСОБА_5 по вул. Херсонське шосе, 10/1 в м. Миколаєві, статут ТОВ "Аламотрейд", а також інші документи, згідно яких він являвся засновником та директором вказаного підприємства.

Підписані у нотаріуса вищевказані документи ТОВ "Аламотрейд", ОСОБА_4 , при невстановлених обставинах, передав невстановленій особі, що в подальшому дозволило їй використовувати юридичну особу для прикриття незаконної діяльності.

Крім того, ОСОБА_4 , відкрив на своє ім`я розрахункові рахунки в банківських установах АТ "ОТП Банк", АТ "УкрСиббанк" та ПАТ КБ "Фінансова ініціатива", що дозволило використовувати юридичну особу для прикриття незаконної діяльності.

У період з 09.01.2013 р. по теперішній час, ОСОБА_4 , не виконував будь-яких організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в якості директора ТОВ "Аламотрейд": не укладав угод на придбання та продаж товарів, робіт (послуг), не здійснював організаційних заходів направлених на забезпечення транспортування товарів, не приймав кадрових рішень про призначення будь-кого, крім себе, на посади працівників підприємства ТОВ "Аламотрейд", не здійснював організацію ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємстві.

При цьому, невстановлена особа в період з 09.01.2013 по теперішній час використала реєстраційні документи та печатку ТОВ "Аламотрейд", для прикриття незаконної діяльності підприємствам реального сектору економіки, яке виразилось в пособництві в умисному ухиленні від сплати податків іншим суб`єктам підприємницької діяльності, пов`язаному зі сплатою податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств та документальному підтвердженні перед контролюючими органами неіснуючих операцій з придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), та видачі завідомо підроблених первинних бухгалтерських документів, які надали суб`єктам підприємницької діяльності право на формування витрат, що враховуються при визначенні об`єкту оподаткування податком на прибуток підприємств.

Тим самим операції, проведені ТОВ "Аламотрейд" з моменту призначення на посаду директора зазначеного підприємства ОСОБА_4 , а саме з 08.01.2013 не спричинили настання реальних наслідків та були спрямовані на надання вигоди іншим суб`єктам підприємницької діяльності, які за рахунок неіснуючих фінансово-господарських операцій, шляхом використання первинних бухгалтерських документів з реквізитами ТОВ "Аламотрейд" незаконно сформували податковий кредит та валові витрати, що враховуються при визначенні об`єкту оподаткування податком на додану вартість та податком на прибуток підприємств.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ст.205 ч.1 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності.

В клопотанні прокурор просить звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України, в зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку прокурора, підозрюваного, який не заперечував проти його звільнення від кримінальної відповідальності, дослідивши надані матеріали, суд вважає, що ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності.

Так, згідно п.1 ч.1 ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину невеликої тяжкості, за яке передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки.

ОСОБА_4 підозрюється у вчинені злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе ніж обмеження волі, з дня вчинення злочину пройшло більше 2 років, що враховуючи вимоги п.1 ч.1 ст.49 КК України, є підставою для звільнення особи від кримінальної відповідальності в зв`язку з закінченням строків давності.

Керуючись ст.284, 286, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.205 ч.1 КК України, на підставі п.1 ч.1 ст.49 КК України, в зв`язку з закінченням строків давності, та кримінальне провадження - закрити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Миколаївської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення23.10.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу62919490
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Миколаєва, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, має неповнолітню дитину, не працюючого, не судимого, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.205 ч.1 КК України

Судовий реєстр по справі —489/6597/15-к

Ухвала від 23.10.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 09.10.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні