Ухвала
від 21.11.2016 по справі 757/57321/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/57321/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в особливо важливих справах п`ятого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання заступника Генерального прокурора України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання заступника Генерального прокурора України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме за адресою: АДРЕСА_1

Обґрунтовуючи подане клопотання сторона кримінального провадження вказує, що

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000001833 від 14.07.2016 за фактом протиправних дій службових осіб ПАТ «Укрзалізниця», Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця», філії «Центр транспортної логістики» ПАТ «Українська залізниця», які, вступивши у змову з представниками гірничо-збагачувальних холдингів, в їх, а також експедиторських компаній ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні», ТОВ «Лемтранс Транзит» та Дочірньої Фірми «Галь-Дженералтранс» інтересах, безпідставно здійснили перегляд тарифних умов, значно занизивши їх, внаслідок чого державі заподіяно шкоду в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на засіданні Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» від 18.02.2016 було розглянуто звернення ТОВ УК «Металоінвест», ТОВ «Метал-Груп», ВАТ «Стойленський гірничо-збагачувальний комбінат» щодо перегляду тарифних умов та обсягів виконання перевезень залізної руди, ЗРС (ГНВ 2601, 7203) з Російської Федерації, що слідують транзитом територією України, та прийнято рішення встановити на перевезення залізної руди, ЗРС (ГНВ 2601, 7203) з Російської Федерації пільгові тарифи, аналогічне рішення прийнято на засіданнях Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» від 01.03.2016 та від 22.06.2016, які були розглянуті правлінням ПАТ «Укрзалізниця» та введені в дію відповідними наказами ПАТ Укрзалізниця», в результаті

прийняття вказаних рішень членами Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» було безпідставно знижено тариф на транзит залізничним транспортом зазначених видів продукції територією України.

Органом досудового розслідування встановлено, що згідно розрахункам протиправним встановленням пільгових тарифів на транзит залізної руди і залізорудної сировини, що слідує з Російської Федерації територією України, державі в особі ПАТ «Українська залізниця» заподіяно збитків на суму понад 10 млн. доларів США.

В ході досудового розслідування встановлено, що організацію транзитних перевезень залізної руди, залізорудної сировини та обкотишів, експедирування вказаних вантажів здійснюють ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні», ТОВ «Лемтранс Транзит» та Дочірня Фірма «Галь-Дженералтранс», які отримують надприбутки внаслідок застосування безпідставно встановлених пільгових тарифів.

Згідно з протоколами від 18.02.2016 № 3, від 01.03.2016 № 3/1 та від 22.06.2016 № 7 Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця», якими встановлено пільгові тарифи щодо транзиту залізної руди територією України, у розгляді та голосуванні вказаного питання брав учать член Тарифної комісії ПАТ «Укрзалізниця» ОСОБА_5 , який може бути причетний до скоєння цього правопорушення.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , де може зберігатися чорнова бухгалтерія, записи про фактичних виконавців злочинних дій та матеріальні носії, на яких може бути така інформація, комп`ютерна техніка, магнітні та електронні, цифрові носії інформації, мобільні телефони, первинні фінансово-господарські документи (податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, договори, угоди, рахунки фактур, специфікації, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі товарів, робіт, послуг та ін.), печатки та штампи, чорнові записи, записні книги з інформацією про подвійну бухгалтерію, бланки з відбитками печаток, грошові кошти, здобуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, та інші предмети і документи, які стосуються взаємовідносин ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні», код ЄДРПОУ 36676410, ТОВ «Лемтранс Транзит», код ЄДРПОУ 38865713, ДФ «Галь-Дженералтранс», код ЄДРПОУ 23510672 зі структурними підрозділами ПАТ «Укрзалізниця», ТОВ УК «Металоінвест», ТОВ «Метал-Груп», ВАТ «Стойленський гірничо-збагачувальний комбінат» та іншими підприємствами, задіяними у здійсненні експедиторських послуг, виведенні незаконно здобутих коштів, або якими підтверджується подальший рух отриманих в результаті цих операцій коштів, а також інші речі і документи, що мають значення для досудового розслідування.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, квартира АДРЕСА_2 належить на праві власності ОСОБА_5 .

З метою встановлення осіб, які вчинили та причетні до вчинення вказаного правопорушення, слідчий просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку зазначеного приміщення.

У судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Обшук відповідно до ст.234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до Профайлу Адвоката з Єдиного реєстру адвокатів України місце здійснення адвокатської діяльності ОСОБА_5 - м. Київ, вул. Ветрова, 7Б, оф. 4, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 1802видане 19.12.2003Київської міською КДКА.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» проведення стосовно адвоката оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, що можуть проводитися виключно з дозволу суду, здійснюється на підставі судового рішення, ухваленого за клопотанням Генерального прокурора України, його заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.

Крім того, пунктом 4 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» забороняється проведення огляду, розголошення, витребування чи вилучення документів, пов`язаних із здійсненням адвокатської діяльності.

Клопотання про надання обшуку у приміщенні, яке належить ОСОБА_5 , подано належною особою заступником Генерального прокурора України.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться можуть бути доказами під час судового розгляду, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, знаходяться в зазначеному в клопотанні приміщенні.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення обшуку у вказаному приміщенні, при цьому враховує, що потреби досудового розслідування в даному випадку виправдовують саме такий ступінь втручання в права та інтереси фізичних осіб, проведення якого має бути здійснено також із дотриманням вимог Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Між тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів, здобутих у результаті вчинення кримінального правопорушення, не підлягає задоволенню, оскільки слідчим, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання грошових коштів без зазначення їх суми, номерів та номенклатури купюр. Грошові кошти, які є річчю,мають родові ознаки, а тому незрозуміло, яким чином орган досудового розслідування, виявивши під час обшуку грошові кошти, ідентифікує, що вони здобуті злочинним шляхом або мають безпосереднє відношення до вчинення кримінального правопорушення.

Даних про те, які саме грошові кошти підлягають вилученню (отримані у зв`язку із злочинною діяльністю, та за який період) слідчим в клопотанні не зазначено та не доведено в судовому засіданні, а відтак правових підстав в цій частині задовольняти клопотання у слідчого судді не має.

Також не підлягає задоволенню клопотання слідчого в частині проведення обшуку з метою відшукання та вилучення мобільних телефонів, а також інших предметів, речей, які мають значення для розслідування кримінального провадження, оскільки слідчим, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання таких речей і документів без зазначення їх індивідуальних, родових ознак, з якими здійснювалось таке спілкування, а відтак вилучення будь-якого не ідентифікованого майна у зазначеному приміщенні та зазначеної особи, може привести до невиправданого порушення прав та інтересів осіб, які не є та не можуть бути учасниками даного кримінального провадження.

У випадку вилучення грошових коштів, інших речей і документів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, або має відношення до вчинення кримінального правопорушення, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ст. 98, ч. 2 ст. 167 КПК України.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання заступника Генерального прокурора України ОСОБА_4 , задовольнити частково.

1. Надати дозвіл на проведення обшуку слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016000000001833 від 14.07.2016р., з правом передоручення іншому оперативному підрозділу в порядку ст. 40 КПК України та дотриманням гарантій адвокатської діяльності, передбачених ч. 1, 2 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», за місцем проживання ОСОБА_5 , житлового приміщення (квартири), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 яка знаходиться у власності ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення: чорнової бухгалтерії, записів про фактичних виконавців злочинних дій та матеріальних носіїв, на яких може бути така інформація, комп`ютерної техніки, магнітних та електронних, цифрових носіїв інформації, первинних фінансово-господарських документів (податкових накладних, видаткових накладних, актів виконаних робіт, договорів, угод, рахунків фактур, специфікацій, товарно-транспортних накладних, актів прийому-передачі товарів, робіт, послуг та ін.), печаток та штампів, чорнових записів, записних книг з інформацією про подвійну бухгалтерію, бланків з відбитками печаток, інших документів, які стосуються взаємовідносин ТОВ «Друга Вантажна Компанія в Україні» код ЄДРПОУ 36676410, ТОВ «Лемтранс Транзит» код ЄДРПОУ 38865713, ДФ «Галь-Дженералтранс» код ЄДРПОУ 23510672 з структурними підрозділами ПАТ «Укрзалізниця», ТОВ УК «Металоінвест», ТОВ «Метал-Груп», ВАТ «Стойленський гірничо-збагачувальний комбінат» та іншими підприємствами, задіяними у здійсненні експедиторських послуг, виведенні незаконно здобутих коштів.

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/57321/16-к.

Примірник 2 надано старшому слідчому в особливо важливих справах п`ятого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 .

Дата ухвалення рішення21.11.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу63109235
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/57321/16-к

Ухвала від 21.11.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні