Рішення
від 01.04.2009 по справі 32/266-51/153
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/266-51/153 01.04.09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Технобудсервіс»

до 1. Київської міської р ади

2. Головного управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київради

про укладення договору оренди

Суддя Пригунов а А.Б.

Представники сторін:

від позивача: не з' явилис ь

від відповідача 1: не з' яви лись

від відповідача 2: не з' яви лись

Обставини справи :

Позивач звернувся до Го сподарського суду міста Києв а з позовом до відповідачів т а просить визнати право Това риства з обмеженою відповіда льністю “Компанія “Технобуд сервіс” на оренду земельної ділянки на вул. Казанській, 7 в Оболонському районі м. Києва згідно з проектом відведенн я та висновками, які містятьс я в ньому, який погоджений в по рядку, встановленому Земельн им кодексом України та рішен ням Київської міської ради в ід 15 липня 2004 року № 457/1867 “Про врег улювання процедури передачі в користування земельних ді лянок в м. Києві”; визнати укла деним, договір оренди земель ної ділянки для будівництва житлового будинку з приміще ннями соціально-громадськог о призначення та підземним паркінгом на вул. Казанські й, 7 в Оболонському районі м. Ки єва між товариством з обмеже ною відповідальністю “Компа нія “Технобудсервіс”та Київ ською міською радою, який під писаний товариством з обмеже ною відповідальністю “Компа нія “Технобудсервіс”та відп овідає вимогам Закону Україн и “Про оренду землі”та Типов ого договору оренди землі, що затверджений Постановою Каб інету Міністрів України від 03.03.2004 № 220 та переданою дану земел ьну ділянку на умовах, виклад ених у договорі, з моменту наб рання чинності судового ріше ння.

Рішенням Господарського с уду міста Києва № 32/266 від 11.06.08р. за лишеним без змін постановою Київського апеляційного гос подарського суду від 15.10.08р., поз овні вимоги Товариства з обм еженою відповідальністю «Те хнобудсервіс»задоволено по вністю.

Київська міська рада, не пог оджуючись з зазначеним вище рішенням суду першої інстан ції та постановою Київського апеляційного господарськог о суду звернулася з касаційн ою скаргою, в якій просила ска сувати вищезазначені рішенн я.

Постановою Вищого господа рського суду від 27.01.09р. касацій ну скаргу Київської міської ради задоволено частково, рі шення Господарського суду ві д 11.06.08р. та постанову Київськог о апеляційного господарсько го суду від 15.10.08р. скасовано, мат еріали справи № 32/266 передано на новий розгляд до Господарсь кого суду м. Києва

За таких обставин ухвалою с уду від 09.02.09 р. суддею Пригуново ю А.Б. справу № 32/266 прийнято до пр овадження, присвоєно № 32/266-51/153 та її розгляд призначено на 04.03.09 р .

У судове засідання 04.03.09 р. пре дставники сторін не з' явили ся, вимог ухвали суду від 09.02.09 р. не виконали, причини неявки с уду не повідомили.

26.02.09 р. від відповідача 1 через канцелярію суду надійшов ві дзив на позов, в якому зазнача ється, що оскільки відповіда чем не приймалися рішення пр о передачу позивачу земельно ї ділянки, не надавалася згод а на укладення спірного дого вору, відсутні правові підст ави для укладення зазначеног о договору. Крім того, відпові дач 1 вказує на те, що відповід но до ст. 16 ЦК України відсутні й такий спосіб захисту поруш ених прав як визнання догово ру укладеним. Також відповід ач 1 просить розглядати справ у без участі його представни ка, у задоволенні якого суд ві дмовив.

За таких обставин ухвалою с уду від 04.03.09 р. розгляд справи бу в відкладений на 01.04.09р.

У дане судове засідання пре дставники сторін не з' явили ся, вимог ухвали суду від 04.03.09 р. не виконали, причини неявки с уду не повідомили.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення сторін про ча с та місце судового засіданн я та про наслідки ненадання в ідповідачем відзиву на позов і витребуваних судом докуме нтів, суд, на підставі ст. 75 Госп одарського процесуального к одексу України, приходить до висновку про можливість роз гляду справи за наявними мат еріалами без участі предста вників сторін.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України у судовому за сіданні 01.04.09 р. судом оголошено вступну та резолютивну част ини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, Господарський суд міста К иєва, -

ВСТАНОВИВ:

02.03.05 р. позивач звернувся д о Київської міської ради з кл опотанням про виділення в ор енду земельної ділянки для б удівництва житлового будинк у з приміщеннями соціально-г ромадського призначення та п ідземним паркінгом на вул. Ка занській, 7 в м. Києві.

16.05.06 р. Київський міський голо ва відповідно до рішення Киї вради від 15.07.04 р. № 457/1867 надав згод у на розроблення проекту від ведення спірної земельної ді лянки.

На підставі вказаної згоди позивач забезпечив розробку проекту відведення відповід но до технічних умов від 19.09.07 р., що були видані Головним упра влінням земельних ресурсів.

Проект відведення земельн ої ділянки був погоджений по зивачем із відповідними орга нами, що підтверджується ная вними у матеріалах справи по зитивними висновками.

Як вбачається з висновку де ржавної землевпорядної експ ертизи від 29.12.07 р. № 312/05-46 проект ві дведення спірної земельної д ілянки пройшов державну земл евпорядну експертизу.

Землевпорядною організаці єю - ПП «Укр-Гео» було забезп ечено передачу проекту відве дення зазначеної земельної д ілянки в установленому поряд ку до Головного управління з емельних ресурсів виконавчо го органу Київради, але міськ а рада протягом місяця не при йняла відповідного рішення п ро наданняя/ненадання землі в оренду.

20.02.08 р. позивач звернувся до К иївської міської ради з прох анням укласти договір оренди земельної ділянки, яка знахо диться за адресою: м. Київ, вул . Казанська, 7 для будівництва житлового будинку з приміщен нями соціально-громадського призначення та підземним па ркінгом.

У відповідь на зазначене кл опотання Головне управління земельних ресурсів надало п озивачу лист від 20.02.08 р. № 37, в яко му зазначено, що позивач не ма є прав на оформлення земельн ої ділянки, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Казанськ а, 7 в оренду, оскільки відпові дно до ст. 124 Земельного кодекс у України та ст. 16 Закону Украї ни «Про оренду землі»набуття права оренди земельної діля нки, що перебувають у державн ій та комунальній власності, здійснюється виключно на ау кціонах, крім ділянок, на яких розташовані об' єкти нерухо мого майна, які перебувають у власності громадян і юридич них осіб.

Згідно зі ст. 6 Закону Україн и «Про оренду землі»орендарі набувають права оренди земе льної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земе льним кодексом України, Циві льним кодексом України, Госп одарським кодексом України, цим та іншим законами Україн и і договором оренди.

Відповідно до ст. 13 Конститу ції України земля є об' єкто м права власності Українсько го народу. Від імені Українсь кого народу права власника з дійснюють органи державної в лади та органи місцевого сам оврядування в межах, визначе них Конституцією України.

Зі змісту ст. 9 Земельного ко дексу України вбачається, що розпорядження землями терит оріальної громади м. Києва, у т ому числі надання їх у корист ування, належить до повноваж ень Київської міської ради т а здійснюється відповідно до вимог цього кодексу.

Відповідно до ст. 116 Земельно го кодексу України юридичні особи набувають права корист ування земельними ділянками із земель державної та комун альної власності за рішенням органів виконавчої влади аб о органів місцевого самовряд ування. Порядок передачі зем ельних ділянок в оренду пере дбачений ст. 124 Земельного код ексу України.

Відповідно до частини перш ої статті 124 Земельного кодекс у України (у редакції, що діяла на момент виникнення спірни х правовідносин) передача в о ренду земельних ділянок, що п еребувають у державній або к омунальній власності, здійсн юється на підставі рішенн я відповідного органу ви конавчої влади або органу мі сцевого самоврядування шлях ом укладення договору оренди земельної ділянки.

Таким чином, правовою підст авою для укладення договору оренди земельної ділянки, що перебуває у державній та ком унальній власності, є рішенн я власника (орендодавця) в осо бі відповідного органу викон авчої влади або місцевого са моврядування.

В силу вимог ст.ст. 33, 34 ГПК Укр аїни, кожна із сторін повинна довести належними та допуст имими доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи запе речень.

Як зазначає відповідач, буд ь-які рішення про передачу по зивачу земельної ділянки, ни м не приймалися.

Наведена обставина позива чем також не спростована.

Приймаючи до уваги наведен е, зважаючи на те, що Київська міська рада не приймала ріше ння про передачу земельної д ілянки позивачу в оренду, суд визнає заявлені позовні вим оги необґрунтованими та відм овляє в їх задоволенні.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до вимог статті 49 Господарсь кого процесуального кодексу України покладаються на поз ивача.

Враховуючи наведене, керую чись ст. ст. 82-85 ГПК України, Госп одарський суд міста Києва, ?

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ві дмовити.

Дане рішення набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о підписання і може бути оска ржене в порядку, передбачено му чинним законодавством Укр аїни.

Суддя Пригунова А.Б.

Дата підписання 22.04.09 р.

Дата ухвалення рішення01.04.2009
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу6309230
СудочинствоГосподарське
Сутьукладення договору оренди

Судовий реєстр по справі —32/266-51/153

Рішення від 01.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні