Рішення
від 17.11.2016 по справі 910/15862/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.11.2016Справа №910/15862/16

За позовом Комунального підприємства "КИЇВПАСТРАНС" в особі Дирекції по

будівництву та утриманню об'єктів транспорту та допоміжної інфраструктури;

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Алан-П";

про стягнення 84 538,04 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Гуржій Є.О., представник, довіреність № 06-5/05 від 11.01.2016 р.;

Від відповідача: не з'явилися.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 84 538,04 грн. заборгованості, а також 1 378,00 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.08.2016 року порушено провадження у справі № 910/15862/16, розгляд справи призначено на 22.06.2016 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.06.2016 року слухання справи відкладено до 06.10.2016 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.10.2016 року слухання справи відкладено до 27.10.2016 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.10.2016 року слухання справи відкладено до 17.11.2016 року.

У судовому засіданні 17.11.2016 р. представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач був належним чином повідомлений про час, день і місце розгляду справи, що підтверджується поштовим повідомленням, яке повернулося на адресу суду і підтверджує факт направлення ухвал господарського суду на адресу відповідача, зазначену у витязі з ЄДРПОУ.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. Згідно статті 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала направляється за адресою місцезнаходження сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідач не направив в судове засідання своїх повноважних представників, не надав письмовий відзив на позовну заяву, а також не заперечив позовні вимоги по суті.

З огляду на неявку представника відповідача в судове засідання, господарський суд враховує, що за змістом ст. 22 Господарського процесуального кодексу України прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. При цьому, норми вказаної статті зобов'язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

За приписами ст. 69 Господарського процесуального кодексу України спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви. У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд ухвалою може продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п'ятнадцять днів.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, керуючись принципами розумності строків судового провадження, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до вимог ст.75 Господарського процесуального кодексу України, а неявка представника відповідача не перешкоджає вирішенню справи по суті.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд-

ВСТАНОВИВ:

Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації; правонаступником якого є Департамент) (орендодавець), підприємством (балансоутримувач, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Алан-П" (орендар) 01.03.2013 року укладено договір, за умовами якого:

орендодавець на підставі рішення Київської міської ради про передачу майна в оренду, а саме: " Про продовження термінів дії договорів оренди, надання дозволів на укладання договорів суборенди та передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду державним та комунальним підприємствам від 26.06.2007 р. № 934/1595 передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення ЛДС «Дарниця», що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва (далі - об'єкт оренди), яке знаходиться за адресою: вул. Попудренко, 3, для розміщення торговельного об'єкту з продажу ювелірних виробів. (пункт 1.1 договору);

- договір визначає взаємовідносини сторін щодо строкового, платного користування орендарем об'єктом оренди (пункт 1.2 договору);

- об'єктом оренди є нежилі приміщення, загальною площею 47,2 кв.м. на 1 поверсі, згідно з викопіюванням з по поверхового плану, що складає невід'ємну частину договору (пункт 2.1 договору);

- об'єкт оренди належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва і знаходиться на балансі підприємства (пункт 2.4 договору);

- за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі пункту 22 Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м. Києва, затвердженої рішенням Київради від 22.09.211 № 34/6250 та на дату підписання Договору згідно з розрахунком оренди, що є невід'ємною частиною Договору за перший місяць становить без ПДВ: 344,49 грн. за 1 м 2 орендованої площі, що в цілому складає 16 259,96 грн. (пункт 3.1 договору);

- розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції, опублікованому у поточному місяці (пункт 3.2 договору);

- розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї із сторін у разі зміни Методики розрахунку та порядку використання орендної плати за користування майном територіальної громади м. Києва, відповідних цін і тарифів та в інших випадках, передбачених законодавством України (підпункт 3.3 Договору);

- додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою (пункт 3.4 Договору);

- орендна плата сплачується орендарем на рахунок Підприємства, починаючи з дати підписання акта приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання сторонами акта приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві (пункт 3.5 договору);

- орендна палата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно не пізніше 20 числа наступного місяця (пункт 3.6 договору);

Додатковою угодою № 1 до Договору від 01.01.2012 № 131 про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду від 25 жовтня 2012 року пункт 3.5. викладено в новій редакції, а саме визначено, що орендна плата сплачується ОРЕНДАРЕМ на рахунок підприємства, за яким закріплене майно на праві господарського відання чи оперативного управління КП «Київпастранс» Служби утримання об'єктів допоміжної інфраструктури (балансоутримувача), яка знаходиться за адресою: 04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 132 (на даний час відокремлений підрозділ КП «Київпастранс» Дирекція по будівництву та утриманню об'єктів транспорту та допоміжної інфраструктури).

Відповідно до п. 9.1. договору, цей договір є укладеним з моменту його підписання Сторонами і діє з 01 березня 2012 року до 28 лютого 2013 року.

У разі закінчення строку дії договору або при його розірванні орендар зобов'язаний за актом приймання-передачі повернути об'єкт оренди підприємству у стані, в якому перебував об'єкт оренди на момент передачі його в оренду, з урахуванням усіх здійснених орендарем поліпшень, які неможливо відокремити від об'єкта оренди без заподіяння йому шкоди, з урахуванням зносу за період строку дії договору оренди.

В акті приймання-передачі зазначається технічний стан об'єкта оренди на дату повернення (п. 7.6. Договору).

Згідно акту приймання-передачі приміщення від 31 січня 2013 року, приймальна комісія з однієї сторони та директор ТОВ «Алан-П» з іншої сторони, склали акт приймання-передачі приміщення, яке розташоване в лінійно- диспетчерській станції «Дарниця» за адресою: м. Київ, вул. Попудренка, 3.

Частиною першою статті 759 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Укладений учасниками процесу договір за своєю правовою природою є договором з оренди комунального майна.

У частині першій статті 762 ЦК України зазначено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частинами першою та четвертою статті 286 Господарського кодексу України (далі - ГК України) визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Крім того, пунктами 1 та 3 статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Позивач зазначає, що відповідач свої договірні зобов'язання в частині здійснення платежів з орендної плати належним чином не виконав, внаслідок чого у відповідача станом на 01.05.2013 р. виникла заборгованість у розмірі 84 538,04 грн.

Позивач надсилав на адресу відповідача листи з вимогами погасити заборгованість (від 30.08.2013 № 16/2714д, від 23.09.2015 № 16/3013), які були залишені без відповіді та належного реагування.

Згідно зі ст. 530 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися у встановлений строк (термін), а якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Згідно з ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач заявлені вимоги не заперечив, обставин прострочки оплати за договором оренди у сумі 84 538,04 грн. не спростував, а тому, при розгляді заявленого спору суд вважає за належне керуватися наявними у справі доказами, з яких в вбачається факт неналежного виконання відповідачем обов'язку з оплати орендних платежів, неоплачена частини з яких становить 84 538,04 грн.

За таких обставин, враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача щодо стягнення 84 538,04 грн. заборгованості, а відповідач належними і допустимими доказами не довів суду належного виконання ним своїх зобов'язань, позовні вимоги Комунального підприємства "КИЇВПАСТРАНС" в особі Дирекції по будівництву та утриманню об'єктів транспорту та допоміжної інфраструктури щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Алан-П" суми основного боргу за договором оренди № 131 від 01.03.2013 р. у сумі 84 538,04 грн. визнаються судом такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати позивача по сплаті судового збору в розмірі 1 378,00 грн. відповідно до положень статті 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Алан-П" (03040, м. Київ, пров. Задорожний, буд. 6, кв. 2; код ЄДРПОУ 31483021) на користь Комунального підприємства "КИЇВПАСТРАНС" в особі Дирекції по будівництву та утриманню об'єктів транспорту та допоміжної інфраструктури (04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 132; код ЄДРПОУ 33153915) 84 538 (вісімдесят чотири тисячі п'ятсот тридцять вісім) грн. 04 коп. заборгованості та 1 378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) грн. 00 коп. судового збору. Видати наказ.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної cкарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О.В. Мандриченко Дата складання рішення 22.11.2016 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.11.2016
Оприлюднено01.12.2016
Номер документу63010939
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15862/16

Ухвала від 06.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 27.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 22.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 17.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні