Рішення
від 28.11.2016 по справі 527/2310/16-ц
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2310/16-ц

провадження 2/527/868/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.11.2016 року Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Левицької Т.В.,

при секретареві - Папенко Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом , треті особи без самостійних вимог щодо предмету спору - Глобинська державна нотаріальна контора, відділ Держгеокадастру у Глобинському районі Полтавській області, сектор державної реєстрації Глобинської райдержадміністрації Полтавської області , ОСОБА_2, ОСОБА_3,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_4 09 листопада 2016 року звернувся до суду з зазначеним позовом.

Обґрунтував його наступним. 18 січня 2015 року помер ОСОБА_5, після смерті якого залишилось спадкове майно - земельна ділянка площею 4,85 га, передана для сільськогосподарського виробництва, розташована на території Обознівської сільської ради. Він є спадкоємцем майна померлого за заповітом.

В зв'язку з оформленням спадщини виявилося, що при житті ОСОБА_5 отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 026811, виданий 17 січня 2004 року Глобинською районною державною адміністрацією, але його втрачено.

Через відсутність правовстановлюючого документу державний нотаріус Глобинської державної нотаріальної контори ОСОБА_6 відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину зазначеного майна.

Посилаючись на викладене, позивач прохав суд визнати за ним в порядку спадкування за заповітом право власності на вказану земельну ділянку.

У судове засідання позивач ОСОБА_4 не з'явився, направив до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, вказав, що позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача - Обознівської сільської ради, представники третіх осіб - сектору державної реєстрації Глобинської районної державної адміністрації, Глобинської державної нотаріальної контори, треті особи - ОСОБА_2, ОСОБА_7, у судове засідання не з'явилися, належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, заперечень на позов не надали. Направили заяви про розгляд справи у відсутності їх представників.

Представник третьої особи - відділу Держгеокадастру у Глобинському районі, Глобинської районної державної адміністрації, в судове засідання не з'явилися. Належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи. Заперечень на позов не надіслали.

Так відповідно до ч.2 ст.158 ЦПК України, з якої слідує, що особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши та оцінивши надані письмові докази з точки зору їх належності, допустимості, достовірності, достатності і взаємного зв'язку встановив наступне.

18 січня 2015 року помер ОСОБА_5. За життя - 2 листопада 2009 року, він склав заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Обознівської сільської ради Глобинського району ОСОБА_8 за реєстровим № 51, згідно якого земельну ділянку розміром 4,85 га., яка розташована на території Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області яка належить йому на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ПЛ № 026811 виданий Глобинською райдержадміністрацією, 17.01.2004 р., заповів дочці ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, сину ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 та сину ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3. Заповіт на день смерті не змінено та не скасовано.

Спадкоємцями майна померлого за заповітом є син померлого - ОСОБА_1 (позивач у справі), дочка - ОСОБА_2 , яка подала заяву до державної нотаріальної контори про відмову від своєї частки у спадщині на користь, ОСОБА_1, син - ОСОБА_4 , який помер на протязі однієї доби з їхнім батьком, 18 січня 2015 року.

Згідно дослідженої судом спадкової справи № 286 за 2015 рік, заведеної Глобинською державною нотаріальною конторою Полтавської області після померлого 18 січня 2016 року ОСОБА_5, вбачається, що спадщину у встановлений законом строк прийняли ОСОБА_1 та ОСОБА_3, подавши відповідні заяви. ОСОБА_2 подавала до нотаріальної контори заяви про відмову від прийняття спадщини на користь ОСОБА_1. ОСОБА_9 та ОСОБА_10 подавали до нотаріальної контори заяви про відмову від прийняття спадщини на користь ОСОБА_3. Осіб, які б мали право на обов'язкову частку у спадщині немає . Спадщина відумерлою не визнана.

Згідно п. 1.8. Глави 10 наказу Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» та відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу ). Якщо протягом однієї доби померли особи, які могли б спадкувати одна після одної, спадщина відкривається одночасно і окремо щодо кожної з них. Якщо кілька осіб, які могли б спадкувати одна після одної, померли під час спільної для них небезпеки (стихійного лиха, аварії, катастрофи тощо), припускається, що вони померли одночасно. У цьому випадку спадщина відкривається одночасно і окремо щодо кожної з цих осіб.

ОСОБА_3 є спадкоємицею майна свого чоловіка, ОСОБА_4, і не може бути залучена, як спадкоємиця після померлого, 18 січня 2015 року, ОСОБА_5.

Постановою від 13 вересня 2016 року державний нотаріус Глобинської державної нотаріальної контори Полтавської області ОСОБА_11 відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, мотивуючи відсутністю правовстановлюючого документу на спадкову земельну ділянку.

До складу спадкового майна входить земельна ділянка розміром 4,85 га, розташована на території Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 026811, виданого Глобинською райдержадміністрацією 17 січня 2004 року.

Відділ Держгеокадастру у Глобинському районі Полтавської області довідкою від 19 жовтня 2016 року № 2027/86-16 підтвердив, що такий державний акт дійсно видавався на ім'я ОСОБА_5, грошова оцінка земельної ділянки становить 184463,00 грн. з урахуванням коефіцієнтів індексації 4.796 та 1,756.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст.41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеного законом.

Згідно ст. ст. 1217, 1218, 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У відповідності до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

У відповідності ст.125 ч.1 Земельного Кодексу України , право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи права постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Відповідно до ст.126 Земельного кодексу України , документом, який посвідчує право власності на земельну ділянку, є державний акт.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України , незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.392 Цивільного кодексу України , власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також втрати ним документа, який посвідчує право власності.

Відповідно до ч.4 ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. Це означає, що видача втраченого документу на ім'я ОСОБА_10 неможлива, а тому спір може бути вирішено лише в судовому порядку.

Встановивши, що на момент відкриття спадщини спадкодавець ОСОБА_10 мав право власності на земельну ділянку, а ОСОБА_4 вчасно прийняв спадщину за заповітом, суд прийшов до висновку, що позивач має право на її успадкування та визнання за ним права власності на вказану земельну ділянку. Позов підлягає задоволенню.

Визнання права власності на земельну ділянку за позивачем не оспорюється відповідачем та не порушує прав чи інтересів інших осіб.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 392, 1217, 1218, 1223 ЦК України, ст. 126 Земельного Кодексу України, ст. ст. 10,11,30, 60, 212-215 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженцем ІНФОРМАЦІЯ_5 в порядку спадкування за заповітом право власності на земельну ділянку, площею 4,85 гектари, яка розташована на території Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, яка передана ОСОБА_5 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала останньому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №026811, виданого Глобинською райдержадміністрацією 17 січня 2004 року, кадастровий номер 5320685800:00:002:0033.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

СУДДЯ Т. В. Левицька

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.11.2016
Оприлюднено05.12.2016
Номер документу63061457
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —527/2310/16-ц

Рішення від 28.11.2016

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 09.11.2016

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні