Ухвала
від 22.11.2016 по справі 521/19512/16-ц
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/19512/16-ц

Провадження № 6/521/556/16

У Х В А Л А

22 листопада 2016 року Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Мазун І.А.,

при секретарі - Бурдейному В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі подання державного виконавця Малиновського відділу державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон ОСОБА_2, -

В С Т А Н О В И В:

Державний виконавець Малиновського відділу державної виконавчої Малиновського відділу державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області ОСОБА_1 звернувся до Малиновського районного суду м. Одеси з поданням про вирішення питання щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі території України ОСОБА_2.

Подання мотивоване тим, що на примусовому виконанні у Малиновському відділі державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області перебуває виконавче провадження з виконання виконавчого листа №916/2614/15, виданого господарським судом Одеської області від 31.12.2015р. про стягнення з агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ, код ЄДРПОУ 30948582 на користь підрозділу охорони «Дельта» у вигляді ТОВ грошової суми у розмірі 1 221 567,01грн.

25.01.2016р.. держвиконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа №916/2614/15, виданого господарським судом Одеської області від 31.12.2015р. про стягнення з агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ, код ЄДРПОУ 30948582 на користь підрозділу охорони «Дельта» у вигляді ТОВ грошової суми у розмірі 1 221 567,01грн.

Боржником зазначене судове рішення до сьогоднішнього часу не виконав.

Сторони в судове засідання не викликалися.

Виходячи з обставин справи, суд вважає необхідним відмовити у задоволенні даного подання з наступних підстав.

З подання держвиконавця вбачається, що на примусовому виконанні у Малиновському відділі державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області перебуває виконавче провадження з виконання виконавчого листа №916/2614/15, виданого господарським судом Одеської області від 31.12.2015р. про стягнення з агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ, код ЄДРПОУ 30948582 на користь підрозділу охорони «Дельта» у вигляді ТОВ грошової суми у розмірі 1 221 567,01грн.

25.01.2016р.. держвиконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №916/2614/15, виданого господарським судом Одеської області від 31.12.2015р. про стягнення з агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ, код ЄДРПОУ 30948582 на користь підрозділу охорони «Дельта» у вигляді ТОВ грошової суми у розмірі 1 221 567,01грн., копія якої була направлена боржнику, однак повернулася до ВДВС з відміткою у зв»язку із закінченням строку зберігання

Згідно довідки ДПС за боржником зареєстровані розрахункові рахунки в установах банків, на які накладено арешт постановою держвиконавця від 25.01.2016р.

Згідно відомостей головного управління статистики в Одеській області керівником агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ є ОСОБА_2, який зареєстрований за адресою - АДРЕСА_1. На адресу керівника агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ ОСОБА_2 направлявся виклик до держвиконавця, однак він на виклик не з»явився.

28.07.2016р. держвиконавцем винесено постанову про примусовий привід керівника боржника через органи внутрішніх справ.

Як вказував в поданні держвиконавець, незважаючи на всі проведені держвиконавцем дії, рішення суду не виконано, а боржник може виїхати за межі України що в подальшому можу ускладнити або зробить неможливим виконання рішення суду (зокрема держвиконавцю буде неможливо провести виконавчі дії з виконання рішення суду без участі боржника.

Як вбачається з матеріалів подання держвиконацем спрямовувалася на адресу агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ копія постанови про відкриття виконавчого провадження, яка повернулася до ВДВС з відміткою «у зв»язку із закінченням строку зберігання» а також виклик до ВДВС на ім.»я ОСОБА_2. В матеріалах справи немає відомостей про вручення ОСОБА_2 цього виклику. Крім того, в поданні зазначено та підтверджується матеріалами, щ 15.06.2016р. постановою ВДВС здійснено примусовий привід керівника боржника ОСОБА_2 до Малиновського ВДВС, копія якої направлена та отримана Приморським ВП в м.Одесі ГУНП в Одеській області. Даних про виконання вказаної постанови у суду немає.

Крім того, в матеріалах справи відсутні відомості про вихід держвиконавця за адресою знаходження боржника та його керівника.

За таких обставин, суд вважає, що оскільки заявником не надано відповідних документів, що підтверджують обґрунтованість подання, в задоволенні подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2

Відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну» громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадку, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішення, рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов'язань.

Згідно п. 18 ч. 3 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець має право звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межи України - до виконання зобов'язань за рішенням.

Пунктом 2 ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» передбачено, що підставою для тимчасового обмеження у праві виїзду громадян України за кордон є дія неврегульованих зобов'язань.

На стадії виконання судового рішення обмеження права особи на виїзд за кордон здійснюється в порядку, передбаченому ст. 377-1 ЦПК України. За поданням державного виконавця, погодженим із начальником відділу державної виконавчої служби, судом вирішується питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб).

Застосування тимчасового обмеження права особи на виїзд за межі України (за кордон) слід вважати доцільним у випадках, коли особа ухиляється від виконання зобов'язання, покладеного на неї рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Подання державного виконавця повинно бути обґрунтованим, тобто містити зазначення обставин, що підтверджують необхідність обмежити право особи на виїзд за межі України.

Відкриття виконавчого провадження, накладення арешту майна боржника та оголошення заборони на його відчуження розглядатись, як достатня підстава для застосування судом саме такого заходу, як обмеження права особи на виїзд за межі України.

За змістом ч. 2 ст. 377-1 ЦПК України вирішення питання про тимчасове обмеження конституційного права за поданням державного виконавця за відсутності останнього не є виправданим, оскільки саме він зобов'язаний довести суду з наданням відповідних матеріалів виконавчого провадження необхідність обмеження конституційного права боржника у виконавчому провадженні.

Судова практика щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України орієнтує суди на те, що законом передбачені юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявністю факту невиконання зобов'язань, а за ухилення від їх виконання, тому з метою всебічного і повного з'ясування всіх обставин справи, встановлення дійсних прав та обов'язків учасників спірних правовідносин, підлягає з'ясуванню судом, чи дійсно особа свідомо не виконувала належні до виконання зобов'язання у повному обсязі або частково.

Таким чином, сама по собі наявність невиконання зобов'язання не є безумовною підставою для встановлення обмеження у праві, доведенню підлягає ухилення боржника від виконання.

Відповідно до ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен, хто законно перебуває на території будь-якої держави має право вільно пересуватися і вільно вибирати місце проживання в межах цієї території. Кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною.

На здійснення цих прав не можуть бути встановлені жодні обмеження, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров'я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об'єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров'я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

На вищевказані обставини звертає увагу Верховний Суд України в узагальненнях від 01.02.2013 року «Судова практика щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України».

Аналізуючи зазначене, суд дійшов висновку, що державним виконавцем не надано достатніх доказів, які б встановлювали в чому саме полягає ухилення боржника від виконання рішень суду та чому саме цей вид обмеження повинен бути застосований до боржника.

Керуючись ст. 377-1 ЦПК України, ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження», суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні подання державного виконавця Малиновського відділу державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон керівника агропромислового торгівельного дому «СГ» у вигляді ТОВ ОСОБА_2 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.А.Мазун

Дата ухвалення рішення22.11.2016
Оприлюднено01.12.2016
Номер документу63008111
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за кордон ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —521/19512/16-ц

Ухвала від 22.11.2016

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні