Ухвала
від 26.10.2016 по справі 760/17149/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження № 1-кс/760/14226/16

№760/17149/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого другого відділу ВРКП СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ст. лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури №9 про тимчасовий доступ до документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000079 від 31.08.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий другого відділу ВРКП СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ст. лейтенантт податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури №9 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до оригіналів документів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які підтверджують фінансово-господарську діяльність TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_8 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_9 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_10 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_11 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_12 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_13 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_14 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_15 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_16 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_18 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код НОМЕР_19 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код НОМЕР_24 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_28 » код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_32 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (код ЕДРПОУ НОМЕР_34 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за період з 01.01.2015 по 11.08.2016 року та знаходяться у TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме : договори або угоди з додатками та доповненнями; акти виконаних робіт (наданих послуг); рахунки-фактури; товарно-транспортні накладні; видаткові та податкові накладні; реєстри виданих та отриманих податкових накладних; платіжні доручення; акти взаємозвірок в односторонньому порядку.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні, тому слідчий просив надати тимчасовий доступ до вказаних документів.

Слідчий просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи за наведених слідчим підстав.

Вивчивши матеріали клопотання і кримінального провадження, вважаю, що клопотання про надання тимчасового доступу до зазначених в клопотанні документів не підлягає задоволенню.

У відповідності до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомлення з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку.)

Ч. 2 ст. 160 КПК України передбачено вичерпний перелік відомостей, які повинно містити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Встановлено, що кримінальне провадження №32016100090000079 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31.08.2016 року, з якого вбачається, що згідно показань, які надала гр. ОСОБА_4 встановлено, що вона внесла в документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_35 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_36 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_37 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_37 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_38 ), які подаються згідно чинного законодавства України для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, завідомо неправдиві відомості. В ході досудового розслідування встановлено, що в реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_38 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_39 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_39 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_40 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_40 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_41 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_41 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_42 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_42 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_43 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_43 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_44 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_44 » (код НОМЕР_45 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_45 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_46 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_44 » (код НОМЕР_45 ) також внесено неправдиві відомості, а саме вказані підприємства зареєстровані на підставних осіб, які не мали мети займатись підприємницькою діяльністю, тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України.

Фабулою є фактична частина обвинувачення, його зміст, юридична форма якого обумовлюється конкретною нормою КК України. Вона завжди індивідуальна, бо стосується конкретної особи, яка вчинила злочин. Встановлення фактів, що визначають фабулу обвинувачення, і виявлення їх юридичних ознак є передумовою для прав, кваліфікації злочин, діяльності, а отже, і правильного застосування кримінальної відповідальності за конкретний злочин.

Наведене визначення обвинувачення вперше формулюється у внесених до ЄРДР відомостей, які мають містити три складові: фабулу обвинувачення, тобто реальний зміст інкримінованого обвинувачуваному діяння, та встановлені у справі факти, у яких передбачені ознаки відповідного складу злочину; юридичне формулювання, тобто ті правові ознаки, що притаманні типовому поняттю будь-якого виду злочину; правову кваліфікацію за відповідною статтею (частиною, пунктом) Особливої частини КК України.

Саме ці обставини, які утворюють фабулу обвинувачення, і складають предмет доказування під час досудового розслідування.

Так, відповідно до ст. 205-1КК України підробленням документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб підприємців є внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Однак, в свою чергу, слідчим не доведено, що в реєстраційні документи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було внесено завідомо неправдиві відомості, а саме вказані підприємства зареєстровані на підставних осіб, які не мали мети займатись підприємницькою діяльністю, не надано відомостей про взаємодію фінансово-господарських відносин між підприємствами та не зазначено доказів проте, хто саме є засновником вказаного підприємства.

Крім того, відомості про документи, до яких просить слідчій надати тимчасовий доступ, мають бути обов`язково викладені у клопотанні, оскільки, по суті, без вказівки на те, до яких саме документів має бути наданий тимчасовий доступ, таке клопотання є безпредметним, зачіпає законні права та інтереси невизначеного кола інших осіб, стосовно яких кримінальне провадження не було порушено, а законодавець чітко визначає підстави та умови, за яких проведення даної слідчої дії вважається можливим, допустимим і правомірним.

При цьому орган досудового слідства не позбавлений можливості у реалізації прав на отримання інформації шляхом отримання доступу до конкретно визначених ним документів за певний період часу, які б, в свою чергу, могли підтвердити або спростувати певні обставини кримінального провадження.

Так, при розгляді клопотань про тимчасовий доступ до документів слід ретельно вивчати всі надані матеріали і у кожному конкретному випадку встановлювати наявність або відсутність всіх умов, на які посилається слідчий як на підставу надання такого дозволу, а також перевіряти відповідність змісту клопотання вимогам ч. 2 ст. 160 КПК.

За загальними принципами кримінального процесуального законодавства, ухвала слідчого судді має відповідати вимогам законності та обґрунтованості. Законною є ухвала слідчого судді, що ґрунтується на повному, всебічному та об`єктивному розгляді всіх обставин в їх сукупності, на підставі кримінального процесуального закону. Обґрунтованою є ухвала слідчого судді, яка обґрунтована на тих доказах, які були розглянуті під час розгляду клопотання.

За таких обставин, під час розгляду клопотання встановлено, що воно обґрунтовано лише формально, до нього не додано жодного доказу на обґрунтування викладених слідчим доводів необхідності отримання тимчасового доступу до зазначених документів, оскільки не було надано правового обґрунтування мети витребування усіх визначених ним документів; буде виконано завдання, для виконання якого слідчий звертається з клопотанням; вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, а також не надано доказів про призначення судово-економічної та інших експертиз на які слідчий посилається в клопотанні.

Отже, слідчий всупереч вимогам ч. 2 ст. 160 КПК України фактично не обґрунтував у клопотанні можливість та необхідність доступу до вказаних документів та вилучення оригіналів документів, тому клопотання задоволенню не підлягає.

За викладеним, керуючись ст. ст. 159, 160, 162-164 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого другого відділу ВРКП СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ ДФС у м. Києві ст. лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури №9 про тимчасовий доступ до документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100090000079 від 31.08.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено16.03.2023

Судовий реєстр по справі —760/17149/16-к

Ухвала від 31.10.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 26.10.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні