Ухвала
від 25.11.2016 по справі 914/2980/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА          

25.11.2016 р.                                                             Справа№ 914/2980/16

Суддя Долінська О.З., розглянувши матеріали

Позовної заяви: Відділу освіти Червоноградської міської ради Львівської області, м. Червоноград, Львівської області

до відповідача: Львівського інституту приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом», м.Львів

про: стягнення 11 711,64 грн. заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

На розгляд господарського суду Львівської області поступив позов Відділу освіти Червоноградської міської ради Львівської області до Львівського інституту приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом» про стягнення 11 711,64 грн. заборгованості, в тому числі: 6 145 грн. 17 коп. за оренду приміщення, 4 991 грн. 86 коп. – відшкодування комунальних послуг наданих в орендованих приміщеннях, 233 грн. 49 коп. – пені та 341,12 грн. -3 % річних.

Вирішуючи питання про прийняття позовної заяви до розгляду, судом встановлено наявність підстав для її повернення без розгляду зважаючи на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.56 ГПК України, позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Згідно п.2 та п. 3 ч.1 ст.57 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

У відповідності з п.2 “Правил надання послуг поштового зв'язку”, затверджених Постановою КМ України від 05.03.2009 р. № 270, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку. В свою чергу п. 19 Правил визначено, що внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п.61 “Правил надання послуг поштового зв'язку”, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення, бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Враховуючи викладене, належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів сторонам у справі є оригінал поштової квитанції (касового чеку) з описом вкладення у цінний лист, в якому перелічені всі документи, які надсилаються одержувачу.

Як вбачається із оригіналу опису вкладення до цінного листа від 23.11.2016 року, що долучені позивачем до позовної заяви, то відповідачу позивачем направлено загальний підсумок предметів 2 на 5 акрушах, в тому числі 1) позовна заява про стягнення заборгованості за договором оренди №110 на 4 аркушах та 2) інформація про заборгованість за договором оренди №110 на 1 аркуші.

В той же час до позовної заяви від 23.11.2016 року №01-12/2662, поданої в суд позивачем, як додатки додано: витяг з розпорядження міського голови про надання дозволу на укладення договорів оренди нежитлових приміщень від 16.09.2015 р. № 131-р.; копія договору оренди комунального майна м. Червонограда від 30.09.2015 р. № 110 з додатками; претензії, листи щодо погашення заборгованості за договором оренди; пропозиція про розірвання договору оренди; щомісячні розрахунки заборгованості, суми пені, 3% річних; інформація про заборгованість за договором з Львівським інститутом ПАТ «Вищий навчальний заклад «Міжреггіональна академія управління персоналом» станом на 31.10.2016 р.; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 18.02.2015 р.; платіжне доручення про сплату судового збору; оригінал квитанції про направлення копії позовної заяви відповідачу з описом вкладення у цінний лист, в якому перлічені всі документи надіслані одержувачу.

Отже, позивачем не виконано вимог п. 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України про долучення до позовної заяви доказів надіслання відповідачу позовної заяви та долучених до неї документів.

Крвм того, згідно ч.1 ст.58 ГПК України в одній позовній заяві може бути об'єднано кілька вимог, зв'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.

Таким чином, дозволяється об'єднувати вимоги, які є однорідними, пов'язані між собою підставами виникнення або доказами, що підтверджують ці вимоги.

Однорідними можуть вважатися позовні заяви, які, пов'язані з однорідними позовними вимогами і водночас подані одним і тим же позивачем до одного й того самого відповідача (чи відповідачів) або хоча й різними позивачами, але до одного й того ж відповідача. Однорідними ж позовними вимогами є такі, що виникають з одних і тих самих або з аналогічних підстав і водночас пов'язані між собою одним і тим самим способом захисту прав і законних інтересів (ч.2 п.п.3.6 п.3 постанови пленуму Вищого господарського суду України “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” від 26.12.2011р. №18 із змінами та доповненнями”).

Водночас, слід зазначити, що сумісний розгляд об'єднаних позовних вимог у даній справі перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін та суттєво утруднить вирішення спору.

Системне тлумачення ст.58 ГПК України сукупно із п.5 ч.1 ст.63 ГПК України дає можливість дійти висновку, що навіть у випадку, коли позивач правомірно об'єднав вимоги, пов'язані між собою, суд вправі повернути позовну заяву, якщо вважатиме, що сумісний розгляд об'єднаних вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін, чим суттєво утруднить вирішення спору.

Метою об'єднання позовних вимог є забезпечення належної організації розгляду справи, реалізації принципу процесуальної економії, виключення можливості прийняття судових рішень, що суперечать одне одному.

Як зазначалося раніше, правила щодо об'єднання позовних вимог встановлені ст. 58 ГПК України, згідно ч. 1 якої в одній позовній заяві може бути об'єднано кілька вимог, зв'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами. З аналізу вищенаведеної правової норми випливає, що підстава позову – це фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна вимога.

Отже, для об'єднання позовних вимог необхідна хоча б одна з умов: 1) зв'язаність вимог між собою підставою виникнення, тобто такі вимоги мають походити від загальної підстави, 2) зв'язаність між собою поданими доказами, тобто у разі використання позивачем тих самих доказів.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви, то позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за оренду приміщення за договором №110 від 30.09.2015 року, відшкодування комунальних послуг за договором №110-2 від 30.09.2015 року та за договором №110-1 від 30.09.2015 року.

У відповідності до п.3.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції”, якщо позивач порушив правила об'єднання вимог або об'єднання цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору, суддя має право повернути позовну заяву (стаття 58 та пункт 5 частини першої статті 63 ГПК). Наприклад, господарський суд повинен повернути позовну заяву без розгляду, якщо..... об'єднано вимоги про стягнення сум боргу, який виник з різних договорів або інших правочинів, і т.п.

Керуючись вищенаведеними нормами закону, суд дійшов висновку, що сумісний розгляд вимог позивача за трьома договорами та проведення розрахунків між сторонами за цими трьома договорами перешкоджатиме з?ясуванню прав і взаємовідносин сторін по кожному з них та суттєво утруднить вирішення спору.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо порушено правила об'єднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору.

Крім цього, позивач не зазначає в позовній заяві, які саме суми і за які періоди по кожному договору стягуються у зв'язку з несплатою орендної плати, в тому числі комунальних послуг і земельного податку, в тому числі в позовній заяві відсутній ообгрунтований розрахунок основного боргу, пені та 3 % річних стягуваної суми за кожним договором окремо, що є порушенням п. 5 ч. 2 ст. 54 ГПК України.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суд повертає позовану заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких грунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обгрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Крім цього, суд звертає увагу позивача на те, що згідно ст. 36 ГПК України, письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Однак не всі додані до позовної заяви додатки належним чином засвідченні, що є порушенням вимог ст. 36 ГПК України, зокрема розрахунки, підписані бухгалтером.

Згідно п.6 ч.1 ст.63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву та додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст 63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо порушено правила об'єднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору.

Суд звертає увагу позивача, що на зазначені вище порушення, судом позивачу вказувалось в ухвалі господарського суду Львівської області від 10.11.2016 р. у справі № 914/2840/16 про повернення заяви буз розгляду.

Керуючись п.п. та 5,6 ч.1 ст. 63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву Відділу освіти Червоноградської міської ради Львівської області до Львівського інституту приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом» про стягнення 11711, 64 грн. заборгованості та додані до неї документи з додатками позивачу - без розгляду.

Додатки для позивача: позовна заява з додатками на 44 аркушах;

Повернення заяви без розгляду не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

          

Суддя                                                                                           Долінська О.З.

Дата ухвалення рішення25.11.2016
Оприлюднено02.12.2016
Номер документу63023940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2980/16

Ухвала від 27.12.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 25.11.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні