Рішення
від 30.11.2016 по справі 924/993/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" листопада 2016 р.Справа № 924/993/16

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Танасюк О.Є., розглянувши матеріали справи

за позовом виконавчого комітету Хмельницької міської ради м. Хмельницький

за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1) управління комунального майна Хмельницької міської ради, м. Хмельницький

2) міське комунальне підприємство по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Дізель-2014" м. Хмельницький

про 1) розірвання договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р. - нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розміщено за адресою: м.Хмельницький, вул. Кам`янецька, буд. 52;

2) виселення ТОВ "Дізель-2014" з нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розташоване за адресою: м.Хмельницький, вул. Кам`янецька, буд. 52.

Представники сторін:

позивач: ОСОБА_1 - представник за довіреністю №02-15-1674 від 27.11.15 р.

відповідач: не з'явився

третя особа-1: ОСОБА_2 - представник за довіреністю №864 від 12.09.2016р.

третя особа-2: ОСОБА_3- представник за довіреністю №16/в від 15.01.16р.

В судовому засіданні відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: позивач звернувся з позовом до суду, в якому з урахуванням заяви про зміну позовних вимог, просить розірвати договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р. - нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розміщено за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, буд. 52 та виселити ТОВ "Дізель-2014" із зазначеного нежитлового приміщення.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди, що встановлено рішенням господарського суду від 30.08.2016р. по справі №924/625/16, яким задоволено позов міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності про стягнення з ТОВ "Дізель-2014" заборгованості по орендній платі та пені.

Вказує, що відповідачу було направлено повідомлення про відмову від договору оренди за вих. №02-08-1196 від 26.07.2016р., проте дане повідомлення орендар не отримав, оскільки конверт з вказаним повідомленням повернуто у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

Ухвалою суду 20.10.2016р. залучено до участі у справі в якості іншого відповідача міське комунальне підприємство по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності та в якості третьої особи - управління комунального майна Хмельницької міської ради.

Ухвалою суд від 09.11.2016р. провадження у справі в частині позовних вимог до міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності, м. Хмельницький припинено на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Представник третьої особи-1 - управління комунального майна Хмельницької міської ради в судовому засіданні та у письмовому поясненні від 21.11.2016р. повністю підтримує позовні вимоги.

Представник третьої особи-2 - міське комунальне підприємство по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності в судовому засіданні та у письмовому поясненні від 21.11.2016р. зазначає, що ТОВ "Дізель" постійно порушує умови договору стосовно сплати орендної плати. Наголошує, що за весь час оренди орендарем жодного разу орендна плата не сплачувалась. Просить задовольнити позовні вимоги виконавчого комітету Хмельницької міської ради в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, причин неявки не повідомив, відзиву на позов не подав . Ухвали від 10.10.2016р. та 09.11.2016р., які направлялися на адресу відповідача повернуті до суду із довідкою відділення поштового зв'язку про причину повернення: „за закінченням терміну зберіганняВ» .

Судом враховується, що відповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК України ухвали надсилаються сторонам за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала вручена їм належним чином. Згідно з п. 3.9.1. постанови Пленуму ВГСУ №18 від 26.12.11р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

Зважаючи на те, що судом вжито всіх передбачених ГПК України заходів щодо належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи та враховуючи обмеженість строків вирішення даного спору, суд доходить висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено.

17.02.2016 між виконавчим комітетом Хмельницької міської ради (орендодавець) від імені якої діє управління комунального майна Хмельницької міської ради, товариством з обмеженою відповідальністю „ДІЗЕЛЬ-2014В» (орендар) та міським комунальним підприємством по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності (отримувач коштів) укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького.

Згідно п. 1.1 договору орендодавець, балансоутримувач передає, а орендар приймає в строкове платне користування - нежитлове приміщення, загальною площею 293,8 кв.м., що розміщене за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, 52, (майно) розташоване в підвалі п'ятиповерхового будинку, що перебуває на балансі житлово-експлуатаційної контори №1 м. Хмельницького, вартість якого встановлена за результатами проведення незалежної оцінки (експертним шляхом) і становить відповідно до звіту про оцінку майна 587600,00 грн. станом на 31.12.2015р. Майно передається в оренду для розміщення складу строком на одинадцять місяців з 17.02.2016р. по 09.06.2017р.

Орендар, згідно п. 2.1. договору, вступає в строкове платне користування майном у термін, вказаний в договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акту приймання-передачі майна з балансоутримувачем.

У разі припинення, розірвання, відмови від договору майно повертається орендарем балансоутримувачу. Орендар повертає майно аналогічно порядку, встановленому при передачі майна орендарю цим договором. Майно вважається поверненим з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі (п. 2.3. договору). Пунктом 2.4. договору обов'язок по складанню акта приймання-передачі покладається на сторону, яка передає майно іншій особі.

Відповідно до п. 3.1. договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку та розподілу орендної плати за комунальне майно територіальної громади міста Хмельницького, затвердженої рішенням 28 сесії міської ради №11 від 30.10.2013р. (із змінами) згідно з розрахунком за перший місяць оренди - лютий 2016р.: 587600,00*0,05/12=2448,33 грн. - сума орендної плати за перши місяць оренди люти 2016 р. (без ПДВ) - вартість орендованого мана, встановлена за результатами проведеної незалежної оцінки (експертним шляхом) 587600,00 грн. на 31.12.2015р.; - орендна ставка нерухомого мана - 5%; - кількість місяців в році - 12.

Згідно з п.п. 3.3, 3.6, 3.7 договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць й перераховується отримувачу коштів до 25 числа поточного місяця на обумовлений договором рахунок. Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується отримувачем коштів відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Пунктом 5.3. договору встановлено обов'язок орендаря сплачувати в повному обсязі орендну плату до 25 числа поточного місяця отримувачу коштів. На вимогу отримувача коштів проводити звіряння взаєморозрахунків по орендних платежах і оформляти відповідні акти звіряння.

Пунктом 5.10. договору оренди передбачено, що у разі припинення, розірвання або відмови орендодавця від договору в 5 - денний термін орендар зобов'язується повернути балансоутримувачу орендоване майно у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати балансоутримувачу збитки у разі погіршення стану або втрати орендованого майна з вини орендаря.

Балансоутримувач, в свою чергу, зобов'язаний забезпечити передачу в оренду майна орендарю згідно з цим договором по акту приймання-передачі майна (п. 7.3. договору).

Відповідно до п. 9.1. договору за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим договором.

Згідно з п. 9.5. договору орендодавець за письмової пропозиції балансоутримувача, отримувача коштів має право достроково розірвати договір оренди в разі неефективного використання майна, використання його не за призначенням, передачі третій особі без дозволу сесії міської ради, несвоєчасної сплати орендної плати, як передбачено цим договором та чинним законодавством України, та в інших випадках порушення умов договору з боку орендаря.

Спори, які виникають за цим договором або в зв'язку з ним, не вирішення шляхом переговорів, вирішуються в судовому порядку (п, 9.7. договору).

Відповідно до п. 10.4. договору за ініціативою однієї із сторін договір може бути розірвано рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктом 10.8. договору передбачено право орендодавця за письмовою пропозицією Отримувача коштів відмовитися від договору оренди і вимагати повернення майна якщо орендар не вносить плату за користування майном протягом 3-х місяців підряд. У разі відмови орендодавця від договору оренди договір є розірваним з моменту одержання орендарем повідомлення орендодавця про відмову від договору.

Договір підписано представниками та скріплено відтисками печаток сторін.

Згідно акту приймання-передачі від 17.02.2016р. Хмельницькою житлово-експлуатаційною конторою №1 (балансоутримувач) передано, а товариством з обмеженою відповідальністю „ДІЗЕЛЬ-2014В» (орендарем) прийнято нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: вул. Кам'янецька, 52, загальною площею 293,80 кв.м. Акт підписано представником сторін та скріплено відбитками печаток.

07.07.2016р. міське комунальне підприємство по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності звернувся до міського голови м. Хмельницького з листом, в якому посилаючись порушення відповідачем зобов'язань за договором та наявність заборгованості по орендній платі, просить звернутися до ТОВ "Дізель-2014" з відмовою від договору оренди від 17.02.2016р. та повернення орендованого майна.

03.08.2016р. за підписом міського голови відповідачу було направлено повідомлення від 26.07.2016р. за №02-08-1196 про відмову орендодавця від договору оренди від 17.02.2016р. у зв'язку із наявністю заборгованості по орендній платі за термін понад три місяці оренди. Вказане повідомлення направлено на адресу ТОВ "Дізель-2014": АДРЕСА_1, однак було повернуто у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 30.08.2016р. по справі №924/625/16 задоволено позов про міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: виконавчого комітету Хмельницької міської ради, управління комунального майна Хмельницької міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю "Дізель-2014" про стягнення 13 860,45 грн. Присуджено до стягнення з ТОВ "Дізель-2014" на користь міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності суму 13069,04 грн. заборгованості по орендній платі, 791,41 грн. пені, 1378,00 грн. витрат по оплаті судового збору.

Судом було встановлено, що заборгованість по орендній платі в сумі 13069,04 грн. утворилася у зв'язку з невиконанням ТОВ "Дізель-2014" зобов'язань по договору оренди від 17.02.2016р. за період з 17.02.2016р. по 30.06.2016р.

Згідно довідки міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності від 21.11.2016р. №676/в заборгованість ТОВ "Дізель-2014" по орендній платі приміщення по вул. Кам'янецькій, 52, площею 293,80 м.кв. становить 24821,04 грн. (без нарахування за 11 місяць 2016р.).

Позивач посилаючись на невиконання відповідачем умов договору оренди від 17.02.2016р. щодо сплати орендної плати, звернувся з позовом про розірвання договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р. - нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розміщено за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, буд. 52 та виселення ТОВ "Дізель-2014" із вказаного нежитлового приміщення.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги наступне.

Згідно зі 526 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання та одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

17.02.2016 між виконавчим комітетом Хмельницької міської ради (орендодавець) від імені якої діє управління комунального майна Хмельницької міської ради, товариством з обмеженою відповідальністю „ДІЗЕЛЬ-2014В» (орендар) та міським комунальним підприємством по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності (отримувач коштів) укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно із ст. 2 Закону України „Про оренду державного та комунального майнаВ» орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Як передбачено частинами 1, 5 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

В силу ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, розірвання договору.

Нормами ст. 782 ЦК України передбачено, що наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору.

Аналогічні положеннями місяться в договорі оренди. Зокрема, п. 10.8. договору передбачено право орендодавця за письмовою пропозицією отримувача коштів відмовитися від договору оренди і вимагати повернення майна якщо орендар не вносить плату за користування майном протягом 3-х місяців підряд. У разі відмови орендодавця від договору оренди договір є розірваним з моменту одержання орендарем повідомлення орендодавця про відмову від договору.

Наявність у відповідача заборгованості по орендній платі в сумі 13069,04 грн. по договору оренди від 17.02.2016р. за період з 17.02.2016р. по 30.06.2016р. підтверджується рішенням господарського суду Хмельницької області від 30.08.2016р. по справі №924/625/16.

Згідно з ч. 3 ст. 35 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

03.08.2016р. за підписом міського голови відповідачу було направлено повідомлення від 26.07.2016р. за №02-08-1196 про відмову орендодавця від договору оренди від 17.02.2016р. у зв'язку із наявністю заборгованості по орендній платі за термін понад три місяці оренди. Вказане повідомлення направлено на адресу ТОВ "Дізель-2014": АДРЕСА_1, однак було повернуто у зв'язку із закінченням терміну зберігання.

Враховуючи, що відповідач не отримав повідомлення позивача про відмову від договору оренди від 17.02.2016р., виконавчий комітет Хмельницької міської ради в позасудовому порядку не реалізував своє право на відмову від договору оренди, передбачене ст. 782 ЦК України та п. 10.8. договору.

Відповідно до ч. 2 статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Як зазначено в резолютивній частині рішення Конституційного Суду України від 09.07.2002р. у справі щодо офіційного тлумачення положення ч. 2 ст. 124 Конституції України (справа про досудове врегулювання спорів), положення ч. 2 ст. 124 Конституції України щодо поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають у державі, в аспекті конституційного звернення необхідно розуміти так, що право особи (громадянина України, іноземця, особи без громадянства, юридичної особи) на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волевиявленням суб'єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

Згідно з ч. 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Пунктом 5.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013р. №12 „Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майнаВ» передбачено, що вирішуючи питання щодо дострокового розірвання договору оренди у зв'язку з несплатою орендарем (наймачем) платежів, господарським судам слід враховувати таке.

Законом (частина третя статті 291 ГК України, частина друга статті 651, стаття 783 ЦК України) передбачено можливість розірвання договору найму (оренди) за рішенням суду на вимогу однієї з сторін, а статтею 782 ЦК України - право наймодавця на односторонню відмову від такого договору у разі невнесення наймачем плати за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

Відповідне право наймодавця на відмову від договору найму не є перешкодою для звернення наймодавця (орендодавця) до суду з вимогою щодо розірвання договору в разі несплати наймачем (орендарем) платежів, якщо має місце істотне порушення умов договору.

Відмова наймодавця від договору найму, можливість якої передбачена частиною першою статті 782 ЦК України, є правом, а не обов'язком наймодавця, яке може бути реалізоване в позасудовому порядку. Наявність зазначеного права не є перешкодою для звернення наймодавця (орендодавця) до суду з вимогою про розірвання договору в разі несплати наймачем (орендарем) належних платежів.

Аналогічна позиція міститься в постанові Верховного Суду України від 08.05.2012р. по справі №5021/966/2011.

Відповідно до ст. 783 Цивільного кодексу України, наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо: 1) наймач користується річчю всупереч договору або призначенню речі; 2) наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі; 3) наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі; 4) наймач не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на наймача.

Перелік підстав для розірвання договору на вимогу наймодавця, наведений у ст. 783 Цивільного кодексу України, не є вичерпним, і договір найму може бути достроково розірвано рішенням суду за наявності загальних підстав, передбачених ст. 651 Цивільного кодексу України.

Згідно з ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Як вбачається зі змісту п. 10.4. договору оренди від 03.06.2014 року, за ініціативою однієї із сторін цей договір може бути розірвано рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством. Пунктом 9.5. договору оренди передбачено можливість орендодавця за письмової пропозиції балансоутримувача, отримувача коштів достроково розірвати договір оренди, зокрема, у разі несвоєчасної сплати орендної плати, як передбачено цим договором та чинним законодавством України.

Відповідно до п. 3.6. договору, орендна плата перераховується отримувачу коштів до 25 числа поточного місяця на обумовлений договором рахунок. Згідно з п. 3.7. договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується отримувачем коштів відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Абзацом 8 п. 5.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013р. №12 „Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майнаВ» передбачено, що у вирішенні відповідних спорів господарським судам слід встановлювати, протягом яких конкретно місяців і якого року орендар не вносив орендну плату, в якому розмірі, в тому числі протягом яких місяців орендар взагалі не вносив орендну плату або вносив частково.

Як вбачається із довідки міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності від 21.11.2016р. №676/в заборгованість ТОВ "Дізель-2014" по орендній платі приміщення по вул. Кам'янецькій, 52, площею 293,80 м.кв. станом на 21.11.2016р. (без нарахування за 11 місяць 2016р.) становить 24821,04 грн.

При цьому, в рішенні господарського суду Хмельницької області від 30.08.2016р. по справі №924/625/16 було встановлено наявність заборгованості по орендній платі по договору оренди від 17.02.2016р. вищезазначеного приміщення за період з 17.02.2016р. по 30.06.2016р. в сумі 13069,04 грн.

Докази повної чи часткової сплати відповідачем заборгованості по орендній платі в матеріалах справи відсутні.

Враховуючи наведені вище положення актів законодавства та встановлені судом факти, зважаючи на зміст договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р., істотне порушення орендарем (відповідачем) такої умови договору оренди, як внесення орендної плати, є підставою для розірвання вказаного договору оренди в судовому порядку.

Частиною 2 ст. 653 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються

Згідно з ч. 1 ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря, він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Пунктом 5.10. договору оренди передбачено, що у разі припинення, розірвання або відмови орендодавця від договору в 5 - денний термін орендар зобов'язується повернути балансоутримувачу орендоване майно у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу.

Враховуючи наявність правових підстав для розірвання договору оренди від 17.02.2016р., відповідно відсутності правові підстави для використання відповідачем нежилого приміщення, яке ним орендується за вказаним договором оренди.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування полягає не лише в поданні особами доказів, а й у доведенні їх переконливості. Отже, обов'язок доказування певних обставин покладається на особу, яка посилається на ці обставини.

Згідно положень статті 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

З огляду на вищевикладене, позовні вимоги про розірвання договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р. та виселення ТОВ "Дізель-2014" з нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розташоване за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, буд. 52 є обґрунтованими, підтверджені доказами, наявними в матеріалах справи та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача у зв'язку із задоволенням позову.

Керуючись ст. ст. 1, 12, 32, 33, 43, 44, 49, 82, 84, 85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов виконавчого комітету Хмельницької міської ради м. Хмельницький, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: управління комунального майна Хмельницької міської ради, м. Хмельницький; міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Дізель-2014" м. Хмельницький про розірвання договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р. - нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розміщено за адресою: м.Хмельницький, вул. Кам`янецька, буд. 52; виселення ТОВ "Дізель-2014" з нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розташоване за адресою: м.Хмельницький, вул. Кам`янецька, буд. 52 задовольнити.

Розірвати договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 17.02.2016р., укладений між виконавчим комітетом Хмельницької міської ради від імені якого діяло управління комунального майна Хмельницької міської ради), товариством з обмеженою відповідальністю „Дізель-2014В» та міським комунальним підприємством по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності.

Виселити товариство з обмеженою відповідальністю „Дізель-2014В» (АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ 39331995) з нежитлового приміщення загальною площею 293,8 кв.м, що розташоване за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам`янецька, буд. 52.

Видати наказ.

Стягнути з товариство з обмеженою відповідальністю „Дізель-2014В» (АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ 39331995) на користь виконавчого комітету Хмельницької міської ради (м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 3, код ЄДРПОУ 04060772) 2756,00 грн. (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість гривень 00коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Повний текст рішення складено 30.11.2016р.

Суддя О.Є. Танасюк

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу, виконавчий комітет Хмельницької міської ради (29000, м.Хмельницький, вул.Гагаріна, 3);

3 - відповідачу, товариство з обмеженою відповідальністю "Дізель-2014" (29000, АДРЕСА_3) простим;

4- третій особі - міське комунальне підприємство по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності (29000, м.Хмельницький, вул. Кам`янецька,2)

5- третя особа- Управління комунального майна Хмельницької міської ради (29000, м.Хмельницький, вул. Кам`янецька,2).

Дата ухвалення рішення30.11.2016
Оприлюднено05.12.2016
Номер документу63088463
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/993/16

Рішення від 30.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 21.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 09.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 09.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 20.10.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні