Рішення
від 01.12.2016 по справі 477/1932/16-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/1932/16-ц

Провадження № 2/477/1159/16

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2016 року Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Козаченка Р.В.,

із секретарем судового засідання - Бітюковою С.В.,

розглянувши в м. Миколаєві у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області без участі сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Східна зернова група" про розірвання договору оренди земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

17 жовтня 2016 року позивачка звернулась до суду із зазначеним позовом, в якому свої вимоги обґрунтувала наступним чином.

11 жовтня 2012 року між нею та відповідачем - товариством з обмеженою відповідальністю "Східна зернова група" (далі - ТОВ "Східна зернова група") був укладений договір оренди землі, площею 2,0603 га, яка належала їй на праві приватної власності, розташованої в межах Коларівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області. Строк оренди складав 5 років з правом його продовження.

Посилалалась на те, що орендар не виконує умови укладеного договору, в тому числі, не сплатив орендну плату в 2014 та 2015 роках та не обробляє землю, що також свідчить про небажання в майбутньому виконувати зобов'язання, використовувати земельні ділянки за призначенням, і сплачувати орендну плату, тому просив розірвати укладений між ними договір оренди землі та стягнути з відповідача судові витрати.

В судове засідання позивачка та її представник не з’явились, але надав заяву з проханням розглядати справу без його участі та участі позивачки, а позов задовольнити.

Представник відповідача до судового засідання не з'явився, про його час та місце був повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі.

Суд, вважаючи за можливе здійснити заочний розгляд справи за відсутності сторін, оскільки наявних в ній матеріалів достатньо для її вирішення по суті, дослідивши матеріали справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих доказів, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

11 жовтня 2012 року між ОСОБА_1 та ТОВ "Східна зернова група" був укладений письмовий договорів оренди № 386 її земельної ділянки, площею 2,4940 га, кадастровий номер 4823381700:07:000:0383, яка знаходиться в межах Коларівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області.

В той же день договір був зареєстрований в державному органі.

Виходячи з положень ч. 3 ст. 640 ЦК України, ст. 18 Закону України «Про оренду землі» вони є укладеними з моменту державної реєстрації.

Строк оренди за договором складав 5 років, а мета користування землею - ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Після закінчення строку договору орендар мав переважне право поновлення його на новий строк (п. 3.1 договору).

Відповідно до п. 4.1 договору, орендна плата на рік складала 1230 грн. 6 0 коп. і повинна була вноситися не пізніше 31 грудня поточного року.

Главою 5 Земельного кодексу України передбачені види земель сільськогосподарського призначення, в тому числі і землі, призначені для виробництва сільськогосподарської продукції.

Статтями 93 та 96 Земельного кодексу України передбачено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувач зобов'язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням; додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату; не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних зі встановленням земельних сервітутів та охоронних зон; зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Законом України "Про оренду землі" № 161-ХІV від 6 жовтня 1998 року (зі змінами) в статті 25 передбачені обов'язки орендаря, в тому числі: виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Положеннями ст. 141 ЗК України передбачено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Аналогічні положення містяться в ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" , де передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Отже, закон пов'язує можливість дострокового розірвання договору за рішенням суду у зв'язку з невиконанням сторонами обов'язків, передбачених укладеним між ними договором.

Так, відповідно до п. 12.5 договору оренди його дія припиняється шляхом розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором.

Виходячи з того, що відповідач, як орендар земельної ділянки громадянки ОСОБА_1, не виконує договор оренди і систематично не сплачує йому орендну плату, а також не використовує землю за призначенням і не обробляє її взагалі, тому суд приходить до висновку, що договір слід розірвати.

Виходячи з положень та 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір, сплачений ним при поданні позову до суду.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 10 , 11 , 130 , 209 , 212-215 ЦПК України , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Східна зернова група" про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Розірвати договір оренди землі № 386 від 11 жовтня 2012 року, укладений між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю "Східна зернова група".

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю В«Східна зернова групаВ» на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 551 (п’ятсот п’ятдесят одна) грн. 20 коп.

Дане заочне рішення може бути переглянуто Жовтневим районним судом Миколаївської області за заявою відповідача, поданою на протязі 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Жовтневий районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Суддя Р.В. Козаченко

Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено06.12.2016
Номер документу63095755
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —477/1932/16-ц

Рішення від 01.12.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 18.10.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні