Рішення
від 24.11.2016 по справі 910/19685/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.11.2016Справа №910/19685/16

За позовомПублічного акціонерного товариства «Київенерго» доТовариства з обмеженою відповідальністю «Укртранссеть» простягнення 38 997,76 грн. Суддя Демидов В.О.

Представники сторін:

від позивача:Кирищук В.П. (дов. №91/2016/10/1719 від 17.10.2016 р.); від відповідача:не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Київенерго» (надалі - ПАТ «Київенерго») звернулось до господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранссеть» (надалі - ТОВ «Укртранссеть») про стягнення 38 997,76 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на виконання умов Договору про постачання електричної енергії №52090 від 15.08.2011 р. позивач поставив відповідачу електричну енергію, а відповідач натомість свого грошового зобов'язання по оплаті вартості поставленої енергії належним чином не виконав, у зв'язку з чим за ним виникла заборгованість у розмірі 36 774,66 грн. Крім того, позивачем, у зв'язку із простроченням виконання відповідачем грошового зобов'язання, заявлено вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 788,89 грн. та інфляційних втрат у розмірі 1 434,21 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 31.10.2016 р. порушено провадження у справі №910/19685/16, розгляд справи призначено на 24.11.2016 р.

21.11.2016 р. представником позивача через загальний відділ суду подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

Представник позивача в судове засідання 24.11.2016 р. з'явився, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача, що належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання 24.11.2016 р. не з'явився, вимог ухвали суду від 31.10.2016 р. не виконав, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до п. 3.9 постанови пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на те, що неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 24.11.2016 р. оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд м. Києва встановив такі фактичні обставини .

15.08.2011 між Публічним акціонерним товариством «Київенерго» (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Укртранссеть» (споживач) укладено Договір про постачання електричної енергії №520090 (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача згідно з умовами цього договору та додатків до договору, що є його невід'ємною частиною, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатків до договору, що є його невід'ємною частиною.

Пунктом 2.1 Договору встановлено, що під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ).

Згідно з п. 2.2 Договору постачальник зобов'язується постачати споживачу електроенергію, як різновид товару, в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу 6 цього договору (Додаток «Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу»), згідно з категорією струмоприймачів споживача відповідно до Правил улаштування електроустановок (ПУЕ) чинної редакції та гарантованого рівня надійності електропостачання схем електропостачання, визначених Додатком «Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін» та з дотриманням граничних показників якості електричної енергії, визначених державними стандартами.

Споживач зобов'язується оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами Додатків «Порядок розрахунків» та «Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії» (п. 2.3.3 Договору).

Відповідно до п. 1 Порядку розрахунків (що є Додатком 2 до Договору) розрахунковим періодом для визначення обсягу спожитої електричної енергії приймається місяць з 17 числа попереднього місяця до також числа розрахункового місяця. При розрахунках за фактично спожиту електроенергію поняття «розрахунковий період» та «календарний місяць» вважаються прирівняними.

Згідно із п. 2.1 Порядку розрахунків попередня оплата здійснюється до 15 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю у розмірі повної вартості договірної величини споживання електричної енергії згідно з додатком до договору «Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачам».

Відповідно до п. 2.2 Порядку розрахунків остаточний розрахунок за спожиту активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата рахунків за перетікання реактивної електроенергії та інших платежів згідно з умовами цього договору здійснюється на підставі самостійно отриманих у постачальника рахунків протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

Пунктом 4.2 Порядку розрахунків визначено, що у разі неможливості отримання постачальником даних про спожиту електричну енергію в зазначений термін (за винятком порушення роботи розрахункового обліку) визначення обсягу спожитої електричної енергії за поточний розрахунковий період здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання даних протягом наступного розрахункового періоду.

Згідно із п. 4.3 Порядку розрахунків обсяги електричної енергії, що підлягають сплаті споживачем за звітний розрахунковий період визначаються з урахуваннями вимог пунктів 4.1.1 - 4.1.7 цього додатка та підтверджується Актом про використану електричну енергію за формою, що відображена у додатку до цього договору, який споживач надає постачальнику протягом доби після закінчення розрахункового періоду.

Договір є договором енергопостачання, а тому права та обов'язки сторін визначаються в тому числі положеннями параграфу 3 глави 30 Господарського кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Позивач вказує, що за період з 01.01.2015 по 01.09.2016 у відповідача виникла заборгованість за використану електричну енергію, яка станом на 01.09.2016 становить 36 774,66 грн., що підтверджується копіями звітів про спожиту електричну енергію за спірний період, рахунками, рахунками-розшифровками за спірний період, актами прийняття-передавання товарної продукції, довідкою про надходження коштів в погашення боргу за спожиту електричну енергію.

Спір виник у справі у зв'язку із неналежним, на думку позивача, виконанням відповідачем грошового зобов'язання за Договором по сплаті спожитої електричної енергії.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають повному задоволенню з наступних підстав.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частинами 6, 7 статті 276 Господарського кодексу України встановлено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію.

Згідно із п. 2.1 Порядку розрахунків попередня оплата здійснюється до 15 числа місяця, що передує розрахунковому місяцю у розмірі повної вартості договірної величини споживання електричної енергії згідно з додатком до договору «Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачам».

Відповідно до п. 2.2 Порядку розрахунків остаточний розрахунок за спожиту активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата рахунків за перетікання реактивної електроенергії та інших платежів згідно з умовами цього договору здійснюється на підставі самостійно отриманих у постачальника рахунків протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

Однак в порушення умов Договору відповідач не виконав свої зобов'язання щодо сплати заборгованості за використану електричну енергію, внаслідок чого за період з 01.01.2015 р. по 01.09.2016 р. у відповідача виникла заборгованість у розмірі 36 774,66 грн.

Матеріалами справи підтверджується, що позивачем вірно та правомірно здійснено нарахування суми грошових коштів за спожиту електричну енергію у розмірі 36 774,66 грн. за спірний період.

Заборгованість ТОВ «Укртранссеть» перед ПАТ «Київенерго» у розмірі 36 774,66 грн. підтверджується матеріалами справи. Доказів погашення заборгованості відповідачем не подано.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію у розмірі 36 774,66 грн. правомірними та обґрунтованими.

Крім того, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 788,89 грн. та інфляційних у розмірі 1 434,21 грн. за прострочення виконання грошового зобов'язання у період з грудня 2015 р. по серпень 2016 р.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений строк свого обов'язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов'язання, тому дії відповідача є порушенням зобов'язання (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд перевірив наданий позивачем розрахунок та вважає за можливе задовольнити вимогу позивача про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 788,89 грн. та інфляційних у розмірі 1 434,21 грн.

За таких обставин суд приходить до висновку про необхідність повного задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості у розмірі 36 774,66 грн., 3% річних у розмірі 788,89 грн. та інфляційних у розмірі 1 434,21 грн.

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Київенерго» задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранссеть» (02098, м. Київ, вул. Шумського, 1 приміщення 116; ідентифікаційний код 36405021) на користь Публічного акціонерного товариства «Київенерго» (01001, м. Київ, пл. І.Франка, 5; ідентифікаційний код 00131305) на рахунок зі спеціальним режимом використання №26038301201 у Головному управлінні ВАТ «Ощадбанк» по м. Києву та Київській області, МФО 322669, одержувач - ПАТ «Київенерго» основну заборгованість у розмірі 36 774 (тридцять шість тисяч сімсот сімдесят чотири) грн. 66 коп. Видати наказ.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранссеть» (02098, м. Київ, вул. Шумського, 1 приміщення 116; ідентифікаційний код 36405021) на користь Публічного акціонерного товариства «Київенерго» (01001, м. Київ, пл. І.Франка, 5; ідентифікаційний код 00131305) на розрахунковий рахунок № 26000306201 у Головному управлінні ВАТ «Ощадбанк» по м. Києву та Київській області, МФО 322669, одержувач - ПАТ «Київенерго» 3% річних у розмірі 788 (сімсот вісімдесят вісім) грн. 89 коп., інфляційні втрати у розмірі 1 434 (одна тисяча чотириста тридцять чотири) грн. 21 коп. та судовий збір у розмірі 1 378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп. Видати наказ.

Повний текст рішення підписано - 29.11.2016 р.

Суддя В.О. Демидов

Дата ухвалення рішення24.11.2016
Оприлюднено02.12.2016
Номер документу63056535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/19685/16

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 27.04.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Рішення від 24.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні