Ухвала
від 09.11.2016 по справі 201/15618/16-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/15618/16-к

Провадження № 1-кс/201/9282/2016

УХВАЛА

09 листопада 2016 року м. Дніпро

у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Дніпрі клопотання у кримінальному провадженні №42015200000000112 від 10.03.2015, старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про призначення документальної виїзної позапланової перевірки з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про призначення позапланової документальної перевірки.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що у провадженні СВ ФР ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження №42015200000000112 від 10.03.2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.5 ст.25 ч.3 ст.212, ч.1 ст.205, ч.2 ст.205 КК України.

Досудовим розслідуванням, в тому числі, встановлено, що невстановлені особи, перебуваючи на території Дніпропетровської області, у період 2013-2015 років створили та придбали, шляхом реєстрації на підставних осіб, ряд суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ «Експотехімпорт» (код ЄДРПОУ 38867951), ПП «Константа-2007» (код ЄДРПОУ 34827674), ТОВ «Бінер» (код ЄДРПОУ 33247348), ТОВ «Хімагромаш» (код ЄДРПОУ 38867925), ПП «Пром-Комплект» (код ЄДРПОУ 21874648), реквізити та рахунки яких використовували для прикриття незаконної діяльності, що полягала у безпідставному переведенні безготівкових грошових коштів у готівку та наданні послуг по незаконному формуванню сум у складі податкового кредиту з податку на додану вартість.

Також встановлено, що невстановлені особи, перебуваючи на території Дніпропетровської області, створили та придбали, шляхом реєстрації на підставних осіб, ряд суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ «Експотехімпорт», ПП «Константа-2007», ТОВ «Бінер», ТОВ «Хімагромаш», ПП «Пром-Комплект», які в період 2013-2015 років використовували для надання зацікавленим юридичним особам-клієнтам послуг з мінімізації податкових зобов`язань та вчинення пособництва в ухиленні від сплати податків.

Вказані підприємства мають ознаки «фіктивності» та входили до складу «конвертаційного центру», який надавав послуги з незаконної конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівку підприємствам реального сектору економіки, шляхом оформлення «безтоварних» фінансово-господарських операцій, в результаті чого останні штучно збільшували свої витрати, зменшуючи, таким чином, податкові зобов`язання, що дозволяло здійснювати ухилення від сплати податків.

Протиправну діяльність вказаного «конвертаційного центру» було припинено 29.10.2015 року в ході реалізації матеріалів в рамках кримінального провадження, коли було проведено ряд обшуків за місцем розташування «тіньового офісу» «конвертаційного центру» у м. Дніпродзержинську по вул. Братська, б. 24 та місцями мешкання організаторів та співучасників незаконної діяльності. В ході таких обшуків до матеріалів кримінального провадження долучені речі і документи, які підтверджують злочинну діяльність з використанням реквізитів ТОВ «Експотехімпорт» , ПП «Константа-2007», ТОВ «Бінер», ТОВ «Хімагромаш», ПП «Пром-Комплект».

Організатором зазначеного «конвертаційного центру», який діяв на базі ТОВ «Бінер», являвся директор даного підприємства ОСОБА_5 . «Тіньовим бухгалтером» вказаного «конвертаційного центру» являлась головний бухгалтер ТОВ «Бінер» ОСОБА_6 .

Формування на поточних рахунках ТОВ «Експотехімпорт» , ПП «Константа-2007», ТОВ «Бінер», ТОВ «Хімагромаш», ПП «Пром-Комплект» безготівкових грошових коштів відбувалось за рахунок платежів клієнтів, яким необхідно одержати готівку. Таким чином, готівкові грошові кошти продавались клієнтам в рахунок безготівкових платежів та формувався незаконний податковий кредит з ПДВ за безтоварні операції. За здійснення такого роду діяльності фігуранти отримували матеріальну винагороду у вигляді певного відсотку від суми проконвертованих грошових коштів.

Проведеним аналізом податкових накладних виписаних / отриманих ТОВ «Експотехімпорт» , ПП «Константа-2007», ТОВ «Бінер», ТОВ «Хімагромаш», ПП «Пром-Комплект» встановлено невідповідність («пересорт») найменування товарів, що купувались та реалізовувались, що свідчить про неправомірність та фактичну «безтоварність» задекларованих господарських операцій. Викликає сумнів правомірність декларування підприємствами-вигодонабувачами фактів отримання товарів (робіт, послуг) від ТОВ «Експотехімпорт», ПП «Константа-2007», ТОВ «Бінер», ТОВ «Хімагромаш», ПП «Пром-Комплект», оскільки реалізовані зазначеними підприємствами із ознаками фіктивності товари (роботи, послуги) ними не придбавались та не виготовлялись.

Крім того, згідно аналізу матеріалів податкової звітності ТОВ «Експотехімпорт» , ПП «Константа-2007», ТОВ «Бінер», ТОВ «Хімагромаш», ПП «Пром-Комплект», звітів та інших документів, встановлено відсутність необхідних умов для досягнення результатів відповідної підприємницької, економічної діяльності в силу відсутності відповідного управлінського та технічного персоналу, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів, при значних обсягах реалізації товарів (робіт, послуг).

29.10.2015 року в ході допиту у якості свідка номінального директора, головного бухгалтера та засновника ТОВ «Експотехімпорт» ОСОБА_7 , який також являється номінальним директором та головним бухгалтером ПП «Пром-Комплект», останній повідомив про свою фактичну непричетність до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Експотехімпорт» та ПП «Пром-Комплект». В подальшому він однак від своїх свідчень відмовився. В ході наступних допитів ОСОБА_7 надавати свідчення відмовлявся.

Встановлено, що ТОВ «Експотехімпорт» за податковою адресою не знаходиться і вже у 2016 році перереєстроване на інших підставних осіб.

Проведеними слідчими діями підтверджений факт непричетності номінального директора, головного бухгалтера та засновника ТОВ «Хімагромаш» ОСОБА_8 , який також являється номінальним директором та головним бухгалтером ПП «Константа-2007», до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Хімагромаш» та ПП «Константа 2007».

Крім того, за фактом створення ОСОБА_8 ТОВ «Хімагромаш» з метою фіктивного підприємництва за попередньою змовою групою осіб слідчим відділом фінансових розслідувань ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області проведене досудове розслідування кримінального провадження № 32016040650000025 від 26.05.2016. Матеріали по ч.2 ст.28 ч.1 ст.205 КК України направлені до Ковпаківського районного суду м. Суми. Судом винесено ухвалу від 13.06.2016 року, якою підтверджено факт фіктивного підприємництва за попередньою змовою групою осіб з використанням реквізитів ТОВ «Хімагромаш» та закрито вказане кримінальне провадження у зв`язку з нереабілітуючими обставинами, а саме через сплив строків давності по вчиненому кримінальному правопорушенню. Вказана ухвала вступила в законну силу.

За результатами аналізу податкової звітності, а саме додатку «5» до декларацій з податку на додану вартість, вказаних підприємств, які входили до складу «конвертаційного центру», в яких відображені відомості про покупців та постачальників товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), а фактично відомості про підприємства, які користувалися послугами «конвертаційного центру», встановлено, що в період 2013 - 2015 років дані підприємства декларували постачання товарів (робіт, послуг) в адресу ряду суб`єктів господарювання, в тому числі, в адресу ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055).

Отже, під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Українська великовантажна техніка» використало схему ухилення від оподаткування шляхом проведення безтоварних операції, декларуючі взаємовідносини із підприємствами, які мають ознаки фіктивності і за рахунок використання реквізитів яких, ним незаконно формувався податковий кредит з податку на додану вартість.

Керуючись вищевикладеним, а також враховуючи матеріали кримінального провадження в їх сукупності, отримані докази, які свідчать про те, що задекларовані ТОВ «Українська великовантажна техніка» взаємовідносини із вищевказаними підприємствами, які входили до складу «конвертаційного центру» та реквізити яких використовувались для прикриття незаконної діяльності, не підтверджені достовірними первинними бухгалтерськими та господарськими документами, мають безтоварний характер, і їх відображення в податковому обліку ТОВ «Українська великовантажна техніка» було спрямоване на штучне завищення затратної частини, з метою заниження податкових зобов`язань, які виникли в ході здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства, що свідчить про наявність в діях службових осіб ТОВ «Українська великовантажна техніка» умислу на ухилення від сплати податків.

Відповідно до даних АІС «Податковий Блок» державного рівня встановлено, що ТОВ «Українська великовантажна техніка» перебуває на податковому обліку в Дніпродзержинській ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

На підставі викладеного, слідчий для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, просив суд зобов`язати ГУ ДФС у Дніпропетровській області провести позапланову документальну перевірку фінансово-господарської діяльності ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055) з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства України при взаємовідносинах із ТОВ «Експотехімпорт» (код ЄДРПОУ 38867951), ПП «Константа-2007» (код ЄДРПОУ 34827674), ТОВ «Бінер» (код ЄДРПОУ 33247348), ТОВ «Хімагромаш» (код ЄДРПОУ 38867925), ПП «Пром-Комплект» (код ЄДРПОУ 21874648) за період з 01.12.2013 року по теперішній час.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив суд задовольнити в повному обсязі.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України судовий процес технічними засобами не фіксувався.

Заслухавши думку прокурора, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно п.75.1ст.75 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

За правилами пп.78.1.11п.78.1ст.78 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності, в тому числі, рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Дослідивши матеріали клопотання та надані суду матеріали кримінального провадження, суд вважає, що клопотання є обґрунтованим, оскільки отримана в процесі здійснення перевірки інформація може мати суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, та необхідна для визначенням збитків завданих державі діями ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.40,93 КПК Українита п.75.1ст. 75, п.78.1., 78.1.1.,78.1.11, ст.78 ПКУ,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Зобов`язати Дніпродзержинську ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області провести позапланову документальну перевірку фінансово-господарської діяльності ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055) з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства України при взаємовідносинах із ТОВ «Експотехімпорт» (код ЄДРПОУ 38867951), ПП «Константа-2007» (код ЄДРПОУ 34827674), ТОВ «Бінер» (код ЄДРПОУ 33247348), ТОВ «Хімагромаш» (код ЄДРПОУ 38867925), ПП «Пром-Комплект» (код ЄДРПОУ 21874648) за період з 01.12.2013 року по теперішній час, на предмет перевірки реальності настання правових наслідків від проведених (задекларованих) фінансово - господарських операцій, а також визначення розміру завданих державі збитків за результатами декларування зазначених взаємовідносин, з урахуванням матеріалів, отриманих в ході досудового розслідування кримінального провадження, встановивши чи були допущені ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055) порушення податкового та іншого законодавства, і якщо так, то які саме, по яких податках та на яку суму.

Виконання даної постанови доручити фахівцям Дніпродзержинської ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Зобов`язати Дніпродзержинську ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області розпочати перевірку ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055) протягом п`яти робочих днів з моменту отримання відповідної ухвали суду та провести таку перевірку з урахуванням термінів для проведення перевірок встановлених Податковим кодексом України.

Зобов`язати Дніпродзержинську ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області матеріали, складені за результатами позапланової документальної перевірки ТОВ «Українська великовантажна техніка» (код ЄДРПОУ 35577055), оформити у відповідності з вимогами діючих норм чинного законодавства.

Зобов`язати Дніпродзержинську ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області матеріали проведення перевірки (в оригіналах), а саме акт (довідку), складені за результатами перевірки, та матеріали, виготовлені в ході перевірки (додатки, пояснення, схеми, розрахунки, податкові повідомлення-рішення та ін.) направити до СВ ФР ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області, для долучення до кримінального провадження № 42015200000000112.

Фахівцям для проведення перевірки надати матеріали (в оригіналах та копіях) з кримінального провадження № 42015200000000112.

Тривалість проведення вказаної позапланової документальної перевірки за даною ухвалою не повинна перевищувати строку 30 діб з дня її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63017346
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення документальної виїзної позапланової перевірки з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства

Судовий реєстр по справі —201/15618/16-к

Ухвала від 09.11.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні