Ухвала
від 23.11.2016 по справі 757/57815/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/57815/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

23 листопада 2016 року у провадження слідчого судді Печерського районного суду м.Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління НА України ОСОБА_3 за погодження із прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні сторона кримінального провадження внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що у Головному слідчому управлінні Національної поліції України на виконанні перебуває запит компетентних органів Федеративної Республіки Німеччини за номером 822 AR35427/16 про надання міжнародної правової допомоги у кримінальній справі за фактом комп`ютерного обману, відмиванням грошей та приховуванням майна здобутого злочинним шляхом.

Встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за допомогою використання шкідливої комп`ютерної програми Ransomware, а також троянської програми для банківської програми URLzone та іншого шкідливого програмного забезпечення проводили розсилання електронних повідомлень з особистим звертанням до отримувача електронного повідомлення (прізвище та частково ім`я отримувача електронного повідомлення). У тексті отримувачу повідомляється, що через укладення договорів, членство в організаціях, купівлі в інтернеті та ін. виникли кошти у розмірі декількох сотень євро. В електронних повідомленнях, які розсилалися самостійно, знаходилися додатки в форматі ZIP з вимогою сплати коштів за вищезазначені покупки, членство та ін. Після відкриття такого додатку активується файл (.ехе), що призводить до появлення повідомлення на екрані про мовби закінчення ліцензії на систему Windows або нелегальне використання цієї ліцензії. Щоб уникнути подальшого користування систему заблоковано. Після відкриття додатку шкідлива комп`ютерна програма блокує комп`ютер. Внаслідок цього з`являється повідомлення, яке (частково справедливо) заявляє про блокування комп`ютера; щоб знов розблокувати комп`ютер треба придбати платне поновлення у розмірі 50,00 євро або 100,00 євро за допомогою електронної платіжної системи uKash або PaysafeCard.

Крім того встановлено, що особи причетні до вчиненні злочинів користувалися мережею серверів проксі під назвою ,,Avalanche, які здійснювали комунікацію троянської програми з керуючим сервером та, таким чином, ускладнювали боротьбу правоохоронних органів з комп`ютерним шахрайством. Крім того, особи причетні до вчиненні злочинів розробили складну систему схожих за назвами доменних серверів (DNS) для додаткового «ступеню захисту». Після того як система скачувала та в подальшому завантажувала необхідний злочинцями файл, шкідлива програма контактували зі злочинною інфраструктурою саме через домени, які зафіксовано в програмі. Ці керуючі домени, в свою чергу, керуються через ім`я серверу та постійно нові адреси ІР.

Слідчий вказує, що за місцем знаходження офісного приміщення інтернет сервісу «Дельтахост», за адресою: місто Київ, пр. Московський (С. Бандери), будинок 21, зберігаються документи, в тому числі інформація про обставини вчинення злочину, яка буде використовуватись як докази протиправної діяльності осіб причетних до вчинення злочину.

Згідно відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майно № 71622914 від 27.10.2016 право власності на об`єкт нерухомості за адресою: місто Київ, пр. Московський (С. Бандери), будинок 21 зареєстровано за ТОВ «Фокстрот-Авто» ЄДРПОУ 31360573, ТОВ «НТТ-ІНВЕСТ» ЄДРПОУ 35264234, ТОВ «ГРУПА КОМПАНІЙ ФАСІЛІКОМ» ЄДРПОУ 38443853, ТОВ «СТЕЛС ПРІНТ» ЄДРПОУ 32593818, Спільне Українсько-Американське підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю «НТТ» ЄДРПОУ 14326372, ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» ЄДРПОУ 25959784, ТОВ «ВЕЛФОР» ЄДРПОУ 36025700, Організація орендарів Орендного підприємства «Київське виробниче об`єднання «Медапаратура» ЄДРПОУ 14312269.

Частиною 2 статті 562 КПК України передбачено, що у разі якщо при зверненні за допомогою в іноземній державі необхідно виконати процесуальну дію, для проведення якої в Україні потрібен дозвіл прокурора або суду, така процесуальна дія може запитуватися лише після надання відповідного дозволу прокурором або судом у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому належно засвідчена копія такого дозволу долучається до матеріалів запиту.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 можуть зберігатися речі та документи, які можуть містити відомості, що можуть бути використанні як докази в даному кримінальному провадженні.

При цьому слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню, оскільки не знаходить підстав для задоволення клопотання в частині вилучення інших речей та документів, що використовувались та використовуються особами причетними до вищевказаного кримінального правопорушення у своїй злочинній діяльності, оскільки такі речі та документи слідчим не ідентифіковані, а відтак при вилученні такого майна у зазначеному житлі, може привести до невиправданого порушення прав та інтересів осіб, які не є та не можуть бути учасниками даного кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309, 561, 562 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_10 , слідчим слідчої групи, які залучені до виконання запиту компетентних органів Федеративної Республіки Німеччини за номером 822 AR35427/16 про надання міжнародної правової допомоги, на проведення обшуку за місцем знаходження офісного приміщення інтернет сервісу «Дельтахост», за адресою: місто Київ, пр. Московський (С. Бандери), будинок 21, яке на праві власності зареєстровано за ТОВ «Фокстрот-Авто» ЄДРПОУ 31360573, ТОВ «НТТ-ІНВЕСТ» ЄДРПОУ 35264234, ТОВ «ГРУПА КОМПАНІЙ ФАСІЛІКОМ» ЄДРПОУ 38443853, ТОВ «СТЕЛС ПРІНТ» ЄДРПОУ 32593818, Спільне Українсько-Американське підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю «НТТ» ЄДРПОУ 14326372, ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» ЄДРПОУ 25959784, ТОВ «ВЕЛФОР» ЄДРПОУ 36025700, Організація орендарів Орендного підприємства «Київське виробниче об`єднання «Медапаратура» ЄДРПОУ 14312269, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення системних блоків комп`ютерів, моноблоків, ноутбуків, магнітних носіїв інформації, флеш накопичувачів, серверів, електронних інформаційних систем або їх частини на яких знаходиться інформація з адресою ІР 176.107.177.6 (включаючи оперативну пам`ять) або дані, які стосуються адрес ІР, за якими здійснювалися настройки та адміністрування серверів, тобто даних, які можуть локалізувати можливих злочинців, документи стосовного користувача/орендатора серверу (особисті дані, банківські реквізити та інша необхідна слідству інформація).

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62943159
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/57815/16-к

Ухвала від 23.11.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні