Постанова
від 22.04.2009 по справі 12/85
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІ ВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" квітня 2009 р. м.Чернівці Справа № 12/85

Господарський суд Чернів ецької області у складі голо вуючого судді Бутирського А.А., при секретарі Козму ляку М.Д., розглянувши у від критому судовому засіданні а дміністративний позов

Прокурора Глибоцького рай ону в інтересах держави в осо бі Управління Пенсійного фон ду України в районі Глибоцьк ому районі

до Приватного підприємця ОСОБА_1 с.Коровія, Глибоцьк ого району, Чернівецької обл асті

про стягнення 923,36 грн.

Представники:

Від позивача - Чорноко зинська М.В. - заступник на чальника (довіреність від ві д 21.04.2009 року)

Від відповідача - ОСОБ А_1 - приватний підприємець

В засіданні приймали уча сть: прокурор Пацарен В.Я.

СУТЬ СПОРУ: прокурор Г либоцького району в інтереса х держави в особі Управління Пенсійного фонду України в р айоні Глибоцькому районі зве рнувся з позовом до Приватно го підприємця ОСОБА_1 с.Ко ровія, Глибоцького району, Че рнівецької області про стягн ення 923,36 грн. заборгованості по страхових внесках на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування згідно акт у перевірки від 31.12.2008 року №40 та р ішень позивача №№1, 2 від 08.01.2009 рок у.

Відповідач проти позову за перечує, вказуючи на те, що вон а не допускала порушень, які п ослугували для нарахування з аборгованості по страхових в несках на загальнообов' язк ове державне пенсійне.

Розглянувши подані докум енти, з' ясувавши обставини справи, заслухавши пояснення представників сторін, проан алізувавши законодавство, як е регулює спірні правовіднос ини, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач перебуває на о бліку в управлінні Пенсійног о Фонду України в Глибоцьком у районі та є платником страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування.

31.12.2008 року позивачем проведен о перевірку відповідача щодо своєчасності, достовірності , повноти нарахування та своє часності сплати внесків на о бов' язкове державне пенсій не страхування за період з 29.09.2 001 року по 31.12.2007 року.

За наслідками перевірки ск ладено акт №40, яким виявлено п рихований чистий дохід в І та ІУ кварталах 2005 року у сумі 252,36 г рн. та ІІ кварталі 2007 року у сум і 6,00 грн.

Законом України “Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування” (далі - Закон №1058-IV), який набрав чиннос ті 01.01.2004 року, визначено систему пенсійного забезпечення і м еханізм її функціонування, в становлено, що страхувальник ами та відповідно платниками страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування є, зокрема , підприємства, установи і орг анізації незалежно від форми власності, виду діяльності т а господарювання і вони зобо в' язані нараховувати, обчис лювати і сплачувати в устано влені строки та в повному обс язі страхові внески (преамбу ла Закону, статті 2, 14, 15, 17 Закону).

Відповідно до частини 2 стат ті 106 Закону №1058-IV, за несплату (не перерахування) або несвоєчас ну сплату (несвоєчасне перер ахування) страхувальниками с трахових внесків, у тому числ і донарахованих страхувальн иками або територіальними ор ганами Пенсійного фонду, нак ладається штраф залежно від строку затримки платежу в ро змірі:

10 відсотків своєчасно не сп лачених зазначених сум - у раз і затримки їх сплати у строк д о 30 календарних днів включно;

20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у с трок до 90 календарних днів вкл ючно;

50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати пон ад 90 календарних днів.

Враховуючи приписи наведе ної норми права, позивачем пр ийнято рішення про застосува ння фінансових санкцій за пр иховування (заниження) страх увальником сум заробітної пл ати (виплат, доходу), на які нар аховуються страхові внески № 1 від 08.01.2009 року та рішення про за стосування фінансових санкц ій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчас но не обчислених та не сплаче них страхових внесків №2 від 08 .01.2008 року.

Даними рішенням до відпові дача застосовано штрафні сан кції у сумі 258,36 грн. та 419,00 грн. від повідно.

Згадані рішення, які отрима ні відповідачем, до суду не ос каржувались, на момент виріш ення спору виконані не у повн ому обсязі, на виконанні в орг анах Державної виконавчої сл ужби не перебувають, а тому є о бов' язковим для виконання в ідповідачем.

Із акту звірки взаєморозра хунків від 21.04.2009 року вбачаєтьс я, що недоїмка відповідача ст ановить 799,68 грн.

Відповідно до частини 13 ста тті 106 Закону №1058-IV, про нарахува ння пені та накладення штраф ів, передбачених частинами д ев'ятою і десятою цієї статті , посадові особи виконавчих о рганів Пенсійного фонду в по рядку, встановленому правлін ням Пенсійного фонду, винося ть рішення, які протягом трьо х робочих днів із дня їх винес ення надсилаються страхувал ьнику, банку чи організації, я ка здійснює виплату і достав ку пенсій. Суми пені та штрафі в, передбачених частинами де в'ятою і десятою цієї статті, п ідлягають сплаті страхуваль ником, банком чи організаціє ю, яка здійснює виплату і дост авку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення.

Таким чином, у відповідача, який отримав згадані вище рі шення, і який не сплатив у повн ому обсязі у встановлений за коном строк нараховані суми, виникла недоїмка із сплати ф інансових санкцій у сумі 799,68 гр н., яка підлягає стягненню.

У решті позовних вимог відм овити за безпідставністю.

Доводи відповідача спрост овуються матеріалами справи та не беруться до уваги судом , з огляду на викладене вище.

Судові витрати, у частині де ржавного мита, покласти на ві дповідача, з вини якого спір б езпідставно доведено до розг ляду судом.

Керуючись статтями 71, 159, 160, 161, 162, 163, 167, пунктами 3, 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольн ити частково.

2. Стягнути з Приватног о підприємця ОСОБА_1, іден тифікаційний код НОМЕР_1, с.Коровія, Глибоцького район у, Чернівецької області :

- на користь Управлін ня Пенсійного фонду в Глибоц ькому районі (смт.Глибока, вул . Першотравнева, 10) - 799,68 грн. нед оїмки;

- у дохід Державног о бюджету України - 8,00 грн. дер жавного мита.

3. У решті вимог від мовити.

4. Відповідно до частин и першої статті 185, частини пер шої-третьої, п' ятої статті 186 Кодексу адміністративного с удочинства України, сторони які беруть участь у справі, ма ють право оскаржити в апеляц ійному порядку дану постанов у повністю або частково шлях ом подання заяви про апеляці йне оскарження та апеляційно ї скарги, які подаються в апел яційну інстанцію через суд п ершої інстанції, який ухвали в оскаржуване рішення.

Заява про апеляційне оск арження даної постанови пода ється протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повном у обсязі відповідно до статт і 160 Кодексу адміністративног о судочинства України, з дня с кладання у повному обсязі. Ап еляційна скарга на постанову суду подається протягом два дцяти днів після подання зая ви про апеляційне оскарження .

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

5. Постанова суду першої ін станції, якщо інше не встанов лено цим Кодексом набирає за конної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, встановл еного цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але а пеляційна скарга не була под ана у встановлений строк, вст ановлений цим кодексом, пост анова набирає сили після зак інчення цього строку.

У разі надання апеляційної скарги, постанова набирає за конної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Суддя А.А. Бутирський

Дата ухвалення рішення22.04.2009
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу6308171
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/85

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Судовий наказ від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 25.03.2009

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Судовий наказ від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Ухвала від 30.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні