Рішення
від 08.05.2007 по справі 16/88-1784
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/88-1784

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" травня 2007 р.Справа № 16/88-1784

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Хоми С.О.             

Розглянув справу

за позовом  Прокурор Тернопільського району вул. За Рудкою, 35, м. Тернопіль в інтересах держави    в особі Пенсійний фонд України вул. Варовського, 16, м.Київ   в особі Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі Майдан Перемоги, 1, м. Тернопіль      

до  ТОВ фірма "Дуко" вул. Довга, 13, м. Тернопіль            

За участю представників сторін:

     Позивача: Світлик О.М. - головний спеціаліст-юрисконсульт, довіреність від 23.10.06 р.

     Відповідача: Не з'явився.

     Прокуратури: Кметик Л.Я. - Помічник прокурора Тернопільського району, посвідчення №74 дійсно до 21.01.2009 року.

Суть справи: Прокурор Тернопільського району, вул. За Рудкою, 35, м. Тернопіль в інтересах держави в особі Пенсійний фонд України вул. Варовського, 16, м.Київ в особі управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі Майдан Перемоги, 1, м. Тернопіль звернувся до суду з позовом до ТОВ фірма "Дуко", вул. Довга, 13, м. Тернопіль  про стягнення   8739 грн. 45 коп  недоїмки.

Як зазначає прокурор в позовній заяві, підставою для звернення до суду з позовом є   порушення відповідачем вимог пенсійного законодавства щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

В судовому засіданні представники позивача та прокуратури позовні вимоги підтримали повністю.

Представникам позивача та прокуратури роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст.20,22,29,81-1 ГПК України; наслідки відмови позивача від позову та укладення мирової угоди.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав, хоча судом було дотримано статті 64 Господарського процесуального кодексу України, своєчасно винесено і надіслано ухвалу про порушення провадження у справі та призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду і необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні ( повідомлення про вручення рекомендованого листа відправленого 20.04.07р з відміткою про отримання 24.04.07р. уповноваженою особою відповідача знаходиться в матеріалах справи ). А тому згідно ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Технічна фіксація судового процесу у відповідності до ст.81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідних клопотань представників позивача та  прокуратури.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача та представника прокуратури , суд встановив наступне.

Закон України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № v0209569-03 від 9 липня 2003 року з наступними змінами, який набрав чинності з 1 січня 2004 року, регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Також цим Законом визначаються, зокрема, платники страхових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Частиною 3 статті 18 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно частини 1 статті 15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” відповідач - ТОВ фірма "Дуко", вул. Довга, 13, м. Тернопіль , є платником страхових внесків до солідарної системи, зареєстроване в управлінні ПФУ в Тернопільському районі,  та згідно підпункту 1 пункту 8 Прикінцевих положень вказаного Закону повинен сплачувати такі страхові внески на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” №400/97-ВР від 26 червня 1997 року з наступними змінами.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач допустив порушення норм чинного законодавства, що стосується пенсійного страхування, а відтак утворилась недоїмка по сплаті страхових внесків  за період до 01.01.2004 року за станом на 01.03.2007р на суму  8739 грн 45 коп, що підтверджується розрахунком заборгованості ТОВ фірма "Дуко", вул. Довга, 13, м. Тернопіль до Пенсійного фонду України по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; належним чином засвідченими: розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  за березень 2004 року; та іншими матеріалами справи.

Розділом 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 128/2004 року, передбачений порядок стягнення заборгованості зі страхувальників, в тому числі випадки надіслання страхувальникам вимоги про сплату недоїмки та формування вимоги. Також згідно пункту 8.3 вказаної Інструкції вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Як вбачається із матеріалів справи, Управлінням Пенсійного фонду України в Тернопільському районі було надіслано ТОВ фірма "Дуко", вул. Довга, 13, м. Тернопіль  вимогу №  Ю-452 у від 05.10.2005 року про сплату недоїмки в сумі 8739 грн 45 коп (належним чином засвідчені корінцець вимоги та повідомлення про вручення рекомендованого листа уповноваженим представником відповідача знаходяться в матеріалах справи).

Згідно пункту 8 частини 3 статті 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” у разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання ,зокрема, не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби.

Представником позивача  в судове засідання подана довідка № 19/3772-16 від 07 травня 2007року  яка видана відділом ДВС Тернопільського міського управління юстиції про  те, що виконавче провадження по примусовому виконанню вимоги №Ю425 У завершено, виконавчий документ повернуто стягувачеві без виконання 07.05.2007 р.

Таким чином, заборгованість відповідача перед позивачем по сплаті страхових внесках залишилась не погашеною. А відтак позивач має право на стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в судовому порядку. Право органу Пенсійного фонду на звернення до господарського суду з позовом про стягнення недоїмки  передбачено пунктом 8 частини 3 статті 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

З врахуванням пункту 4 частини 2 статті 129 Конституції України, частини 2 статті 4-3 та частини 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Представленими суду матеріалами позивач по справі довів наявність заборгованості відповідача перед Пенсійним фондом України в сумі  8739грн 45 грн.

Будь-яких доказів сплати недоїмки по сплаті страхових внесків відповідач не надав ні суду, а ні позивачу.

За таких обставин справи, позовні вимоги підлягають до задоволення, як обґрунтовано заявлені та не оспорені відповідачем.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у відповідності із статтею 49 ГПК України покладаються на відповідача.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.43,49,84,85 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                      

                                                            В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з  ТОВ фірма "Дуко" вул. Довга, 13, м. Тернопіль, ідентифікаційний код 25347058:

- на користь Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі, Майдан Перемоги, 1, м.Тернопіль, ідентифікаційний код 21153972 –8739 грн. 45 коп недоїмки.

Видати наказ.

3.Стягнути з  ТОВ фірма "Дуко" вул. Довга, 13, м. Тернопіль , ідентифікаційний код 25347058:

- 102 грн. державного мита в доход Державного бюджету України;

- 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на р/р 31214259700002 у ГУДКУ у Тернопільській області  МФО 838012 ЄДРПОУ 23588119 Одержувач: УДК у м.Тернополі.

Видати накази.

4.Рішення надіслати сторонам по справі та прокурору, який брав участь по справі.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття(підписання).

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення через місцевий господарський суд.

Дата підписання: 14.05.2007 року

 

Суддя                                                                                          С.О. Хома

Дата ухвалення рішення08.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу629276
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/88-1784

Рішення від 08.05.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні