Ухвала
від 28.11.2016 по справі 766/5866/16-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/5866/16-к

н/п 1-кс/766/7703/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.11.2016 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання сторони кримінального провадження № 32015230000000131 старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовийдоступдоречейідокументівта їх вилучення, -

В С Т А Н О В И В:

В провадження слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , надійшло клопотання сторони кримінального провадження № 32015230000000131 від 28.08.2015 р.старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та можливість їх вилучення.

Мотивуючи клопотання, слідчий зазначив, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській областіздійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні № 32015230000000131 від 28.08.2015 року за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке перебувало на спеціальному режимі оподаткування, в період 2014-2015 років під час здійснення фінансово-господарської діяльності, пов`язаної з продажем начебто власно вирощеної у 2014 році сільськогосподарської продукції на адресу ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ПІІ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 3513157 грн.

В ході проведення документальної позапланової перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.07.2014 року по 30.06.2015 року (акт № 4/21-22-22-04 від 15.01.2016 року), проведеної на підставі ухвали слідчого судді від 24.11.2015 року, встановлено факти реалізації продукції соняшника не власного виробництва (вирощування якої здійснювати підприємство не могло) та порушення вимог п. 198.5, п. 198.6 ст. 198, п. 189.1 ст. 189, п. 209.6 п. 209.11 пп. 209.15.2 п. 209.12 ст. 209 Податкового кодексу України, в результаті чого підприємством занижено податок на додану вартість в періоді, що перевірявся на загальну суму 3513157 грн.

Так, встановлено, що упродовж лютого-березня 2015 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у документах податкової звітності відображено постачання насіння соняшника власного виробництва на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на загальну суму 4695992, 16 грн., у тому числі ПДВ 782665,43 грн.

В ході досудового розслідування, на підставі ухвал слідчого судді отримано тимчасовий доступ та вилучено оригінали первинних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по фінансово-господарським взаємовідносинам один з одним, у тому числі - товарно-транспортні накладні на перевезення продукції по маршруту «Херсонська обл., Великоолександрівський р-н., с. Бобровий Кут (місце реєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») Запорізька обл., м. Пологи».

Вивченням вказаних документів, встановлено, що при здійсненні документального оформлення фінансово-господарських операцій між вказаними підприємствами, використовувались реквізити транспортних засобів, якими вантажні перевезення такої продукції підприємства не здійснювались, що підтверджується показаннями свідків власників транспортних засобів, якими згідно наданих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » товарно-транспортних накладних здійснювались такі перевезення та інших осіб, копіями документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », витребуваними в порядку ст. 93 КПК України.

Крім того, досудовим розслідуванням отримано відомості про те, що зернові та технічні культури на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не зберігалися з 2014 року, а відповідно не могли бути реалізовані на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » упродовж лютого-березня 2015 року.

07.07.2016 року на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в порядку ст. 93 КПК України направлено вимогу щодо надання копій документів, які не вилучалися в ході проведення тимчасового доступу до документів підприємства, а саме:

- документів, що свідчать про вчинення господарських операцій з подальшої реалізації соняшнику, придбаного у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » упродовж лютого-березня 2015 року, включно;

- документів по фінансово-господарським операціям з отримання послуг з перевезення соняшнику, придбаного у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (відповідно до вилучених оригіналів документів підприємства - по маршруту: Херсонська обл., Великоолександрівський р-н., с. Бобровий Кут Запорізька обл., м. Пологи) та соняшнику, який транспортувався на адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »;

- товарно-транспортних накладних, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснювалось транспортування вантажу соняшника на адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » згідно визначеного переліку.

18.08.2016 року отримано відповідь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відповідно до якої підприємством надано копії документів лише згідно п. 1 вимоги, решту документів, що стосуються отримання послуг з перевезення та товарно-транспортних накладних, надано не було.

Вказані документи мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні оскільки містять відомості про фактичні обставини документально оформлених фінансово-господарських операцій з реалізації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » товарів, осіб, відповідальних за їх проведення, дослідження оригіналів яких необхідне для спростування чи підтвердження фактів порушень законодавства при здійснені фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановлення осіб, які здійснювали складання та підписання таких документів, визначення розміру матеріальних збитків, завданих злочином та встановлення осіб, причетних до його вчинення.

Крім того, необхідність виїмки оригіналів вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судово-економічної та судово-почеркознавчої експертиз, в ході проведення яких мають бути досліджені їх оригінали. Іншим способом, ніж вилучити зазначені вище документи, неможливо забезпечити їх дослідження під час проведення судових експертиз та відповідних слідчих (розшукових) дій.

Іншим способом, відмінним від вжиття вказаного заходу забезпечення кримінального провадження, неможливе отримання відомостей, що містяться у вказаних документах та які мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Особа у володінні якої знаходяться речі та документи у судове засідання не з`явилась, повідомлена належним чином, причина неявки не відома.

В судовому засіданні слідчий клопотання з викладених у ньому підстав підтримав, просив задовольнити.

Згідно норми ч.1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий зазначив, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі і документи, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), мають суттєве значення для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин зазначеного кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи доводи клопотання слідчого, слідчий суддя приходить до висновку про достатність підстав для надання тимчасового доступу до речей і документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та їх вилучення, оскільки є достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами їх довести неможливо.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження № 32015230000000131 від 28.08.2015 р. старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_3 та/або іншим слідчим включеним до складу слідчої групи в даному кримінальному провадженні, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів та вилучення бухгалтерських документів та відповідних облікових регістрів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період діяльності 2015 року, які перебувають у володінні службових осіб підприємства, а саме:

-договорів та угод з відповідними додатками, податкових, видаткових та товарно-транспортних накладних, реєстрів виданих і отриманих податкових накладних, рахунків-фактур, банківських виписок, платіжних документів, листів, довідок, актів приймання-передачі, книг придбання та продажу товарів (робіт, послуг), сертифікатів якості, книг реєстрації виїзду та в`їзду автотранспорту на територію підприємства, журналів складського обліку, інших первинних документів та відповідних облікових регістрів, що свідчать про вчинення господарських операцій з подальшої реалізації соняшнику, придбаного упродовж лютого-березня 2015 року у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,

- аналогічних документів по фінансово-господарським операціям з отримання послуг з перевезення соняшнику, придбаного у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (відповідно до вилучених оригіналів документів підприємства - по маршруту: Херсонська обл., Великоолександрівський р-н., с. Бобровий Кут Запорізька обл., м. Пологи) та соняшнику, який транспортувався на адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ),

- товарно-транспортних накладних, на підставі яких здійснювалось транспортування вантажу соняшника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), у тому числі -

серії 12 ААД № 596041 від 28.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475938 від 28.02.2015 року,

серії 12 ААД № 536682 від 27.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475949 від 26.02.2015 року,

серії 12 ААД № 596056 від 26.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475937 від 26.02.2015 року,

серії 12 ААД № 596057 від 26.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475936 від 26.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475935 від 24.02.2015 року,

серії 12 ААД № 536658 від 16.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475934 від 16.02.2015 року,

серії 12 ААД № 536677 від 14.02.2015 року,

серії 12 ААД № 536678 від 14.02.2015 року,

серії 12 ААД № 475933 від 14.02.2015 року,

серії 12 ААД № 536657 від 13.02.2015 року,

серії 12 ААД № 536656 від 12.02.2015 року

та серії 12 ААД № 536655 від 11.02.2015 року.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2016
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу63067000
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/5866/16-к

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 28.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 28.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 14.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 08.07.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 08.07.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 08.07.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 08.07.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні