Рішення
від 24.11.2016 по справі 925/1026/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" листопада 2016 р. Справа № 925/1026/16

Господарський суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Єфіменка В.В.,

з секретарем судового засідання Макарченко Н.П.;

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 за довіреністю;

від відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області в м. Черкаси справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Сорго-Буд», м.Черкаси

до товариства з обмеженою відповідальністю «Сапфір центр», м.Черкаси

про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача на користь позивача 264 193,23 грн., в тому числі 210 986,62 грн. основного боргу, 9 126,91 грн. втрат внаслідок інфляції, 3 242,84 грн. - 3% річних, 40 836,86 грн. пені за виконані роботи по будівництву торгово-офісного центру по вул. Б. Вишневецького, 42 в м. Черкаси згідно договору генпідряду від 28.03.2012 №28/03 (далі - Договір 28/03).

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з підстав викладених в позовній заяві.

Відповідач відзиву на позов суду не надав, його представник в судове засідання вдруге не з'явився, про причини нез'явлення суд не повідомив. Вимоги суду, викладені в ухвалах від 01.09.2016 та від 14.11.2016 відповідач не виконав.

З Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, дослідженого в судовому засіданні вбачається, що місцезнаходження відповідача: 18008, м. Черкаси, вул. Хрещатик, буд. 189, офіс 4.

Ухвали суду від 01.09.2016 та від 14.11.2016 надсилалися відповідачу за адресою, вказаною в позовній заяві та відповідно до відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.107): 18008, м. Черкаси, вул. Хрещатик, буд. 189, офіс 4.

Ухвала суду від 01.09.2016 про порушення провадження у справі повернулась до суду з відміткою ЧДППЗ «Укрпошта» - «за закінченням терміну зберігання» (а.с. 114-116).

За змістом ст.64 ГПК України, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Суд приходить до висновку, що судом вжиті належні заходи для повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи.

Справа розглядається в порядку визначеному ст.75 ГПК України за наявними матеріалами.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи та подані сторонами докази, приходить до наступного.

За приписами ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Предметом спору є розрахунки за виконані роботи по договору генпідряду та відповідальність замовника за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань.

Згідно ст.11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

Ст.526 ЦК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відносини будівельного підряду між суб'єктами господарювання регулюються нормами Глави 61 ЦК України, і, зокрема параграфом 3. Будівельний підряд та нормами Глави 33 Господарського кодексу України (далі - ГК) України, а також положеннями Постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 №668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» (далі - Постанова №668).

Статтями 317, 318 ГК України визначено, зокрема, що загальні умови договорів підряду визначаються відповідно до положень Цивільного кодексу України про договір підряду, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Господарські відносини у сфері матеріально-технічного забезпечення капітального будівництва регулюються відповідними договорами підряду, якщо інше не передбачено законодавством або договором сторін. За згодою сторін будівельні поставки можуть здійснюватися на основі договорів поставки.

За договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов'язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об'єкти і оплатити їх.

Договір підряду відповідно до цієї статті укладається на будівництво, розширення, реконструкцію та перепрофілювання об'єктів; будівництво об'єктів з покладенням повністю або частково на підрядника виконання робіт з проектування, поставки обладнання, пусконалагоджувальних та інших робіт; виконання окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов'язаних з будівництвом об'єктів.

Забезпечення будівництва матеріалами, технологічним, енергетичним, електротехнічним та іншим устаткуванням покладається на підрядника, якщо інше не передбачено законодавством або договором.

Зміст договору підряду на капітальне будівництво, що укладається на підставі державного замовлення, має відповідати цьому замовленню.

Договір підряду на капітальне будівництво повинен передбачати: найменування сторін; місце і дату укладення; предмет договору (найменування об'єкта, обсяги і види робіт, передбачених проектом); строки початку і завершення будівництва, виконання робіт; права і обов'язки сторін; вартість і порядок фінансування будівництва об'єкта (робіт); порядок матеріально-технічного, проектного та іншого забезпечення будівництва; режим контролю якості робіт і матеріалів замовником; порядок прийняття об'єкта (робіт); порядок розрахунків за виконані роботи, умови про дефекти і гарантійні строки; страхування ризиків, фінансові гарантії; відповідальність сторін (відшкодування збитків); урегулювання спорів, підстави та умови зміни і розірвання договору.

Ст.837 Цивільного кодексу України містить наступні положення:

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Ч.1 ст. 875 ЦК України передбачено, що за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

За приписами ч.4 ст. 879 ЦК України оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін.

Ч.4 ст. 882 ЦК України визначено, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

З матеріалів справи вбачається, що 28.03.2012 сторони уклали договір генпідряду №28/03 (далі - договір), за умовами якого Генпідрядник (позивач) прийняв на себе зобов'язання виконати роботи по будівництву торгово-офісного центру по вул. Б.Вишневецького,42 в м. Черкаси (далі - роботи), а замовник (відповідач) зобов'язався передати Генпідряднику (позивачу) площадку для будівництва, проектну документацію і дозвільні документи на виконання робіт, забезпечити своєчасне фінансування будівництва, прийняти і оплатити виконані роботи (а.с.10-13).

Відповідно до п.1.2, п.1.3, п.3.-п.3.2 договору сторони передбачили, що площадка для будівництва, затверджена проектна документація, дозвільні документи на будівництво передаються замовником Генпідряднику окремими актами прийому-передачі.

Склад робіт, які виконує Генпідрядник по договору, номенклатура, кількість і вартість необхідних для виконання робіт і наданих Генпідрядником матеріалів, обладнання і комплектуючих деталей, необхідних для виконання робіт, вказується в Додатковій угоді до договору.

Здача Генпідрядником виконаних робіт відбувається щомісячно до 30 числа кожного календарного місяця і оформлюється проміжними актами виконаних робіт.

Здача виконаних робіт (в т.ч. проміжних) оформляється двосторонніми актами (форми КБ-2, КБ-3). Замовник зобов'язаний підписати акт приймання-передачі виконаних робіт або надати мотивовану відмову від приймання не пізніше 7 (семи) робочих днів з моменту надання йому генпідрядником цього акту, якщо замовник протягом цього строку не підписує акт приймання-передачі виконаних робіт і не надає мотивовану письмову відмову від приймання робіт, акт приймання-передачі виконаних робіт вважається підписаним по закінченню 7 (семи) робочих днів.

27.06.2012 сторони підписали Додаткову угоду №1 до договору, в якій передбачили види будівельних робіт та матеріали для їх виконання. (а.с.14).

28.03.2012 сторони підписали Додаткову угоду №2 до договору, в якій визначили вартість демонтажних робіт по будівництву торгово-офісного центру по вул. Б.Вишневецького,42 в м. Черкаси в розмірі 9 035 грн. 72 коп. з ПДВ та строк виконання робіт - 7 робочих днів з дня отримання генпідрядником передоплати, всіх дозвільних документів на демонтажні роботи, будівельної площадки і проектної документації. Пунктами 3 і 4 Додаткової угоди № 2 сторони встановили відповідальність за невиконання відповідачем грошових зобов'язань (а.с.15).

14.03.2013 сторони підписали Додаткову угоду №4 до договору, в якій прийшли до спільної згоди по затвердженню нового графіка на виконання будівельних робіт; визначили і встановили вартість будівельно-монтажних робіт, виконуваних генпідрядником (бетонні роботи); встановили штрафні санкції за порушення строків виконання робіт; погодили, що Замовник оплачує витрати пов'язані з забезпеченням будівельної площадки електроенергією та забезпечує фінансування робіт, пов'язаних з перенесенням повітряної лінії електропередач на підземну (а.с.16-19).

15.03.2013та 22.03.2013 сторони підписали Додаткові угоди №№ 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 до договору, в яких передбачили види будівельних робіт та матеріали для їх виконання (а.с.20-30).

Позивач, посилаючись на те, що в період з 01.01.2012 по 31.12.2013р.р. виконував будівельні роботи, просить суд стягнути вартість будівельних робіт оформлених Актами виконаних робіт за формою КБ-2в та довідками про їх вартість (форма КБ-3В) за серпень місяць 2013 року (а.с. 31-64).

Досліджуючи вищеназвані Акти та Довідки, суд з'ясував, що вони не підписані Відповідачем.

Вирішуючи питання про їх належність і допустимість в якості доказів, суд з'ясував наступне.

За умовами п.3.2 договору, передача виконаних робіт (в т.ч. проміжних) оформляється двосторонніми актами (форми КБ-2, КБ-3). Замовник (Відповідач) зобов'язаний підписати акт приймання-передачі виконаних робіт або надати мотивовану відмову від приймання не пізніше 7 (семи) робочих днів з моменту надання йому генпідрядником (Позивачем) цього акта, якщо замовник на протязі цього строку не підписує акт приймання-передачі виконаних робіт і не надає мотивовану письмову відмову від приймання робіт, акт приймання-передачі вважається підписаним по збігу 7 (семи) робочих днів.

Факт вручення Відповідачу ОСОБА_2 виконаних робіт за серпень місяць 2013 року Позивач підтверджує описом вкладення у цінний лист та довідкою УДППЗ «Укрпошта» (форма №119) про їх вручення 29.01.2016 представнику Відповідача (а.с. 105-106).

Доказів надання письмових зауважень щодо вищеназваних Актів виконаних робіт Відповідач суду не надав.

Суд вимушений вирішувати спір на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи, що ні Позивач, ні Відповідач не повідомили суд про наявність оформлених належним чином письмових заперечень з приводу отриманих 29.01.2016 представником Відповідача ОСОБА_2 виконаних робіт, суд приймає надані Позивачем ОСОБА_2 виконаних робіт та довідки про їх вартість (форми КБ-2в, КБ-3) в якості належних і допустимих доказів заявлених вимог про стягнення основного боргу.

ОСОБА_2 приймання-передачі виконаних будівельних робіт за серпень 2013 року Відповідач отримав 29.01.2016, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 105).

Ч.4 ст.879 ЦК України визначено, що оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін.

П.п. 98-100 Постанови №668 передбачено, що оплата за виконані роботи проводиться у порядку, визначеному договором підряду.

Договором підряду може бути передбачено, що оплата виконаних робіт проводиться після прийняття замовником закінчених робіт (об'єкта будівництва) або поетапно проміжними платежами в міру виконання робіт. У договорі підряду сторони можуть передбачати надання замовником авансу з визначенням порядку його використання.

Розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість. Документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються підрядником та передаються замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання документів замовник зобов'язаний оплатити виконані роботи.

Порядок подання підрядником документів про обсяги і вартість виконаних робіт, проведення перевірки їх достовірності, підписання та оплати замовником визначається у договорі підряду.

У разі виявлення невідповідності робіт, пред'явлених до оплати, встановленим вимогам, завищення їх обсягів або неправильного застосування кошторисних норм, поточних цін, розцінок та інших помилок, що вплинули на ціну виконаних робіт, замовник має право за участю підрядника скоригувати суму, що підлягає сплаті.

Відповідно до умов п. 5.3 договору розрахунок при виконанні робіт здійснюється в строк не пізніше 10 (десяти) банківських днів з дня підписання замовником актів виконаних робіт з урахуванням раніше сплачених авансів.

Зміст терміну «банківський день» сторонами у договорі не визначено. Відтак, на переконання суду, під цим терміном має розумітися визначення, закріплене у п.14.1.133 ст.14 Податкового кодексу України: «операційний (банківський) день - частина робочого дня, протягом якої приймаються документи на переказ та на їх відкликання і, за наявності технічної можливості, здійснюється їх обробка, передача та виконання».

Позивач, датою початку перебігу строку невиконання Відповідачем грошового зобов'язання вважає 18.02.2016.

Проте, із змісту дослідженого в судовому засіданні договору №28/03 від 28.03.2012 вбачається, що Акти виконаних робіт отримані представником Відповідача 29.01.2016 вважаються підписаними Відповідачем по закінченню 7 робочих днів, тобто по закінченні 08.02.2016 (п.3.2).

Відповідач зобов'язаний здійснити розрахунки протягом 10 «банківських днів» (п.5.3), починаючи із 08.02.2016 до 19.02.2016 включно (12 і 13 лютого є вихідними днями).

Суд приходить до переконання, що виходячи із 10-денного строку для здійснення розрахунків за виконані роботи, який починається із 08.02.2016, датою початку невиконання Відповідачем грошового зобов'язання є 19.02.2016.

З огляду на вищевстановлене, розрахунки Позивача підлягають коригуванню на 1 день в сторону зменшення.

Ст. 230 Господарського кодексу України визначено, що порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій (неустойка, штраф, пеня). Штрафними санкціями визначаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до п.7.1 договору за неналежне виконання умов цього договору винна сторона несе відповідальність в порядку, визначеному чинним законодавством України та цим Договором.

В п.4 Додаткової угоди №2 до договору встановлено, що у випадку несвоєчасного виконання прийнятих на себе грошових зобов'язань по оплаті авансових платежів, а також платежів за фактично виконані демонтажні роботи по договору замовник зобов'язаний сплатити на користь генпідрядника пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми невиконаного зобов'язання за кожен день прострочення виконання (а.с.15).

За розрахунками Позивача в період з 18.02.2016 по 22.08.2016 сума пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ з суми заборгованості 210986,62 грн. становить 40836,86 грн.

Виходячи із розміру облікової ставки НБУ, встановленої із 28.01.2016 у розмірі 22% річних, сума пені, на яку підлягає зменшенню заявлений розмір пені за 19.02.2016 становить 210986,62х2/366х 1 день=138,92 грн.

Тобто до стягнення підлягає 40697,94 грн. пені (40836,86 -138,92).

Згідно ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем нараховано Відповідачу за час прострочення виконання грошового зобов'язання за період з 18.02.2016 по 22.08.2016 3242,84 грн. - 3% річних та 9126,91 грн. інфляційних, які просить стягнути з відповідача.

Розрахунок перевірено судом. Розрахунок позивачем виконано невірно.

Так, період із 19.02.2016 по 22.08.2016 має 185 днів.

За період з 19.02.2016 по 22.08.2016 розмір втрат внаслідок інфляції складає 210986,62 х 1,035=218371,15 (де 1,035 - зведений індекс інфляції).

218371,15-210986,62=7384,53 грн. (це втрати внаслідок інфляції).

Розмір 3% річних за період з 19.02.2016 по 22.08.2016 складає 3199,35 грн. (210986,62х3-185/366 : 100).

Суд приходить до висновку, що вимоги Позивача щодо стягнення 210986,62 грн. боргу підлягають до задоволення повністю, а інші частково.

Витрати позивача по сплаті судового збору підлягають відшкодуванню з відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.8, ст.124 Конституції України, ст.49, ст.ст.82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути 262 268 грн. 44 коп., в тому числі:

- 210 986 грн. 62 коп. основного боргу,

- 40 697 грн. 94 коп. пені,

- 7 384 грн. 53 коп. втрат внаслідок інфляції,

- 3 199 грн. 35 коп. 3% річних

із товариства з обмеженою відповідальністю «Сапфір центр» (код ЄДРПОУ 37787493, рахунок в банку невідомий, вул. Хрещатик, буд. 189, офіс 4, м. Черкаси, 18008) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Сорго-Буд» (код ЄДРПОУ 32881572, № рахунка в банку невідомий; бул. Шевченка, буд. 150, офіс 7-131, м. Черкаси, 18000).

Стягнути 3934 грн. 02 коп. витрат по сплаті судового збору із товариства з обмеженою відповідальністю «Сапфір центр» (код ЄДРПОУ 37787493, рахунок в банку невідомий, вул. Хрещатик, буд. 189, офіс 4, м. Черкаси, 18008) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Сорго-Буд» (код ЄДРПОУ 32881572, № рахунка в банку невідомий; бул. Шевченка, буд. 150, офіс 7-131, м. Черкаси, 18000).

В іншій частині позову відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 денного строку в порядку, визначеному ГПК України з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст складено 29.11.2016.

Суддя В.В.Єфіменко

Дата ухвалення рішення24.11.2016
Оприлюднено05.12.2016
Номер документу63088137
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1026/16

Рішення від 24.11.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 14.11.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 01.09.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні